IOC ülke kodları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Uluslararası Olimpik hareketin resmi bayrağı
Paralimpik hareketin resmi bayrağı

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, (UOK) Olimpiyat Oyunları’na katılan ülkelerin kafilelerini ve sporcu gruplarını işaret edebilmek için üç harften oluşan ülke kodları kullanıyor. Her kod ise bir Ulusal Olimpiyat Komitesi’ni belirliyor. Geçmiş Oyunlar’da ise belirli ülkeler ve durumlar için de bu tip kodlar kullanıldı; mesela farklı ülkeden oluşturulan sporcu kafileleri veya hiçbir ülkeyi temsil etmeyen atlet grupları gibi. UOK’nın bazı kullandığı kodlar ise standartlaşmış ISO 3166-1alpha-3 kod listesinden çok daha farklı. FIFA, FIBA ya da İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları gibi daha başka uluslararası spor organizasyonları da, katılımcı ülke kafilelerini isimlendirebilmek için aynı kodları kullanıyorlar.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1956 Kış Olimpiyatları ve 1960 Yaz Olimpiyatları’nda ilk defa UOK tarafından Olimpiyatlara katılan ülkeleri işaretleyebilmek için “ülkelerin başlangıç kısaltmaları” sistemi kullanılmıştır.[1] Bu tarihlerden sonraki oyunlarda kodlar Olimpiyatları organize eden ev sahibi ülkenin lisanında yazılıyordu. Mesela 1956 Kış Olimpiyatları ve 1960 Yaz Olimpiyatları’nda Japonya için GIA kullanılmıştır, çünkü İtalyaca Japonya’ya Giappone söyleniyordu ya da bir ülkenin Fransızca isimlendirmesinden yola çıkarak bu kısaltmalar yapılırdı. Örnek olarak Kore için COR kullanılırdı, çünkü Fransızca Corée yazıldığı için. 1972 Yaz Olimpiyatları’na gelindiğinde tüm ülke kodları şimdiki standart hallerine getirildiler, ama özellikle bazı kısaltmalar son 20 yıl içinde de önemli değişikliklere tâbi tutuldular. Sovyetler Birliği'nin dağılması, Yugoslavya’nın Dağılması, Çekoslovakya'nın dağılması, Almanya’nın yeniden birleşmesi ve bazı durumlarda da oluşan jeografik yeni isimlendirmelerin hepsi kod değişikliklerine yol açmışlardır. 200 üzerinde bulunan Ulusal Olimpiyat Komitesi olunca, bu komitelerin de Paralimpik Oyunları’na katılmalarıyla birlikte standartlaşmış IOC kodlarına ihtiyaç duyuldu. En son örnekleri vermekle birlikte Makao için MAC ve Faroe Adaları için de FRO kısaltmaları kullanılmıştır.

Mevcut Ulusal Olimpiyat Komitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şu an Olimpik Hareketin içinde 205 adet UOK’lar, Ulusal Olimpiyat Komiteleri vardır. Alttaki tablolar her UOK için şimdiki kısaltmaları sıralamaktadır. Gerekli bulunduğu yerde ise geçmiş oyunlarda her türlü eski farklı kodlamaları yıllarına göre de sunmaktadır. Bazı eski kod kullanımları ise sonraki alt başlıklarda açıklanmışlardır. Eğer bir kod kısaltması özellikle aynı yıl içinde hem Yaz Oyunları hem de Kış Oyunları için kullanıldı ise o zaman sırasıyla "S" (summer, yani yaz) ve "W" (winter, yani kış) harflerle işaretlenmişlerdir.

