İçeriğe atla

Vikipedi:Köy çeşmesi (ilginize): Revizyonlar arasındaki fark

Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Théoden (mesaj | katkılar)
450. satır: 450. satır:


* Yemin ederim, bir yaşıma daha girdim. Hani bir laf vardır ya, Çingeneye yetki vermişler önce babasını asmış. Bundan bir farkı yok, yapılan engellemenin. Durumun derhal vakfa bildirilmesi önemli gözüküyor. Madde ne durumda olursa, olsun; bu uygulama cahiliye dönemi uygulamasıdır. Kişisel bir karar olarak verilmiş olsa bile, büyük bir insanlık ayıbıdır. Engelleme yapanları buradan kınıyorum. --<font color="#000000" size="3" face="Script MT Bold">[[Kullanıcı mesaj:İncelemeelemani|i.e.]]<sup>[[Kullanıcı mesaj:İncelemeelemani|msj]]</sup></font> 09:34, 18 Kasım 2014 (UTC)
* Yemin ederim, bir yaşıma daha girdim. Hani bir laf vardır ya, Çingeneye yetki vermişler önce babasını asmış. Bundan bir farkı yok, yapılan engellemenin. Durumun derhal vakfa bildirilmesi önemli gözüküyor. Madde ne durumda olursa, olsun; bu uygulama cahiliye dönemi uygulamasıdır. Kişisel bir karar olarak verilmiş olsa bile, büyük bir insanlık ayıbıdır. Engelleme yapanları buradan kınıyorum. --<font color="#000000" size="3" face="Script MT Bold">[[Kullanıcı mesaj:İncelemeelemani|i.e.]]<sup>[[Kullanıcı mesaj:İncelemeelemani|msj]]</sup></font> 09:34, 18 Kasım 2014 (UTC)
::Bu tür bir uygulamanın hiçbir dayanağı yokken, keyfi bir şekilde yapılması kesinlikle vakfın konudan haberdar olmasını gerektirir bana göre de. Söz konusu haber vermenin sonu 24 saatlik bir karartma olursa, ona da hiçbirimizin hayır diyeceğini zannetmiyorum. Bugün bu maddelerle başlar, yarın siyasi maddelere sıçrar... Şimdi dur denmezse, o zaman sessizce izlemekle yetinmek zorunda kalırız. --[[Kullanıcı:Théoden|<font color="#008080"><b>Théoden</b></font>]] [[Kullanıcı mesaj:Théoden|<font color="#008000"><sup><b>ileti</b></sup></font>]] 15:47, 18 Kasım 2014 (UTC)

Sayfanın 15.47, 18 Kasım 2014 tarihindeki hâli

Teklifler +
Politikalar haricindeki tüm teklifler
Teknik +
Teknik tartışma, konu ve yardım istekleri
Politika +
Politikalarla ilgili tartışma ve teklifler
İlginize +
Diğer bölümler için uygun olmayan konular
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara

Arşivdeki tartışmalara atıfta bulunabilirsiniz, ancak arşiv sayfalarında değişiklik yapmayın!


Uygun olmayan kullanıcı adı / Ticari marka

"Ticari marka isimleri: Ticari markalar ve özellikle spor kulüplerinin isimleri, kullanıcı adı olarak kullanılamaz." Burada kastedilen ticaret ünvanı mı, işletme adı mı, yoksa marka mı? Üçünü de kapsaması gerekir mantıken bu yasağın.--coolland 08:33, 1 Eylül 2014 (UTC)

Grants to improve your project

Apologies for English. Please help translate this message.

Greetings! The Individual Engagement Grants program is accepting proposals for funding new experiments from September 1st to 30th. Your idea could improve Wikimedia projects with a new tool or gadget, a better process to support community-building on your wiki, research on an important issue, or something else we haven't thought of yet. Whether you need $200 or $30,000 USD, Individual Engagement Grants can cover your own project development time in addition to hiring others to help you.

İdari bölümler ve yerleşim birimleri

Selam olsun herkese. Birkaç gündür, fırsat buldukça yerleşim yerleri ve idari bölümler ile ilgili kategori ve maddeleri düzenlemeye çalışıyorum. Kategori:Ülkelerine göre idari bölümler kategorisi mesela çok karmaşıktı, her kategori farklı adlandırılmıştı ve yanlış kategorilendirmeler mevcuttu. Bunları bir düzene soktum, şu an eskisine göre çok daha toplu ve düzenli görünüyor. Neyse, yaptıklarımı anlatmak için gelmedim :) Birçoğumuzun bildiği, birçoğumuzun ise bilmediği gibi bizim ve İngilizce Vikipedi'nin idari bölüm maddelerini adlandırma sistemimiz "farklı". Şöyle ki, biz Türkiye'nin bir şehri için "Kırşehir" tarzı adlandırma yaparken, aynı isimli il için "Kırşehir (il)" tarzı adlandırma yapıyoruz. İlk adlandırma her iki Vikipedi için ortak olsa da ikinci kısımda işler farklılaşıyor. Onlar "Kırşehir Province" (Kırşehir İli) gibi bir adlandırma yapıyor. Bu uygulama, onların genel adlandırma kurallarına dair bir istisna. Aynı isme sahip albüm ve şarkı için "xxx albümü" gibi bir adlandırma yapmıyorlar, ama iş idari bölümlere gelince böyle bir istisnaya gitmişler. Bu noktada biz, yani Türkçe Vikipedi, İngilizceden daha derli toplu biz düzene sahibiz, gibi gözükse de öyle değil. Bizdeki bu adlandırma sistemini bilmeyen veya farkında olmayan arkadaşlar yeni madde yazarken İngilizce Vikipedi'deki sistemi uygulamış. Bilenler ise parantezli kullanımı tercih ettiğinden, maddelerin yarısı o şekilde yarısı da bu şekilde kalmış. Türkçe Vikipedi'nin genel düzeni olan parantezli kullanımlara (yeri geliyor paranteze de gerek kalmıyor ve sade bırakıyoruz) geçiş yapıyorum yavaş yavaş. Kısa bir bilgilendirmeden sonra danışmak istediğim konuya geliyorum. Kategorileri ne yapmalıyız? Madde adlarındaki iki farklı durum kategorilerde de mevcut. Ancak burada biraz daha farklı bir durum söz konusu. Üstteki Kırşehir örneğinden devam edersek, Kırşehir ilindeki yapıların toplandığı bir kategoriyi nasıl adlandıracağız? Şu an bu durum "Kırşehir'deki yapılar" olarak geçiyor. Ancak Kırşehir adını biz şehir için kullanıyoruz öncelikli olarak. Kırşehir'in ilçesindeki bir yapı da "yanlış bir biçimde" Kırşehir şehrinde (merkez ilçe diyelim) imiş gibi gözüküyor mevcut düzende. Bu yanlışlığı gidermek için iki yol var:

  1. Kırşehir (il)'deki yapılar
  2. Kırşehir ilindeki yapılar

Bu iki addan birini kullanarak olayı açıklığa kavuştururuz. Bu noktada da bir topluluk kararının gerektiğini düşünüyorum. Hemen belirteyim, benim tercihim ikincisidir. Umarım kısa sürede açıklığa kavuştururuz bu mevzuyu.--RapsarEfendim? 09:36, 3 Eylül 2014 (UTC)

Kategoriler için ikincisi daha uygun gözüküyor fakat maddeler için biz de istisnaya gidemez miyiz? --SiLveRLeaD mesaj 10:09, 3 Eylül 2014 (UTC)
Gidebiliriz elbette ki ama sen hepsinde parantez kullanırken bunlarda neden böyle yapıyorsun sorusunun cevabı olmuyor :) O zaman albümler için de yapalım mesela. Yahut nehirler için de kullanalım vs.--RapsarEfendim? 10:23, 3 Eylül 2014 (UTC)
  • kategorilerde mümkün olduğunca parantezlerden kaçınmak gerek. ikinci öneri daha uygun. --Mskyrider ileti 10:18, 3 Eylül 2014 (UTC)
  • Ben de ikincisinin uygun olduğunu düşünüyorum.--B.S.R.F. 💬 10:27, 3 Eylül 2014 (UTC)
  • Vikipedi ve diğer kardeş projelerde kategorilerle uğraşan birisi olarak ikinci ismin daha doğru olduğunu düşünmekteyim. --Uğurkentmesaj 16:36, 3 Eylül 2014 (UTC)

Köyler

Köylerin tüzel kişiliği ortadan kalkmış; idari birim olarak da mahalleye dönüşmüşler. Dönüşsünler. Bizim toplumumuz kırsal kökenlidir ve ülkemizde hemen herkes kendini tanımlarken atalarının geldiği köye kadar geriye gider. Ben de, o köy son düzenlemelerden çok daha önce mahalle olduğu ve adı da değiştiği halde "Kurudere" denilince heyecanlanırım. (Sakız'da da var bir Kurudere ama bizimki o değil.) Neyse, bunları anlatmamın sebebi, semt de idari bir birim değil, aslında -başında muhtarı olsa da- mahalle bile. Ama bizim yine de semt ve mahalle maddelerimiz var, zira bunlar yaygın kullanımı olan, geçerli kavramlar. Köy de en az onlar kadar yaygın ve geçerli. Sorun vatandaşa, diyecek ki "bizim köy mahalle oldu ama yine bildiğin köy". Nereden mi biliyorum, denedim de ondan (yani "özgün araştırma" :-). Sakın ha köylere dokunmayın. Onlar olmazsa "köy çeşmesi" de olmaz. "Maalle kaavesi" ise o çeşmenin yerini hiç tutmaz. --E4024 (mesaj) 12:26, 4 Eylül 2014 (UTC)

Büyükşehirlerde kalktı, diğer illerde mevcut.--RapsarEfendim? 16:27, 4 Eylül 2014 (UTC)
Vikipedide kalkmaz; İstanbul'un bile balıkçı köyleri var. --E4024 (mesaj) 07:09, 5 Eylül 2014 (UTC)

Change in renaming process

Part or all of this message may be in English. Please help translate if possible.

