Vikipedi:"Vandal" kelimesinden kaçının

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yeni başlayanlar ve deneyimsiz yazarların Vikipedi'de var olan sorunlarından biri de popüler terimleri uygun olmayan çeşitli koşullarda kullanmaktır. Bu kelimelere örnek "vandal" dır.

Vikipedi:Vandalizm'e göre vandalizm "ansiklopediyi bozmak amacı ile ve kasıtlı olarak içerik ekleme, silme veya değişiklik yapma eylemidir." Bu tanım, geniş politika amaçları için bile aşırı derecede geniş bir anlama tekabül eder. Bununla birlikte "vandalizmin" ne olduğunu sınırlamaya devam eder, ancak aynı zamanda şunu da vurgular: "İyi niyetle, ansiklopediyi geliştirme amacıyla yapılan hatalı değişiklikler vandalizm sayılmaz. Örneğin maddeye kişisel bir yorumu bir kez eklemek vandalizm sayılmaz, bu sadece faydalı değildir ve çıkarılmalıdır. Kasıt ve kötü niyetin bariz olması gerekir."

Tanımın şunları içermediğini unutmayın;

  • Belirli bir bakış açısını zorlayan değişiklikler
  • Beğenmediğiniz değişiklikler
  • Hedeflerinize aykırı düzenlemeler
  • "Açıkça yanlış" olan düzenlemeler (size göre, hatta gerçekte)
  • Üzerinde çalıştığınız bir şeyi yapmanıza engel olan düzenlemeler

Sonuç olarak, "vandal" kelimesi, iyi niyet varsayılan herhangi bir katılımcıya (yani kullanıcıların büyük çoğunluğu) veya iyi niyetli olarak yorumlanabilecek herhangi bir düzenlemeye atıf bulunarak kullanılmamalıdır.

Vandalizm yapan bir kişiye veya katkıya sırf bu nedenle karışmadığınız durumlar da olabilir. Bu tür birini veya katkıyı "vandal" olarak adlandırmak yerine, kendisiyle ilgili düzenlemeleri tartışın. Kendisini değil, düzenlemelerini veya argümanlarını tartışın.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]