İçerik: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V Y Z

A[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod Ref Ülke (UOK) Katılım Kullanılan diğer kodlar
AFG [2]19 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Afganistan Afganistan 1936
ALB [3]4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Arnavutluk Arnavutluk 1972
ALG [4] Cezayir Cezayir 1964 AGR (1964), AGL (1968 S)
AND [5]31 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Andorra Andora 1976
ANG [6] Angola Angola 1980
ANT [7] Antigua ve Barbuda Antigua ve Barbuda 1964
ARG [8] Arjantin Arjantin 1920
ARM [9]27 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Ermenistan Ermenistan 1994
ARU [10] Aruba Aruba 1988
ASA [11] Amerikan Samoası Amerikan Samoası 1988
AUS [12] Avustralya Avustralya 1896
AUT [13]29 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Avusturya Avusturya 1896
AZE [14]1 Aralık 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Azerbaycan Azerbaycan 1996

B[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod Ref Ülke (UOK) Katılım Kullanılan diğer kodlar
BAH [15] Bahamalar Bahamalar 1952
BAN [16]31 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bangladeş Bangladeş 1984
BAR [17] Barbados Barbados Barbados 1968 BAD (1964)
BDI [18] Burundi Burundi 1996
BEL [19]22 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Belçika Belçika 1900
BEN [20] Benin Benin 1972 DAY (1964), DAH (1968–1976)
BER [21]12 Nisan 2012 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi Bermuda Bermuda 1936
BHU [22]19 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bhutan Bhutan 1984
BIH [23]16 Eylül 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bosna-Hersek Bosna-Hersek 1992 (1992 S)
BIZ [24] Belize Belize 1968 HBR (1968–1972)
BLR [25]22 Aralık 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Beyaz Rusya Beyaz Rusya 1992
BOL [26] Bolivya Bolivya 1936
BOT [27] Botsvana Botsvana 1980
BRA [28] Brezilya Brezilya 1920
BRN [29]19 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bahreyn Bahreyn 1984
BRU [30]19 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Brunei Brunei 1988
BUL [31]31 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bulgaristan Bulgaristan 1996
BUR [32] Burkina Faso Burkina Faso 1972 VOL (1972–1984)

C[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod Ref Ülke (UOK) Katılım Kullanılan diğer kodlar
CAF [33] Orta Afrika Cumhuriyeti Orta Afrika Cumhuriyeti 1968 AFC (1968)
CAM [34]19 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kamboçya Kamboçya 1956 CAB (1964), KHM (1972–1976)
CAN [35] Kanada Kanada 1900
CAY [36] Cayman Adaları Cayman Adaları 1976
CGO [37] Kongo Cumhuriyeti Kongo 1964
CHA [38] Çad Çad 1964 CHD (1964), TCH
CHI [39] Şili Şili 1896 CIL (1956 W, 1960 S)
CHN [40]19 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Çin Çin 1932
CIV [41] Fildişi Sahili Fildişi Sahili 1964 IVC (1964), CML (1968)
CMR [42]1 Aralık 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kamerun Kamerun 1964
COD [43] Kongo Demokratik Cumhuriyeti Kongo Demokratik Cumhuriyeti 1968 COK (1968), ZAI (1972–1996)
COK [44] Cook Adaları Cook Adaları 1988
COL [45] Kolombiya Kolombiya 1932
COM [46] Komorlar Komorlar 1996
CPV [47] Yeşil Burun Adaları Yeşil Burun Adaları 1996
CRC [48] Kosta Rika Kosta Rika 1936 COS (1964), CTC (1984 W)
CRO [49]22 Aralık 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Hırvatistan Hırvatistan 1992
CUB [50] Küba Küba 1900
CYP [51]22 Aralık 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs Cumhuriyeti 1980
CZE [52]3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti 1994

D[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod Ref Ülke (UOK) Katılım Kullanılan diğer kodlar
DEN [53]22 Aralık 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Danimarka Danimarka 1896 DAN (1960 S, 1968 W), DIN (1968 S)
DJI [54] Cibuti Cibuti 1984
DMA [55] Dominika Dominika 1996
DOM [56] Dominik Cumhuriyeti Dominik Cumhuriyeti 1964

E[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod Ref Ülke (UOK) Katılım Kullanılan diğer kodlar
ECU [57] Ekvador Ekvador 1924
EGY [58] Mısır Mısır 1912 RAU (1960, 1968), UAR (1964)
ERI [59] Eritre Eritre 2000
ESA [60] El Salvador El Salvador 1968 SAL (1964–1976)
ESP [61]13 Nisan 2012 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi İspanya İspanya 1900 SPA (1956–1964, 1968 W)
EST [62]4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Estonya Estonya 1920
ETH [63] Etiyopya Etiyopya 1956 ETI (1960, 1968)

