Game of Thrones (1. sezon)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Game of Thrones
1. sezon
Game of Thrones ilk sezon DVD kapağı
Ülke ABD
Bölüm sayısı10
Yayın
KanalHBO
Orijinal yayın tarihi17 Nisan 2011-19 Haziran 2011
Sezon kronolojisi
Sonraki →
2. sezon
Game of Thrones bölümleri

Game of Thrones dizisinin ilk sezonu HBO kanalı tarafından 17 Nisan 2011 tarihinde yayınlanmaya başladı ve 19 Haziran 2011 tarihinde ilk sezon finali yayınlandı.

Sezon 10 bölümlük halde ve her bölüm ortalama 55 dakika uzunluğunda gösterildi. Game of Thrones adını, George R. R. Martin'in yazdığı Buz ve Ateşin Şarkısı adlı serinin ilk kitabı Taht Oyunları'ndan aldı. Hikâye, Westeros ve Essos adlı kurgusal kıtaların olduğu dünyada geçmektedir.[1]

Soylu Stark Hanesi'nden Lord Eddard 'Ned' Stark'a (Sean Bean) sağ kolu Jon Arryn gizemli bir şekilde öldükten sonra haber getiren ve yerine geçmesini teklif eden Kral Robert Baratheon'un Winterfell'a gelmesiyle olaylar başlar.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizinin hikâyesi, George R.R. Martin'in hala yazmakta olduğu fantastik serisi Buz ve Ateşin Şarkısı üzerine kuruludur.[2][3] Dizi, Kral Robert Baratheon'ın (Mark Addy) sağ kolu Jon Arryn'in gizemli şekilde ölmesiyle Stark Hanesi'nin bölgesi olan Winterfell'a gelmesi ve Ned Stark'a (Sean Bean) kendisinin yeni sağ kolu olmasını teklif etmesiyle başlar. Ned ve karısı Catelyn (Michelle Fairley), Catelyn'in kız kardeşi ve aynı zamanda kralın ölen eski sağ kolu Jon Arryn'in karısı Lysa'dan (Kate Dickie) bir mektup alır ve mektupta kocası Jon Arryn'in (John Standing) ölümünün sorumlusunun Lannister Hanesi'nden ve aynı zamanda Kral Robert'ın karısı olan Cersei Lannister'ın olduğundan bahseder. Ned, krala yardım etmek, Kral'ın Sağ Eli'ni kim öldürdüğünü bulmak ve kendi ailesini de korumak için güneye gitmeye karar verir. Jon Arryn'in ölümünün arkasındaki karanlık sırlar açığa çıktıkça Lannister Hanesi'nin de sırları ortaya çıkmaya başlar.

Bu esnada Dar Deniz'in karşısındaki Essos kıtasında, Robert'ın İsyanı'ndan sonra ölen eski kralın oğlu Viserys Targaryen (Harry Lloyd) hala tahtta hakkının olduğunu iddia eder. Yıllarca psikolojik ve fiziksel olarak acı çektirdiği kız kardeşi Daenerys Targaryen'ı (Emilia Clarke) savaşçı kabile olan Dothrakilerin lideri Khal Drogo (Jason Momoa) ile ordu satın almak ve Westeros'taki tahtını geri kazanmak için evlendirir. Daenerys, Khal Drogo'ya zamanla aşık olur ve kabilenin Khaleesi'si olur. Böylelikle Viserys'in planları beklenmedik şekilde suya düşer ve gücünü gittikçe yitirir.

Duvar'da ise Ned Stark'ın gayrimeşru oğlu Jon Snow, Duvar'ı yıllarca koruyan ve kutsal birlik olan Gece Nöbetçileri'ne katılır. Yedi Krallık ile bilinmeyen Kuzey'i ayıran Duvar'daki bu birlikte ise krallığa ihanet eden suçlular vardır.

Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]


genel

sezon
Bölüm adıYönetmenSenaristYayın tarihiABD seyircisi
(milyon)
11"Winter Is Coming"Tim Van PattenDavid Benioff ve D. B. Weiss17 Nisan 20112.22 milyon[4]
Westeros'un Yedi Krallık'ının Kralı Robert Baratheon, karısı Cersei Lannister ile beraber eski dostu Kuzey'in Koruyucusu ve Winterfell Kalesinin Lordu Ned Stark'ın yanına Kuzey'e gider ve Ned Stark'a reddedemeyeceği bir teklif yapar. Dar Deniz'in karşısında gözden düşmüş Prens Viserys Targaryen, Demir Taht'ta hak iddia etmesi üzerine kardeşi Daenerys Targaryen'ı vahşi Dothraki kabilesinin başındaki Khal Drogo ile evlendirir ve ordu toplama planları yapar. Winterfell'da Ned'in on yaşındaki oğlu Bran, kuleye tırmanırken Kraliçe Cersei ve kardeşi Jaime Lannister'ı ensest ilişkide görür ve Jaime bunu fark ederek sırlarını gizlemesi için Bran'i kuleden atıp öldürmeye çalışır.
22"The Kingsroad"Tim Van PattenDavid Benioff ve D. B. Weiss24 Nisan 20112.20 milyon[5]
Bran bilinçsiz ve kaderi belirsiz şekilde yatarken annesi Catelyn, Bran'in kuleden Lannisterlar tarafından itildiğini iddia eder. Ned, Kralın Sağ Eli olma teklifini kabul eder ve kızları Sansa ve Arya'yı alıp Güney'e doğru yolculuğa doğru çıkar. Ned'in gayrimeşru oğlu Jon Snow, Ak Gezenler ile savaşan Gece Nöbetçileri'ne katılmak için Kuzey'e doğru yola çıkar. Kraliçe'nin cüce kardeşi Tyrion Lannister, ailesiyle Kral'ın Şehri'ne geri dönmek yerine Jon Snow ile birlikte Duvar'a gidip keşif yapmak ister. Viserys; kardeşi Daenerys'i, Khal Drogo'yu memnun etmesi için tehdit eder. Prens Joffrey Baratheon, Arya Stark ve arkadaşını tehdit ederken Arya'nın kurdu Joffrey'nin elini ısırır, bu yüzden Stark ve Lannister hanesi arasında gerilim başlar. Ned huzuru sağlamak için Arya'nın kurdu bulunamadığı için Sansa'nınkini öldürür ve o anda Bran uyanır.
33"Lord Snow"Brian KirkDavid Benioff ve D. B. Weiss1 Mayıs 20112.44 milyon[6]
Ned, Yedi Krallık'ın başkenti Kral'ın Şehri'nde Kral'ın Konseyi'ne katılır ve Westeros'un ne kadar kötü yönetildiğini görür. Catelyn gizlice başkente gitmeye karar verir ve orada eski dostu Serçeparmak ile görüşür. Bran bir daha asla yürüyemeyeceğini öğrenir. Jaime Lannister'ın kendisini kuleden attığını hatırlayamaz ve düştüğünü söyler. Jon, Duvar'daki hayatına alışmaya çalışır ve kendinden düşük ailelerden gelenlerle savaş eğitimleri yapar. Duvar'ın kumandanı Lord Mormont, Tyrion'a kral ve kraliçeden daha fazla adam göndermesini rica eder. Daenerys hamile olduğunu öğrenir ve Khal Drogo bunun üzerine Daenerys'i "Khaleesi" ilan eder.
44"Cripples, Bastards, and Broken Things"Brian KirkBryan Cogman8 Mayıs 20112.45 milyon[7]
Tyrion eve dönüş yolunda Winterfell'a, Bran'in yanına uğrar. Ned, Kralın eski Sağ Eli'nin nasıl öldüğüne dair ipuçları toplarken Robert'ın gayrimeşru çocuğu olduğunu öğrenir. Robert ve konseyi, Ned'in adına bir onur turnuvası düzenler. Jon, Gece Nöbetçilerine yeni katılan Samwell Tarly'yi diğerlerinden korur. Viserys, gittikçe güç kazanan kız kardeşi Daenerys tarafından hayal kırıklığına uğrar. Sansa geleceğe dair kraliçe olma planları kurarken Arya başka bir gelecek hayal eder. Catelyn, babasının tüm müttefiklerini toplayarak Tyrion'ı tutuklar.
55"The Wolf and the Lion"Brian KirkDavid Benioff ve D. B. Weiss15 Mayıs 20112.58 milyon[8]
Ned, Daenerys'in hamile olduğunu ve bunun bir tehdit olduğununu, yok edilmesi gerektiği fikrini savunan Robert karşısında itiraz eder. Kralın Sağ Eli olma işini bırakır ve Robert buna çok öfkelenir. Catelyn ve tutsağı Tyrion, kız kardeşi Lysa'nın olduğu Kartal Yuvası'na ulaşır. Tyrion'ın tutuklandığı haberi Kralın Şehri'ne ulaşır ve kraliçenin ikiz kardeşi Jaime Lannister buna karşılık Ned Stark'tan intikam alarak bacağına mızrak saplar.
66"A Golden Crown"Daniel MinahanDavid Benioff ve D. B. Weiss22 Mayıs 20112.44 milyon[9]
