Vikipedi:Kaba olmayın

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Birine bilerek açıkça "nah" çekmek kabalık sayılır.

Bir tartışma sayfasındaki bir fikir alışverişi gerginliğe dönüştüyse düşüncelerinizi paylaşırken kaba olunduğunun farkına varılması zordur. Görüşlerinizi anlatmak için çaba harcıyorsunuz ve diğer kullanıcıların size hak vermesi için çaba harcıyorsunuz. Vikipedi'ye katkı sağlamanın ve maddeler üzerinde çalışmanın stresi de üzerinizde. Diğer zamanlarda yapmadığınız nazik olmayan kaba davranışları farkında olmadan gösterebilirsiniz ve bu nedenle insanlar hayal kırıklığına uğrayıp size tepki tepki verebilirler. Bu tür davranışlar kullanıcılar arasında huzursuzluk çıkarır ve özellikle yeni gelenler için zarar verici olabilir. Yazdığınız bir şeyin başka birine zarar verip vermeyeceğinden emin değilseniz - Yazmayın.

Kaba olmak neden uygunsuzdur[kaynağı değiştir]

Kaba olmak genellikle kasıtlı olarak saygısızca konuşmak veya hareket etmek anlamına gelir. Bu davranış türü rahatsız edici sözcükleri kullanmayı, kişisel saldırıları, değişiklik savaşları çıkarma, düşmanca yorum yapma ve belirli kullanıcılara karşı önyargılı olmayı içerebilir. Ancak çoğu insan neyin kaba olup olmadığının açıklanmasına ihtiyaç duymadığını ifade eder, bunu zaten bildiklerini iddia ederler. Kabalığın Vikipedi'de uygunsuz olmasının iki nedeni vardır;

  1. Yeni gelenleri uzaklaştırır. Yeni kullanıcıların Vikipedi'nin nasıl çalıştığını öğrenmesi için zamana ihtiyaçları var. Herhangi bir şeyi yanlış yaptıklarında bildiğiniz şeylerden emin bir şekilde "Ama o öyle yapılmaz ki!" şeklinde iletişime geçerek veya değişiklik özeti notu düşerek onları ısırmış olursunuz. Bu saldırıları gören kullanıcı yaralanır ve Vikipedi'den uzaklaşır.
  2. Ansiklopediye zarar verir. Kaba olan kullanıcılar diğer kullanıcıların katkı sağlamasını engeller. Vikipedi'ye katkı sağlamak gönüllü bir iştir ve kullanıcılar taciz eden biriyle uğraşmak yerine tartışmadan uzaklaşmayı ve maddeye katkı sunmayı bırakmayı seçebilir. Bu davranış sonucunda kalitesiz maddeler ortaya çıkmaya başlar, çünkü kullanıcılar söz konusu maddedeki kabaca davranışlar sebebiyle adeta boğulur.

Kaba olmak bir tür siber zorbalıktır[kaynağı değiştir]

Vikipedi'de kaba davranmak büyük oranda siber zorbalık tanımına girer. Adının ne olduğunun önemi yok, bir davranışı kabalık veya siber zorbalık olarak adlandırsanız da, Vikipedi ve diğer tüm yerler için uygun değildir. Bu yüzden iletişim kurarken kurduğunuz cümleleri iyi düşünün.

Sağduyunuzu kullanın[kaynağı değiştir]

Kaba olmanın gereksiz ve nazik olmadığı açıktır. Vikipedi'deki kullanıcılara ne söyleneceğinize karar verirken sağduyunuzu kullanmamız önemlidir. Düşünmeden bir şeyler yazmak yerine kendimize şunu sormalıyız: "Biri bana bunları söylerse bu beni incitir mi, incitmez mi?" Cevabınıza göre cümlenizi yazın veya yazmayın!

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]