ISO 3166 ülke kodları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO), ISO 3166 standardı – Ülke ve alt bölümlerinin adlarının temsili için kodlar oluşturmuş ve sürdürmüştür.[1] ISO 3166 standardı üç bölümden oluşur:

  • ISO 3166-1, Ülkelerin ve alt bölümlerinin isimlerinin temsili için kodlar – Bölüm 1: Ülke kodları,[2] ülke, özerk bölge, il ve eyalet isimlerinin kodlarını tanımlar. Üç ülke kodu grubu tanımlar:
    • ISO 3166-1 alpha-2ISO 3166-2 ülke alt bölüm kodlarını ve İnternet ülke üst seviye alan adı oluşturmak için de kullanılan iki harfli ülke kodları.
    • ISO 3166-1 alpha-3 – kodlar ve ülke adları arasında 3166-1 alfa-2 kodlarından daha iyi bir görsel ilişkilendirmeye izin verebilecek üç harfli ülke kodları.
    • ISO 3166-1 sayısal – Üç basamaklı ülke kodları, Birleşmiş Milletler İstatistik Bölümü tarafından geliştirilen ve sürdürülen kodlarla (yazı sistemi) bağımsızlığı avantajıyla aynı olan ve dolayısıyla Latin alfabesi kullanmayan kişiler veya sistemler için kullanışlı olan üç basamaklı ülke kodları.
  • ISO 3166-2, Ülkelerin ve alt bölümlerinin isimlerinin temsili için kodlar – Bölüm 2: Ülke alt bölümleri kodları,[3] ISO 3166-1'de kodlanmış tüm ülkelerin ana alt bölümlerinin (örn., il, eyalet, departmanlar, bölge) adlarının kodlarını tanımlar.
  • ISO 3166-3, Ülkelerin ve alt bölümlerinin isimlerinin temsili için kodlar – Bölüm 3: Ülkelerin daha önce kullanılan adları için kod,[4] 1974'teki ilk yayınından bu yana ISO 3166-1'den silinen ülke adlarının kodlarını tanımlar.

ISO 3166-1 standardı şu anda 193'ü Birleşmiş Milletler'in üyesi olan egemen devletler olan 249 ülkeyi kapsamaktadır. ISO 3166-1 standardındaki birçok bağımlı bölge, ISO 3166-2 standardında kendi yönetim durumlarının bir alt bölümü olarak da listelenmiştir.

Mevcut ISO 3166 ülke kodları[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki sıralanabilir tablo, 249 ülkesinin her biri için üç set ISO 3166-1 ülke kodu, ISO 3166-2 ülke alt bölüm kodlarına bağlantılar ve belirtilen birkaç istisna dışında, ISO 3166-1 alpha-2 standardını temel alan İnternet ülke üst seviye alanları (ccTLD) içerir. Eski ülke kodları için ISO 3166-3 standardına bakınız.

ISO 3166[1] ISO 3166-1[2] ISO 3166-2[3]
Ülke adı[5] Resmî devlet adı[6] Egemenlik[6][7][8] Alpha-2 kodu[5] Alpha-3 kodu[5] Sayısal kodu[5] Ülke alt bölüm kodlarına bağlantılar[3] İnternet ccTLD[9]
Afganistan Afganistan Afganistan İslam Emirliği BM üye ülke AF AFG 004 ISO 3166-2:AF .af
Ağrotur ve Dikelya Ağrotur ve Dikelya – Bakınız Birleşik Krallık.
Åland Åland Adaları Åland Finlandiya AX ALA 248 ISO 3166-2:AX .ax
Arnavutluk Arnavutluk Arnavutluk Cumhuriyeti BM üye ülke AL ALB 008 ISO 3166-2:AL .al
Cezayir Cezayir Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti BM üye ülke DZ DZA 012 ISO 3166-2:DZ .dz
Amerikan Samoası Amerikan Samoası Amerikan Samoası Toprağı Amerika Birleşik Devletleri AS ASM 016 ISO 3166-2:AS .as
Andorra Andorra Andorra Prensliği BM üye ülke AD AND 020 ISO 3166-2:AD .ad
Angola Angola Angola Cumhuriyeti BM üye ülke AO AGO 024 ISO 3166-2:AO .ao
Anguilla Anguilla Anguilla Birleşik Krallık AI AIA 660 ISO 3166-2:AI .ai
Antarktika Antarktika[a] 60. güney enleminin güneyindeki tüm kara ve buz sahanlıklar Antarktika Antlaşması AQ ATA 010 ISO 3166-2:AQ .aq
Antigua ve Barbuda Antigua ve Barbuda Antigua ve Barbuda BM üye ülke AG ATG 028 ISO 3166-2:AG .ag
Arjantin Arjantin Arjantin Cumhuriyeti BM üye ülke AR ARG 032 ISO 3166-2:AR .ar
Ermenistan Ermenistan Ermenistan Cumhuriyeti BM üye ülke AM ARM 051 ISO 3166-2:AM .am
Aruba Aruba Aruba Hollanda AW ABW 533 ISO 3166-2:AW .aw
Avustralya Ashmore ve Cartier Adaları – Bakınız Avustralya.