Ata binmesi için yapılan özel bir eyer üzerindeki Bran'ın etrafı Yabanıllarla çevrilirken Robb ve Theon onu kurtarır. Kral, av gezisine çıktığı için Ned Demir Taht'ta oturur, bu esnada Jon Arryn'in nasıl öldüğünü öğrenir. Joffrey ve Sansa barışır. Viserys'in Khal Drogo'dan defalarca istediği ordu ve sarhoşken herkesin içinde Daenerys'e ettiği tehditler Drogo'yu iyice kızdırır. Drogo bunun üzerine Viserys'in başından aşağıya erimiş altın döker.
77"You Win or You Die"Daniel MinahanDavid Benioff ve D. B. Weiss29 Mayıs 20112.40 milyon[10]
Ned, Kraliçe Cersei'ye Jon Arryn'in ölümünü öğrendiğini söyler. Robert avdayken ölümcül yara alır ve vasiyetinde oğlu Joffrey'nin yetişkinliğine kadar Demir Taht'ta Ned'in oturmasını ister. Jon Snow, Gece Nöbetçileri yeminini eder. Khal Drogo, bir suikastçinin Daenerys'i zehirleme girişimini öğrendikten sonra sabrı taşar ve Westeros'a gideceğini duyurur. Ned, Serçeparmak'a Joffrey'nin gerçek bir Baratheon olmadığını ve bu yüzden Lannisterları tahttan silmek için Altın Pelerinlilerin (Şehir Muhafızları) kendisinin arkasında olmasını istediğini, tahtın gerçek sahibinin de kralın kardeşi Stannis olduğunu söyler. Ned, kralın vasiyetini herkesin önünde Kraliçe Cersei'ye gösterir, Baelish ve Altın Pelerinliler, Ned ve arkadaşlarını yakalayıp Lannisterlara sadık olduğunu gösterir.
88"The Pointy End"Daniel MinahanGeorge R. R. Martin5 Haziran 20112.72 milyon[11]
Lannisterlar, Ned'i tutuklamalarıyla Starklar üzerinde baskı kurmaya başlar ve Robb da bu durum karşısında babasının müttefiklerini savaş için toplamaya başlar. Sansa, Joffrey'e babasını affetmesi için yalvarırken Ned zindanda beklenmedik bir şekilde Lord Varys ile müttefik olur. Arya, babasının yargılanması esnasında kaçarken Sansa, Joffrey'den babasının canını bağışlamasını ister. Jon ve Gece Nöbetçileri, Kuzey'de Ak Gezenlerle uğraşırken Dar Deniz'in ötesinde Drogo ve ordusu Yedi Krallık'a doğru ilerlemeye başlar.
99"Baelor"Alan TaylorDavid Benioff ve D. B. Weiss12 Haziran 20112.66 milyon[12]
Starklar ve Lannisterlar ilk çarpışmalarını yaparken Tyrion dağlardan topladığı yabani kabileleri babasının ordusunun yanına getirir. Drogo yarasına kaptığı enfeksiyon yüzünden ölürken Daenerys onu kurtarmak için bir büyücü bulur ve Dothrakiler buna karşı çıksa da kan büyüsü yapmasını ister. Duvar'da Üstat Aemon kendisinin bir Targaryen olduğunu söyler. Ned, Baelor septinde herkesin önünde yargılanır ve kızlarını kurtarmak için Joffrey'e sadık olduğunu söyler. Joffrey buna rağmen Ned'i idam ettirir.
1010"Fire and Blood"Alan TaylorDavid Benioff ve D. B. Weiss19 Haziran 20113.04 milyon[13]
Ned'in idam haberi Yedi Krallık'ın dört bir yanına yayılırken bu durum Stark ailesini perişan eder. Kuzey'deki haneler, Yedi Krallık'a ait olmadığını ilan ederek Robb'a sadakat yemini ederler ve Kuzey'in bağımsızlığı için savaşacaklarını söylerler. Jaime, Starklar tarafından yakalanır ve tutsak edilirken Lord Tywin Lannister, Cersei ve Joffrey'e göz kulak olması için Tyrion'ı Kralın Sağ Eli ilan eder. Jon, babasının intikamını almak için Duvar'dan ayrılmaya teşebbüs etse de arkadaşları onu kalması için ikna eder ve Duvar'ın ötesindeki kayıp amcası Benjen Stark'ı bulmayı amaçlarlar. Daenerys, kocasının öldüğünü ve bebeğinin de ölü doğduğunu öğrenir. Kan büyüsünü yapan cadının bunu kendi halkının zulüm gördüğü için yaptığını duyunca Drogo'nun cenazesiyle birlikte kadını yakar. Ateşlerin içine üç adet taş ejderha yumurtasıyla girer ve ertesi sabah herkes uyandığında Daenerys'in kucağındaki üç adet ejderhayı görerek ona itaat eder.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Sean Bean (Eddard Stark)
Mark Addy (Robert Baratheon)
Peter Dinklage (Tyrion Lannister)
Michelle Fairley (Catelyn Stark)
Aidan Gillen (Petyr Baelish)
Emilia Clarke (Daenerys Targaryen)
Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister)