-- User:Keegan (WMF) (talk) 16:23, 9 Eylül 2014 (UTC)

Tek Kullanıcı Adı (SUL)'nın amacı, her Wikimedia editörünün bir kullanıcı adıyla, onaylanmış bir küresel hesaba sahip olmasını sağlamaktır. Bilebileceğiniz üzere, uzun bir tehirden sonra bu, bürokratlar, kâhyalar ve Wikimedia Vakfı mühendisleri arasında bir çaba olarak yapım aşamasındadır. Bu ayrıca küresel bildirimler ve izleme listeleri gibi vikiler arası araçların gelişimine de imkân tanıyacaktır. Şu anda tek kullanıcı girişini sonuçlandırma projesinin belirlenmiş bir bitiş tarihi yoktur.

Süreç bütün yeniden adlandırma işlemlerini tek bir küresel yeniden adlandırma işlemine döndürmeyi de ihtiva etmektedir. Yerel bürokratların vikideki kullanıcıları yeniden adlandırma yetkisi, 15 Eylül 2014 Pazartesi günü son bulacaktır. Küresel yeniden adlandırıcılar, projelerin ve dillerin bu meydana gelene kadar temsil edilmesini temin etmek için yaratılan bu sürecin içerisindedir. Ben, bize katılmaları için üç hafta önce her bürokrata, bu süreçle ilgili bir mesaj gönderdim ve bir çoğu, grubun bir parçası olmak için başvurularda bulunmaya başladılar. Kâhyalarla birlikte, küresel yeniden adlandırıcılar sık sık küresel bir ad almanın zorlu süreci boyunca çalışan editörlere yardım etmeye yetkili olacaklar.

Son olarak, eğer daha önce yapmadıysanız hesabınızı birleştirmek için şu sayfayı ziyaret edin. Eğer yeniden adlandırmayla ilgili yerel sayfalarınız hâlâ güncellenmeyi bekliyorsa, lütfen bunu yapın ve kullanıcıları ilerideki yeniden adlandırma başvuruları için bu sayfaya yönlendirin. Eğer herhangi bir sorunuz varsa, Meta'daki yardım sayfasını okuyabilirsiniz. Ayrıca, mediawiki.org adresinden teknik süreci takip edebilirsiniz. Ek olarak, Meta'dan benimle iletişime geçebilirsiniz. Zamanınızı ayırdığınız için teşekkür ederiz.

-- User:Keegan (WMF) (talk) 16:23, 9 Eylül 2014 (UTC)

VisualEditor available on Internet Explorer 11

VisualEditor will become available to users of Microsoft Internet Explorer 11 during today's regular software update. Support for some earlier versions of Internet Explorer is being worked on. If you encounter problems with VisualEditor on Internet Explorer, please contact the Editing team by leaving a message at VisualEditor/Feedback on Mediawiki.org. Happy editing, Elitre (WMF) 07:29, 11 Eylül 2014 (UTC).

PS. Please subscribe to the global monthly newsletter to receive further news about VisualEditor.

Hakem kurulu

Bilindiği üzere büyük anlaşmazlıkların sorunu için yerel vikilerde hakem kurulu oluyor. Vikipedi'mizde hakemlik politikasının altyapısı oluşturulmuş. Diğer büyük vikilerde hakem kurulları var. Şimdiye kadar uygulamaya geçememesinin nedeni hiç kimsenin adaylığını koymaması mı? Bazen çok ciddi anlaşmazlıkların yaşandığı oluyor. Hakem kuruluna ihtiyaç var mı? Sadece merak ettim. Herkese iyi çalışmalar. --Uğurkentmesaj 18:58, 12 Eylül 2014 (UTC)

Uğurkent bizde hakem kurulu filan olmaz burda hizmetli arkadaşlar kendileri karar alır uygular. Geçen gün 30 tane dizide filmde oynamış aktörün sayfasını rica üzerine oluşturdum. Ağanın paşanın biri geldi cart diye kayda değerlilik yok diye sildi sayfayı. Burda hakem kurulunu filan istemezler yani Mutlutopuz 17:56, 13 Eylül 2014 (UTC)
Hakem Kurulu oluşturulması ve çalıştırılmasını destekliyorum. --Tacci2023 (mesaj) 15:15, 25 Eylül 2014 (UTC)
  • Olsun. Ama sonra kayda değerlik, kaynaksız madde yazılmaması gibi ilkeler bu kurul tarafından göz ardı edilmesin. Daha doğrusu kurul, Vikipedinin evrensel yol ve yöntemlerinden taviz verip alaturka işler yapmanın meşruiyetini sağlama aracı olmasın; kurallar herkes için aynı kalsın. --E4024 (mesaj) 15:31, 25 Eylül 2014 (UTC)
  • Bir de hakem kurulu olan vikilerde, hakem kurulu tarafından denetçilik yetkisi veriliyormuş. --Uğurkentmesaj 08:25, 28 Eylül 2014 (UTC)

Turkish Wikipedia Survey

Dear all,

Merhaba ve Selamlar. I am a dedicated Hindi Wikipedian and a regular contributor to many other projects of Wikimedia. In addition to this, I also study other language Wikipedians and their contributions. In this connection, I have authored the following blogs studying different projects of Wikimedia Foundation :

  1. Wikipedia for Schools Project (posted on Wikimedia Foundation blog)
  2. Samskrita Bharati and Sanskrit Wikipedia: The journey ahead (posted on Wikimedia Foundation blog)
  3. A Focused Approach for Maithili Wikipedia (posted on Wikimedia Foundation blog)
  4. Two Shades of Wikipedia in Punjabi (posted on Wikimedia Foundation blog)
  5. A Survey of Esperanto Wikipedians (posted on Wikimedia Foundation blog)
  6. Wikimedia Projects in Urdu: Unleashing the Latent Potential (posted on Wikimedia Foundation blog)
  7. Hindi Wikipedia - An Encyclopedia Bridging New Bonds of Friendship Across Borders


I have seen the fact that you have Turkish Wikipedia significantly. I will be glad if you could share your editing experience and observations by answering to the following questions, either here itself, or email me, if you have specified your own email address in the preferences of your Turkish Wikipedia account or post me a message (privately or on my wall) on Facebook with the responses to the questionnaire:

  1. How did you reach Turkish Wikipedia?
  2. Why did you decide you must contribute to Turkish wikipedia?
  3. What is the primary difference you find in the editing cultures on Turkish and any other Wikipedia that you are aware of
  4. How do you find fellow editors? Are there conflicts?
  5. Indian Wikipedians joined hands for various editathons such as http://meta.wikimedia.org/wiki/Lilavati's_Daughters_Edit-a-thon. Has there been such other special editathons on Turkish Wikipedia?
  6. Where are most of the Turkish Wikipedians located (the specific part of Turkey / TRNC / Bulgaria, etc)?
  7. Have you attended or organized Turkish Wikipedia community meet-ups?
  8. Are there any institutions that are either promoting or likely to promote Turkish Wikipedia?
  9. What has been your experience in adding content on specific topics?
  10. Can discuss any special experience which took most of your effort but resulted in immense happiness?
  11. Can you share any experience of collaboration with a fellow Turkish Wikipedian?
  12. How are the technical challenges/issues been for your language?
  13. Now is it easy for a new user to start contributing on wikipedia easily?
  14. How about interface translation (system messages) and other things?
  15. Are there any non-native contributors (e.g. Arabs/ Kurds/ Armenians / Americans) on Turkish Wikipedia?
  16. In addition to Turkish Wikipedia, do you plan to contribute to any other language Wikipedia?
  17. What is your view about the stub class articles on Turkish Wikipedia?
  18. Does Turkish Wikipedia in general adhere to the Neutral Point of View (NPOV) rule? Have you contributed to other Wikimedia projects such as Turkish Wiktionary, Wikibooks, Wikiquote and Wikisource? If so, what has been your experience?
  19. Could you share any and all ideas - small or big, successful & not-so-successful - that you think can help drive Turkish and other language projects?
  20. Could you give us a personal introduction of yourself (with username)? Also, can you provide the link of any notewothy article you’ve written as well as any user image you’ve uploaded on Wikimedia Commons?

Teşekkür ederim. --Hindustanilanguage (mesaj) 18:43, 13 Eylül 2014 (UTC)

Seçkin İçerik

Vikipedi için fotoğraf

2013 yazında, Polonya Vikipedisinden 11 gönüllü 10 gün boyunca 3000km lik bir geziyle ansiklopediye eklenebilecek 8000 fotograf elde etmişler. Bu sene de benzer bir etkinlik organize ederek 3700 makaleye 23000 adet fotograf eklemişler. Bu etkinlik için Polonya Wikimedia Vakfı'ndan maddi destek almışlar. Daha fazla bilgi için: http://zatrzymujeczas.pl/blog/item/171-wikiekspedycja-2013