Avustralya Avustralya[b] Avustralya Topluluğu BM üye ülke AU AUS 036 ISO 3166-2:AU .au
Avusturya Avusturya Avusturya Cumhuriyeti BM üye ülke AT AUT 040 ISO 3166-2:AT .at
Azerbaycan Azerbaycan Azerbaycan Cumhuriyeti BM üye ülke AZ AZE 031 ISO 3166-2:AZ .az
Bahamalar Bahamalar Bahama Milletler Topluluğu BM üye ülke BS BHS 044 ISO 3166-2:BS .bs
Bahreyn Bahreyn Bahreyn Krallığı BM üye ülke BH BHR 048 ISO 3166-2:BH .bh
Bangladeş Bangladeş Bangladeş Halk Cumhuriyeti BM üye ülke BD BGD 050 ISO 3166-2:BD .bd
Barbados Barbados Barbados BM üye ülke BB BRB 052 ISO 3166-2:BB .bb
Belarus Belarus Belarus Cumhuriyeti BM üye ülke BY BLR 112 ISO 3166-2:BY .by
Belçika Belçika Belçika Krallığı BM üye ülke BE BEL 056 ISO 3166-2:BE .be
Belize Belize Belize BM üye ülke BZ BLZ 084 ISO 3166-2:BZ .bz
Benin Benin Benin Cumhuriyeti BM üye ülke BJ BEN 204 ISO 3166-2:BJ .bj
Bermuda Bermuda Bermuda Birleşik Krallık BM BMU 060 ISO 3166-2:BM .bm
Bhutan Bhutan Bhutan Krallığı BM üye ülke BT BTN 064 ISO 3166-2:BT .bt
Bolivya Bolivya Bolivya Çokuluslu Devleti BM üye ülke BO BOL 068 ISO 3166-2:BO .bo
Bonaire Bonaire
Saint Eustatius Sint Eustatius
Saba Saba
Bonaire, Sint Eustatius ve Saba Hollanda BQ BES 535 ISO 3166-2:BQ .bq .nl[c]
Bosna-Hersek Bosna-Hersek Bosna-Hersek BM üye ülke BA BIH 070 ISO 3166-2:BA .ba
Botsvana Botsvana Botsvana Cumhuriyeti BM üye ülke BW BWA 072 ISO 3166-2:BW .bw
Bouvet Adası Bouvet Adası Bouvet Adası Norveç BV BVT 074 ISO 3166-2:BV [d]
Brezilya Brezilya Brezilya Federal Cumhuriyeti BM üye ülke BR BRA 076 ISO 3166-2:BR .br
Britanya Hint Okyanusu Toprakları Britanya Hint Okyanusu Toprakları Britanya Hint Okyanusu Toprakları Birleşik Krallık IO IOT 086 ISO 3166-2:IO .io
Britanya Virjin Adaları Britanya Virjin Adaları – Bakınız Virjin Adaları (Britanya).
Brunei Brunei Darüsselam[e] Brunei Ulusu, Barışın Ülkesi BM üye ülke BN BRN 096 ISO 3166-2:BN .bn
Bulgaristan Bulgaristan Bulgaristan Cumhuriyeti BM üye ülke BG BGR 100 ISO 3166-2:BG .bg
Burkina Faso Burkina Faso Burkina Faso BM üye ülke BF BFA 854 ISO 3166-2:BF .bf
Myanmar Burma – Bakınız Myanmar.
Burundi Burundi Burundi Cumhuriyeti BM üye ülke BI BDI 108 ISO 3166-2:BI .bi
Yeşil Burun Adaları Yeşil Burun Adaları[f] Yeşil Burun Cumhuriyeti BM üye ülke CV CPV 132 ISO 3166-2:CV .cv
Kamboçya Kamboçya Kamboçya Krallığı BM üye ülke KH KHM 116 ISO 3166-2:KH .kh
Kamerun Kamerun Kamerun Cumhuriyeti BM üye ülke CM CMR 120 ISO 3166-2:CM .cm
Kanada Kanada Kanada BM üye ülke CA CAN 124 ISO 3166-2:CA .ca
Yeşil Burun Adaları Yeşil Burun Adaları – Bakınız Yeşil Burun Adaları.
Hollanda Karayip Hollandası – Bakınız Bonaire, Sint Eustatius ve Saba.
Cayman Adaları Cayman Adaları Cayman Adaları Birleşik Krallık KY CYM 136 ISO 3166-2:KY .ky
Orta Afrika Cumhuriyeti Orta Afrika Cumhuriyeti Orta Afrika Cumhuriyeti BM üye ülke CF CAF 140 ISO 3166-2:CF .cf
Çad Çad Çad Cumhuriyeti BM üye ülke TD TCD 148 ISO 3166-2:TD .td
Şili Şili Şili Cumhuriyeti BM üye ülke CL CHL 152 ISO 3166-2:CL .cl
Çin Çin Çin Halk Cumhuriyeti BM üye ülke CN CHN 156 ISO 3166-2:CN .cn
Tayvan Tayvan – Bakınız Tayvan (Çin Eyaleti).
Christmas Adası Christmas Adası Christmas Adası Toprakları Avustralya CX CXR 162 ISO 3166-2:CX .cx
Fransa Clipperton Adası – Bakınız Fransa.
Cocos Adaları Cocos (Keeling) Adaları Cocos (Keeling) Adaları Toprakları Avustralya CC CCK 166 ISO 3166-2:CC .cc
Kolombiya Kolombiya Kolombiya Cumhuriyeti BM üye ülke CO COL 170 ISO 3166-2:CO .co
Komorlar Komorlar Komorlar Birliği BM üye ülke KM COM 174 ISO 3166-2:KM .km
Kongo Demokratik Cumhuriyeti Kongo Demokratik Cumhuriyeti Kongo Demokratik Cumhuriyeti BM üye ülke CD COD 180 ISO 3166-2:CD .cd
Kongo Cumhuriyeti Kongo Cumhuriyeti[g] Kongo Cumhuriyeti BM üye ülke CG COG 178 ISO 3166-2:CG .cg
Cook Adaları Cook Adaları Cook Adaları Yeni Zelanda CK COK 184 ISO 3166-2:CK .ck
Avustralya Mercan Denizi Adaları – Bakınız Avustralya.
