Vikipedi:Sen de arayabilirsin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Büyüteç senin elinde, bir zahmet biraz çaba gösterip araştırıver.

İnternet ortamındaki herhangi bir arama motorundan (veya Vikipedi'nin kendi gelişmiş arama sekmesinden) kendinizin birkaç saniye içinde bulabileceğiniz bilgileri almak için diğer kullanıcıları rahatsız etmekten kaçının. Bu talepler rahatsız edici, mantıksız ve tembellik olarak yorumlanabilir. Vikipedi'deki diğer tüm gönüllü kullanıcılardan daha önemli değilsiniz, diğerleri size hizmet etmek için burada değiller.

Bununla birlikte, başka bir dilde katkı yapan bir kullanıcının uzman terminolojik bilgi gerektiren veya karmaşık arama dizelerine ihtiyaç duyan bilgileri bulmak için yardıma ihtiyacı olması anlaşılabilir bir davranıştır, bu tür kullanıcılara yardımcı olmaya çalışın.

Özellikle hemen ulaşabileceğiniz kaynaklar ve tanımlamalar için uygun olmayan taleplerde bulunarak fikir birliği tartışmalarında "sistemle oynama" taktiklerinden kaçının. Bu davranışlar muhtemelen işleyişi aksatıcı değişiklik biçimi olarak algılanacaktır. Aşağıdaki gibi davranışlar bunlara örnek verilebilir;

  • Anlaşmazlıkların giderilmesini bu söylemlerle engellemek
  • Tartışmalara zorla yorum isteklerinde bulunmak
  • Tartışma sayfalarına "Anlamadım, hala daha fazla bilgiye ihtiyacım var" rutini ile yaklaşmak
  • Bir arama motoru kullanılarak 30 saniyede kanıtlanabilecek bir iddianın şüpheli olduğunu iddia etmek
  • Başkalarının verdiği yanıtın eksikliğini veya yetersizliğini söz konusu konuda değişiklik yapmak için bir bahane olarak kullanmak

Bu davranış biçiminin meydana geldiğini gösteren yaygın bir işaret, bu tür hemen tamamlanabilecek araştırmalar için alaycı veya gizli olarak ifade edilen bir taleptir. Birçok tartışma ve süreç sayfasında böylesine anlamsız bir "öyleyse bana göster" talepleri bu sayfada anlatılanlara örnek teşkil eden gözlemlenebilir bir davranış biçimidir. Bu yüzden, kullanıcılara söz konusu bilgiyi zaten nasıl bulunacağı söylendiğinde aynı "yardımı" tekrar tekrar talep eder. Bir kullanıcının Vikipedi'yi bu şekilde aksatması ona basit bir engelleme de hakkı kazandırır.

Benzer başka bir örnek, tartışma sayfalarındaki fikir birliği tartışmalarında bu talebin politika ve yönergelere uygun olduğunu iddia etmektir. Bu kesinlikle doğru değildir, kimseyi kandırmayın.

Diğer kullanıcıları "göster bana" ile zaman kaybına uğratma[kaynağı değiştir]

İnsanların aşağıdaki gibi şeyleri yapması için küçük taleplerde bulunmayın:

  • Bir Vikipedi sayfasında tam olarak nerede olduğunu göster;
  • Sayfada veya tartışma sayfasında daha önce yazdıklarını yeniden belirt;
  • Bir sayfayı düzenleyen kullanıcının son yayınlarını veya bir sayfadaki değişikliklerini göster;
  • X konusu ile ilgili bir politikanın neden uygulanmasını istemediğiniz belirli Y konusu için geçerli olduğunu açıkla;

veya kendiniz rutin olarak yapabileceğiniz önemsiz işlere dair talepler.

Deneyimli herhangi bir kullanıcı, bağlantıların nasıl çalıştığını, bir sayfadaki metnin nasıl aranacağını, farklılıkları bulmak için sayfa geçmişinin nasıl kullanılacağını ve katkılar özelliğinin nasıl kullanılacağını zaten bilir. Aslında yeni bir kullanıcı bile politikaları, yönergeleri veya süreç sayfalarını okumalı ve ne anlama geldiğini anlayacak kadar yetkin olmalıdır (sonuçta bu,yaşamın her yerinde geçerli olan bir ilkedir).

Vikipedi'de yeniyseniz, talimatlar için yukarıdaki cümledeki ilgili mavi bağlantı olan kelimelere tıklayın.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]