Reçel

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çeşitli reçeller
Ev yapımı kayısı reçeli

Reçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır.

Yapımı[değiştir | kaynağı değiştir]

İki türlü reçel yapımı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek daha sonra kaynatılması, ikincisi ise reçel yapılacak meyve ya da sebzenin reçel şurubu ile beraber kaynatılarak hazırlanmasıdır. Kaynama sonucu kıvama gelen reçel, hava almayacak şekilde saklama kaplarına (genellikle cam kavanozlara) konularak kapakları kapatılır.

Birçok meyve ve sebzenin reçeli yapılmaktadır. Ayrıca gül reçelinde olduğu gibi çiçeğin yapraklarının da kullanıldığı reçel türleri de vardır. Endüstriyel reçel üretiminde son yıllarda yeni gıda işleme teknolojileri uygulanmaya başlanmış olup, pastörize dolum veya diğer ismi ile sıcak dolum (hot fill) olarak adlandırılan yöntemler sayesinde uzun raf ömrü, doğal bir tat ve görünüm, aroma bakımından zengin reçel üretimi mümkün hale gelmiştir.

Malzemesine Göre Reçel Çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Farsça aynı anlama gelen rīçāl veya riçāl ريچال/رچال  sözcüğünden alıntıdır. Tarihte en eski kaynak: rīçāl vulg. reçel [ Meninski, Thesaurus (1680) ][1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Reçel". EtimolojiTürkçe. 24 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023.