Kosta Rika Kosta Rika Kosta Rika Cumhuriyeti BM üye ülke CR CRI 188 ISO 3166-2:CR .cr
Fildişi Sahili Fildişi Sahili[h] Fildişi Sahili Cumhuriyeti BM üye ülke CI CIV 384 ISO 3166-2:CI .ci
Hırvatistan Hırvatistan Hırvatistan Cumhuriyeti BM üye ülke HR HRV 191 ISO 3166-2:HR .hr
Küba Küba Küba Cumhuriyeti BM üye ülke CU CUB 192 ISO 3166-2:CU .cu
Curaçao Curaçao Curaçao Ülkesi Hollanda CW CUW 531 ISO 3166-2:CW .cw
Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs Cumhuriyeti BM üye ülke CY CYP 196 ISO 3166-2:CY .cy
Çek Cumhuriyeti Çekya[i] Çekya BM üye ülke CZ CZE 203 ISO 3166-2:CZ .cz
Kuzey Kore Kore Demokratik Halk Cumhuriyet – Bakınız Kore Demokratik Halk Cumhuriyet.
Danimarka Danimarka Danimarka Krallığı BM üye ülke DK DNK 208 ISO 3166-2:DK .dk
Cibuti Cibuti Cibuti Cumhuriyeti BM üye ülke DJ DJI 262 ISO 3166-2:DJ .dj
Dominika Dominika Dominika Topluluğu BM üye ülke DM DMA 212 ISO 3166-2:DM .dm
Dominik Cumhuriyeti Dominik Cumhuriyeti Dominik Cumhuriyeti BM üye ülke DO DOM 214 ISO 3166-2:DO .do
Doğu Timor Doğu Timor – Bakınız Timor-Leste.
Ekvador Ekvador Ekvador Cumhuriyeti BM üye ülke EC ECU 218 ISO 3166-2:EC .ec
Mısır Mısır Mısır Arap Cumhuriyeti BM üye ülke EG EGY 818 ISO 3166-2:EG .eg
El Salvador El Salvador El Salvador Cumhuriyeti BM üye ülke SV SLV 222 ISO 3166-2:SV .sv
İngiltere İngiltere – Bakınız Birleşik Krallık.
Ekvator Ginesi Ekvator Ginesi Ekvator Ginesi Cumhuriyeti BM üye ülke GQ GNQ 226 ISO 3166-2:GQ .gq
Eritre Eritre Eritre Devleti BM üye ülke ER ERI 232 ISO 3166-2:ER .er
Estonya Estonya Estonya Cumhuriyeti BM üye ülke EE EST 233 ISO 3166-2:EE .ee
Esvatini Esvatini[j] Esvatini Krallığı BM üye ülke SZ SWZ 748 ISO 3166-2:SZ .sz
Etiyopya Etiyopya Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti BM üye ülke ET ETH 231 ISO 3166-2:ET .et
Falkland Adaları Falkland Adaları [Malvinas][k] Falkland Adaları Birleşik Krallık FK FLK 238 ISO 3166-2:FK .fk
Faroe Adaları Faroe Adaları Faroe Adaları Danimarka FO FRO 234 ISO 3166-2:FO .fo
Fiji Fiji Fiji Cumhuriyeti BM üye ülke FJ FJI 242 ISO 3166-2:FJ .fj
Finlandiya Finlandiya Finlandiya Cumhuriyeti BM üye ülke FI FIN 246 ISO 3166-2:FI .fi
Fransa Fransa[l] Fransız Cumhuriyeti BM üye ülke FR FRA 250 ISO 3166-2:FR .fr
Fransız Guyanası Fransız Guyanası Guyana Fransa GF GUF 254 ISO 3166-2:GF .gf
Fransız Polinezyası Fransız Polinezyası Fransız Polinezyası Fransa PF PYF 258 ISO 3166-2:PF .pf
Fransız Güney ve Antarktika Toprakları Fransız Güney ve Antarktika Toprakları[m] Fransız Güney ve Antarktika Toprakları Fransa TF ATF 260 ISO 3166-2:TF .tf
Gabon Gabon Gabon Cumhuriyeti BM üye ülke GA GAB 266 ISO 3166-2:GA .ga
Gambiya Gambiya Gambiya Cumhuriyeti BM üye ülke GM GMB 270 ISO 3166-2:GM .gm
Gürcistan Gürcistan Gürcistan BM üye ülke GE GEO 268 ISO 3166-2:GE .ge
Almanya Almanya Almanya Federal Cumhuriyeti BM üye ülke DE DEU 276 ISO 3166-2:DE .de
Gana Gana Gana Cumhuriyeti BM üye ülke GH GHA 288 ISO 3166-2:GH .gh
Cebelitarık Cebelitarık Cebelitarık Birleşik Krallık GI GIB 292 ISO 3166-2:GI .gi
Birleşik Krallık Büyük Britanya – Bakınız Birleşik Krallık.
Yunanistan Yunanistan Helen Cumhuriyeti BM üye ülke GR GRC 300 ISO 3166-2:GR .gr
Grönland Grönland Kalaallit Nunaat Danimarka GL GRL 304 ISO 3166-2:GL .gl
Grenada Grenada Grenada BM üye ülke GD GRD 308 ISO 3166-2:GD .gd
Guadeloupe Guadeloupe Guadeloupe Fransa GP GLP 312 ISO 3166-2:GP .gp
Guam Guam Guam Toprağı Amerika Birleşik Devletleri GU GUM 316 ISO 3166-2:GU .gu
Guatemala Guatemala Guatemala Cumhuriyeti BM üye ülke GT GTM 320 ISO 3166-2:GT .gt
Guernsey Guernsey Guernsey Muhafızlığı Britanya Tacı GG GGY 831 ISO 3166-2:GG .gg
Gine Gine Gine Cumhuriyeti BM üye ülke GN GIN 324 ISO 3166-2:GN .gn
Gine-Bissau Gine-Bissau Gine-Bissau Cumhuriyeti BM üye ülke GW GNB 624 ISO 3166-2:GW .gw
Guyana Guyana Guyana Kooperatif Cumhuriyeti BM üye ülke GY GUY 328 ISO 3166-2:GY .gy
Haiti Haiti Haiti Cumhuriyeti BM üye ülke HT HTI 332 ISO 3166-2:HT .ht
Amerika Birleşik Devletleri Hawaii Adaları – Bakınız Amerika Birleşik Devletleri.