Böyle bir gezinin vakit ve nakide ihtiyacı olduğu düşünüldüğünde, bu denli çaplı bir organizasyon yapmadan, her kullanıcıdan kendi yaşadığı veya gezdiği yerlerden (tarihi turistik yerler, üniversite, mahalle ya da kültürel kıyafet, etkinlik, yemek, vb.) kendi çektiği fotoğrafları wikimedia commons sayfasına yüklemesi için bir kampanya düzenlesek nasıl olur. Eminim bir çoğumuzun halihazırda facebook, instagram vb. yerlerde paylaştığı ve vikipediye katkısı olabilecek bir çok fotoğrafı vardır. İyi vikiler| ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 08:05, 16 Eylül 2014 (UTC)
Dediklerin olabilir, katılıyorum. Yakamoz bir yerde yanlışını düzelteyim. Facebook, instagram, twitter gibi sosyal ağ sayfalarındaki fotoğraflarınızı yükleyebilirsiniz diye cümle kurmuşsun. Fakat ne yazık ki telif hakkı ihlaline girer. İnceleyici olduğumdan yanlışını düzelteyim. Bir hizmetliye bir fotoğrafı gösterdim. Hem Vikipedi'ye hem de Google Plus+'a aynı gün yüklenmiş. Saatler belli değil. Telif hakkı belirsiz olduğundan silinmişti. İlk önce Vikipedi'ye yükleyip sonra sosyal ağlara yükleyebiliriz. --Uğurkentmesaj 14:11, 16 Eylül 2014 (UTC)
Bu çaplı bir organizasyonun gelecek 50 sene boyunca yapılabileceğini sanmıyorum bizim adımıza, bunun yerine herkesin iyi kötü birer telefon kamerası var. Gittiğimiz yerlerde bir kaç tarihi cami, saat kulesi vb yer çekip commons'a yüklesek bile kafidir. Herifler 23.000 foto yüklemiş çok büyük bir başarı bu. Bizde bir çok tarihi caminin, köprünün, çeşmenin fotoğrafları eksik. Mesela ben Merzifon Saat Kulesi'nin fotoğrafını çekip yüklemiştim. Madde taslak seviyesinde bile olsa bu tip bir fotoğraf çok ama çok artı katıyor. Hele birde özgün olunca başka bir yerde olmaması sebebiyle daha anlamlı :)Sait71 18:30, 16 Eylül 2014 (UTC)
  • Böyle heyecanlı projelerin bahsi açılınca hatırladım; bi ara Wikimania'ya heveslenmiştim artık buralarda olmayan bir iki arkadaşla. Kamyonlarla aktif kullanıcı transfer etmediğimiz sürece 10-20 yıl büyük bir projenin altından kalkabileceğimize inanmıyorum artık. --bermanya 01:59, 17 Eylül 2014 (UTC)
  • Şöyle bir şeyden veya veya şunun gibi bir şeyden bahsediyoruz ve emin olun insanın yalnızca bir saatini filan alıyor. Birisini yükledikten sonra, diğerleri peşpeşe geliyor zaten :).--i.e.msj 19:51, 18 Eylül 2014 (UTC)

Wikimedia Projeler

Yukarıda bahsettiğim etkinlikten sonra aklıma Türkiye Wikimedia'nın yaptığı projeler nedir acaba diye bir soru geldi. Daha çok yapılması planlanan projelerden konsept olarak bahsediyor: TR Projeler. Ardından bir de Polonya vikimedia'ya bakayım dedim. (İngilizce vikimedia ile karşılaştırmak yanlış olurdu, Polonya nüfusu Türkiye nüfusunun yarısı kadar ve gelişmişlik düzeyi yakın) Orada ise her bir projenin sayfası oluşturulmuş, tanımı, güncel tamamlanma durumu ve kimlerin sorumlu olduğu yazılmış Polonya Projeler . Sanırım düzen ve program başarıyı getiriyor. Son olarak, bu durumdan bir vikipedist olarak ben de sorumluyum bu yüzden kimseye taş atmadığımı belirteyim. Saygılarımla |ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 08:51, 16 Eylül 2014 (UTC)

Sayfa inceleme istatistikleri

Sayfa inceleme istatistikleri uçuşa geçmiş. Özellikle 81 şablonun kısa süre içerisinde gözden geçirilmesi, diğer sayfalara yaptığı etkiler açısından önem taşımaktadır. Bu konuda, bir bilgilendirme yapayım istedim. --i.e.msj 20:07, 18 Eylül 2014 (UTC)

An itibarıyla tamamladım şablonları. Sen ve diğer devriyeler devreye girmeden sayfaların tamamını eritmek ise çok zor.--RapsarEfendim? 07:04, 19 Eylül 2014 (UTC)
Şu aralar çok yoğunum ancak 1000 veya üzerine kadarına vakit ayırabilirim. Rapsar, sen var ya... iyi ki bu Vikipedi'de varsın. Allah senden razı olsun. Yarın epey bir eritirim diye düşünüyorum. Sağlıcakla.--i.e.msj 12:10, 19 Eylül 2014 (UTC)

Bazı dillerin yanında olan yıldız.

Selam, aşağıdaki maddede bazı dillerin(English, Español, Français, Slovenščina ,Tiếng Việt) yanında yıldız var. Bunların ve renklerinin anlamı nedir? http://tr.wikipedia.org/wiki/John_Lennon 88.226.7.243 18:42, 19 Eylül 2014 (UTC)

O görünen gümüş renkteki yıldızın anlamı, ilgili maddenin o dil sürümünde kaliteli madde statüsünde olduğunu, altın renkli (sarı) yıldız ise ilgili maddenin o dil sürümünde seçkin madde statüsünde olduğunu gösterir.Sait71 19:10, 19 Eylül 2014 (UTC)
Teşekkürler, merak işte :) 88.228.114.170 11:35, 21 Eylül 2014 (UTC)
Önemli değil, Vikipedi kocaman bir umman işte, ucu bucağı yok. Çok eğlenceli bir ortam aslında. Merak etmekte iyidir. Mesela linkini verdiğiniz madde İngilizce'de seçkin maddeymiş. Dolayısı ile diğer dillerde bunu belirtmek için dil sütununda o küçük yıldız kullanılır. İngilizce'deki madde de ise sağ üst köşede yıldızı görebilirsiniz. Mesela bizde de seçkin madde veya kaliteli maddelerde (Almanya veya Hande Yener) sağ üst köşede bu yıldızları görürsünüz. Bunu gördüğünüz zaman anlayınki bu madde üzerinde birileri emek harcayıp çeşitli güvenilir kaynaklarla uğraşmış ve maddeyi Vikipedi'nin en özel maddeleri arasına sokmuştur. Diğer maddelere kıyasla daha gelişmiş maddelerdir. Saygılar Sait71 18:07, 22 Eylül 2014 (UTC)
Vikipedistlerin her "emeği yıldızlık" bence, ki biz meraklıların isimleri olsa da isimsiz kahramanlarıdır onlar, Saygılar. Ve tekrar teşekkürler :) 88.252.211.147 20:32, 22 Eylül 2014 (UTC)

Çeviri Yardımı: Research:Global South User Survey 2014

Merhaba arkadaşlar.

https://meta.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:Translate&language=tr&group=page-Research%3AGlobal+South+User+Survey+2014%2FQuestions&filter=&action=translate adresinde Wikimedia'nın Global Güney 2014 Kullanıcı Anketi (Global South User Survey 2014) yer alıyor. Anketin amacı Wikipedia kullanıcılarını ve editörlerini Vakıf'ın daha yakından tanıması. Bu anketin tercümesi için yardımcı olabilir misiniz?

Herkese teşekkürler. --Khutuckmsj 13:39, 23 Eylül 2014 (UTC)

Çeviri sonunda bitti. Emeği geçen Sayginer, Ravages, Yakamoz51, İncelemeelemani'na teşekkür ediyorum. --Uğurkentmesaj 19:30, 26 Eylül 2014 (UTC)
Emeği geçen herkese teşekkürler. --Khutuckmsj 10:45, 27 Eylül 2014 (UTC)

Bilgi talebi

Viki projelerinde kullanmak üzere bot yapımı hakkında bilgi verebilecek birisi varsa memnun olurum. Teşekkürler. Kızıl Günler (mesaj) 13:32, 25 Eylül 2014 (UTC)

İlginiz için teşekkür ederim. Bot politikası ve Bot sayfası size yardımcı olabilir. Ya da bot operatörlerinden de yardım alabilirsiniz. Superyetkin adlı kullanıcı arkadaşımız size yardımcı olabilir. Benim bilgimle pek fazla bir şey öğrenemezsiniz de. --Uğurkentmesaj 13:45, 25 Eylül 2014 (UTC)

Cevabınıza teşekkür eederim. Nasıl yapılacağına dair bilgiyi Süperyetkin'e soracağım. Kızıl Günler (mesaj) 15:56, 25 Eylül 2014 (UTC)

bilgi mi, kaynak mı, reklam mı?

başka nerede konuşulur bilemediğim için buraya getirdim. şurada göreceğiniz 'şive' başlıklı içerik ve tablo onlarca maddeye eklenmiş durumda. önemli bir çalışma olduğuna kuşku yok. ancak neredeyse her yerleşim maddesine eklenmesi, hatırladığım kadarıyla eklenirken de sorun olmuştu. bu ve altındaki konuşmalara bakılabilir rastladıklarımı çıkarttım ancak 'bilgi kaybı yaşanıyor' diye geri alınıyor. bu yaklaşımı kabul edersek buna benzer tabloların ilgili oldukları bütün maddelere girmelerinin de önünü açmış oluruz. düşünceleri alabilir miyiz? teşekkürler. --kibele 08:40, 29 Eylül 2014 (UTC)

ek olarak: Türkiye Türkçesi ağızları maddesi de bu kitap kaynak verilerek hazırlanmış. tartışma sayfasına bakılabilir bilgi için. --kibele 08:46, 29 Eylül 2014 (UTC)
bir ek daha Şablon:Batı Grubu Anadolu ağızları listesi (Karahan) ve bir tartışma .. --kibele 08:53, 29 Eylül 2014 (UTC)
ve buyrun bir tane daha.. --kibele 08:57, 29 Eylül 2014 (UTC)
  • Verilen tartışmalara bakmadım henüz ama "yalnızca yer aldığı kısım verilsin, tüm tabloya gerek yok" tarzı bir konuda uzlaşılmıştı diye hatırlıyorum.--RapsarEfendim? 09:25, 29 Eylül 2014 (UTC)
benim gördüğüm kadarıyla bir uzlaşma yok. kaldı ki, yeniden değerlendirilmeli. hem madem uzlaşma var neden tabloları yeniden ekliyorsun sevgili rapsar.. :) --kibele 09:36, 29 Eylül 2014 (UTC)
Israrla ekleyen kullanıcı bu öneriye sıcak bakmıştı diye hatırlıyorum. Topyekun çıkarma yerine fazla bilginin kalması daha uygun. İlgili birisi gereken temizliği yapar ya da temizlik şablonu ekleyebilir. Toptan kaldırınca o bilgi de komple kalkmış oluyor.--RapsarEfendim? 14:02, 29 Eylül 2014 (UTC)

mesela ben ilgiliyim ve temizliyorum, neden doğruluğu/yanlışlığı ve bütün bu sakıncalar düşünülmeden geri alınıyor? ve mesele şu esasen: bir kitabın bir tablosunu il/ilçe demeden bütün yerleşim birimlerine eklemek doğru mudur? bu tablo o yerleşim birimine ilişkin bize ne tür bir bilgi vermektedir ve bu bilgi için o tabloya mı ihtiyacımız vardır yoksa kaynaklı bir cümleye mi? ve o kaynaklı cümle neden vikipedi'nin bütün yerleşim maddelerinde aynı kitaptan kaynaklandırılmaktadır? memlekette başka kitap/kaynak vb. yok mudur bu konu hakkında? VP:ÖAY nereye gitmiştir? --kibele 15:51, 29 Eylül 2014 (UTC)

