.tf

Vikipedi, özgür ansiklopedi
.tf
Tanımlama tarihi 26 Ağustos 1997
Üst seviye alan adı tipi İnternet ülke üst seviye alan adı
Durumu Etkin
Kayıt AFNIC
Sponsor AFNIC
Kullanım amacı  Fransız Güney ve Antarktika Toprakları ile alakalı web siteleri
Gerçek kullanım Team Fortress 2 ile alakalı web siteleri
Yapı İkinci seviyeden kayıt yapılmakta
Dokümanlar ICANN yeniden yetkilendirme kararı
Website nic.tf

.tf, Fransız Güney ve Antarktika Toprakları'nın İnternet ülke kodu üst seviye alan adıdır (ccTLD). .fr, .pm, .re, .wf ve .yt ile birlikte AFNIC tarafından yönetilmektedir. 23 Ekim 2004'ten önce bu alan adı, Cambridge, Birleşik Krallık merkezli Adamsnames tarafından yönetiliyordu.

Fransız Güney ve Antarktika Toprakları, duruma göre Fransız toprağı olarak tanınan veya Fransa tarafından hak iddia edilen ancak Antarktika Antlaşması kapsamında askıya alınan bölgelerdir ve alan adı, toprakların Fransızca ismi olan Terres australes et antarctiques françaises'den gelmektedir. Fransız iddiasının bir kısmı Antarktika kıtasının bir bölümünü içerir ve bu iddia .tf ile genel Antarktika alanı .aq arasında bir örtüşme yaratır.

Kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

.tf alan adı, Team Fortress 2 (TF2) video oyunuyla ilgili sitelerde popüler bir kullanıma sahiptir. Bu sitelerin çoğu, Team Fortress 2'den ve dolayısıyla Steam Topluluk Pazarından ortaya çıkan sanal ürünlerin pazarlanması için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sitelere örnek olarak tümü TF2 öğeleri ve mallarıyla ilgili ticareti kolaylaştıran siteler olan backpack.tf, scrap.tf ve market.tf verilebilir.[1]

Brexit'ten sonra İngiliz alan sahipleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması nedeniyle, 1 Ocak 2021 itibarıyla Birleşik Krallık'ta ikamet edenler yeni .tf alan adları kaydettirememektedir. Ancak AFNIC, Britanya sakinleri tarafından 31 Aralık 2020'den önce kaydedilen tüm alan adlarının bundan etkilenmeyeceğini belirtti.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Carrie Talbot (26 Temmuz 2019). "Valve disables TF2 inventories as players rush to abuse the item drop bug". PCGamesN (İngilizce). 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2022. 
  2. ^ Michele Neylon (27 Mayıs 2020). "Brexit Will Impact .EU and .FR Domains". Hosting & Domains News (İngilizce). 11 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]