Heard Adası ve McDonald Adaları Heard Adası ve McDonald Adaları Heard Adası ve McDonald Adaları Toprakları Avustralya HM HMD 334 ISO 3166-2:HM .hm
Vatikan Kutsal Makam[n] Kutsal Makam BM gözlemci devlet VA VAT 336 ISO 3166-2:VA .va
Honduras Honduras Honduras Cumhuriyeti BM üye ülke HN HND 340 ISO 3166-2:HN .hn
Hong Kong Hong Kong Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong Özel İdari Bölgesi[10] Çin HK HKG 344 ISO 3166-2:HK .hk
Macaristan Macaristan Macaristan BM üye ülke HU HUN 348 ISO 3166-2:HU .hu
İzlanda İzlanda İzlanda BM üye ülke IS ISL 352 ISO 3166-2:IS .is
Hindistan Hindistan Hindistan Cumhuriyeti BM üye ülke IN IND 356 ISO 3166-2:IN .in
Endonezya Endonezya Endonezya Cumhuriyeti BM üye ülke ID IDN 360 ISO 3166-2:ID .id
İran İran İran İslam Cumhuriyeti BM üye ülke IR IRN 364 ISO 3166-2:IR .ir
Irak Irak Irak Cumhuriyeti BM üye ülke IQ IRQ 368 ISO 3166-2:IQ .iq
İrlanda İrlanda İrlanda Cumhuriyeti BM üye ülke IE IRL 372 ISO 3166-2:IE .ie
Man Adası Man Adası Man Adası Britanya Tacı IM IMN 833 ISO 3166-2:IM .im
İsrail İsrail İsrail Devleti BM üye ülke IL ISR 376 ISO 3166-2:IL .il
İtalya İtalya İtalyan Cumhuriyeti BM üye ülke IT ITA 380 ISO 3166-2:IT .it
Jamaika Jamaika Jamaika BM üye ülke JM JAM 388 ISO 3166-2:JM .jm
Jan Mayen Jan Mayen – Bakınız Svalbard ve Jan Mayen.
Japonya Japonya Japonya BM üye ülke JP JPN 392 ISO 3166-2:JP .jp
Jersey Jersey Jersey Muhafızlığı Britanya Tacı JE JEY 832 ISO 3166-2:JE .je
Ürdün Ürdün Ürdün Hâşimi Krallığı BM üye ülke JO JOR 400 ISO 3166-2:JO .jo
Kazakistan Kazakistan Kazakistan Cumhuriyeti BM üye ülke KZ KAZ 398 ISO 3166-2:KZ .kz
Kenya Kenya Kenya Cumhuriyeti BM üye ülke KE KEN 404 ISO 3166-2:KE .ke
Kiribati Kiribati Kiribati Cumhuriyeti BM üye ülke KI KIR 296 ISO 3166-2:KI .ki
Kuzey Kore Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti[o] Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti BM üye ülke KP PRK 408 ISO 3166-2:KP .kp
Güney Kore Kore Cumhuriyeti[p] Kore Cumhuriyeti BM üye ülke KR KOR 410 ISO 3166-2:KR .kr
Kuveyt Kuveyt Kuveyt Devleti BM üye ülke KW KWT 414 ISO 3166-2:KW .kw
Kırgızistan Kırgızistan Kırgızistan Cumhuriyeti BM üye ülke KG KGZ 417 ISO 3166-2:KG .kg
Laos Lao Demokratik Halk Cumhuriyeti[q] Lao Demokratik Halk Cumhuriyeti BM üye ülke LA LAO 418 ISO 3166-2:LA .la
Letonya Letonya Letonya Cumhuriyeti BM üye ülke LV LVA 428 ISO 3166-2:LV .lv
Lübnan Lübnan Lübnan Cumhuriyeti BM üye ülke LB LBN 422 ISO 3166-2:LB .lb
Lesotho Lesotho The Kingdom of Lesotho BM üye ülke LS LSO 426 ISO 3166-2:LS .ls
Liberya Liberya Liberya Cumhuriyeti BM üye ülke LR LBR 430 ISO 3166-2:LR .lr
Libya Libya Libya Devleti BM üye ülke LY LBY 434 ISO 3166-2:LY .ly
Lihtenştayn Lihtenştayn Lihtenştayn Prensliği BM üye ülke LI LIE 438 ISO 3166-2:LI .li
Litvanya Litvanya Litvanya Cumhuriyeti BM üye ülke LT LTU 440 ISO 3166-2:LT .lt
Lüksemburg Lüksemburg Lüksemburg Büyük Dükalığ BM üye ülke LU LUX 442 ISO 3166-2:LU .lu
Makao Makao[r] Çin Halk Cumhuriyeti Makao Özel İdari Bölgesi[11] Çin MO MAC 446 ISO 3166-2:MO .mo
Kuzey Makedonya Kuzey Makedonya[s] Kuzey Makedonya Cumhuriyeti[12] BM üye ülke MK MKD 807 ISO 3166-2:MK .mk
Madagaskar Madagaskar Madagaskar Cumhuriyeti BM üye ülke MG MDG 450 ISO 3166-2:MG .mg
Malavi Malavi Malavi Cumhuriyeti BM üye ülke MW MWI 454 ISO 3166-2:MW .mw
Malezya Malezya Malezya BM üye ülke MY MYS 458 ISO 3166-2:MY .my
Maldivler Maldivler Maldivler Cumhuriyeti BM üye ülke MV MDV 462 ISO 3166-2:MV .mv
Mali Mali Mali Cumhuriyeti BM üye ülke ML MLI 466 ISO 3166-2:ML .ml
Malta Malta Malta Cumhuriyeti BM üye ülke MT MLT 470 ISO 3166-2:MT .mt
Marshall Adaları Marshall Adaları Marshall Adaları Cumhuriyeti BM üye ülke MH MHL 584 ISO 3166-2:MH .mh
Martinik Martinik Martinik Fransa MQ MTQ 474 ISO 3166-2:MQ .mq