Ana kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

Başroller
Ayrıca

Konuk oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Konuk oyuncuların hepsi Westeros'daki görünmeleri ve karakter önemliliği ile düzenlenmiştir.

Duvar'da
  • James Cosmo, Jeor Mormont rolüyle
  • Peter Vaughan, Maester Aemon rolüyle
  • Brian Fortune, Othell Yarwyck rolüyle
  • Joseph Mawle, Benjen Stark rolüyle
  • Francis Magee, Yoren rolüyle
  • Owen Teale, Alliser Thorne rolüyle
  • John Bradley-West, Samwell Tarly rolüyle
  • Josef Altin, Pypar rolüyle
  • Mark Stanley, Grenn rolüyle
  • Luke McEwan, Rast rolüyle
  • Bronson Webb, Will rolüyle
Kuzeyde
  • Art Parkinson, Rickon Stark rolüyle
  • Clive Mantle, Jon "Greatjon" Umber rolüyle
  • Steven Blount, Rickard Karstark rolüyle
  • Donald Sumpter, Maester Luwin rolüyle
  • Ron Donachie, Rodrik Cassel rolüyle
  • Jamie Sives, Jory Cassel rolüyle
  • Susan Brown, Septa Mordane rolüyle
  • Margaret John, Old Nan rolüyle
  • Kristian Nairn, Hodor rolüyle
  • Natalia Tena, Osha rolüyle
Güneyde
  • Charles Dance, Tywin Lannister rolüyle
  • Lino Facioli, Robin Arryn rolüyle
  • David Bradley, Walder Frey rolüyle
  • Kate Dickie, Lysa Arryn rolüyle
  • Ian Gelder, Kevan Lannister rolüyle
  • Conan Stevens, Gregor Clegane rolüyle
  • Jerome Flynn, Bronn rolüyle
  • Sibel Kekilli, Shae rolüyle
Kralın Şehri'nde
  • Callum Wharry, Tommen Baratheon rolüyle
  • Aimee Richardson, Myrcella Baratheon rolüyle
  • Gethin Anthony, Renly Baratheon rolüyle
  • Julian Glover, Pycelle rolüyle
  • Conleth Hill, Varys rolüyle
  • Ian McElhinney, Barristan Selmy rolüyle
  • Ian Beattie, Meryn Trant rolüyle
  • Wilko Johnson, Ilyn Payne rolüyle
  • Dominic Carter, Janos Slynt rolüyle
  • Eugene Simon, Lancel Lannister rolüyle
  • Miltos Yerolemou, Syrio Forel rolüyle
  • Joe Dempsie, Gendry rolüyle
  • Esmé Bianco, Ros rolüyle
  • Finn Jones, Loras Tyrell rolüyle
  • Eros Vlahos, Lommy Greenhands rolüyle
  • Ben Hawkey, Hot Pie rolüyle
  • David Scott, Beric Dondarrion rolüyle
Dar Deniz'in karşısında
  • Roger Allam, Illyrio Mopatis rolüyle
  • Dar Salim, Qotho rolüyle
  • Elyes Gabel, Rakharo rolüyle
  • Amrita Acharia, Irri rolüyle
  • Roxanne McKee, Doreah rolüyle
  • Mia Soteriou, Mirri Maz Duur rolüyle oynamıştır.

