Vikipedi:Wikimania izlenimleri/2006

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Wikimania 2006 banner

Wikimania, Vikipedi ve diğer tüm kardeş projeleri çatısında toplayan Wikimedia Vakfının her yıl düzenlediği uluslararası konferanstır.

Wikimania 2006, 4-6 Ağustos, Boston[kaynağı değiştir]

Bu yıl ikincisi düzenlenen konferansa bursta çıkması sayesinde (burs vakıftan bağımsız sponsorlarca karşılanıyor) katılma fırsatı buldum. Türkçe Vikipedi'den maalesef sadece ben vardım. 3 gün süren konferansta 450 kişiye yakın katılım oldu. Bir çok kişi ile tanışma ve Vikipedi hakkında konuşma fırsatı yakaladım. Çeşitli toplantılarda Vikipedi'lerin daha iyiye nasıl gideceğini ve sorunların nasıl halledilmesi gerektiğine dair fikir alışverişlerinde bulunduk. En önemli temaslar arasında:

  • Jimbo (kurucu):İstanbul'a gelmek istediğini ve Vikipedist'lerle buluşmak istediğini belirtti
  • Oscar (bizle en çok ilgilenen steward), işlerinin düzenlemesi için önerilerde bulundu.
  • Anthere (steward ve yönetim kurulunda) İngilizce Vikilerin daha çok önemsenmesi ve projenin uluslararası kimliğinin öne çıkarılması hakkında konuştuk.
  • Kurt Jansson (Almanya Wikimedia vakfının başkanı) Vikipedi'yi tanıtmada izledikleri yolları, neler yapılabileceğini konuştum.

Bunların dışında bir çok ülkeden gelen Vikipedistlerle sohbetlerim oldu.

Konferansta yapılan en önemli duyurular,

  • Wikiversity açılacak. Wiki üzerinden ders hazırlama, öğrenme, öğretme vs.
  • Brion (Yazılımdan sorumlu ve baş admin) kullanıcı isimlerinin tüm proje de tek bir login'e dönüştürüleceğini söyledi. Böylece her wiki de yarı ayrı kullanıcı açmak zorunda kalmıyacağız. Eski kullanıcılar için kanlı bir çözüm uygulanacak; eğer aynı kullanıcı ismi iki ayrı proje de var ise ve ayrı kişilere ait ise, en fazla edite sahip olan kullanıcı ismini koruyacak, diğer kullanıcı kendine yeni isim bulacak.
  • Maddelerin eski sürümlerinden herhangi birine işaret konabilecek. Buradaki amaç maddenin iyi bir sürümünün belirlenmesi ve okuyucunu ihtiyaç duyarsa güvenilir sürüme rahatlıkla bakabilmesi.

Umarım seneye daha fazla Vikipedist katılma imkanı bulur. --Özgür 20:45, 15 Ağustos 2006 (UTC)

Wikimedia Commons'ta Wikimania 2006 ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]