Vikipedi:SSS/Madde değiştirme

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Madde değiştirme hakkında sıkça sorulan sorular. Daha detaylı yardım sayfası için Sayfa nasıl yazılır bağlantısına bakabilirsin.

Bir sayfayı nasıl değiştirebilirim?[kaynağı değiştir]

Aslında çok basit. Sayfanın yukarısında bulunan "değiştir" etiketine basarak sayfaları değiştirmeye başlayabilirsiniz. Düzenlerken sayfa içi bağlantı vermeyi, kalın veya italik yazmayı merak ediyorsanız Sayfa nasıl yazılır? konusuna göz atabilirsiniz.

Nasıl bağlantı verebilirim?[kaynağı değiştir]

İç bağlantı vermek, gitmek istediğiniz maddeyi köşeli iki parantez içine alarak gerçekleştirilebilir. Eğer bu bağlantı var olan bir sayfaya gidiyorsa tarayıcıda "mavi" görünür, şayet henüz var olmayan bir sayfaya gidiyorsa "kırmızı" görünür.
  • [[Sayfa adı]] -- bu şekilde koyarsanız Sayfa adı olarak gözükür
  • [[Sayfa adı]]nı -- -nı eki sanki bağlantıya dahilmiş gibi durur, yani Sayfa adını olarak görünür fakat bağlantı aslında Sayfa adı halindedir.
  • [[Sayfa adı|Görünen ad]] -- bu şekilde bir üstteki problemden kurtulabilirsiniz, örnek olarak "İstanbullu sanatçı" derken "İstanbullu" bağlantısına tıklayan birini "İstanbul"`a yollayabilirsiniz.

Yeni bir satıra nasıl geçebilirim[kaynağı değiştir]

Viki yazılımında madde değiştirirken "Enter" tuşuna basıldığında alt satıra geçilmez. İki kez "Enter" tuşuna bastığınızda yeni bir satıra geçebilirsiniz. Bunun yanında <br /> HTML kodunu satır sonuna ekleyerek alt satıra geçebilirsiniz.

Bir sayfanın adını nasıl değiştirebilirim? / Bir sayfayı nasıl taşıyabilirim?[kaynağı değiştir]

Kayıtlı kullanıcılar bir sayfanın adını değiştirebilir. Var olan bir maddenin ismi yanlışsa ya da bir anlam ayrımı ekine ihtiyaç duyuluyorsa yukarıda Diğer bölümü altında bulunan Taşı etiketine basılır. Gelen pencerede "Yeni isim" yazılarak altındaki "Sebep" kutucuğuna bu değişikliğin sebebi eklenilerek değiştirilir. Böylece "Tartışma sayfası" da birlikte taşınmış olur. Eski sayfa ise yeni isimli sayfaya otomatik yönlendirilir.
Sayfa adını değiştirmek için belirli bir süre kayıtlı olmak gerekir. Eğer sayfa adını değiştiremiyorsanız sayfa taşıma talepleri'ni kullanabilirsiniz.
Bu yöntemi kullanmak bütün içeriği kopyala-yapıştır metoduyla taşımaktan daha sağlıklıdır. Kopyala-yapıştır metoduyla bütün sayfa yeni bir sayfaya aktarılırsa, sanki bu yeni sayfayı sadece bir kişi hazırlamış gibi olur ki bu da maddeyle uğraşan insanlara saygısızlıktır. Sayfa adı değiştirme metoduyla ise sayfanın geçmişi de korunur ve böylece sayfanın geçmişinde maddenin nasıl geliştiği ve maddeyle kimlerin uğraştığı görülebilir.

Bir sayfayı nasıl silebilirim?[kaynağı değiştir]

İlk önce lütfen maddelerin içini boşaltmayın. Böyle bir değişiklik hemen geri alınır ve madde eski haline çevrilir.
Prosedür Vikipedi:Silme politikasında anlatılmaktadır.

Bir sayfayı başka bir sayfaya nasıl yönlendirebilirim?[kaynağı değiştir]

Yönlendirme kullanarak, bir maddeye resmi adının dışında kalan adlarla da ulaşılmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için sayfa içeriğini aşağıdaki şeklinde değiştirmeniz yeterlidir.
 #YÖNLENDİRME [[HEDEF SAYFANIN ADI]]
Örneğin, ODTÜ sayfasının içeriğini "#REDIRECT [[Orta Doğu Teknik Üniversitesi]]" yaptığınızda, Orta Doğu Teknik Üniversitesi sayfasına yönlenecektir.

