İçeriğe atla

Puits d'amour

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Puits d'amour
Ülke(ler)Fransa
BölgesiParis
YaratıcısıVincent De La Chapelle
TürüHamur işi
Ana malzemelerMilföy hamuru, tereyağı, pudra şekeri, reçel veya meyve jölesi
ÇeşitleriPastacı kreması (doldurma malzemesi)

Puits d'amour, Fransız mutfağında bulunan milföy hamuru ile yapılan keke benzer bir volovan türüdür. Yapımında kullanılan milföy hamurunun orta kısmı boş bırakılır ve bu boşluğa daha sonra frenk üzümü jölesi veya ahududu reçeli doldurulur. Tatlının yüzeyine genellikle pudra şekeri serpilir veya üzeri karamelle kaplanır.[1] Puits d'amour, Fransızca "sevgi kuyusu" anlamına gelir. [2][3]

Tarifin adı ilk kez Vincent De La Chapelle'in 1735 tarihli "Le cuisinier moderne (the modern cook)" kitabında kullanılmıştır. Kitapta iki farklı tarif sunulmuştur. Bunlardan birincisinde La Chapelle, büyük bir volovan hamurunun arasındaki boşluğun kırmızı frenk üzümü jölesi ile doldurularak büyük bir su kovası görünümü kazandırılması amaçlanmıştır. Diğer önerilen tarif ise kekin bouchée boyutunda olan küçük boyutta yapılması ile alakalıdır ve bu formu petits puits d’amour (küçük puits d'amour) olarak isimlendirilmiştir.

18. yüzyıl'da puits d'amour isminin ve görüntüsünün kadın cinsel organlarına benzeme konusunda tartışmalar çıksa bile XV. Louis'in akşam yemekleri menüsünün içerisine dahil oldu.[4][5] Polonya Kralı Stanislas'ın pastacılarından biri olan Nicolas Stohrer'in, tatlıyı vanilyalı pastacı kreması ile doldurması ve üstünü kalın bir karamel tabakası ile kaplaması sonucunda tatlının görüntüsü değişti. Kırmızı renk sosun tariften kalkması sonucunda kadın cinsel organına benzediği konusundaki tartışmalar sona erdi.

Hazırlanışı

[değiştir | kaynağı değiştir]

Puits d'amour, çember şeklinde yerleştirilmiş olan milföy böreklerinden oluşur. Milföy hamurlarının birbirine yapışmasını engellemek için yumurta sarısı kullanılır. Hazırlanmış kuyu görünümündeki hamurlar kabarıp altın rengi olana kadar pişirilir ardından soğumaya bırakılır. Geleneksel tarifte üzerine sadece pudra şekeri serpilir ve hamurun ortasındaki boşluk ahududu reçeli ve frenk üzümü jölesi ile doldurulur. Daha sonraki bir varyasyonda üstü karamel ile kaplanır ve dolgu olarak pastacı kreması kullanılır.[6][7]

  1. ^ "HISTORIQUE DU PUITS D'AMOUR". Les spécialités (Fransızca). Stohrer. Erişim tarihi: April 1, 2013. 
  2. ^ "Il était une fois..." (Fransızca). puitsdamour-biarritz.com. April 11, 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: April 2, 2013. 
  3. ^ "Prue Leith's Puits d'Amour". The Great British Bake Off (İngilizce). Erişim tarihi: 2024-07-28. 
  4. ^ "HISTORIQUE DU PUITS D'AMOUR". Les spécialités (Fransızca). Stohrer. Erişim tarihi: April 1, 2013. 
  5. ^ "Il était une fois..." (Fransızca). puitsdamour-biarritz.com. April 11, 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: April 2, 2013. 
  6. ^ "Puits d'Amour". cooking.com. Erişim tarihi: April 2, 2013. 
  7. ^ "Puits d'amour à la confiture". Recettes. cuisine.larousse.fr. March 4, 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: April 3, 2013.