F[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod Ref Ülke (UOK) Katılım Kullanılan diğer kodlar
FIJ [64] Fiji Fiji 1956 FIG (1960)
FIN [65]6 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Finlandiya Finlandiya 1908
FRA [66]3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Fransa Fransa 1896
FSM [67] Mikronezya Federal Devletleri Mikronezya 2000

G[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod Ref Ülke (UOK) Katılım Kullanılan diğer kodlar
GAB [68] Gabon Gabon 1972
GAM [69] Gambiya Gambiya 1984
GBR [70]31 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Birleşik Krallık Birleşik Krallık 1896 (1956 W–1960), GBI (1964)
GBS [71] Gine-Bissau Gine Bissau 1996
GEO [72]22 Aralık 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Gürcistan Gürcistan 1994
GEQ [73] Ekvator Ginesi Ekvator Ginesi 1984
GER [74]4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Almanya Almanya 1896 ALL (1968 W), ALE (1968 S),

FRG (1980–1988)

GHA [75]13 Nisan 2012 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi Gana Gana 1952
GRE [76]3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Yunanistan Yunanistan 1896
GRN [77] Grenada Grenada 1984
GUA [78] Guatemala Guatemala 1952 GUT (1964)
GUI [79] Gine Gine 1968
GUM [80] Guam Guam 1988
GUY [81] Guyana Guyana 1948 GUA (1960), GUI (1964)

H[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod Ref Ülke (UOK) Katılım Kullanılan diğer kodlar
HAI [82] Haiti Haiti 1924
HKG [83]19 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Hong Kong Hong Kong 1952 HOK (1960–1968)
HON [84] Honduras Honduras 1968
HUN [85]31 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Macaristan Macaristan 1896 UNG (1956 W, 1960 S)

I[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod Ref Ülke (UOK) Katılım Kullanılan diğer kodlar
INA [86]31 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Endonezya Endonezya 1952 INS (1960)
IND [87]19 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Hindistan Hindistan 1900
IRI [88]4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. İran İran 1948 IRN (1956–1988), IRA (1968 W)
IRL [89]10 Nisan 2012 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi İrlanda İrlanda 1924
IRQ [90]19 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Irak Irak 1948 IRK (1960, 1968)
ISL [91]10 Nisan 2012 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi İzlanda İzlanda 1908 ICE (1960 W, 1964 S)
ISR [92]11 Nisan 2012 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi İsrail İsrail 1952
ISV [93] Amerika Birleşik Devletleri Virjin Adaları ABD Virgin Adaları 1968
ITA [94]4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. İtalya İtalya 1908
IVB [95] Britanya Virjin Adaları Britanya Virjin Adaları 1984

J[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod Ref Ülke (UOK) Katılım Kullanılan diğer kodlar
JAM [96]1 Aralık 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Jamaika Jamaika 1948
JOR [97]31 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Ürdün Ürdün 1968
JPN [98]15 Eylül 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Japonya Japonya 1912 GIA (1956 W, 1960 S), JAP (1960 W)

K[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod Ref Ülke (UOK) Katılım Kullanılan diğer kodlar
KAZ [99]19 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kazakistan Kazakistan 1994
KEN [100]14 Nisan 2012 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi Kenya Kenya 1956
KGZ [101]19 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kırgızistan Kırgızistan 1994
KIR [102] Kiribati Kiribati 2004
KOR [103]16 Eylül 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Güney Kore Güney Kore 1948 COR (1956 W,1960 S,1968 S,1972 S)
KOS [104] Kosova Kosova 2014
KSA [105]19 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Suudi Arabistan Suudi Arabistan 1972 ARS (1968–1976), SAU (1980–1984)
KUW [106]4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kuveyt Kuveyt 1968

