Beyaz Ordu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rusya Ordusu Genel Komutanı Pyotr Nikolayeviç Vrangel, sağda 4. Kuban Kolordusu komutanı Şatilov, solda Don Kosak atamanı Bogaevsky (Sivastopol)

Beyaz hareket (Белое движение / Beloye dvijeniye), bilinen adıyla Beyaz Ordu (Белая Армия / Belaya Armiya) ya da Beyaz Muhafız Birlikleri (Белая Гвардия / Belaya Gvardiya) ve mensup olanların ismiyle Beyazlar (Белые / Belıye) veya Beyaz Muhafızlar (Белогвардейцы / Belogvardeysı) Rusya'nın askeri kuvvetlerinin bir bölümünü oluşturur. 1917 Ekim Devrimi'nden sonra Bolşeviklere karşı saldırıya geçmişler ve Rus iç savaşını başlatmışlardır. Bu dönem boyunca gerçekleşen Beyaz Terör'ün sorumlularıdır.

Yapısı ve ideolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Beyaz unvanının birçok yorumu vardır. İlk olarak, Kızıllar'ın; yani devrimci, Sovyet'lerin ve Komünizm'in destekçisi, Kızıl Ordu'nun zıttıdır. İkincisi, kelime olarak "beyaz"ın monarşik çağrışımları vardır. Tarihte birleşik Rusya'nın ilk kralı Ivan III, o dönemde "Albus Rex" yani "beyaz kral" adıyla çağrılırdı.

Tek parça bir "Beyaz Ordu" var olmadı; merkezi koordinasyon eksikliği çekti, Beyaz muhafızlar hiçbir zaman gevşek karşı-devrim konfederasyonunun kuvvetleri olmanın ötesine geçemedi. Kendilerini anti-Bolşevik Rusya vatanseverleri olarak adlandırmalarına rağmen, çoğu Beyaz Ordu komutanlarının kesin bir ideolojik görüşü yoktu. Beyaz Ordu liderleri arasında, ne General Kornilov ne de General Denikin monarşizm taraftarıydılar. Diğer yanda, General Vrangel'in monarşizm sempatisi vardı, fakat, konuyu açtığında anlaşıldı ki, demokratik olarak seçilmiş anti-Bolşevik bir Rus hükûmeti emrinde de çalışmaya istekliydi. Hiçbir olayda, birçok komutanı monarşik fikirlere tutunsa da, bazen gerçekleştirilse de genellemek doğru olmaz, Beyaz Ordu monarşik bir ordu değildi. Şöyle söylenebilir ki, Beyaz Ordu genel hatlarıyla; tek parça, birleşik, çok uluslu Rusya'ya inanmıştı. (Eski Rus İmparatorluğu üzerinde ulus devletler oluşturmak isteyen ayrılıkçıların karşıtı oldular.)

Komutanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Beyaz Ordu propaganda posterleri[değiştir | kaynağı değiştir]