Tunus başbakanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tunus Cumhuriyeti Başbakanı
رئيس حكومة تونس
Görevdeki
Ahmed Haşşani

2 Ağustos 2023 tarihinden beri
Resmî ikametDar'ül Bey,
Tunus, Tunus
Oluşum7 Kasım 1969
Açılışı yapanBahi Ladğam
Websitesiwww.pm.gov.tn

Tunus başbakanı veya resmî adıyla Tunus Cumhuriyeti Başbakanı (Arapçaرئيس حكومة تونس, romanizeReysi Hükûme Tunisiye), Tunus'un hükûmet başkanıdır. Başbakan, Devlet başkanı ile birlikte yürütme organını yönetir ve başbakanın kabinesi ile birlikte Halk Temsilcileri Meclisi'ne, başbakanın siyasi partisine ve nihayetinde yürütme ve yasama organının politikalarından ve eylemlerden seçmenlere karşı sorumludur.

Makam, 7 Kasım 1969 tarihinde devlet başkanı Habib Burgiba tarafından Bahi Ladğam'ın atanmasıyla kuruldu. Bu makam, daha önceden Tunus Krallığı Başbakanı olarak mevcut olmasına rağmen, Burgiba'nın 25 Temmuz 1957'de cumhuriyeti ilan etmesiyle kaldırıldı. 1959 Anayasası, başkanın hem devlet başkanı hem de hükûmet başkanı olduğu bir başkanlık sistemi olarak kurdu. Burgiba, yetkilerinin bir kısmını törensel bir role sahip olan başbakana devretti. 2011'deki Yasemin Devrimi'nden sonra, başbakana önemli nitelikler verildi ve yürütme yetkisini devlet başkanıyla paylaştı. Tunus Başbakanı; genellikle iç politikalar üzerinde büyük bir etkiye sahipken, devlet başkanı esas olarak dış ve savunma politikalarını belirler.

Devlet başkanı, mecliste en fazla sandalyeye sahip olan yasama seçimlerinde kazanan partinin adayı olan bir başbakanı atamaktadır. Başbakan adayının bir kabine kurması ve bir güven önergesi için meclise sunması için bir ay süresi bulunmaktadır. Elde edilirse, kabine başkan tarafından yemin eder. Başbakan ve kabine, Halk Temsilcileri Meclisi'nde güvensizlik oyu ile görevden alınabilir.

Günümüzdeki başbakan 2 Ağustos 2023 tarihinden itibaren Ahmed Haşşani'dir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]