Kum Savaşı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kum Savaşı
Arap Soğuk Savaşı ve Soğuk Savaş'nı parçası.
Tarih25 Eylül 1963 – 20 Şubat 1964
Bölge
Tinduf ve Figuig vaha kasabalarının çevresi
Sebep Sınır anlaşmazlığı
Sonuç
  • Figuig/Béni Ounif sınır geçişinin kapanması
  • Afrika Birliği Örgütü'nün arabuluculuğunda Fas'ın hak talep ettiği Cezayir’in Beşar ve Tinduf illeri üzerindeki iddiasından vazgeçmesi
  • İki ülke arasında askerden arındırılmış bölgenin kurulması.
Taraflar
Fas Fas Cezayir Cezayir
Destek verenler:
Mısır Mısır [1]
Küba Küba[2]
Komutanlar ve liderler
Fas II. Hasan
Fas Driss Alami
Cezayir Ahmed bin Bella
Cezayir Huari Bumedyen

Kum Savaşı (Arapça: حَرْبُ الرِّمَال, Ḥarb ar-Rimāl), Fas ile Cezayir arasında Ekim 1963'te yaşanan sınır çatışması. Çatışma Fas hükûmeti'nin, Fransa'dan yeni bağımsızlığını elde etmiş olan Cezayir'den Tinduf ve Beşar vilayetlerini talep etmesinden kaynaklandı. Savaş iki ülke arasındaki ilişkilerin birkaç on yıl boyunca gergin devam etmesine neden oldu. Yine bu çatışmanın sonucu olarak Afrika Birliği Örgütü tarihinde ilk kez çok uluslu bir barış gücü oluşturdu.

1972’de Fas Kralı II. Hasan’ın, Cezayir toprakları üzerindeki egemenlik iddiasından vazgeçtiklerini duyurmasının ardından da iki ülke arasında sınır anlaşması imzalandı.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ottaway 1970, s. 166.
  2. ^ Brian Latell (24 Nisan 2012). Castro's Secrets: Cuban Intelligence, The CIA, and the Assassination of John F. Kennedy. St. Martin's Press. s. 164. ISBN 978-1-137-00001-9. In this instance, unlike several others, the Cubans did no fighting; Algeria concluded an armistice with the Moroccan king. 
  3. ^ Telci, İsmail Numan (Aralık 2021). "Cezayir-Fas Krizi: Sömürgecilik Mirası ve Yabancı Aktörlerin Rolü". Kriter, 63. 6 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2023.