Tersten başlarsak, özgün araştırma değildir bu kesinlikle. Özgün araştırma tabirinin sık sık yanlış anlaşıldığı ve bu sebeple adın değişmesi gerektiğini belirtilmişti hatta. Kendi dediklerimden alıntı yaparsam "Bir kaynağa dayandırılan bilgi özgün araştırma değildir. Değişikliği yapan kullanıcının 'o kaynakta böyle yazıyorsa böyle olmalı' şeklinde 'fikir/mantık yürütmesi' özgün araştırmadır.". Bizdeki özgün araştırma politikasının özü "çıkarım yapmayın" ("Vikipedi sizin kendi düşünce ve kanılarınızı, deneyimlerinizi, akıl yürütme sonucu çıkardığınız sonuçları yayımlama yeri değildir." denerek tam da bu kastediliyor politikada). Genel olarak bu şekilde. Bu konuya dönersek, dillerin kategorizasyonu konusu çoğu zaman tartışmalı olmuştur ve uzmandan uzmana da farklılık gösterebilir (bunu Zazaca maddesiyle ilgili bir tartışma sırasında öğrenmiştim). Buradan yola çıkarak, bahsedilen verilerin uzmandan uzmana farklılık gösterebileceği çıkarımı yapılabilir. Başka uzmanlar varsa onların da görüşlerine yer verilebilir, verilmeli de. Üstte dediğim gibi büyük bir tablo gereksizken (yerleşim yerleri için) ancak bir veya birkaç cümlelik özet gayet güzel ve ansiklopedik değerde bilgi sunmakta.--RapsarEfendim? 16:21, 29 Eylül 2014 (UTC)
özgün araştırma konusunda söylediklerin bu meseleyle ilgili değil. burada kullanılış biçimi sıkıntılı. biz bir konuda bir uzmanın söylediklerini ve yaptığı tabloyu bütün maddelere ekleyerek bu bilgiyi mutlaklaştırıyoruz. ne yapacağız? bu konudaki bütün tabloları mı ekleyeceğiz il/ilçe dinlemeden? tablonun gereksiz olduğunda mutabık olduğumuza göre geri eklediğin tabloları çıkartabilirsin sanırım. kalan cümlenin tek bir kaynaktan bütün yerleşim birimlerinde olması konusunda diğer kullanıcıların fikirlerini de alalım. bu şekilde, 'vikipedi kim daha çok çalışırsa onun bilgisini yayar' şeklindeki şehir efsanesi gerçeklik kazanıyor. --kibele 16:37, 29 Eylül 2014 (UTC)
  • Tablo gerçekten ilgili ilgisiz her yerleşim maddesine eklenmiş. Tablo gereksiz, ancak bana göre gerekli kaynaklar sağlanırsa ağız, şive vb. gibi bir başlık yerleşim yerine göre KD bir bilgi olarak saklanabilir/eklenebilir.Sait71 18:15, 29 Eylül 2014 (UTC)

rapsar yukarıda ""yalnızca yer aldığı kısım verilsin, tüm tabloya gerek yok" tarzı bir konuda uzlaşılmıştı" demiş, "Israrla ekleyen kullanıcı bu öneriye sıcak bakmıştı " demiş, "Üstte dediğim gibi büyük bir tablo gereksizken (yerleşim yerleri için)" demiş ve az önce şöyle bir değişiklik yaparak hem o uzlaşmanın hem ekleyen kullanıcının hem de kendisinin tersine bir eylem gerçekleştirmiş. vardır elbette bir gerekçesi di mi? --kibele 08:36, 30 Eylül 2014 (UTC)

Bayram Tebriği

  • Herkesin Bayramını kutluyor; sağlık, mutluluk ve huzur dolu nice bayramlara erişmek dileğiyle sevgi ve saygılarımı sunuyorum..--Eğitmenmahmut msj 18:57, 3 Ekim 2014 (UTC)
  • Bende buradan herkesin bayramını kutlar, nice sağlıklı ve mutlu bayramlar dilerim.Sait71 19:14, 3 Ekim 2014 (UTC)

Türkçe Vikipedi

Selam arkadaşlar, bilindiği üzere Türkçe Vikipedi kasım ayında 12 yaşında olacak. Bunun için içinde logonun da olduğu afiş türü bir resim yapabiliriz. Hem 1 ay boyunca ana sayfada yayınlanır böylece. Yapabilecek arkadaşlar varsa yaparlar sonra da ona göre bir karar verebiliriz. Bunun için topluluk ne diyor. Sesleri duyalım. İyi Vikiler. --Uğurkentmesaj 09:14, 6 Ekim 2014 (UTC)

Tartışmaya ilgi

Merhaba. Şuradaki tartışma ilginiz bekler. --esc2003 (mesaj) 20:19, 8 Ekim 2014 (UTC)

  • Bir kaynağa ilişkin ciddi şüphelerim olduğu için kaynağı sorgula şablonu ekledim. Dokuz ay önce tartışma sayfasında yazılı duran mesajımla ilgili açıklamayı da genişlettim. esc2003 adlı kullanıcı uyarı şablonunu sürekli geri almaktadır. Madem bu kadar ilgilidir, deokuz ay evvel yazdığım ve hala son sırada yer alan sorgulamalarıma neden yanıt vermemiştir? --Kafkasmurat- 18:37, 9 Ekim 2014 (UTC)
    Daha çok tarihi nitelikteki halk htistiyan olmamasına rağmen hristiyan olduğu iddia ediliyor. Hristiyan Hemşinli bile bulmak zorken 200 bin hristiyan olduğu yazılmış. Bu yanıltıcıdır. Değiştirilmesi gerekir. Sonuçta müslüman toplumu rencide etmektedir. Rusya'da 1.400 Hemşinli olduğu İngilizce Wikipedi'de yazıyor. Bunlardan hristiyan olanları nasıl 200.000 oluyor? Böyle bir mesaja ne cevap verilebilirdi ki? Kişisel yorumlar, taraflı söylemler ne yazık ki tartışma ortamı oluşmasını engelliyor. Evet ilgiliyim, maddeyi kaliteli madde adaylığına ben çıkarttım ve epey de düzenlemekle, eklentiler yapmakla uğraştım. --esc2003 (mesaj) 18:48, 9 Ekim 2014 (UTC)
ALINTI: Hemşin derelerinin insanları ...ancak 200 sene önce baskı ve çaresizlikten İslam’a teslim olup Türklerin zulmü ve vahşetinden kurtulmaya çalışmışlar, fakat içlerinde eskisi gibi, Hıristiyan kültürünü korumuşlar ve yalnız zahiri bir şekilde Kuran'ın yolunu takip etmişler. Kadınları Ermeniceden başka bir dil tanımazlar.
Ünlü olduğu için bu yorumları kabullenmemiz mi gerekir. Yani Hemşinliler yalandan müslüman, Türkler de vahşi midir? Ansiklopediye uygun bir eklenti midir? Öyleyse ikincil kaynaklar gerekmez mi? --Kafkasmurat- 18:39, 9 Ekim 2014 (UTC)

Ready for translation: VisualEditor News #8 (2014)

Hi, I'd like to inform you that the upcoming VisualEditor newsletter for September and October will be fully translatable for the first time. Here's the direct link for your convenience, if you can help with translations from English to Turkish. Please find other details in this message at the Translators list. Thanks for your attention, --Elitre (WMF) (mesaj) 08:47, 10 Ekim 2014 (UTC)

Tartışmaya Katılın

Selfie mi, Özçekim mi? tartışmasına ilgi az olduğu için sizleri tartışmaya davet ediyorum. Tartışmaya katılarak siz de bir görüş bildirin. --Turgut46 (mesaj) 14:38, 11 Ekim 2014 (UTC)

Vikimedya Türkiye (oylama)

Şuradaki oylamaya katılmanız iyi olur. --Uğurkentmesaj 15:26, 15 Ekim 2014 (UTC)

Maddeye olan ilginin azlığından dolayı topluluktan destek talep ediyorum. Madde güncel bir olay hakkında olduğu için güncellenmesi gerekiyor. Ben de şu sıralar gündemi pek takip edemiyorum. Konuyla ilgili bilgisi olan veya yardımcı olacak birini bilen gelsin lütfen. Desteğe ihtiyaç var. --Turgut46 (mesaj) 06:25, 16 Ekim 2014 (UTC)

Ortaya çıkan yeni kategoriler

Şu dosyayı yüklediğimde kategori olarak otomatikman Kategori:Makine sistemi tarafından okunabilir bir lisansa sahip olmayan dosyalar gibi 4 tane kategori ortaya çıkıyor. Daha önce hiç görmediğim bu olay son günlerde ortaya çıktı. Çözümünü bilen var mı? Yoksa Vikipedi altyapısıyla ilgili bir durum mu? Ayrıca neden önceden yüklenen logolarda böyle bir kategori sistemi ortaya çıkmadı da, yenilerde çıkıyor?--Śαвяí¢αи76ileti 10:27, 18 Ekim 2014 (UTC)