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Doune Kalesi.

David Benioff ve D.B. Weiss dizinin ilk sezonunun ana senaristleridir. On bölümden sekizini ve ayrıca Jane Espenson'ın yazdığı bir bölümün de yardımcı senaristliğini yapmışlardır. Diğer iki bölümün senaristliğini de Bryan Cogman ve Buz ve Ateşin Şarkısı serisinin yazarı George R. R. Martin yapmıştır.

Thomas McCarthy, dizinin ilk bölümünü çekmiştir, ardından ilk bölüm tekrar ikinci bölümün de yönetmeni olan Tim Van Patten tarafından çekilmiştir. Yine de McCarthy, ilk bölümünün kredilerinde yer almıştır. Brian Kirk ve Daniel Minahan üçer bölüm yönetirken Alan Taylor sezonun son iki bölümünü çekmiştir.

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizinin çoğu sahneleri Kuzey İrlanda ve İrlanda'da çekildi. 26 Temmuz 2010'da başlayan çekimler[14] Kuzey İrlanda bölgesindeki Belfast'te Titanic Quarter stüdyolarında devam etti.[15] Bazı kale ve kale içi sahneleri İskoçya'daki Doune Castle ve Castle Ward'da yapıldı.[16] Dizinin ilk deneme çekimleri 2009'da başlarken Cairncastle,[17] Shane's Castle,[18] Castle Ward,[19] Magheramorne,[20] ve Tollymore Forest Park[18] gibi yerlerde yapıldı.

Kralın Şehri'ndeki çekimler Malta'daki çeşitli yerlerde yapıldı.[21] Malta'nın Azur Penceresi'nde gerçekleştirilen çekimler, taşeron firmalarının ekosisteme verdiği zarar yüzünden tartışmalara yol açtı.[22]

