Ermenistan'da spor

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ermenistan'da çok çeşitli sporlar oynanır. Ermenistan'daki popüler sporlar arasında futbol, basketbol, voleybol ve hokey bulunmaktadır.[1] Ayrıca ülke boks, güreş, halter, judo, jimnastik, atletizm, atlama, yüzme ve atıcılık sporlarında Olimpiyatlarda yarışıyor. Ermenistan'ın dağlık arazisi, kayak ve kaya tırmanışı gibi sporların pratiği için büyük fırsatlar sunmaktadır. Ermenistan, kara ile çevrili bir ülke olduğu için su sporları sadece Sevan Gölü gibi yerlerde yapılabiliyor. Ermenistan, rekabet açısından uluslararası düzeyde satranç, halter ve güreşte çok başarılı olmuştur. Ermenistan ayrıca, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'ne (UEFA), Uluslararası Bandy Federasyonu'na (FIB) ve Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu'na (IIHF) tam üyelik ile uluslararası spor topluluğunun aktif bir üyesidir. Aynı zamanda Pan-Ermeni Oyunlarına da ev sahipliği yapmaktadır.

SSCB'nin bir parçası olarak olimpiyatlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tsaghkadzor Olimpik Spor Kompleksi, 1967'de özellikle Sovyet sporcularının Mexico City'deki 1968 Yaz Olimpiyatları'na hazırlanmalarına ev sahipliği yapmak için açıldı

1992'den önce Ermeniler, Olimpiyatlara SSCB'yi temsilen katılırlardı. Sovyetler Birliği'nin bir parçası olarak Ermenistan çok başarılıydı, çok sayıda madalya kazandı ve SSCB'nin Olimpiyatlarda birçok kez madalya sıralamasına girmesine yardımcı oldu. Madalya kazanan ilk Ermeni, Helsinki'de düzenlenen 1952 Yaz Olimpiyatları'nda jimnastikte iki altın ve iki gümüş kazanan Hrant Şahinyan'dır. Olimpiyatlarda Ermenilerin başarısını duyurmak için Şahinyan şunları dile getirdi:

"Ermeni sporcular, Sovyet takımlarına kabul edilmek için rakiplerini sadece birkaç fark ile geçtiler. Ancak bu zorluklara rağmen, Sovyetler Birliği'nin Olimpiyat takımlarındaki Ermeni sporcuların %90'ı madalyalarla geri döndü"[2]

Bağımsızlık sonrası olimpiyatlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ermenistan ilk defa, çok başarılı olduğu bir BDT takımı altında, Barselona'da düzenlenen 1992 Yaz Olimpiyatları'na katıldı. Sadece beş sporcuya sahip olmasına rağmen Ermeniler, 4 madalya kazandı. Hrachya Petikyan keskin nişancılıkta altın, İsrail Militosyan halterde altın, güreşte Mnatsakan İskandaryan altın, Alfred Ter-Mkrtychyan ise gümüş madalya kazandı. Ermenistan, 1994 Kış Olimpiyatları'ndan itibaren Olimpiyatlara bağımsız bir ulus olarak katılıyor.

Ermenistan, Yaz Olimpiyat Oyunlarına boks, eskrim, güreş, halter, judo, jimnastik, atletizm, dalış, yüzme ve keskin nişancılık alanlarında katılıyor. Kış Olimpiyatları'nda ise genellikle alp disiplini, kayaklı koşu ve artistik buz pateni alanlarında katılır.

Popüler sporlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Futbol[değiştir | kaynağı değiştir]

Kotayk Eyaletindeki Zepyur Futbol Eğitim Kampı
Vazgen Sarkisyan Cumhuriyet Stadyumu

Ermenistan, uluslararası düzeyde SSCB millî futbol takımının bir parçası olarak oynardı. En başarılı takımları, 1973'te Sovyet şampiyonluğuna sahip olan ve aynı zamanda 1974-75 Şampiyon Kulüpler Kupası'nda FC Bayern Münih'e karşı galibiyete giden Ararat idi. Ermenistan, futbolu Ermenistan millî futbol takımı kurulana kadar SSCB'nin bir parçası olarak oynadı. Millî takım, Ermenistan Futbol Federasyonu tarafından kontrol edilmektedir.

Ermeni Premier Ligi, Ermenistan'ın en üst düzey futbol ligidir. Lig şu anda on takımdan oluşuyor. Ermenistan'da ayrıca Hrazdan Stadyumu ve Vazgen Sarkisyan Cumhuriyet Stadyumu gibi birçok futbol sahası bulunmaktadır.

Satranç[değiştir | kaynağı değiştir]

Levon Aronyan

Satranç, Ermenistan'daki en popüler zeka sporudur ve genel olarak en popüler sporlar arasında yer almaktadır. Ermenistan'ın önemli satranç oyuncuları arasında Tigran Petrosyan, Levon Aronyan, Vladimir Agopyan, Gabriel Sarkisyan, Sergei Movsesian ve Rafael Vaganian bulunmaktadır. Satranç büyükustası olan Garri Kasparov, Ermeni asıllıdır.

Levon Aronian, 2005'te Satranç Dünya Kupası'nı kazandı.

2006 yılında, Levon Aronian, Vladimir Akopian, Gabriel Sargissian, Karen Asrian, Artashes Minasian ve Smbat Lputian'dan oluşan Ermeni Satranç Takımı Torino'da düzenlenen 37. Satranç Olimpiyatı'nı kazandı.

Basketbol[değiştir | kaynağı değiştir]

Ermenistan millî basketbol takımı Mika Arena'da

Ülkenin millî takımı 2016 FIBA Avrupa Küçük Ülkeler Şampiyonası'nı kazanarak uluslararası manşetlere çıktı.

Ermenistan'ın en iyi basketbolcularının hepsi ülke dışında, çoğunlukla Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'da oynuyor.

Ermenistan'ın Basketball League A olarak bilinen profesyonel yerli basketbol yarışmasının ilk sezonu, Erivan (4 takım), Gümrü, Artik ve Stepanakert şehirlerini temsilen 7 katılımcı takımla Ekim 2017'de başladı.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "World info". 19 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2020. 
  2. ^ "Last interview with Shahinian before death quote (Armenia Now)". 29 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2020. 
  3. ^ "Բասկետբոլ. Մեկնարկում է Ա լիգայի կանոնավոր առաջնությունը". 7 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2020.