İngilizce Vikipedi'deki gibi kategorilerindirdim. Elbette lisans ayrı, yazar ayrı şeklinde yapmadım. Gereksiz kategori yığını olacaktı. Neyse, Commons CommonsMetadata (sürüm) eklentisi kapsamında kullanılan etiketlermiş. Son olarak Vikiveri'yi düzenliyorlardı. Demek ki, sıra Commons'a el atmaya gelmiş. Commons ile Vikiveri arasındaki kategori hiyerarşisi için uğraşıyorlar. Çeviriler ise burada. Kolay gelsin.--i.e.msj 12:49, 18 Ekim 2014 (UTC)
Yerel Vikipedi'ler için şablonlara eklenecek etiketleri burada göstermişler. Bence bizim için asıl önemli nokta burası.--i.e.msj 12:54, 18 Ekim 2014 (UTC)
Bir de bu kategori yeni geldi. Bildireyim istedim. --i.e.msj 13:29, 24 Ekim 2014 (UTC)

İBP Sorumluluğu

İBP'nin beş sorumlusu var. Fakat sadece tek aktif olan benim. İBP'ye aktif katılanlardan sorumlu olmak isteyenler varsa burada başvuru yaparsa iyi olur. Ben geçmiş haftaların puanlamalarını bitirmeye çalışırken böylece işyükü azalmış olur. --Uğurkentmesaj 18:02, 18 Ekim 2014 (UTC)

Vikihaber (oylama)

Şuradaki oylamaya katılmanız iyi olur. İlgi göstermek isteyenleri beklerim. --Uğurkentmesaj 17:54, 22 Ekim 2014 (UTC)

AB Antlaşmaları

  • Bu şablondaki antlaşmaların çoğunun maddesi anlaşma şeklinde geçiyor. Fakat, TDK anlaşma yerine antlaşmayı kullanıyor ki doğru olanda bu. Bunları değiştirsek iyi olmaz mı?--i.e.msj 16:04, 24 Ekim 2014 (UTC)

Meta RfCs on two new global groups

Hello all,

There are currently requests for comment open on meta to create two new global groups. The first is a group for members of the OTRS permissions queue, which would not contain any additional user rights. That proposal can be found at m:Requests for comment/Creation of a global OTRS-permissions user group. The second is a group for Wikimedia Commons admins and OTRS agents to view deleted file pages through the 'viewdeletedfile' right on all wikis except those who opt-out. The second proposal can be found at m:Requests for comment/Global file deletion review.

We would like to hear what you think on both proposals. Both are in English; if you wanted to translate them into your native language that would also be appreciated.

It is possible for individual projects to opt-out, so that users in those groups do not have any additional rights on those projects. To do this please start a local discussion, and if there is consensus you can request to opt-out of either or both at m:Stewards' noticeboard.

Thanks and regards, Ajraddatz (talk) 18:04, 26 Ekim 2014 (UTC)

Hizmetlilik başvurusu/Uğurkent

Selam Vikipedistler, buradaki oylamaya katılırsanız iyi olur. İyi Vikiler. --Uğurkentmesaj 17:12, 29 Ekim 2014 (UTC)

Hello, Dear wikipedians. I invite you to edit and improve this article and to add information about your and other country.--Kaiyr (mesaj) 11:05, 31 Ekim 2014 (UTC)

Yeni Viki'ler için Desteğiniz Bekleniyor

Meta'da Yeni Vikipedi'ler için oylamalar yapılıyor. Osmanlıca Vikipedi Oylaması ve Güney Azerbaycan Vikipedi Oylaması'nda inceleme ve oylama yaparsanız müteşekkir oluruz. Özellikle, Latin harfli Azeri Wiki'sini anlamayan İran Azerileri için çok önemli bir konu. Sayfa Fars kullanıcılar tarafından karşıt oylarla doldurulmuş, Vikipedi'nin herkesin ana dilinde bilgi götürmesini umuyoruz.--Kafkasmurat- 11:52, 2 Kasım 2014 (UTC)

Makam bilgi kutusu kullanımı

Arkadaşlar uzun süredir makam bilgi kutusunu valiler için uygulamayı düşünüyorum. Geçenlerde TR'de iken fotoğrafını çekebildiğim bir vali ile buna başlamak istedim. Mustafa Taşkesen sayfasında bu uygulamayı yaptım. Bir bakarak fikirlerinizi belirtebilir misiniz! Özellikle daha önceden yaptıkları kaymakamlık makamlarınıda ekleyelim mi? Eklersek sayfada çok uzun olurmu? Herkese selamlar ve iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 17:27, 3 Kasım 2014 (UTC)

Kaymakamlık kısımları olunca gerçekten uzun olabilir. Bir vali neredeyse 10 tane kaymakamlık görevi yapabiliyor. Gerek yok gibi. --Uğurkentmesaj 17:35, 3 Kasım 2014 (UTC)
Bilgi kutuları kullanıcılara kısa bir bakışla maddeyi anlatır. Bu nedenle sorun oluşmayacağını düşünüyorsanız bence mantıklı. Fakat kişinin biyografisi kısa olup, bilgi kutusu sayfadan taşınca göze hoş görünmüyor. Bu nedenle çok uzuyorsa, bir başlık altında bu bilgileri eklemek çok daha güzel olur. Kolay gelsin.--i.e.msj 03:43, 4 Kasım 2014 (UTC)--i.e.msj 03:43, 4 Kasım 2014 (UTC)

Telif mi, yoksa değil mi?

Arkadaşlar, bilindiği üzere kelime / ifade tanımları ile ilgili herhangi bir müşkîlatımızı gidermek için ilgili sözlüklere başvurur, onlardaki açıklamalara binâen yine onlara atıfta bulunarak, konuyu halletmeye çalışırız. Vikipedimizde mevcut "Allah" maddesinde: "Allah" kelimesi ile ilgili olarak yapılan madde içi tanımın yerinde olmadığı, eksik ve yanlış olduğu düşüncesiyle ve bu anlamda maddeye katkı maksadıyla; en iyi/doğru tanımın yer aldığı ilgili politikamızda belirtilen güvenilir bir kaynağa atıfta bulunarak, (" Türk Diyanet İşleri Başkanlığının, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı-Dini Soruları Cevaplandırma Platformu -Dini Kavramlar Sözlüğündeki) "Allah" kelimesinin açıklanan anlamını olduğu gibi aldım ve alıntı yerini de belirterek maddeye ekledim. Bağlantıdan da anlaşılacağı üzere Sözlük "Dini soruları cevaplandırma platformu" kapsamında hizmet vermektedir. Buradaki "'Allah'" kelimesi ile ilgili olarak yapılan tanımı belirttiğim gibi hiç değiştirmeden/bozmadan, alıntı yaptığım yeri de belirterek maddeye ekledim. Yaptığım bu çalışma önce bir kullanıcı tarafından iki kez geri alındı. Maddenin tartışma sayfasında bu konuda daha önce benzeri tartışmalar yaşanmış. Ben de orada konu ile ilgili olarak gerekli açıklamada bulundum.

Daha sonra bir hizmetli bu konuda benimle değişiklik mücadelesi başlattı. Maddeye eklediğim kelime anlam açıklamasını, "'telifli içerik'" olarak nitelendiren ilgili hizmetli ile konu hakkındaki ilgili mesajlaşmamızdan da anlaşılacağı üzere söz konusu tanım, 'telif' kapsamında değerlendirilerek hizmetli tarafından ısrarlı geri alma işlemi ile maddeden çıkartıldı. Bu vesile ile aşağıda soru niteliğinde size sunulan konularda kıymetli görüşleriniz önem arzetmektedir. Burada niyetim sadece ve sadece topluluğun görüşünü öğrenmek ve o doğrultuda doğruyu/yanlışı anlama gayretidir. İnanıyorum ki kıymetli görüşleriniz, ilgili emsal çalışmalara da ışık tutacaktır.
Sorular:

  1. Sizce "Dini konularla ilgili güvenilir kaynak politikamız" gereği baş vurulan " Türk Diyanet İşleri Başkanlığının, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı-Dini Soruları Cevaplandırma Platformu-Dini Kavramlar Sözlüğü doğru bir adres midir/güvenilir bir kaynak mıdır?
  2. Sözlük aracılığıyla yapılan "Dini Soruları Cevaplama Platformunun ilgili açıklaması" nı yaptığı yerden kelime açıklaması almak "telif ihlâli" doğurur mu?
  3. Söz konusu geri alma işlemi yerinde midir?

Açıklamalarınız için teşekkür eder, saygı ve sevgilerimi sunarım.. Herkese iyi çalışmalar..--Eğitmenmahmut msj 23:37, 3 Kasım 2014 (UTC)

