İçeriğe atla

Viennoiserie

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Viennoiserie
Viennoiserie grubuna ait Pain au chocolat
Ülke(ler)Fransa
TürüHamur işi veya ekmek
TipiAtıştırmalık veya tatlı

Viennoiserie Fransız mutfağına ait hamur işi grubudur. Mayalı hamurdan veya milföy hamurdan yapılabilir.[1] Yumurta, tereyağı, süt, krema ve şeker gibi ilave malzemeler içerirler. Bu özelliklerinden ötürü Fransız ekmeği ve tatlılar arasında bir köprü görevi görürler.[1][2] Tatlı ve atıştırmalık olarak tüketilebilirler.[3] Genel olarak piştikten sonra dökülen çıtır bir yapıya sahiplerdir.[1] En bilinen Viennoiserie grubu ürünleri; Kruvasan, Pain au chocolat, Brioche ve Danish'tir.

Viennoserie kelime anlamı olarak "Viyana'dan gelen ürünler" anlamına gelir ve Viyana kökenli hamur işlerine referans verir. Avusturyalı asker August Zang'ın Paris'te "Boulangerie Viennoise" ismiyle bir pastane açması sayesinde Fransa'da popüler bir hale gelmiş, tariflerinin zaman içerisinde gelişmesi ve çeşitlenmesi sonucunda Fransız mutfağının en önemli sembolleri haline gelmişlerdir.[1][2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d "What are pâtisserie, boulangerie and viennoiserie?". www.cordonbleu.edu (İngilizce). Erişim tarihi: 19 Haziran 2024. 
  2. ^ a b Larson, Sarah (6 Nisan 2022). "A Brief Guide to Viennoiseries: History & Most Popular Types". Escoffier (İngilizce). Erişim tarihi: 19 Haziran 2024. 
  3. ^ "Viennoiserie". Trésor de la langue française informatisé (Fransızca). ATILF - CNRS & Université de Lorraine. 1994.