Moritanya Moritanya Moritanya İslam Cumhuriyeti BM üye ülke MR MRT 478 ISO 3166-2:MR .mr
Mauritius Mauritius Mauritius Cumhuriyeti BM üye ülke MU MUS 480 ISO 3166-2:MU .mu
Mayotte Mayotte Mayotte Bölgesi Fransa YT MYT 175 ISO 3166-2:YT .yt
Meksika Meksika Birleşik Meksika Devletleri BM üye ülke MX MEX 484 ISO 3166-2:MX .mx
Mikronezya Federal Devletleri Mikronezya Federal Devletleri Mikronezya Federal Devletleri BM üye ülke FM FSM 583 ISO 3166-2:FM .fm
Moldova Moldova Moldova Cumhuriyeti BM üye ülke MD MDA 498 ISO 3166-2:MD .md
Monako Monako Monako Prensliği BM üye ülke MC MCO 492 ISO 3166-2:MC .mc
Moğolistan Moğolistan Moğolistan BM üye ülke MN MNG 496 ISO 3166-2:MN .mn
Karadağ Karadağ Karadağ BM üye ülke ME MNE 499 ISO 3166-2:ME .me
Montserrat Montserrat Montserrat Birleşik Krallık MS MSR 500 ISO 3166-2:MS .ms
Fas Fas Fas Krallığı BM üye ülke MA MAR 504 ISO 3166-2:MA .ma
Mozambik Mozambik Mozambik Cumhuriyeti BM üye ülke MZ MOZ 508 ISO 3166-2:MZ .mz
Myanmar Myanmar[t] Myanmar Birliği Cumhuriyeti BM üye ülke MM MMR 104 ISO 3166-2:MM .mm
Namibya Namibya Namibya Cumhuriyeti BM üye ülke NA NAM 516 ISO 3166-2:NA .na
Nauru Nauru Nauru Cumhuriyeti BM üye ülke NR NRU 520 ISO 3166-2:NR .nr
Nepal Nepal Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti BM üye ülke NP NPL 524 ISO 3166-2:NP .np
Hollanda Hollanda Hollanda Krallığı BM üye ülke NL NLD 528 ISO 3166-2:NL .nl
Yeni Kaledonya Yeni Kaledonya Yeni Kaledonya Fransa NC NCL 540 ISO 3166-2:NC .nc
Yeni Zelanda Yeni Zelanda Yeni Zelanda BM üye ülke NZ NZL 554 ISO 3166-2:NZ .nz
Nikaragua Nikaragua Nikaragua Cumhuriyeti BM üye ülke NI NIC 558 ISO 3166-2:NI .ni
Nijer Nijer Nijer Cumhuriyeti BM üye ülke NE NER 562 ISO 3166-2:NE .ne
Nijerya Nijerya Nijerya Federal Cumhuriyeti BM üye ülke NG NGA 566 ISO 3166-2:NG .ng
Niue Niue Niue Yeni Zelanda NU NIU 570 ISO 3166-2:NU .nu
Norfolk Adası Norfolk Adası Norfolk Adası Toprakları Avustralya NF NFK 574 ISO 3166-2:NF .nf
Kuzey Kore Kuzey Kore – Bakınız Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti.
Kuzey İrlanda Kuzey İrlanda – Bakınız Birleşik Krallık.
Kuzey Mariana Adaları Kuzey Mariana Adaları Kuzey Mariana Adaları Milletler Topluluğu Amerika Birleşik Devletleri MP MNP 580 ISO 3166-2:MP .mp
Norveç Norveç Norveç Krallığı BM üye ülke NO NOR 578 ISO 3166-2:NO .no
Umman Umman Umman Sultanlığı BM üye ülke OM OMN 512 ISO 3166-2:OM .om
Pakistan Pakistan Pakistan İslam Cumhuriyeti BM üye ülke PK PAK 586 ISO 3166-2:PK .pk
Palau Palau Palau Cumhuriyeti BM üye ülke PW PLW 585 ISO 3166-2:PW .pw
Filistin Devleti Filistin Devleti Filistin Devleti BM gözlemci devlet PS PSE 275 ISO 3166-2:PS .ps
Panama Panama Panamá Cumhuriyeti BM üye ülke PA PAN 591 ISO 3166-2:PA .pa
Papua Yeni Gine Papua Yeni Gine Papua Yeni Gine Bağımsız Devleti BM üye ülke PG PNG 598 ISO 3166-2:PG .pg
Paraguay Paraguay Paraguay Cumhuriyeti BM üye ülke PY PRY 600 ISO 3166-2:PY .py
Çin Çin Halk Cumhuriyeti – Bakınız Çin.
Peru Peru Perú Cumhuriyeti BM üye ülke PE PER 604 ISO 3166-2:PE .pe
Filipinler Filipinler Filipinler Cumhuriyeti BM üye ülke PH PHL 608 ISO 3166-2:PH .ph
Pitcairn Adaları Pitcairn[u] Pitcairn, Henderson, Ducie ve Oeno Adaları Birleşik Krallık PN PCN 612 ISO 3166-2:PN .pn
Polonya Polonya Polonya Cumhuriyeti BM üye ülke PL POL 616 ISO 3166-2:PL .pl
Portekiz Portekiz Portekiz Cumhuriyeti BM üye ülke PT PRT 620 ISO 3166-2:PT .pt
Porto Riko Porto Riko Porto Riko Topluluğu Amerika Birleşik Devletleri PR PRI 630 ISO 3166-2:PR .pr
Katar Katar Katar Devleti BM üye ülke QA QAT 634 ISO 3166-2:QA .qa
Tayvan Çin Cumhuriyeti – Bakınız Tayvan (Çin Eyaleti).
Güney Kore Kore Cumhuriyeti – Bakınız Kore Cumhuriyeti.
Kongo Cumhuriyeti Kongo Cumhuriyeti – Bakınız Kongo.