  • Yorum Yorum Türk Diyanet İşleri Başkanlığı güvenilir bir kaynaktır, ancak bu soru cevaplama plâtformu ne kadar güvenilir onu bilemem. Çünkü her ne kurum olursa olsun basılı veya internet bilgisi paylaştıklarında genelde bibliyografya paylaşırlar. Ancak bu soru cevap kısmında her ne kadar alanında uzman kişiler cevaplamış olsa da, güvenilirliğini ayrı bir başlıkta tartışmak daha doğru olabilir diye düşünüyorum. Bir kaynaktan yararlanacağımız zaman kelimesi kelimesine aynı cümleleri paylaşmıyoruz. Fakat, bir çok spor, müzik maddesi içerisinde kişilerin yorumları alıntı olarak birebir koyulabilmektedir. Ancak bu bir tanım olduğu için telif kapsamına girebilir kanımca. (Mesela film maddelerinde konu kısmına sinema sitelerinden de birebir alıntı yapmıyoruz.) Ancak bu tanıma uygun olarak özgün bir tanım oluşturulup kullanılabilir.Sait71 00:03, 4 Kasım 2014 (UTC)
  • Yorum Yorum Ben Diyanet işleri soru cevap kısmının güvenilir olduğunu düşünmekteyim. Daha önceden özellikle kendi annemden dinlediğim birkaç soru cevap hattı kullanımı ile ilgili güvenilir ve tatminkar cevaplar alındığını bilmekteyim. Telif konusuna gelincede daha sonrasında sorun yaşanmaması açısından Sait71'in görüşlerine katılıyorum. Saygılarımla, iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 00:46, 4 Kasım 2014 (UTC)
  • Yorum Yorum Güvenilir bir kaynaktır. Fakat buna %100 demeyelim, örneğin %30-40 kadar diyelim. Yaptığınız alıntı biraz büyük olduğundan dolayı telif hakkı kapsamına girer. Geri alma işlemi bu nedenle yerindedir. Fakat, siz söz konusu metni kendi cümleleriniz ile yorumlayarak, gerekirse madde için ikinci bir anlam açıklaması girebilirsiniz veya işte Diyanetin kuruluna göre şöyledir şeklinde bir başlık da açabilirsiniz. Doğru olan bu olacaktır. Kolay gelsin. (Bir de ek yapayım, Allah aşkına kimse bu tartışmanın yeri tartışma sayfası diyerek oraya taşımasın. Bunu ankete de yazdım. Türkçe Vikipedi'de biz böyle durumları köy çeşmesinde daha fazla yorumluyoruz ve katılım oluyor. İngilizce Vikipedi'de farklı olabilir ama burada böyle. Lütfen kimse alınmasın ve tartışmayı taşımasın ki, tartışarak net sonuçlara ulaşalım. Tartışma amacına ulaştıktan sonra elbette ilgili maddenin tartışmasına aktarılır. Teşekkürler.) --i.e.msj 03:35, 4 Kasım 2014 (UTC)
  • Vikihaber'de bu tür alıntılar yapıyoruz veya Vikipedi'de de kişilerin sözlerini alıntılıyoruz. Fakat, bu biraz farklı bir durum. sonuç olarak bunu alıntı yerine şöyle düzenleyebilirsiniz; Türk Din İşleri Yüksek Kurulu'nun Dini Kavramlar sözlüğünde 'Allah' ifadesi; yaratıcının özel ismi, kemal, cemal ve celal sıfatlarının ifade ettiği tüm anlamları kapsadığı yönünde açıklanmaktadır. Ayrıca dikkat çekilen bir başka nokta ise, Allah kelimesinin Arapça'daki ilah, Türkçe'deki tanrı, Farsça'daki hüda, İngilizce'deki god, Almanca'daki gott veya başka dillerde Allah kelimesinin yerine kullanılan tüm kelimelerden farklı olduğu, bu isimlerin özel isim olmadığı ve Allah kelimesi ile aynı anlamı taşımayacağı yönündedir. Allah kelimesinin özel isim olmasına rağmen, diğer dillerde Allah için kullanılan tüm kelimelerin cins isim olduğu yönünde bilgiler verilmiştir. Yaratıcının adının ikil ve çoğul yapılamayacağı, bu nedenle kullanılan Allah kelimesinin sadece hak ma'bûdu, varlığı zorunlu olan yaratıcıyı ifade ettiği, çeşitli ayetler kaynak gösterilerek açıklanmıştır. Ardından da referans. Oldu, bitti. Kolay gelsin.--i.e.msj 10:40, 4 Kasım 2014 (UTC)
  • Sn.Eleman, Sn.Kafkas'ın yaptığı aşağıdaki açıklamasıyla ilgili olarak ne dersin?..--Eğitmenmahmut msj 22:37, 4 Kasım 2014 (UTC)
Sonuç olarak sunucuları ABD'de bulunan ve ABD yasalarına tâbi bir web sitesine içerik ekliyoruz. Adil kullanım deneme yazısında, ABD'de bile adil kullanım konusunda pek çok muamma olduğunu çevirmiştim. Sonuç olarak Vikipedi'de içeriğin ticari olarak bulundurulmadığını biliyoruz. Fakat dikkat etmemiz gereken nokta, bu içeriğin lisans kapsamında ticari amaçlar için de rahatlıkla kullanılabiliyor olmasıdır. Bunu kesinlikle unutmamalıyız. Yani sorun, içeriğin Vikipedi'de bulunması değil, içeriğin Vikipedi'den serbest bir şekilde ticari amaç da dâhil olmak üzere alınarak kullanılabiliyor olmasıdır. İşte bu nokta, elimizi kolumuzu bağlıyor ve bu nedenle böyle büyük alıntılar yapamıyoruz. Sıkıntı bu olduğu ve buna çözüm bulunamayacağı için, Vikipedi'de lisans konuları hakkında kapsamlı politika ve yönergeler bulunuyor. (Elbette bu geniş kapsamı İngilizce ve meta için geçerli) Bu konuyu bildiğiniz gibi Vikipedi tartışma:Adil kullanım sayfasında çok uzun süre tartıştık. Bir de benim yorumumu şöyle düşünün. Ben Vikipedi'de adil kullanıma hayır diyenlerden birisiyim. Bu nedenle cevabımın bu yönde olması da kimseyi şaşırtmamalı. Tartışma sonrasında fikirlerim bir miktar değişti aslında ve bu tür büyük kopyalamalara daha farklı gözle bakıyorum. Ancak, sonuç olarak bu büyüklükte kopyalamalar yapılmasına doğru olarak bakmıyorum. Yukarıda örnek verdiğim gibi, çok karışık gibi gözüken bir metin olsa da, kolaylıkla telif hakkı bulunmayan bir duruma getirilebiliyor. Bu kopya işlerine özellikle Türkçe Vikipedi'de böyle başlarsak, bunun sonunu asla alamayız. Bundan adım gibi eminim. Umarım yanıtımın faydası olmuştur. Teşekkürler.--i.e.msj 08:36, 5 Kasım 2014 (UTC)
  • Açıklamada bulunan herkese teşekkürler. Özellikle Kafkasmurat 'ın yaptığı açıklama, konuyu buraya taşımamın esasına çözüm niteliğindedir. Bu görüşü destekleyen/karşı olan arkadaşlarımızın gerekçeli açıklamaları son derece önem arz etmektedir..--Eğitmenmahmut msj 20:38, 4 Kasım 2014 (UTC)
Konu hakkında bilgisi olmayan arkadaşlara, burayı okumalarını tavsiye ederim. Kaynak göstermek koşulu ile alıntı yapma serbesttir durumu, Vikipedi için söz konusu değildir. --Eldarion 07:44, 5 Kasım 2014 (UTC)
Sözlük maddesini nasıl aktaracak acaba? Sözlük, bu karşılık için kurulmuş bir yapı. Aynen aktarılmak durumunda. Aksi takdirde, anlam nasıl anlaşılabilir? Akademik tezlerin tümü sayfalarca sözlük maddesi alıntısı yapmaktadır. Kendi cümlesini kullanamaz. Tanımlar için tek adres olduğundan sözlüklere başvurmak zorundayız. Sözlükler arası bile telif söz konusu değildir. İlgilenenler bu konudaki en büyük iki kaynağı, Dil Derneği ve TDK. sözlüklerini incelerse, noktası- virgülü aynı tanımları göreceklerdir. --Kafkasmurat- 15:26, 5 Kasım 2014 (UTC)
mecranın adının 'sözlük' olması, tdk, dil derneği gibi sözlüklerle aynı kategoride değerlendirilmesini sağlamaz. (kaldı ki o konuda da vikipedi'nin tavrı sizin söylediğiniz gibi değildir). onlarca satır süren bu açıklamaların sözlük tanımı olmadığı açıktır. bakınız tdk'nin ve dil derneği'nin 'allah' tanımları. --kibele 15:41, 5 Kasım 2014 (UTC)
Mesela Allah karşılığı ikisinde de aynı. Tanrı olarak verilmiş. Bunu direkt aktarsak telif kapsamında olur muydu? Sonuçta yine karşılığın tümünü aktarıyoruz. Maddenin uzun bir açıklaması var ise ne yapacağız, kesme olanağı mevcut mudur? Ayrıca Tanrı maddesi iki sözlükte de aynıdır. Bunlar neden birbirine dava açmamaktadır? Çünkü tanımlar dilin temel özelliği olarak benzer olmak zorundadır. Dil zaten ortaklık ürünü olmalıdır. Bu halde ortak bir tanım şarttır. Bunu da yetkili diyebileceğimiz bir kurum madde halinde vermiştir. Ayrıca İngilizce Vikipedi'de pek çok madde direkt telif eserlerden tanımlar alıntılamıştır. Bunları değiştirmek mümkün değildir, tanım vermek de zorunludur. O halde ne yapmalıdır?--Kafkasmurat- 16:42, 5 Kasım 2014 (UTC)
'ne yapmalıdır?' mesela sözlüklerin "totoloji" tanımlarına bakmalı.. :) --kibele 16:57, 5 Kasım 2014 (UTC)
  • Alıntı yapılabiliyor ama bu kadar değil elbette :) En basitinden film, şarkı, albüm gibi maddelerde alıntılar var bolca. Hatta Vikisöz'e de bakılabilir, onlar da alıntı :)--RapsarEfendim? 16:29, 5 Kasım 2014 (UTC),
  • Saygıdeğer Vikipedist arkadaşlarım, bu konuyu buraya taşımamdaki asıl maksat, öncelikli olarak ilgili maddeyi sağlıklı bir içeriğe sizlerin onayı ile kavuşturmaktı. Hal böyleyken, bir diğer maksadımda mevcut politikalarda yer almayan bir husus ki, (sağ olsun sn.Kafkas Murat'ın da ısrarla vurgulamaya/belirtmeye çalıştığı) "sözlük tanım alıntılarının telif sayılmaması gerektiği" konusunu bu vesile ile tartışıp, topluluğun onayını alarak ilgili politikamıza gerekli açıklamayı/ifadeyi yerleştirmektir. Buraya kadar yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere çok farklı ve anlamlı düşünceler, tartışmaya katılanlarca ifade edilmektedir. Madde için sözlükten alıntıladığım içeriğin, bir 'sözlük kelime tanımlama/açıklama içerik' olması sebebiyle, telif ihlâlli sayılamayacağı düşüncesiyle, kaynak belirtilmek suretiyle olduğu gibi maddede yer almasının mahzurlu olmayacağını da düşünerek maddeye eklemek istemiştim. Görüyorum ki, içeriğin uzunluğu sebebiyle bazı arkadaşlarımız 'telifli içerik' sayılacağı yönünde görüşler bildirmekteler. Öyle olup olmadığı konusunun, politika düzenlenmesine yönelik olarak tartışılmasından yanayım. Öte yandan, alıntıladığım içeriğin (tanımın) anlamını bozabilirim düşüncesiyle her hangi bir uyarlama şimdiye kadar yapmamıştım. Sağ olsun Sn. i.e.' nın yukarıda düzenlediği/uyarladığı tanımdan esinlenerek, alıntıladığım içeriği burada fazla yer işgal etmemek adına maddenin tartışma sayfasında uyarlamaya çalıştım. Uygun olup olmadığı hususu, bilgi ve görüşlerinize sunulur. Teşekkür ederim ...--Eğitmenmahmut msj 18:00, 5 Kasım 2014 (UTC)
  • Rapsar'ın söylediği gibi Vikisöz öyle. Vikisözlük'te gördüğüm maddeler neredeyse tamamiyle sözlüklerden alınma maddeler. --Uğurkentmesaj 20:53, 5 Kasım 2014 (UTC)
yani? --kibele 23:02, 5 Kasım 2014 (UTC)
yani telifli içerik 'kopyala-yapıştır'. Hem de kitaplardan, sadece sözlük içerikleri de değil. Bunu yoksa siz yeni mi öğreniyorsunuz, bunca zamandan beri deneyimli bir hizmetli olarak? Şaşırdım doğrusu.....--Eğitmenmahmut msj 07:10, 6 Kasım 2014 (UTC)
altında kapı gibi C (copyright) işareti olan site için ’ İlgili site telifli midir?’ diyen birisinden telif dersi alacak değilim. --kibele 09:07, 6 Kasım 2014 (UTC)

