İçeriğe atla

Ermenistan'daki şehirler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ermenistan haritası.

Bu, Ermenistan İstatistik Komitesi (ArmStat) tarafından nüfusa göre sıralanmış Ermenistan'daki şehir ve kasabaların bir listesidir. Ermenistan'da 2017 yılı itibarıyla kentsel topluluk (Ermeniceքաղաքային համայնքներ) olarak tanımlanan 46 belediye bulunmaktadır. Ancak, Ermenistan'da bir şehir/kasaba (Ermeniceքաղաք) nüfusunun büyüklüğüne göre tanımlanmaz. Ermenistan'daki diğer 457 belediye kırsal topluluklar (Ermeniceգյուղական համայնքներ) olarak kabul edilmektedir. Nüfusun üçte ikisi artık kentleşmiştir. İstatistiksel olarak, 2017 itibarıyla Ermenilerin %63,6'sı kentsel alanlarda, %36,4'ü ise kırsal alanlarda yaşamaktadır.[1]

Erivan, Gümrü ve Vanadzor, şu anda 50.000'den fazla nüfusa sahip cumhuriyetin en büyük üç kentsel yerleşim yeridir. Sovyet döneminde “cumhuriyete bağlı şehirler” olarak kabul edilmişlerdir. Geri kalan şehirlerin nüfusu 50,000'den azdır. Agarak, Dastakert ve Şamluh, 2017 yılında gerçekleştirilen idari reformlar sonucunda kasabadan köye düşürülmüştür. Bu nedenle artık aşağıdaki listede yer almamaktadırlar.

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Şehir (yanındaki Ermenice ismi) İdari bölümü Nüfus
(2001 sayımı)
Nüfus
(2011 sayımı)
Nüfus
(2020 sayımı)
Nüfus değişimi
(2011–2020)
1 Erivan (Երեւան) 1,103,488 1,060,138 1,084,000 NA
2 Gümrü (Գյումրի) Şirak 150,917 121.976 1.124 −%7,85
3 Vanadzor (Վանաձոր) Lori 107,394 86.199 772 −%10,44
4 Eçmiyazin (Վաղարշապատ)[a] Armavir 56,388 4.654 462 −%0,73
5 Abovyan (Աբովյան) Kotayk 44,569 43.495 449 +%3,23
6 Kapan (Կապան) Sünik 45,711 4.319 423 −%2,06
7 Hrazdan (Հրազդան) Kotayk 52,808 41.875 40 −%4,48
8 Armavir (Արմավիր) Armavir 32,034 29.319 278 −%5,18
9 Artashat (Արտաշատ) Ararat 25,066 22.269 193 −%13,33
10 Ijevan (Իջևան) Tavuş 20,223 21.081 203 −%3,70
11 Gavar (Գավառ) Geğarkunik 26,621 20.765 181 −%12,83
12 Goris (Գորիս) Sünik 23,261 20.591 204 −%0,93
13 Çarentsavan (Չարենցավան) Kotayk 25,039 20.363 204 +%0,18
14 Ararat (Արարատ) Ararat 20,480 20.235 204 +%0,82
15 Masis (Մասիս) Ararat 21,376 20.215 206 +%1,90
16 Artik (Արթիկ) Şirak 17,561 19.534 178 −%8,88
17 Sevan (Սևան) Geğarkunik 21,422 19.229 19 −%1,19
18 Aştarak (Աշտարակ) Aragatsotn 20,636 18.834 168 −%10,80
19 Dilijan (Դիլիջան) Tavuş 16,202 17.712 173 −%2,33
20 Sisian (Սիսիան) Sünik 16,843 14.894 148 −%0,63
21 Alaverdi (Ալավերդի) Lori 16,641 13.343 125 −%6,32
22 Stepanavan (Ստեփանավան) Lori 16,299 13.086 124 −%5,24
23 Martuni (Մարտունի) Geğarkunik 11,756 12.894 115 −%10,81
24 Spitak (Սպիտակ) Lori 14,984 12.881 127 −%1,41
25 Vardenis (Վարդենիս) Geğarkunik 12,753 12.685 124 −%2,25
26 Yeğvard (Եղվարդ) Kotayk 11,627 11.672 119 +%1,95
27 Vedi (Վեդի) Ararat 12,963 11.384 118 +%3,65
28 Byureghavan (Բյուրեղավան) Kotayk 8,152 9.513 91 −%4,34
29 Nor Hachn (Նոր Հաճն) Kotayk 10,168 9.307 93 −%0,08
30 Metsamor (Մեծամոր) Armavir 9,870 9.191 84 −%8,61
31 Berd (Բերդ) Tavuş 8,810 7.957 75 −%5,74
32 Yeghegnadzor (Եղեգնաձոր) Vayots Dzor 8,187 7.944 74 −%6,85
33 Taşir (Տաշիր) Lori 9,538 7.773 72 −%7,37
34 Kacaran (Քաջարան) Sünik 8,439 7.163 69 −%3,67
35 Aparan (Ապարան) Aragatsotn 6,614 6.451 59 −%8,54
36 Vayk (Վայք) Vayots Dzor 6,024 5.877 56 −%4,71
37 Çambarak (Ճամբարակ) Geğarkunik 6,405 585 56 −%4,27
38 Maralik (Մարալիկ) Şirak 5,782 5.398 54 +%0,04
39 Noyemberyan (Նոյեմբերյան) Tavuş 5,486 531 45 −%15,25
40 Talin (Թալին) Aragatsotn 5,614 531 41 −%22,79
41 Jermuk (Ջերմուկ) Vayots Dzor 5,394 4.628 41 −%11,41
42 Meğri (Մեղրի) Sünik 4,805 458 45 −%1,75
43 Ayrum (Այրում) Tavuş 2,351 2.126 18 −%15,33
44 Ahtala (Ախթալա) Lori 2,435 2.092 2 −%4,40
45 Tumanyan (Թումանյան) Lori 1,909 171 15 −%12,28
46 Tsağkadzor (Ծաղկաձոր) Kotayk 1,618 1.256 12 −%4,46