Réunion Réunion Réunion Fransa RE REU 638 ISO 3166-2:RE .re
Romanya Romanya Romanya BM üye ülke RO ROU 642 ISO 3166-2:RO .ro
Rusya Rusya Federasyonu[v] Rusya Federasyonu BM üye ülke RU RUS 643 ISO 3166-2:RU .ru
Ruanda Ruanda Ruanda Cumhuriyeti BM üye ülke RW RWA 646 ISO 3166-2:RW .rw
Saba Saba – Bakınız Bonaire, Sint Eustatius ve Saba.
Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti – Bakınız Batı Sahra.
Saint Barthélemy Saint Barthélemy Saint-Barthélemy Kolektivitesi Fransa BL BLM 652 ISO 3166-2:BL .bl
Saint Helena Saint Helena
Ascension Adası Ascension Adası
Tristan da Cunha Tristan da Cunha
Saint Helena, Ascension ve Tristan da Cunha Birleşik Krallık SH SHN 654 ISO 3166-2:SH .sh
Saint Kitts ve Nevis Saint Kitts ve Nevis Saint Kitts ve Nevis BM üye ülke KN KNA 659 ISO 3166-2:KN .kn
Saint Lucia Saint Lucia Saint Lucia BM üye ülke LC LCA 662 ISO 3166-2:LC .lc
Saint Martin (Fransa) Saint Martin (Fransız bölümü) Saint-Martin Kolektivitesi Fransa MF MAF 663 ISO 3166-2:MF .mf
Saint Pierre ve Miquelon Saint Pierre ve Miquelon Saint Pierre ve Miquelon Denizaşırı Kolektivitesi Fransa PM SPM 666 ISO 3166-2:PM .pm
Saint Vincent ve Grenadinler Saint Vincent ve Grenadinler Saint Vincent ve Grenadinler BM üye ülke VC VCT 670 ISO 3166-2:VC .vc
Samoa Samoa Bağımsız Samoa Devleti BM üye ülke WS WSM 882 ISO 3166-2:WS .ws
San Marino San Marino San Marino Cumhuriyeti BM üye ülke SM SMR 674 ISO 3166-2:SM .sm
São Tomé ve Príncipe São Tomé ve Príncipe São Tomé ve Príncipe Demokratik Cumhuriyeti BM üye ülke ST STP 678 ISO 3166-2:ST .st
Suudi Arabistan Suudi Arabistan Suudi Arabistan Krallığı BM üye ülke SA SAU 682 ISO 3166-2:SA .sa
İskoçya İskoçya – Bakınız Birleşik Krallık.
Senegal Senegal Senegal Cumhuriyeti BM üye ülke SN SEN 686 ISO 3166-2:SN .sn
Sırbistan Sırbistan Sırbistan Cumhuriyeti BM üye ülke RS SRB 688 ISO 3166-2:RS .rs
Seyşeller Seyşeller Seyşeller Cumhuriyeti BM üye ülke SC SYC 690 ISO 3166-2:SC .sc
Sierra Leone Sierra Leone Sierra Leone Cumhuriyeti BM üye ülke SL SLE 694 ISO 3166-2:SL .sl
Singapur Singapur Singapur Cumhuriyeti BM üye ülke SG SGP 702 ISO 3166-2:SG .sg
Saint Eustatius Sint Eustatius – See Bonaire, Sint Eustatius and Saba.
Sint Maarten Sint Maarten (Dutch part) Sint Maarten Netherlands SX SXM 534 ISO 3166-2:SX .sx
Slovakya Slovakya Slovakya Cumhuriyeti BM üye ülke SK SVK 703 ISO 3166-2:SK .sk
Slovenya Slovenya Slovenya Cumhuriyeti BM üye ülke SI SVN 705 ISO 3166-2:SI .si
Solomon Adaları Solomon Adaları Solomon Adaları BM üye ülke SB SLB 090 ISO 3166-2:SB .sb
Somali Somali Somali Federal Cumhuriyeti BM üye ülke SO SOM 706 ISO 3166-2:SO .so
Güney Afrika Cumhuriyeti Güney Afrika Güney Afrika Cumhuriyeti BM üye ülke ZA ZAF 710 ISO 3166-2:ZA .za
Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları Birleşik Krallık GS SGS 239 ISO 3166-2:GS .gs
Güney Kore South Korea – Bakınız Kore Cumhuriyeti.