L[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod Ref Ülke (UOK) Katılım Kullanılan diğer kodlar
LAO [107]19 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Laos Laos 1980
LAT [108]31 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Letonya Letonya 1924
LBA [109] Libya Libya 1964 (1964), LBY (1968 W)
LBR [110] Liberya Liberya 1956
LCA [111] Saint Lucia Saint Lucia 1996
LES [112] Lesotho Lesotho 1972
LIB [113]19 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Lübnan Lübnan 1948 LEB (1960 W, 1964 S)
LIE [114]16 Eylül 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.  Lihtenştayn 1936 LIC (1956 W, 1964 S, 1968 W)
LTU [115]22 Aralık 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Litvanya Litvanya 1924 LIT (1992 W)
LUX [116]22 Aralık 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Lüksemburg Lüksemburg 1908

M[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod Ref Ülke (UOK) Katılım Kullanılan diğer kodlar
MAD [117] Madagaskar Madagaskar 1964 MAG (1964)
MAR [118]12 Nisan 2012 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi Fas Fas 1960 MRC (1964)
MAS [119]19 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Malezya Malezya 1956 MAL (1964–1988)
MAW [120] Malavi Malavi 1972
MDA [121]3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Moldova Moldova 1994 MLD (1994)
MDV [122]4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Maldivler Maldivler 1988
MEX [123] Meksika Meksika 1924
MGL [124]4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Moğolistan Moğolistan 1964 MON (1968 W)
MHL [125] Marshall Adaları Marşal Adaları 2008
MKD [126]16 Eylül 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kuzey Makedonya Kuzey Makedonya 1996
MLI [127] Mali Mali 1964
MLT [128]31 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Malta Malta 1928 MAT (1960–1964)
MNE [129]22 Temmuz 2013 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi Karadağ Karadağ 2006
MON [130]31 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Monako Monako 1920
MOZ [131] Mozambik Mozambik 1980
MRI [132] Mauritius Mauritius 1984
MTN [133] Moritanya Moritanya 1984
MYA [134]19 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Myanmar Myanmar 1992 BIR (1960, 1968–1988), BUR (1964)

N[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod Ref Ülke (UOK) Katılım Kullanılan diğer kodlar
NAM [135]10 Nisan 2012 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi Namibya Namibya 1992
NCA [136] Nikaragua Nikaragua 1968 NCG (1964), NIC (1968)
NED [137]16 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Hollanda Hollanda 1900 OLA (1956 W), NET (1960 W), PBA

(1960 S), NLD (1964 S), HOL ('68–'88)

NEP [138]31 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Nepal Nepal 1964
NGR [139]13 Nisan 2012 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi Nijerya Nijerya 1952 NGA (1964)
NIG [140] Nijer Nijer 1968 NGR (1964)
NOR [141]14 Nisan 2012 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi Norveç Norveç 1900
NRU [142] Nauru Nauru 1996
NZL [143]20 Şubat 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Yeni Zelanda Yeni Zelanda 1920 NZE (1960, 1968 W)

O[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod Ref Ülke (UOK) Katılım Kullanılan diğer kodlar
OMA [144]19 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Umman Umman 1984

P[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod Ref Ülke (UOK) Katılım Kullanılan diğer kodlar
PAK [145]19 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Pakistan Pakistan 1948
PAN [146] Panama Panama 1928
PAR [147] Paraguay Paraguay 1964
PER [148]11 Nisan 2012 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi Peru Peru 1936
PHI [149]22 Aralık 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Filipinler Filipinler 1924 FIL (1960, 1968)
PLE [150]9 Mayıs 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Filistin Devleti Filistin 1996
PLW [151] Palau Palau 2000
PNG [152] Papua Yeni Gine Papua Yeni Gine 1976 NGY (1976–1980), NGU (1984–1988)
POL [153]12 Nisan 2012 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi Polonya Polonya 1924
POR [154]3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Portekiz Portekiz 1912
PRK [155]19 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kuzey Kore Kuzey Kore 1972 NKO (1964 S, 1968 W), CDN (1968)
PUR [156]12 Nisan 2012 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi Porto Riko Porto Riko 1948 PRI (1960), PRO (1968)

Q[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod Ref Ülke (UOK) Katılım Kullanılan diğer kodlar
QAT [157]19 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Katar Katar 1984

