Ermenistan devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ermenistan Cumhurbaşkanı
Coat of arms of Armenia.svg
Görevdeki
Armen Sarkisyan

9 Nisan 2018 tarihinden beri
Resmî ikamet Erivan, Ermenistan
Görev süresi 5 yıl, en fazla 2 dönem
Açılışı yapan Levon Ter-Petrosyan
Oluşum 11 Kasım 1991
Websitesi [1]

Ermenistan Cumhurbaşkanı, Ermenistan'daki en yüksek siyasi makamdır. Mevcut Cumhurbaşkanı, 9 Nisan 2018 tarihinden beri Armen Sarkisyan'dır.

1918'den beri Ermenistan liderleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti (1918-1920)[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulusal Konsey Başkanı
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Avetis Aharonian.jpg Avetis Aharonyan
(1866–1948)
30 Mayıs 1918 1 Ağustos 1918 Ermeni Devrimci Federasyonu
Ermenistan Konseyi Başkanı
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Avetik Sahakyan.jpg Avetik Sahakyan
(1863–1933)
1 Ağustos 1918 5 Ağustos 1919 Ermeni Devrimci Federasyonu
Meclis Başkanı
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Avetis Aharonian.jpg Avetis Aharonyan
(1866–1948)
5 Ağustos 1919 2 Aralık 1920 Ermeni Devrimci Federasyonu

Transkafkasya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti (1922-1936) ve Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (1936-1991)[değiştir | kaynağı değiştir]

Ermenistan Komünist Partisi Birinci Sekreterleri
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Blanco portrait.svg Kevork Alihanyan
(?–?)
Aralık 1920 Mayıs 1921 Ermenistan Komünist Partisi
2 Blanco portrait.svg Aşkanaz Mravyan
(?–?)
Mayıs 1921 Ocak 1922
3 Blanco portrait.svg Aşot Hovhannisyan
(1887–1972)
Ocak 1922 Temmuz 1927
4 Blanco portrait.svg Hayik Osepyan
(1891–1937)
6 Temmuz 1927 8 Nisan 1928
5 Blanco portrait.svg Aykaz Kostanyan
(?–?)
8 Nisan 1928 7 Mayıs 1930
6 Aghasi Khanjian 1934.jpg Agasi Hanciyan
(1901–1937)
7 Mayıs 1930 9 Temmuz 1936
7 Blanco portrait.svg Amatuni Vartapetyan
(?–?)
13 Temmuz 1936 21 Eylül 1937
8 Blanco portrait.svg Grigori Arutyunov
(1900–1957)
24 Eylül 1937 28 Kasım 1953
9 Blanco portrait.svg Suren Tovmasyan
(?–?)
28 Kasım 1953 28 Aralık 1960
10 Blanco portrait.svg Yakov Zarobyan
(1908–1980)
28 Aralık 1960 5 Şubat 1966
11 Blanco portrait.svg Anton Koçinyan
(1913–1990)
5 Şubat 1966 27 Kasım 1974
12 Karen Demirchyan 1999.png Karen Demirciyan
(1954–1999)
27 Kasım 1974 21 Mayıs 1988
13 Blanco portrait.svg Suren Arutyunyan
(?–?)
21 Mayıs 1988 6 Nisan 1990
14 Blanco portrait.svg Vladimir Movsisyan
(1933–2014)
6 Nisan 1990 30 Kasım 1990
15 Blanco portrait.svg Stepan Pogosyan
(1932–2012)
30 Kasım 1990 14 Mayıs 1991
16 Արամ-Գ.-Սարգսյան 04.JPG Aram Gaspar Sarkisyan
(1949–)
14 Mayıs 1991 7 Eylül 1991
Yüksek Başkanlık Konseyi
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Levon Ter Petrossian.jpg Levon Ter-Petrosyan
(1945–)
4 Ağustos 1990 11 Kasım 1991 Pan-Ermeni Ulusal Hareketi

Ermenistan Cumhuriyeti (1991-)[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Başkanları
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Levon ter-petrosian.jpg Levon Ter-Petrosyan
(1945–)
11 Kasım 1991 3 Şubat 1998 Pan-Ermeni Ulusal Hareketi
2 Robert Kocharyan.jpg Robert Koçaryan
(1954–)
4 Şubat 1998 9 Nisan 2008 Bağımsız
3 Serj1.jpg Serj Sarkisyan
(1954–)
9 Nisan 2008 9 Nisan 2018 Cumhuriyetçi Parti
4 Armen Sargsyan, November 2008 cropped.jpg Armen Sarkisyan
(1953–)
9 Nisan 2018 Görevde Bağımsız

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]