Kaynak: 2001 sayımı;[2] 2011 sayımı;[3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13] 2020 sayımı[14]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Armenia | Geography, Population, Map, Religion, & History". 17 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "De Facto and De Jure Population by Administrative Territorial Distribution and Sex" (PDF). 2001 census. armstat.am. 17 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ "2011 Armenia census, Aragatsotn Province" (PDF). 20 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Haziran 2024. 
  4. ^ "2011 Armenia census, Tavush Province" (PDF). 5 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Haziran 2024. 
  5. ^ "2011 Armenia census, Kotayk Province" (PDF). 22 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Haziran 2024. 
  6. ^ "2011 Armenia census, Vayots Dzor Province" (PDF). 5 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Haziran 2024. 
  7. ^ "2011 Armenia census, Syunik Province" (PDF). 5 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Haziran 2024. 
  8. ^ "2011 Armenia census, Shirak Province" (PDF). 5 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Haziran 2024. 
  9. ^ "2011 Armenia census, Lori Province" (PDF). 5 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Haziran 2024. 
  10. ^ "2011 Armenia census, Gegharkunik Province" (PDF). 5 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Haziran 2024. 
  11. ^ "2011 Armenia census, Armavir Province" (PDF). 5 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Haziran 2024. 
  12. ^ "2011 Armenia census, Ararat Province" (PDF). 26 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Haziran 2024. 
  13. ^ "2011 Armenia census, Yerevan city" (PDF). 17 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Haziran 2024. 
  14. ^ "Հայաստանի Հանրապետության մշտական բնակչության թվաքանակը 2020 թվականի հունվարի 1-Ի դրությամբ [Permanent population of the Republic of Armenia as of January 1, 2020]" (PDF). armstat.am (Ermenice). Statistical Committee of Armenia. 7 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 


Kaynak hatası: <ref> "lower-alpha" adında grup ana etiketi bulunuyor, ancak <references group="lower-alpha"/> etiketinin karşılığı bulunamadı (Bkz: Kaynak gösterme)