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk sezonunun soundtrack müzikleri Ramin Djawadi tarafından dizinin yayınlanmasından on hafta önce bestelendi ve yazıldı.[23] 2011'in Haziran ayında yayınlandı.[24]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Citadel: So Spake Martin". Westeros.org. 27 Temmuz 2008. 13 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2013. 
  2. ^ "HBO Options Fire & Ice". George R.R. Martin's Official website. 18 Ocak 2007. 19 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2012. 
  3. ^ Martin, George R.R. (20 Mayıs 2010). "No Place Like Home". Not A Blog. LiveJournal. 18 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2012. 
  4. ^ Seidman, Robert (19 Nisan 2011). "Sunday Cable Ratings: NBA, 'Storage Wars,' 'Ax Men,' 'Khloe & Lamar' + 'The Killing,' 'Breakout Kings,' 'Sam Axe,' 'Game of Thrones' & Much More". TV by the Numbers. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2011. 
  5. ^ Gorman, Bill (26 Nisan 2011). "Sunday Cable Ratings: NBA, 'Khloe & Lamar,' 'The Killing,' 'Breakout Kings,' 'Housewives,' 'Game of Thrones' & Much More". TV by the Numbers. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2011. 
  6. ^ Seidman, Robert (3 Mayıs 2011). "Sunday Cable Ratings: More 'Death of Bin Laden' Ratings; 'Khloe & Lamar,' 'Law & Order: CI,' 'In Plain Sight,' 'Army Wives,' 'Housewives,' 'Game of Thrones' & Much More". TV by the Numbers. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2011. 
  7. ^ Gorman, Bill (10 Mayıs 2011). "Sunday Cable Ratings: Bulls/Hawks Tops + 'Law & Order: CI,' 'In Plain Sight,' 'Army Wives,' 'Housewives,' 'Game of Thrones' & Much More". TV by the Numbers. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2011. 
  8. ^ Seidman, Robert (18 Mayıs 2011). "Sunday Cable Ratings: Heat/Bulls Slam Dunks + 'Law & Order: CI,' 'In Plain Sight,' 'Army Wives,' 'Housewives,' 'Game of Thrones' & Much More". TV by the Numbers. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2011. 
  9. ^ Gorman, Bill (24 Mayıs 2011). "Sunday Cable Ratings: Heat/Bulls Scores Big + 'Law & Order: CI,' 'In Plain Sight,' 'Army Wives,' 'Housewives,' 'Game of Thrones' & Much More". TV by the Numbers. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2011. 
  10. ^ Gorman, Bill (1 Haziran 2011). "Sunday Cable Ratings: 'My Big Fat Gypsy Wedding,' 'Game of Thrones,' 'The Killing' & More". TV by the Numbers. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2011. 
  11. ^ Gorman, Bill (7 Haziran 2011). "Sunday Cable Ratings: 'MTV Movie Awards' Leads Night, 'Game of Thrones' Series High, 'Real Housewives,' 'ABDC' & Lots More". TV by the Numbers. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2011. 
  12. ^ Gorman, Bill (14 Haziran 2011). "Sunday Cable Ratings: 'Game of Thrones', 'Real Housewives,' 'Kardashians,' 'In Plain Sight,' 'Army Wives' & More". TV by the Numbers. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2011. 
  13. ^ Seidman, Robert (21 Haziran 2011). "Sunday Cable Ratings: 'Falling Skies,' 'Game of Thrones', 'The Killing,' 'In Plain Sight,' 'Law & Order: CI,' 'The Glades' and Much More". TV by the Numbers. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2011. 
  14. ^ Martin, George R.R. (16 Temmuz 2010). "From HBO". Not A Blog. LiveJournal. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2013. 
  15. ^ "HBO to film TV pilot in Belfast, Northern Ireland" (Basın açıklaması). Northern Ireland Executive. 21 Nisan 2009. 30 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2013. 
  16. ^ "Medieval keep becomes film set". BBC News. 23 Ekim 2009. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2013. 
  17. ^ "Northern Ireland fans queue to meet sci-fi guru George RR Martin". Belfast Telegraph. 4 Kasım 2009. 21 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2013. 
  18. ^ a b Maggie Taggart (3 Mart 2010). Fantasy epic to be filmed in Belfast. Belfast: BBC News. 11 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2016. 
  19. ^ McCausland, Nelson (5 Kasım 2009). "Game of Thrones". Nelson's View – The Minister's Pen. Blogger. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2013. 
  20. ^ "Extras needed for new TV show – Local". Larne Times. 24 Haziran 2010. 1 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2011. 
  21. ^ "The Greatest 'Game of Thrones' Filming Locations". Tripomatic. 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2012. 
  22. ^ Peregin, Christian (17 Kasım 2010). "'Total elimination of ecosystem' at Dwejra". The Times (Malta). 20 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2011. 
  23. ^ Ryan, Maureen (2 Şubat 2011). "'Game of Thrones' Changes Its Tune, Hires New Composer". TV Squad. 2 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2011. 
  24. ^ "Game of Thrones Soundtrack Details". Film Music Reporter. 31 Mayıs 2011. 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]