İçeriğe atla

Chouquette

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Chouquette
Alternatif isimPetits choux
Ülke(ler)Fransa
TürüTatlı
Servis şekliSıcak veya soğuk
Ana malzemelerŞu hamuru, şeker

Chouqette veya petits choux (küçük şu) şekerli ve fırınlanmış küçük şu hamurundan oluşan Fransız pâtisserie türüdür. Chouqette kelimesi 16. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Başlangıçta bu terim küçük tuzlu hamur işleri için kullanılırken, 17. yüzyıl itibariyle tatlı hamur toplarını belirtmek için kullanılmaya başlamıştır.

Alan Davidson "The Oxford Companion to Food" adlı eserinde 'Chouqette' teriminin uzun bir geçmişi olduğunu, 16 yüzyılda sokak satıcıları tarafından "Choux, petits choux, tout chauds" olarak isimlendirilerek satıldığı belirtir. Jean-Antoine Huguetan tarafından 1607'de yayımlanan Le Thresor de santé'ye (Sağlık Hazinesi) isimli esere göre:

Paris'teki petits choux, birkaç yumurta, yağlı peynir ve yumuşak buğdayın karıştırılması ile yapılırdı ve bu karışımın katılaşması için tarifin içerisine un eklenirdi. İyice çırpıldıktan sonra elma büyüklüğünde veya küçük yuvarlak şekiller verilerek fırınlanırdı. Hamurun yarısı piştiği zaman hamur fırından çıkartılır üstüne çapraz şekilde çizikler atılır ve tekrardan fırına yerleştirilirdi.[1]

Rande Cotgrave'ın 1611 yılında yayınladığı "A Dictionarie of the French and English Tongues" isimli eserinde bu ürünün adı "tichous" olarak geçmektedir. Tatlı bu kitaba göre, yumurta, un ve tereyağıyla yapılan bazen içerisine peynirin de eklendiği küçük bir kek türüdür ve genellikle şeker ve gül suyu ile beraber tüketilir.[2] Alan Davidson ve Antonie Furetière'in 1690 tarihli Dictionnaire universel adlı eserinde ise "peynirsiz, modern petits choux'a daha yakın bir tarif" olarak belirtilir.

Davidson tarafından Paris'in en popüler tatlıları arasında tanımlanmaktadır ve çay saatleri sırasında sıcak ve yumuşak bir şekilde tüketilirken, günün geri kalan saatlerinde yarı kuru bir şekilde tüketilir.[3] Düğün pastaları yapımında kullanılması durumunda chouqettelerin içleri pastacı kremasıyla doldurulur ve daha sonra bunlar krokanbush tarzında üst üste dizilir.[3]

  1. ^ Huguetan, p. 34
  2. ^ Cotgrave, p. 918
  3. ^ a b Davidson, p. 182