R[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod Ref Ülke (UOK) Katılım Kullanılan diğer kodlar
ROU [158]11 Nisan 2012 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi Romanya Romanya 1924 ROM (1956–1960, 1972–2006), RUM (1964–1968)
RSA [159] Güney Afrika Cumhuriyeti Güney Afrika 1904 SAF (1960–1972)
RUS [160]16 Mart 2012 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi Rusya Rusya 1900
RWA [161] Ruanda Ruanda 1984

S[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod Ref Ülke (UOK) Katılım Kullanılan diğer kodlar
SAM [162] Samoa Samoa 1984
SEN [163] Senegal Senegal 1964 SGL (1964)
SEY [164] Seyşeller Seyşeller 1980
SIN [165]31 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Singapur Singapur 1948
SKN [166] Saint Kitts ve Nevis Saint Kitts ve Nevis 1996
SLE [167] Sierra Leone Sierra Leone 1968 SLA (1968)
SLO [168]31 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Slovenya Slovenya 1992
SMR [169]22 Aralık 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. San Marino San Marino 1960 SMA (1960–1964)
SOL [170] Solomon Adaları Solomon Adaları 1984
SOM [171] Somali Somali 1972
SRB [172] Sırbistan Sırbistan 2006
SRI [173]4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sri Lanka Sri Lanka 1948 CEY (1960–1972)
STP [174] São Tomé ve Príncipe Sao Tome ve Principe 1996
SUD [175] Sudan Sudan 1960
SUI [176]13 Ekim 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. İsviçre İsviçre 1900 SVI (1956 W, 1960 S), SWI (1960 W, 1964 S)
SUR [177]10 Nisan 2012 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi Surinam Surinam 1968
SVK [178]11 Nisan 2012 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi Slovakya Slovakya 1994
SWE [179]1 Aralık 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. İsveç İsveç 1896 SVE (1956 W, 1960 S), SUE (1968 S)
SWZ [180] Esvatini Esvatini 1972
SYR [181]27 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Suriye Suriye 1948 RAU (1960), SIR (1968)

T[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod Ref Ülke (UOK) Katılım Kullanılan diğer kodlar
TAN [182] Tanzanya Tanzanya 1964
TGA [183]11 Ağustos 2011 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi Tonga Tonga 1984 TON (1984)
THA [184]3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Tayland Tayland 1952 TAI (1960, 1968)
TJK [185]19 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Tacikistan Tacikistan 1994
TKM [186]3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Türkmenistan Türkmenistan 1994
TLS [187]19 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Doğu Timor Doğu Timor 2004
TOG [188] Togo Togo 1972
TPE [189]4 Mayıs 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Tayvan Chinese Taipei [2] 1984 RCF (1960), TWN (1964–1968), ROC (1972–1976)
TTO [190] Trinidad ve Tobago Trinidad ve Tobago 1948 TRT (1964–1968) TRI (1972-2010)
TUN [191] Tunus Tunus 1960
TUR [192]16 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Türkiye Türkiye 1908
TUV [193]10 Ağustos 2011 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi Tuvalu Tuvalu 2007

U[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod Ref Ülke (UOK) Katılım Kullanılan diğer kodlar
UAE [194]19 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri 1984
UGA [195] Uganda Uganda 1956
UKR [196]20 Şubat 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Ukrayna Ukrayna 1994
URU [197] Uruguay Uruguay 1924 URG (1968)
USA [198]22 Aralık 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Amerika Birleşik Devletleri ABD 1896 SUA (1960 S), EUA (1968 S)
UZB [199]19 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Özbekistan Özbekistan 1994

V[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod Ref Ülke (UOK) Katılım Kullanılan diğer kodlar
VAN [200]11 Ağustos 2011 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi Vanuatu Vanuatu 1988
VEN [201] Venezuela Venezuela 1948
VIE [202]19 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Vietnam Vietnam 1952 VET (1964), VNM (1968–1976)
VIN [203] Saint Vincent ve Grenadinler Saint Vincent ve Grenadinler 1988

Y[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod Ref Ülke (UOK) Katılım Kullanılan diğer kodlar
YEM [204]3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Yemen Yemen 1992

Z[değiştir | kaynağı değiştir]