13. Altın Örümcek Web Ödülleri Yarışması

  • Katılımlar, 13 Kasım 2014 ile 12 Aralık 2014 tarihleri arasında yapılıyor. Bildiğiniz gibi Türkçe Vikipedi 2007 yılı Ocak ayında bu yarışmada en iyi içerik ödülünü kazanmıştı. Birliğe daha fazla ihtiyacımızın olduğu bu günlerde, aramızda (eğitim kategorisi için başvuru ücreti 80 TL'dir.) para toplayarak Türkçe Vikipedi olarak bu yarışmaya adaylığımızı koyalım mı? Ben 20 TL verebilirim örneğin. Bu konuda birisi de önderlik ederse (çünkü ben çok uzaktayım) çok sevinirim. Eğer kabul görürse, bu fikri hayata geçirmek ve aramızdan birisinin veya bir kaç kişinin bu ödülü adımıza almaları beni mutlu edecektir örneğin? Fikirleriniz nelerdir? Öğrenmek isterim. Teşekkürler.--i.e.msj 11:25, 4 Kasım 2014 (UTC)
Fikrini saygıyla karşılamakla beraber, oraya verilecek parayla bir "Türkçe Vikipedi Kütüphanesi" oluşturma fikrini daha faydalı buluyorum :) Toplanan bağışlarla kaynak kitaplar alınır, kullanıcılar arasında dolaşır vs. Neyse ya da, fikir sadece :)--RapsarEfendim? 11:43, 4 Kasım 2014 (UTC)
Kütüphane için de 20 TL verebilirim :) --i.e.msj 11:57, 4 Kasım 2014 (UTC)
  • Daha önce da kazanmıştık hatırladığım kadarıyla. Aslında tekrar böyle bir ödül kazanmak Vikipedi'yi canlandırabilir. Eğer ilgi olursa ben faydalı buluyorum. Sait71 11:51, 4 Kasım 2014 (UTC)
  • Karşı Karşı Bilginin ödülü olmaz. Vikipedi özgür olarak kalmalıdır. Dolayısıyla bilgiyi satmak gibi birşey söz konusu edilemez. Saygılarımı sunarım. n.y.k.s (mesaj) 13:58, 4 Kasım 2014 (UTC)
Mesele bilginin ödülü değil, buranın daha fazla tanıtılması ile Vikipedi'de birlik ve beraberliği güçlendirmek. --i.e.msj 14:22, 4 Kasım 2014 (UTC)
Oylama mı yapıyoruz da yahu :) Kimse bilgiyi satalım dememiş zaten, sadece böyle bir ödül alırsak belki haber bültenlerinde, programlarda iki çift kelam ederlerde Türk halkı ilgi gösterir diye düşünüyorum kendi adıma. Bilgiyi satmak isteseydi adamlar köşelik olurdu zaten :)Sait71 18:22, 4 Kasım 2014 (UTC)
  • Destek Destek Bilginin ödülü olmaz. görüşüne katılmakla beraber Türkçe Vikipedi'nin halk içinde reklama ihtiyacı olduğunu düşünmekteyim. Bu nedenle kazanılacak bir ödül gerçekten faydalı olur. Ne kadar ihtiyaç duyulursa maddi olarak katkıda bulunabilirim. + Rapsar'ın teklifinede. Saygı ve selamlarımla, İyi Vikiler,Bu imzasız yazı Fenerli1978 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
Bence de bunun olması gerekir. Vikipedi'nin daha çok kullanıcıya ihtiyaç duyduğu günlerde bu ihtiyaç var. --Uğurkentmesaj 17:15, 4 Kasım 2014 (UTC)

En azından Türkçe Vikipedi'de Muhammed'e Hazreti Muhammed denmelidir.

  • Bütün İslam Peygamberleri için de öyle. aleyhisselam denir. Nedir aleyhisselam? “Selam olsun” demek. Ayrıca kutsal olduğuna inanılan hiçbir kitapta peygamberlerden bahsedilirken bu tür ifadeler kullanılmamış demek de olmaz.

burada topluluğun yanıldığını düşünmekteyim. Kur'ân'ı Kerim'de özellikle Saffat Suresi'ni incelerseniz peygamberlerden bahsedildikten sonra ismiyle beraber selam olsun buyurulur. örn: selam olsun nuha selam olsun ilyasa gibi. yüksek şahsiyetli kişilere bey hanım gibi ifadeler kullanılır . bu sıfatlarla kişiye olan saygınlık anlatılmak istenir . dolayısıyla bütün peygamberler birer önderdir ve saygınlığı herkesten daha çok haketmektedirler . gerçi onlar bu saygınlığı beklemez ve istemezler ancak bu bir edep ve güzel ahlak örneğidir. Binaenaleyh en azından Türkçe vikipedide hazreti ifadesi kullanılması uygun olur. Topluluğun görüşüne sunuyorum. Saygılar. n.y.k.s (mesaj) 14:21, 4 Kasım 2014 (UTC)

Yorum Yorum Türkçe Vikipedi ayrı bir Cumhuriyet değildir. Sadece bilgileri Türkçe dilini bilenlere ulaştırmak için Wikipedia'nın Türkçe sunduğu bir Ansiklopedidir. TÜrkçe Wikipedia'da bunu yapalım İspanyolca bizi ilgilendirmez gibi birşey olamaz. Bu nedenle bu burada alınacak bir karar değil global bir karardır. Selamlar ve iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 15:24, 4 Kasım 2014 (UTC)
Oy kullanmaya gerek bırakmayacak kadar taraflı bir tavır. Tarafsız bakış açısını tekrar incelemenizi tavsiye ederim.--İyi Vikiler.Ayrıntılı Bilgi#ileti 17:57, 4 Kasım 2014 (UTC)

Yorum Yorum Kullanıcı Nykswood 'dun aramıza yeni bir kullanıcı olarak katıldığını göz önünde bulunduruyor, 'ne tür bir tavırla' konuyu gündeme getirdiğini/buraya taşıdığını da kendi takdirine bırakarak, konuyla ilgili olarak diyorum ki:

  1. İlgili kayıtlardan gördüğümüz kadarıyla, konu yaklaşık 10 yıldır topluluğumuzun gündemindedir ve sık sık tartışılmaktadır, bu hepimizce malum..1, 2, 3, 4, 5
  2. Bir vikipedi kullanıcısı/devriyesi olarak bu konu ile ilgili izlenimim, konunun köklü olarak hallolmadığı yönündedir. Bunu benim gibi aynı konumda olan buradaki herkesin bildiği de bir gerçek.. Gün yok ki, bu konuda herhangi bir değişiklik / tartışma / eleştiri olmasın,
  3. Özellikle emektar vikipedist arkadaşlarımız, Türk Vikipedisinin gelişmesini-büyümesini-itibarının artmasını-daha güvenilir bir hâle gelmesini zaman zaman bil vesile vurgulamaktadırlar. Konuyu bu açıdan ele aldığımızda: Şurada yer alan politika izahında "Farklı dillerde birçok Vikipedi projesi mevcuttur ve bunların hepsi aynı çatı altında birleşmektedir. Topluluklarının farklılıkları sebebiyle farklı özellikleri ve yönleri bulunsa da tüm Vikipedi projeleri temelde aynıdırlar." ifadesi yer almaktadır. Buradan hareketle dinlerin evrensel olduğunu da dikkate alındığımızda, tartıştığımız konu hakkında vikilerarası bir birlikteliğin olmadığı da görülmektedir. Hepsinin "bir çatı altında toplandığı" ifade edilen "Farklı dillerdeki Vikipediler" nedense evrensel din konularında bu birlikteliği maalesef sağlayamamaktadırlar. Burada tartıştığımız konu, bazı vikipedilerde, adeta bu tartışmayı başlatan kullanıcı arkadaşımızın talebi doğrultusunda konuyu değerlendirmiş ve ilgili maddelerinde buna yer vermişlerdir:
    1. http://ar.wikipedia.org/wiki/%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF Arabic
    2. http://az.wikipedia.org/wiki/M%C9%99h%C9%99mm%C9%99d Azerbaycanca
    3. http://ace.wikipedia.org/wiki/Nabi_Muhammad -Achinese
    4. http://bcl.wikipedia.org/wiki/Mahoma Bikol Central
    5. http://ceb.wikipedia.org/wiki/Mahoma Cebuanu
    6. http://ff.wikipedia.org/wiki/Nelaa%C9%97o_Muhammadu Fulah
    7. http://ha.wikipedia.org/wiki/Muhammad Hasais
    8. http://ku.wikipedia.org/wiki/Mihemed Coirdis (Kurdi)
    9. http://so.wikipedia.org/wiki/Muxamed Soomaaliga
    10. http://tl.wikipedia.org/wiki/Muhammad Tagalog