Güney Sudan Güney Sudan Güney Sudan Cumhuriyeti BM üye ülke SS SSD 728 ISO 3166-2:SS .ss
İspanya İspanya İspanya Krallığı BM üye ülke ES ESP 724 ISO 3166-2:ES .es
Sri Lanka Sri Lanka Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti BM üye ülke LK LKA 144 ISO 3166-2:LK .lk
Sudan Sudan Sudan Cumhuriyeti BM üye ülke SD SDN 729 ISO 3166-2:SD .sd
Surinam Surinam Surinam Cumhuriyeti BM üye ülke SR SUR 740 ISO 3166-2:SR .sr
Svalbard Svalbard
Jan Mayen Jan Mayen
Svalbard ve Jan Mayen Norveç SJ SJM 744 ISO 3166-2:SJ [w]
İsveç İsveç İsveç Krallığı BM üye ülke SE SWE 752 ISO 3166-2:SE .se
İsviçre İsviçre İsviçre Konfederasyonu BM üye ülke CH CHE 756 ISO 3166-2:CH .ch
Suriye Suriye Arap Cumhuriyeti[x] Suriye Arap Cumhuriyeti BM üye ülke SY SYR 760 ISO 3166-2:SY .sy
Tayvan Tayvan (Çin Eyaleti)[y] Çin Cumhuriyeti Tartışmalı[z] TW TWN 158 ISO 3166-2:TW .tw
Tacikistan Tacikistan Tacikistan Cumhuriyeti BM üye ülke TJ TJK 762 ISO 3166-2:TJ .tj
Tanzanya Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti BM üye ülke TZ TZA 834 ISO 3166-2:TZ .tz
Tayland Tayland Tayland Krallığı BM üye ülke TH THA 764 ISO 3166-2:TH .th
Doğu Timor Timor-Leste[aa] Timor-Leste Demokratik Cumhuriyeti BM üye ülke TL TLS 626 ISO 3166-2:TL .tl
Togo Togo Togo Cumhuriyeti BM üye ülke TG TGO 768 ISO 3166-2:TG .tg
Tokelau Tokelau Tokelau New Zealand TK TKL 772 ISO 3166-2:TK .tk
Tonga Tonga Tonga Krallığı BM üye ülke TO TON 776 ISO 3166-2:TO .to
Trinidad ve Tobago Trinidad ve Tobago Trinidad ve Tobago Cumhuriyeti BM üye ülke TT TTO 780 ISO 3166-2:TT .tt
Tunus Tunus Tunus Cumhuriyeti BM üye ülke TN TUN 788 ISO 3166-2:TN .tn
Türkiye Türkiye Türkiye Cumhuriyeti BM üye ülke TR TUR 792 ISO 3166-2:TR .tr
Türkmenistan Türkmenistan Türkmenistan BM üye ülke TM TKM 795 ISO 3166-2:TM .tm
Turks ve Caicos Adaları Turks ve Caicos Adaları Turks ve Caicos Adaları Birleşik Krallık TC TCA 796 ISO 3166-2:TC .tc
Tuvalu Tuvalu Tuvalu BM üye ülke TV TUV 798 ISO 3166-2:TV .tv
Uganda Uganda Uganda Cumhuriyeti BM üye ülke UG UGA 800 ISO 3166-2:UG .ug
Ukrayna Ukrayna Ukrayna BM üye ülke UA UKR 804 ISO 3166-2:UA .ua
Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri BM üye ülke AE ARE 784 ISO 3166-2:AE .ae
Birleşik Krallık Birleşik Krallık Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BM üye ülke GB GBR 826 ISO 3166-2:GB .gb .uk[ab]
Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri'nin küçük dış adaları[ac] Baker Adası, Howland Adası, Jarvis Adası, Johnston Atolü, Kingman Resifi, Midway Adası, Navassa Adası, Palmyra Atolü ve Wake Adası Amerika Birleşik Devletleri UM UMI 581 ISO 3166-2:UM [ad]
Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri BM üye ülke US USA 840 ISO 3166-2:US .us
Amerika Birleşik Devletleri Virjin Adaları Amerika Birleşik Devletleri Virjin Adaları – Bakınız Virjin Adaları (ABD).
Uruguay Uruguay Uruguay Doğu Cumhuriyeti BM üye ülke UY URY 858 ISO 3166-2:UY .uy
Özbekistan Özbekistan Özbekistan Cumhuriyeti BM üye ülke UZ UZB 860 ISO 3166-2:UZ .uz
Vanuatu Vanuatu Vanuatu Cumhuriyeti BM üye ülke VU VUT 548 ISO 3166-2:VU .vu
Vatikan Vatikan – Bakınız Kutsal Makam.
Venezuela Venezuela Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti BM üye ülke VE VEN 862 ISO 3166-2:VE .ve
Vietnam Viet Nam[ae] Viet Nam Sosyalist Cumhuriyeti BM üye ülke VN VNM 704 ISO 3166-2:VN .vn
Britanya Virjin Adaları Virjin Adaları (Britanya)[af] Britanya Virjin Adaları Birleşik Krallık VG VGB 092 ISO 3166-2:VG .vg
Amerika Birleşik Devletleri Virjin Adaları Virjin Adaları (ABD)[ag] Amerika Birleşik Devletleri Virjin Adaları Amerika Birleşik Devletleri VI VIR 850 ISO 3166-2:VI .vi
Galler Galler – Bakınız Birleşik Krallık.
Wallis ve Futuna Wallis ve Futuna Wallis ve Futuna Adaları Toprakları Fransa WF WLF 876 ISO 3166-2:WF .wf
Batı Sahra Batı Sahra[ah] Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti Tartışmalı[ai] EH ESH 732 ISO 3166-2:EH [aj]
Yemen Yemen Yemen Cumhuriyeti BM üye ülke YE YEM 887 ISO 3166-2:YE .ye
Zambiya Zambiya Zambiya Cumhuriyeti BM üye ülke ZM ZMB 894 ISO 3166-2:ZM .zm
Zimbabve Zimbabve Zimbabve Cumhuriyeti BM üye ülke ZW ZWE 716 ISO 3166-2:ZW .zw

Belirli kuruluşlar tarafından kullanılan kullanıcı tarafından atanan kodlar için bkz. ISO 3166-1 alpha-2 § Kullanıcı tarafından atanan kod öğeleri ve ISO 3166-1 alpha-3 § Kullanıcı tarafından atanan kod öğeleri.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ISO 3166 ülke adı Antarktika, Antarktika kıtasını ve 60. güney enleminin güneyindeki tüm kara ve buz sahanlıklarını kapsar.
  2. ^ ISO 3166 ülke adı Avustralya, Ashmore ve Cartier Adaları ile Mercan Denizi Adaları'nı içerir.
  3. ^ İnternet ülke üst seviye alan adı .bq Karayip Hollandası için ayrılmış olsa da, bu adalar bunun yerine Hollanda İnternet ülke üst seviye alan adı .nl kullanır.
  4. ^ İnternet ülke üst seviye alan adı .bv uygulanmadı.
  5. ^ Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO), Brunei için Birleşmiş Milletler (BM) ülke ismi Brunei Darüsselam kullanır.
  6. ^ Yeşil Burun Adaları ya da Cabo Verde daha önce Cape Verde devlet adıyla biliniyordu.
  7. ^ Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO), Kongo Cumhuriyeti için Birleşmiş Milletler (BM) ülke ismi Kongo kullanır.
  8. ^ Fildişi Sahili, Kotdivuar Cumhuriyeti olarak da bilinir.
  9. ^ Çekya daha önce Çek Cumhuriyeti devlet adıyla biliniyordu.
