İçeriğe atla

Karpatka

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karpatka
Ülke(ler)Polonya
TipiTatlı
Ana malzemelerŞu hamuru, tart hamuru, puding, muhallebi, pudra şekeri

Karpatka, Polonya mutfağına özgü vanilyalı puding veya muhallebi ile doldurulmuş bir tatlı türüdür. Bazı tariflerde iki farklı hamur tipi beraber kullanılır. Bunlardan birincisi taban kısmında kullanılan tart hamuru ikincisi ise şu hamurudur. Taban kısmı için tart veya şu hamurundan herhangi biri kullanılabilir. Tatlının tabanı marmelatla hafifçe kaplanır ve ardından muhallebi veya kremayla doldurulur daha sonra ise üstüne bir tabaka şu hamuru yerleştirilir.[1] Tatlının üstüne konulan şu hamurunun üzerine serpiştirilen pudra şekerinin Karpat Dağları'nın karla kaplı zirvelerini anımsatması nedeniyle tatlı Karpatka olarak isimlendirilmeye başlamıştır.[2][3][4] Geleneksel olarak yapılan karpatka, çay ve kahvenin ile beraber servis edilir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Tatlının kökeni tam olarak bilinmemekle beraber büyük olasılıkla 1950'lerin ya da 1960'ların başında ortaya çıktığı tahmin edilir. 1970'ler ve 1980'lerin sonrasına doğru gittikçe yaygınlaşmaya başladı. Tatlının adı ilk kez 1972 yılında bir grup filoloji öğrencisi tarafından kullanılmış veya kaydedilmiştir.[5][6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Karpatka - Polish 'Mountain' Cake". 3 Nisan 2018. 
  2. ^ "Famous Polish Desserts: Karpatka". www.tasteatlas.com. 
  3. ^ "Karpatka: the delicious recipe for making Polish Carpathian Cream Cake". Cookist.com (İngilizce). Erişim tarihi: 16 Haziran 2024. 
  4. ^ "Karpatka cake". SBS Food (İngilizce). Erişim tarihi: 16 Haziran 2024. 
  5. ^ Wschodni, Dziennik. "Językowo i widelczykiem. Karpatka stała się bohaterką artykułu z zakresu językoznawstwa". Dziennik Wschodni. 
  6. ^ S.A, Wirtualna Polska Media (28 Ekim 2019). "Karpatka". kuchnia.wp.pl.