Sinan Selen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sinan Selen
Almanya Federal Anayasa Koruma Teşkilatı Başkan Yardımcısı
Görevde
Makama geliş
21 Ocak 2019
Başkan Thomas Haldenwang
Şansölye Angela Merkel
Olaf Scholz
Kişisel bilgiler
Doğum 1972 (51-52 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Vatandaşlığı Almanya
Milliyeti Türk
Bitirdiği okul Köln Üniversitesi
Mesleği Avukat, uluslararası terörizm uzmanı

Sinan Selen (d. 1972, İstanbul), Türk asıllı Alman avukat ve uluslararası terörizm uzmanıdır. 21 Ocak 2019'da Almanya iç istihbarat teşkilatı birimi Federal Anayasa Koruma Teşkilatı Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Selen'in bu göreve atanmasıyla ilk defa göçmen kökenli bir kişi, Almanya'da güvenlikle ilgili bir devlet kurumunun en üst makamlarından birine atanmış oldu. Selen'in çalıştığı alanlar arasında uluslararası terörizm, casusluk ve siber saldırılara karşı mücadele ile aşırı sağ, aşırı sol ve yurt dışı kaynaklı aşırı akımlarla mücadele bulunmaktadır.

İlk yılları ve eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sinan Selen Türk kökenli anne ve babanın çocuğu olarak 1972 yılında İstanbul'da doğdu. Dört yaşındayken ailesi ile birlikte Almanya'nın Köln kentine göç etti. Köln Üniversitesi'nde hukuk öğrenimi gören Selen, eğitimi sırasında polis hukuku, Avrupa Birliği hukuku ve idare hukuku üzerine yoğunlaştı.[1]

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversite öğreniminin ardından bir süre serbest avukatlık yaptı.[2] 2000 yılında Federal Emniyet Teşkilatı (BKA)'da çalışmaya başladı. BKA'da siyasi suçlar, terör suçları ve casusluk alanında görevli devlet güvenliği birimi olan Staatsschutz ile başkent Berlin'deki anayasal kurum ve makamların güvenliğinden sorumlu çeşitli birimlerde görev yaptı. Uluslararası terörizm konusunda uzmanlaşan Selen, Amerika Birleşik Devletleri'nde 11 Eylül 2001'de gerçekleşen terör saldırılarının ardından saldırganların Hamburg bağlantılarını soruşturan BKA özel komisyonunda görev yaptı. Selen bu süre zarfında Almanya Şansölyesi Gerhard Schröder ve federal içişleri bakanı Otto Schily'nin yakın güvenliğini sağlayan ekipleri yönetti.[2][3]

2006'da Almanya Federal İçişleri Bakanlığı'nda terörle mücadele, terörle mücadelede uluslararası işbirliği ve Federal Emniyet Teşkilatı (BKA) ile Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV)'dan sorumlu birimin başına getirildi. 2009 yılında Potsdam merkezli Federal Sınır Polisi Başkanlığında görev yapmaya başlayan Selen, burada sınır ötesi suçlarla mücadeleden sorumlu oldu. Selen bu birimde kaçakçılıkla mücadele ile ilgilendi. Polis teşkilatında iki yıl çalıştıktan sonra İçişleri Bakanlığı'na geri döndü. 2011'de kamu güvenliği biriminin başına geçti.

2015 yılında Suriye'deki iç savaş nedeniyle Almanya ve Avrupa'da yaşanan sığınmacı krizi sonrası Türkiye ile Almanya arasında yürütülen görüşmelerde rol aldı. Ocak 2016'da Sinan Selen, iki ülke içişleri bakanlarının kurmayı kararlaştırdıkları terörle ortak mücadele mekanizmasının başına Almanya'nın temsilcisi olarak atandı.[4] Selen aralarında IŞİD, PKK ve DHKP-C'nin de bulunduğu örgütlerle mücadele için kurulan mekanizmada Almanya adına tam yetkili kılındı. İçişleri Bakanlığı verilerine göre Selen, 2000 ile 2016 yılları arasında 11 terör saldırısının engellenmesinde rol oynadı. 2016'da özel sektörde çalışmaya başlayan Selen, turizm şirketi TUI AG'de güvenlik direktörü olarak görev aldı. Burada hem şirketin iç güvenliğinin sorumluluğunu üstlendi hem de dünyanın birçok ülkesine gönderilen milyonlarca turistin doğal afetlerden, terör saldırılarına her çeşit tehlikeye karşı güvenliğine ilişkin gerekli analizleri yapmak ve önlemleri yürütmek ile görevlendirildi.[2]

21 Ocak 2019 tarihinde Michael Niemeier ile birlikte Almanya iç istihbarat teşkilatı olan Federal Anayasa Koruma Teşkilatı Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.[5] Böylece ilk kez göçmen kökenli bir kişi, Almanya’da güvenlikle ilgili bir devlet kurumunun en üst makamlarından birine getirilmiş oldu.[6]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Feldmann, Marco (22 Ocak 2019). "Neue BfV-Vizepräsidenten (Almanca)". Behörden Spiegel. 31 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2019. 
  2. ^ a b c Köksal, Gürsel (22 Aralık 2018). "Almanya İstihbaratının Zirvesinde Türkiye Kökenli Bir Yönetici". Bianet. Erişim tarihi: 4 Mart 2019. 
  3. ^ "Tui-Sicherheitschef wird neuer Verfassungsschutz-Vize (Almanca)". Focus. 16 Kasım 2018. 6 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2019. 
  4. ^ "Almanya ve Türkiye 'şerpa' atadı". Sputnik. 27 Ocak 2016. 6 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2019. 
  5. ^ "Sinan Selen resmen göreve başladı". Hürriyet. 21 Ocak 2019. 6 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2019. 
  6. ^ "Sinan Selen kimdir? Alman istihbaratının yönetim kadrosunda bir Türk - Diken". Diken (İngilizce). 22 Ocak 2019. 25 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2022.