  10. ^ Esvatini daha önce Svaziland devlet adıyla biliniyordu.
  11. ^ Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO), Falkland Adaları için Birleşmiş Milletler (BM) ülke ismi Falkland Adaları [Malvinas] kullanır.
  12. ^ ISO 3166 ülke adı Fransa, Clipperton Adası'nı içerir.
  13. ^ ISO 3166 ülke adı Fransız Güney Toprakları, ISO 3166 ülke adı Antarktika'ya dahil olan Adélie Toprağı hariç, tüm Fransız Güney ve Antarktika Toprakları'nı kapsar.
  14. ^ Kutsal Makam, Vatikan Şehir Devleti'ni yönetir ve temsil eder.
  15. ^ Hem Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO) hem de Birleşmiş Milletler (BM), Kuzey Kore için Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti tam devlet adını kullanmaktadır.
  16. ^ Hem Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO) hem de Birleşmiş Milletler (BM), Güney Kore için Kore Cumhuriyeti tam devlet adını kullanmaktadır.
  17. ^ Hem Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO) hem de Birleşmiş Milletler (BM), Laos için ;Lao Demokratik Halk Cumhuriyeti  tam devlet adını kullanmaktadır.
  18. ^ Makao, Macau ya da Macau olarak da yazılabilir.
  19. ^ Uluslararası Standartlar Teşkilatı (Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO), Yunanistan ile olan adlandırma sorununun çözüldüğü Şubat 2019'dan önce ülke adı olarak Makedonya Eski Yugoslav Cumhuriyeti adını kullanıyordu.
  20. ^ Myanmar daha önce Burma devlet adıyla biliniyordu.
  21. ^ Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO), Pitcairn, Henderson, Ducie ve Oeno Adaları için Birleşmiş Milletler (BM) ülke ismi Pitcairn kullanır.
  22. ^ Hem Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO) hem de Birleşmiş Milletler (BM), Rusya için Rusya Federasyonu  tam devlet adını kullanmaktadır.
  23. ^ İnternet ülke üst seviye alan adı .sj uygulanmadı.
  24. ^ Suriye Arap Cumhuriyeti, yaygın ülke adı Suriye olarak da bilinir.
  25. ^ Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO) Tayvan için ülke adı Tayvan (Çin Eyaleti) kullanmaktadır.
  26. ^ Çin Cumhuriyeti Tayvan'ı kontrol etmektedir. Çin Halk Cumhuriyeti, Tayvan'ın Tayvan Eyaleti olduğunu iddia etmektedir. Birleşmiş Milletler, Çin Halk Cumhuriyeti'ne saygı göstererek Tayvan'ı Tayvan (Çin Eyaleti) olarak adlandırır.
  27. ^ Timor-Leste daha önce Doğu Timor devlet adıyla biliniyordu.
  28. ^ İnternet ülke üst seviye alan adı .gb Birleşik Krallık için ayrılmış olsa da, bu ülke bunun yerine İnternet ülke üst seviye alan adı .uk kullanır.
  29. ^ The ISO 3166 ülke adı Amerika Birleşik Devletleri'nin küçük dış adaları, Baker Adası, Howland Adası, Jarvis Adası, Johnston Atolü, Kingman Resifi, Midway Adası, Navassa Adası, Palmyra Atolü ve Wake Adası'nı içerir.
  30. ^ İnternet ülke üst seviye alan adı .um uygulanmadı.
  31. ^ Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO), Vietnam için Birleşmiş Milletler (BM) ülke ismi Viet Nam kullanır.
  32. ^ Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO) Birleşik Krallık’ın Virjin Adaları için ülke adı Virjin Adaları (Britanya) kullanmaktadır.
  33. ^ Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO) Amerika Birleşik Devletleri’nin Virjin Adaları için ülke adı Virjin Adaları (ABD) kullanmaktadır.
  34. ^ Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO), Batı Sahra'yı hem Fas Krallığı hem de Sahra Demokratik Arap Cumhuriyetitarafından talep edilen Mağrip bölgesi için geçici ülke adı olarak belirlemiştir.
  35. ^ Hem Fas Krallığı hem de Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti, Batı Sahra olarak bilinen bölgede hak iddia etmektedir. Fas şu anda (2018) kıyı bölgesinin çoğunu kontrol ederken, Sahra Cumhuriyeti iç bölgeyi kontrol etmektedir.
  36. ^ İnternet ülke üst seviye alan adı .eh uygulanmadı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Country Codes – ISO 3166". Uluslararası Standartlar Teşkilatı. 8 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2018. 
  2. ^ a b "ISO 3166-1:2013 Ülkelerin ve alt bölümlerinin isimlerinin temsili için kodlar – Bölüm 1: Ülke kodları". Uluslararası Standartlar Teşkilatı. 18 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2018. 
  3. ^ a b c "ISO 3166-2:2013 Ülkelerin ve alt bölümlerinin isimlerinin temsili için kodlar – Bölüm 2: Ülke alt bölümleri kodları". Uluslararası Standartlar Teşkilatı. 21 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2018. 
  4. ^ "ISO 3166-3:2013 Ülkelerin ve alt bölümlerinin isimlerinin temsili için kodlar – Bölüm 3: Ülkelerin daha önce kullanılan adları için kod". Uluslararası Standartlar Teşkilatı. 16 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2018. 
  5. ^ a b c d "Country Codes on the Online Browsing Platform (OBP)". Uluslararası Standartlar Teşkilatı. 29 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2018. 
  6. ^ a b "The World Factbook". Amerika Birleşik Devletleri CIA. 15 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2018. 
  7. ^ "Member States". Birleşmiş Milletler. 28 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2018. 
  8. ^ "Non-Self-Governing Territories". United Nations. 4 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021. 
  9. ^ "Root Zone Database". Internet Assigned Numbers Authority. 24 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2018. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". www.iso.org. 29 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2021. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". www.iso.org. 29 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2021. 
  12. ^ "Greece vote settles 27-year Macedonia row". 25 Ocak 2019. 25 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]