Vikipedi:Kötü madde fikirleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir selfiyi çevrimiçi ortamda yayınlamak, sizin ve arkadaşlarınız için eğlencelidir. Bu davranışın eşdeğerini Vikipedi'de yapmak, yani kendiniz hakkında bir madde oluşturmak, kesinlikle önerilmez.

Aşağıdaki liste, silinmeye aday sayfalarda tekrar tekrar silinen maddelerin kapsamı hakkında bir listedir. Aşağıdakilerden herhangi biri hakkında bir madde oluşturmadan önce lütfen iki kez düşünün.

  1. Kendinizin ya da kuruluşunuzun (bir üyesi ya da çalışanı olmanız da dahil) maddesini kayda değer olsa bile açmayın.
  2. Sizin veya arkadaşlarınızın oluşturduğu bir kişi, yer veya fikirler dahil olmak üzere, üzerinde yayınlanmış, güvenilir, üçüncü taraf kaynakların bulunmadığı bir konuyu içeren madde açmayın.
  3. En azından bir tam cümle yazamayacağınız herhangi bir madde açmayın.
  4. Kayda değer değil ise yaşadığınız sokak ve mahalle maddesini açmayın.
  5. Tamamen aynı konu kapsamında ikinci bir madde açmayın, sadece mevcut maddeyi düzenleyin. Aramak için Özel:Arama sekmesini kullanın.
  6. Kayda değer değil ise kaldığınız bina, otel vb. maddelerini açmayın.
  7. Var olmayan, kurgusal, efsanevi veya varsayımsal bir şey olan şeylerin maddesini kayda değer olmadığı sürece açmayın.
  8. Bağımsız kaynaklar kapsamına girmediği sürece kulübünüz, topluluğunuz, derneğiniz okulunuz, kolej grubunuz gibi maddeleri açmayın.
  9. Gizli olduğunu düşündüğünüz veya ilk kez ortaya çıkan bilgilerin yer aldığı maddeleri açmayın. (Bkz: Özgün araştırmalara yer vermemek)
  10. Sadece birkaç kişinin ilgilendiği özel detayların maddelerini açmayın.
  11. Gelişigüzel konular veya bunların bilgilerine dair maddeler açmayın. Bu bilgiler yalnızca başka bir konuyla ilgili olduğu gerçeğini ifade eder, o kadar.
  12. Birden çok bakış açısı olduğunda, bir konuda tek bir bakış açısı sunmak istediğiniz maddeleri açmayın. Oluşturduğunuz herhangi bir maddede tüm bakış açılarınının görülmesi için, hatta eleştirel ya da olumsuz olanları dahil, bekleyin! (Bkz: Tarafsız bakış açısı)
  13. Var olan bir fikirlerinizi ortaya atacak, fikirlerinizle inşa edilen maddeler açmayın.
  14. Orijinal referans alınarak belgelenemeyen konu, film, kayıt veya resim gibi maddeleri açmayın. Örneğin bir filmdeki herhangi bir karakter ilgili filmin kaynaklarında bile mevcut değilse, bu tür maddeler açmayın.
  15. Ürettiğiniz objeler hakkında maddeler yaratmayın. Çok büyük olsa bile! Bekleyin önce kayda değer olsun.
  16. Özgeçmişinizi (ince bir şekilde gizlenmiş halini bile) içeren maddeler açmayın.
  17. Şişirme yöntemiyle herhangi birisinin ya da herhangi bir şeyin efsanevi, harika, alkışlanacak, üstün, olağanüstü vb. olduğunu duyurmaya adanan herhangi bir madde açmayın.
  18. Sadece birisinin eşcinsel, lezbiyen, erkek, kadın, evli, boşanmış veya başka bir deyişle ne türden biri olduğunu açıklamaya yönelik herhangi bir madde açmayın.
  19. Herhangi bir kişinin kötü olduğuna dair bir madde açmayın. (Bkz: Vikipedi:İçerik üzerine yorum yapınız, katılımcı üzerine değil ve Vikipedi:Saldırı sayfası)
  20. Başka bir Vikipedi maddesi hakkında herhangi bir madde açmayın. Konusu hakkında değil, sadece o "Vikipedi maddesini" konu alan bir madde.
  21. Tarihteki herhangi belirli bir milisaniye hakkında herhangi bir madde açmayın. (Y2K problemi, Büyük Patlama gibi örnekler istisnadır).
  22. Başka bir maddeye eklemlerken, diğer maddelerin eklemlenmesi ile ilgili maddeler açmayın.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]