Kod Ref Ülke (UOK) Katılım Kullanılan diğer kodlar
ZAM [205] Zambiya Zambiya 1968 NRH (1964)
ZIM [206]14 Nisan 2012 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi Zimbabve Zimbabve 1980 RHO (1960–1972)

Tarih olmuş Ulusal Komiteler ve takımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kullanılan geçmiş kodlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihte madalya kazanmış ve bu sebepten dolayı da dereceler elde etmiş 12 ülkenin UOK'ların kısaltmaları IOC'nin veri bankasında hâlâ kullanılmaktadır. Bu 12 takim alttaki tabloda sıralanmışlardır.

Kod Ülke/Takım Katılım Kullanılan diğer kodlar
AHO Hollanda Antilleri Hollanda Antilleri[3] 1960 ATO (1960), NAN (1964)
ANZ Avustralasya 1908-1912
BOH Bohemya Krallığı Bohemya 1900-1912
BWI Britanik Batı Hint Adaları 1960-1964 ANT (1960, 1968), WID (1964)
EUA Birleşik Almanya Takımı 1896-1954 GER (1956–1964)
EUN Birleşik Takım 1992-1992
FRG Batı Almanya Batı Almanya 1968-1988 ALL (1968 W), ALE (1968 S), GER (1972–1976)
GDR Doğu Almanya Doğu Almanya 1968-1988 ADE (1968)
SCG Sırbistan-Karadağ Sırbistan-Karadağ 2004-2006 YUG (1996 S-2002 W)
TCH Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti 1920-1992 CSL (1956 W), CZE (1960 W), CSV (1960 S), CZS (1964 S), CHE (1968 S)
URS Sovyetler Birliği Sovyetler Birliği 1952-1988 SOV (1968 W)
YUG Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavya 1920-2002 JUG (1956–1960, 1968 W), YUS (1964 S)
ZZX Karma takımlar 1896-1904

Güncelliğini yitirmiş kodlar[değiştir | kaynağı değiştir]

KOD Ülke (UOK) Katılım Yılları Notlar
BIR Myanmar Myanmar 1948–1988 Şimdi Myanmar Myanmar (MYA)
CEY Sri Lanka Ceylon 1948–1972 Şimdi Sri Lanka Sri Lanka (SRI)
DAH Benin Dahomey 1964–1976 Şimdi Benin Benin (BEN)
HBR Britanya Hondurası 1968–1972 Şimdi Belize Belize (BIZ)
KHM Kamboçya Khmer Cumhuriyeti 1972–1976 Şimdi Kamboçya Kamboçya (CAM)
MAL Malezya Malaya 1956–1960 1963’te Malezya kurulana kadar bağımsız yarışmıştır .
Şimdi Malezya Malezya (MAS)
Kuzey Borneo Kuzey Borneo 1956
NRH Kuzey Rodezya Kuzey Rodezya 1964 Şimdi Zambiya Zambiya (ZAM)
RAU Birleşik Arap Cumhuriyeti Birleşik Arap Cumhuriyeti 1960 Şimdi Mısır Mısır (EGY)
ve Suriye Suriye (SYR)
RHO Rodezya Rodezya 1960–1972 Şimdi Zimbabve Zimbabve (ZIM)
ROC Tayvan Çin Cumhuriyeti 1932–1976 Şimdi (bayrak sonra eklenecektir) Chinese Taipei
UAR Birleşik Arap Cumhuriyeti Birleşik Arap Cumhuriyeti 1964 Şimdi Mısır Mısır (EGY)
VOL Yukarı Volta Cumhuriyeti Yukarı Volta 1972–1984 Şimdi Burkina Faso Burkina Faso (BUR)
YAR Yemen Arap Cumhuriyeti Kuzey Yemen 1984–1988 1990’da Yemen Birleşmesine kadar bağımsız yarışmışlardır
Şimdi Yemen Yemen (YEM)
YMD Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti Güney Yemen 1988
ZAI Zaire Zaire 1972–1996 Şimdi Kongo Demokratik Cumhuriyeti Kongo Demokratik Cumhuriyeti (COD)
Britanya Guyanası Britanya Guyanası 1948–1964 Şimdi Guyana Guyana (GUY)
Altın Sahili Altın Sahili 1952 Şimdi Gana Gana (GHA)
Saar 1952 1957’ye kadar Batı Almanya ile birleşene kadar bağımsız yarışmıştır

Çok önemli iki değişiklik yapıldı Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından. Bu değişiklikler IOC’nın iki ülke ismini kendi bünyesinde değiştirmesiyle birlikte oluşturulmuştur.

