Şu hamuru

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şu Hamuru
İçi doldurulmuş şu hamuru
Ülke(ler)Fransa
TürüHamur
Ana malzemelerUn, tuz, su, tereyağ (veya margarin)

Şu hamuru, Pataşu hamuru veya Choux hamuru (Fransızca: pâte à choux) Fransız mutfağı'na ait bir hamur türüdür. Profiterol ve ekler gibi tatlıların yapımında kullanıldığı için profiterol veya ekler hamuru olarak da isimlendirilir. Aynı zamanda Türk mutfağı'ndaki tulumba ve İspanyol-Portekiz mutfağındaki churro'nun yapımında da pataşu hamuru kullanılır.[1] Fransız Mutfağı'nda Paris-Brest ve Krokan Bush gibi tatlıların yanı sıra Gougère gibi tuzlu atıştırmalıklarda da kullanılır.

Un, su ve tereyağının tencerede karıştırılıp eritilmesinin ardından spatula ile ezilmesi ardından fırına atılarak pişirilmesi, fırından çıkartılan ve oda sıcaklığına gelmesi için bekletilen hamurun içine yumurtaların teker teker eklenerek karıştırılması ve tekrardan fırınlanmasıyla elde edilen birden fazla pişirme tekniğine sahip bir hamur türüdür.[2][3]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

16. yüzyılda İtalyan Catherine de Medici ile Fransa Kralı II. Henri'nin evlenmesiyle İtalyan mutfağı'nın bazı ürünleri Fransa'ya taşınmaya başlamıştır. Medici'nin İtalya'dan getirmiş olduğu İtalyan pasta şefi Popelini Fransa'da choux hamurunu geliştirmiştir.[4] Yıllar içerisinde choux hamuru çeşitli değişikliklere uğramış Marie-Antoine Carème tarafından tarifi tekrar değiştirilmiş ve pâte à choux olarak isimlendirilerek hamur bugünkü biçimini almıştır. Hamur piştikten sonra lahanaya benzeyen bir görüntüye sahip olması nedeniyle Fransızca lahana anlamına gelen "choux" kelimesiyle anılmaya başlamıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Pate a choux (pataşu hamuru) nedir, nasıl yapılır?". www.hurriyet.com.tr. 21 Ekim 2020. 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Pate A Choux Tarifi: Pate A Choux Nasıl Yapılır? | Lezzet". www.lezzet.com.tr (İngilizce). 18 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2023. 
  3. ^ "Profiterol Ekler Yapmak İsteyenlere: Pate a Choux (Pataşu) Hamuru - Yemek.com". yemek.com. 7 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2023. 
  4. ^ "Kutlamaların Lezeti ve Mutluluğun Resmi Pasta'nın Tarihi Serüveni" (PDF). Uluslararası Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Dergisi. 30 Kasım 2022. 7 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2023.