Yönlendirilmiş bir sayfayı nasıl değiştirebilirim?[kaynağı değiştir]

En kolay yöntemi açılan sayfanın üstünde yer alan hangi sayfadan yönlendirildiğine dair uyarıya basmanızdır. Örnek olarak, Müslüm Baba sayfasına tıklarsanız Müslüm Gürses sayfasına yönlendirilirsiniz. Eğer Müslüm Baba maddesini değiştirmek istiyorsanız, açılan Müslüm Gürses sayfasının en üstünde yer alan (Müslüm Baba sayfasından yönlendirildi) ibaresindeki Müslüm Baba bağlantısına tıklamanız yeterlidir.

İdeal bir madde ne kadar uzunlukta olmalı?[kaynağı değiştir]

Sayfaya katkıda bulunanları nasıl görebilirim?[kaynağı değiştir]

Vikipedi sayfada yapılan değişikliği ve değişiklik yapanların listesini kayıt altında tutar. "Geçmiş" etiketine tıklayarak sayfayla uğraşanları ve yapılan değişiklikleri görebilirsiniz. Geçmiş sayfasında yer alan kullanıcı isimlerinin yanında yer alan iki düğmeye tıklayıp "Seçilen sürümleri karşılaştır" tuşuna basarsanız kullanıcıların yaptığı değişiklikleri yan yana görme fırsatınız olur.

Vikipedi'ye nasıl resim yüklerim?[kaynağı değiştir]

İlk önce yayımlayacağınız resmin GNU Özgür Belgeleme Lisansı altında olması gerekir. Yani resmin sahibi ya sizsiniz ya da resim bir kamu malı. Sol tarafta yer alan "Dosya yükle" bağlantısına tıklayarak koymak istediğiniz resmi Vikipedi`ye yerleştirdikten sonra kendi kullanıcı sayfanıza [[Dosya:Koyduğunuz fotonun adı|Görünmesini istediğiniz yazı]] ekleyerek sayfanızı kaydetmeniz yeterlidir.
Eğer resmi kendi kontrolünüzdeki bir sunucuya yüklediyseniz kullanıcı sayfanıza http://benimsitem.com/fotom.png ekleyerek durumu çözebilirsiniz.

Sayfalara nasıl resim eklerim?[kaynağı değiştir]

Bakınız, Yardım:Resim ekleme

Yüklenmiş resimleri nasıl silebilirim?[kaynağı değiştir]

Yöneticiler dışında kimsenin Vikipedi'de yer alan görüntüleri silmesi mümkün değildir, fakat isteyen bütün kayıtlı kullanıcıların bu görüntülerin yerine aynı isimli farklı görüntüleri yerleştirme şansı vardır.

Kolay ve hızlı düzenleme yapmak için kullanabileceğim araçlar var mı?[kaynağı değiştir]

Kaynakça nasıl gösterebilirim?[kaynağı değiştir]

Bu bilgiye Vikipedi Kaynak Gösterme sayfasından ulaşabilirsiniz.

Bir maddenin kaç kişi tarafından ziyaret edildiğini nasıl öğrenebilirim?[kaynağı değiştir]

Eklediğim kaynak bilgileri neden görünmüyor?[kaynağı değiştir]

Bunun 2 nedeni var;
  1. Kaynak göstermeyi doğru yapamamışsınızdır.
  2. Kaynakça satırının altına {{kaynakça}} şablonunu eklememişsinizdir.

Daha fazla bilgi için Kaynak Gösterme sayfasına bakınız.

Madde düzenleme sırasında kullanabileceğim kodları nerede bulabilirim?[kaynağı değiştir]

Bazı maddeler niçin korumaya alınıyor?[kaynağı değiştir]

Çok sayıda ve sıkça vandalizm saldırılarına uğrayan maddeler koruma altına alınırlar.

Bir maddeye yeni bir bölüm nasıl eklerim[kaynağı değiştir]

== == eşittir işaretlerini kullanarak yeni bir bölüm açabilirsiniz.Bu maddenin okunurluğunu artırır.