SOSUS

Vikipedi, özgür ansiklopedi

SOSUS, (İngilizcesound surveillance system) ses gözetleme sistemi için bir kısaltmadır, Dünyanın çeşitli noktalarında - GIUK boşluğu (Grönland'a yakın Atlantik Okyanusu, İzlanda ve İngiltere'de) ve Pasifik Okyanusu'nun çeşitli yerlerinde- kurulu sualtı dinleme tesisleri zinciridir.[1] Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri ilk olarak boşluğu geçip Daha batı'daki hedeflere yönlenen Sovyet denizaltılarını takip edebilmek amacı ile sistemi kurmuştur. Daha sonra ise Çekilebilir Gözetim Dizi Sensör Sistemi (İngilizceSurveillance Towed Array Sensor System - SURTASS) ile desteklenip Entegre Su altı gözetleme sisteminin (İngilizceIntegrated Undersea Surveillance System) parçası haline gelmiştir. ABD 1991 yılında SOSUS'un gizliliğini kaldırıp sivil amaçlar için kullanıma açmıştır.[2]

SOSUS okyanus dibine boyunca stratejik noktalara yerleştirilen hidrofon (sualtı mikrofonları) diziler kullanılır. Hidrofonlar karadaki izleme istasyonlarına kablolarla bağlıdır. Tekil diziler öncelikle kıta yamaçları ve uzun menzilli akustik yayılımının dağılmaması için su altı dağlar gibi optimize edilmiş noktalara yerleştirilir. Okyanus ait ses kanalındaki kendi konumu ve bu büyük diyafram dizilerinin duyarlılığı, sistemin birkaç yüz kilometre çapında bir watt'dan daha az yayılan gücü algılamasını sağlar.[3] Sistem o kadar hassastı(r) ki eğitimli bir gözlemci gemi tipini belirleyebilir ve bazı durumlarda belirli bir gemiyi ayırdedebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Whitman, Edward C. "Secret weapon of undersea surveillance". Makale. Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri. 26 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2015. 
  2. ^ Page, Jeremy (24 Ekim 2014). "Underwater Drones Join Microphones to Listen for Chinese Nuclear Submarines". (haber). Wall Street Journal. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2015. 
  3. ^ R.P., S.R. Hammond, ve C.G. Fox, Dziak (2011). "A 20-Year Hydroacoustic Time Series of Seismic and Volcanic Events in the Northeast Pacific Ocean". Oceanography. 24 (3). ss. 280-293. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2015.