  • HOL isimli ülke kodu NED olarak 1992 oyunlarında değiştirilmiştir, çünkü Holland ismi Netherlands olarak değişikliğe uğramıştır.
  • IRN isimli ülke kodu IRI olarak 1992 oyunlarında değiştirilmiştir, çünkü Iran ismi Islamic Republic of Iran olarak değişikliğe uğramıştır. İsimlendirmenin Türkçesi İran İslam Cumhuriyeti’dir.

Özel kodlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • ANZ kısaltaması artık sadece IOC’nin madalya veri bankasında kullanılmaktadır. Bu kısaltma Avustralasya’yı işaret etmek için kullanılmış olup, Avustralya ve Yeni Zelanda isimli ülkelerin 1908 ve 1912’de ortaklaşa oluşturdukları kafileleri için oluşturulmuştur. 1920 yılı Olimpiyatlarından itibaren bu iki ülke ayrı yarışmışlardır.
  • EUA kısaltaması artık sadece IOC’nin madalya veri bankasında Birleşik Almanya Takımı’nı (ingilizcesi; Unified Team of Germany) işaret etmek için kullanılmaktadır. 1956’dan 1964’e kadarki Olimpiyatlarda hem Doğu Almanya hem de Batı Almanya’nın Ulusal Olimpiyat Komiteleri temsil eden atletlerin oluşturdukları kafile için kullanılmıştır. Bu iki tarih arasında organize edilen altı Olimpiyat da ise bu kafile resmi raporlarda Almanya olarak isimlendirilirdi.
  • AUN kısaltaması 1992’de (hem yaz ve kış oyunlarında) Birleşik Takım (İngilizcesi; Unified Team) için kullanılmıştır. Bu kısaltama Sovyetler Birliği cumhuriyetleri’nden gelen atletlere ve bu isimlendirme altındaki kafile için oluşturulmuştur. Sadece Baltık devletleri 1992 yılında bağımsız devletler olarak yarışabildiler. Geri kalan on iki ülke ancak 1994’te ya da 1996’da bağımsız devletler olarak yarışabilmişlerdi.
  • IOP kısaltaması ise 1992’de Bağımsız Olimpiyat Katılımcıları (İngilizcesi; Independent Olympic Participants) için kullanılmıştır. O yıl Yugoslavya’nın Birleşmiş Milletler tarafından cezalandırımasıyla beraber bu ülke adına yarışamayan sporcular için oluşturulmuş kısaltmadır.
  • IOA kısaltaması ise 2000 oyunlarında Bireysel Olimpiyat Atletleri (İngilizcesi; Independent Olympic Athletes) için oluşturulmuştur. O yıl bu kısaltma Doğu Timor’un Ulusal Olimpiyat Komitesi oluşmadığı için o ülkeden gelen atletler isimlendirmek için kullanılmıştır.
  • ZZX kısaltaması ise farklı ülke sporcuların bir araya gelip oluşturdukları karma takımlar (İngilizcesi; Mixed Teams) tarafından kazanılan madalyaları işaretlendirebilmek için belirlenmiştir. Bu durum 1896, 1900 ve 1904 Olimpiyatlarında ve bir de 2010 yılında Singapur’da organize edilen Olimpiyat tarihinin ilk 2010 Gençlik Olimpiyatları’nda vuku bulmuştur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mallon, Bill (Mayıs 2004). "IOC and OCOG Abbreviations for NOCs" (PDF). Olympik Tarih Gazetesi. Cilt 12. s. 25–28. 8 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2010.  İngilizce erişilmiştir
  2. ^ Olimpik müsabakalar için Çin Cumhuriyeti'ne verilen resmi isim
  3. ^ [1]