özetle: Açıklamalarım kişisel görüşümdür,belirtmeliyim. Sonuç itibariyle Türkçe vikipedinin, Türkçe konuşan okuyucuları, özellikle İslam dini Peygamberinin isminin yalın halde ' Muhammed ' olarak maddede kullanılmasından çok büyük bir oranda rahatsızlık duymakta, bunu her vesile ile ifade etmektedirler. Buna zaman zaman hepimiz tanık olmaktayız.. Türkçe vikipedi; elbetteki Türk değildir ama üstün bir çoğunlukla Türkçe konuşan, Türkiye'de yaşayan insanların katkılarıyla varlığını sürdüren ve değer kazanan bir ansiklopedidir. Tartıştığımız konunun köklü olarak halledilmesi, bu anlamda hali hazırda önem arz eden sorun niteliğindeki gerçeklerin de "'halı altına süpürmek'" yöntemiyle göz ardı edilmemesi gerektiğine ortaya koymaktadır. Evrensel özellikteki bütün dinlerin, emsal teşkil eden değerlerine de aynı şekilde ilgili maddelerde yer verilmesi/ifade edilmesi, bir mahzurdan /sakıncadan ziyade, mevcut sorunu/eksikliği gidereceği de bir gerçektir. Bunun birilerince 'taraflı bir düşünce oluşturacağı' varsayımı bana göre geçerli bir neden değildir. Bu sebeple, ilgili politikanın toplulukça yeniden değerlendirilmesi, ihtiyaca cevap verir nitelikte hazırlanması ve uygulanması kaçınılmazdır... Herkese iyi çalışmalar dilerim..--Eğitmenmahmut msj 20:22, 4 Kasım 2014 (UTC)

Pastafaryanizm dinine mensup bir inanan olarak bende bundan sonra dinimizin tanrısı Uçan Spagetti Canavarı ve peygamberimiz Bobby Henderson'dan bahsederken saygı ifade eden bir ön ek kullanılmasını istiyorum. Dinimizin gerçek olmadıgına inananlar varsa ilahimizi dinlemelerini öneririm. --Mavrikantmsj 23:08, 4 Kasım 2014 (UTC)
"Yüce Tanrı Zeus", "Gerçek Tanrı Yehova", "Kudretli Çaydanlık" ve tabi ki "Yaratıcı Uçan Spagetti Canavarı".Vikipedi bilimi esas alır. Gerçekleri barındırmaya çalışır. Bilimde olduğu gibi Vikipedi'de de bir şeyin birileri için anlam taşıması ya da kutsal olması temel politikaların ihlalini gerektirmez. Hiçbir şey bu inançları kötüleme-aşağılama yetkisi vermediği gibi; yüceltme ve kabul etme yetkisi de vermez. Tekrarlıyorum: temel ilkelere aykırılığı bariz olan bir konunun tartışılması bu ilkeleri hatırlatmaktan ileri gitmeyecektir. Sürekli tekrar etmek var olan gerçeği değiştirmeyecektir. Bazı kesimler Muhammed'i şeytan, bazı kesimler Yunan Tanrıları'nı senaryo repliği, bazı kesimler FSM'yi gülünç bulduğu sürece sırf kullandığımız dilin mensuplarının inançları o yönde olduğu için ilkelerimizden ödün vermek hatalıdır.--İyi Vikiler.Ayrıntılı Bilgi#ileti 07:07, 5 Kasım 2014 (UTC)
  • Cidden? 2014 yılındayız ve 2015'e gireceğiz, 15561. defa bu konuyu mu tartışacağız?--RapsarEfendim? 08:13, 5 Kasım 2014 (UTC)
  • Bu tartışmaya çok fazla katılmak niyetinde değilim ve aman aman bir müslüman olmasam da, benim bile içim yalnızca Muhammed yazıldığında kıpır, kıpır ediyor. Sonra farklı bir açıdan konuya bakmaya çalışıyorum ve bu kapsamda hazreti ifadesinin mantıklı bir gerekçesi olup, olmadığını araştırıyorum. Ancak bu konuda da, hazreti ifadesinin kullanılmasının gereksiz olduğunu açık ve net bir şekilde görüyorum. Kur'an'da Allah, biz insanları bu dünya için halife olarak yarattığını söylüyor. Kaldı ki, bize şah damarımızdan daha yakın olduğunu da belirtmiştir. Bu kapsamda ben, biz insanlar için de Hazreti İnsan teriminin kullanıldığını biliyorum. Bir övgü kelimesinin ansiklopedi de yer almasını hem düşündüğümde hem de daha önce yapılmış tartışma ve açıklamalar nedeniyle uygun bulmadığımı belirtmeliyim. Aslında ben hazreti kelimesinden ziyade Muhammed (İslam peygamberi) şeklinde kullanılmasının doğru olacağını düşünüyorum. Fakat baktığımda bunun da sayfaya yönlendirildiğini görüyorum. Sonuç olarak aynı kapıya çıkıyor yani. Burada herkesin mutlu olmayacağı açık ve nettir. Başlık için bu gözle bakılmasını daha doğru buluyorum. Teşekkürler.--i.e.msj 08:49, 5 Kasım 2014 (UTC)
  • İncelemeelemanınına katılıyorum. Özellikle de Burada herkesin mutlu olmayacağı açık ve nettir. sözüne. Ancak peygamber demek taraflılık mıdır? Bunu tartışma sayfasında da belirtmiştim --hacitalhamesaj at 13:51, 5 Kasım 2014 (UTC)

Hizmetlilik başvurusu/Uğurkent

Selam Vikipedistler, üzerinden 1 hafta geçen buradaki oylamaya katılırsanız iyi olur. İyi Vikiler. --Uğurkentmesaj 17:33, 4 Kasım 2014 (UTC)

New Wikipedia Library Accounts Now Available (November 2014)

Apologies for writing in English, please help translate this into your local language. Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today :)

The Wikipedia Library is announcing signups today for, free, full-access accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for:

  • DeGruyter: 1000 new accounts for English and German-language research. Sign up on one of two language Wikipedias:
  • Fold3: 100 new accounts for American history and military archives
  • Scotland's People: 100 new accounts for Scottish genealogy database
  • British Newspaper Archive: expanded by 100+ accounts for British newspapers
  • Highbeam: 100+ remaining accounts for newspaper and magazine archives
  • Questia: 100+ remaining accounts for journal and social science articles
  • JSTOR: 100+ remaining accounts for journal archives

Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team.23:19, 5 Kasım 2014 (UTC)

You can host and coordinate signups for a Wikipedia Library branch in your own language. Please contact Ocaasi (WMF).
This message was delivered via the Global Mass Message to The Wikipedia Library Global Delivery List.
Rapsar, senin fikrini hayata mı geçirmişler? İnceleyip, biraz açıklayabilir misin? :) --i.e.msj 05:32, 6 Kasım 2014 (UTC)
  • Ben de dün gece gördüm ve şok oldum :) Aynen benim fikrimi, daha benim aklıma gelmeden çalmışlar :)--RapsarEfendim? 09:01, 6 Kasım 2014 (UTC)
  • Ana sayfalarını elimden geldiğince çevirmeye çalıştım. Tüm Türkçe Vikipedi kullanıcılarını projeye davet ediyorum.--RapsarEfendim? 09:55, 6 Kasım 2014 (UTC)
  • Vikipedi:Vikipedi Kütüphanesi sayfasını oluşturdum ilk adım olarak. Projenin tam olarak nasıl işlediğini bilmiyorum henüz; ama "anladığım kadarıyla" Türkçe Vikipedi'de mesela yalnızca Türkçe kaynaklar toplanacak. Birkaç kişi daha yardımcı olursa Türkçe Vikipedi için güzel bir kazanım olur.--RapsarEfendim? 10:28, 6 Kasım 2014 (UTC)
  • Biraz daha inceleme fırsatı buldum. Vikipedi kullanıcıları, bazı çevrimiçi arşivlerle iletişime geçerek bu arşivlerden hesap talebinde bulunuyor. Örneğin ben şu arşive ulaşmak için bir talepte bulundum, katkı sayım da göz önüne alınınca verirler diye umuyorum :) Biz de gerekli altyapıyı sağlarsak, doğru kişilere ulaşırsak, ne bileyim şu an ücretli hizmet veren Cumhuriyet arşivinden 20 kişilik kontenjan alabiliriz mesela :) Daha ne hizmetler var bilmiyorum, inceliyorum şu an.--RapsarEfendim? 11:12, 6 Kasım 2014 (UTC)
  • Bu konuyla ilgilenmek isteyen arkadaşlar mesaj atabilirse iş bölümü yapar ve kısa sürede Türkçe Vikipedi'ye de uyarlarız bu sistemi.--RapsarEfendim? 18:13, 6 Kasım 2014 (UTC)
  • Yukarıda belirttiğim gibi bazı arşivlere erişim için başvuruda bulunmuştum, "British Newspaper Archive" için yaptığım başvuru kabul edilmiş. Bana e-posta atarak siteye üye olmamı, sonrasında ise kendi hazırladıkları bir formu doldurmamı söylediler. Bunları hallettim. Şimdi benim üyeliğimi bir yıl boyunca kullanıma açacaklar :) Sistem böyle işliyor.--RapsarEfendim? 16:57, 8 Kasım 2014 (UTC)

Vikipedi Kütüphanesi

Selamlar herkese. Bir üstteki başlıkta kabaca bahsettiğim Vikipedi:Vikipedi Kütüphanesi sayfasını oluşturduğumu topluluğa bildirmek isterim. Daha önceden dile getirdiğim "kütüphane" fikrine göre doğruları, fazlaları ve eksikleri mevcut :)

Nedir bu Vikipedi Kütüphanesi?
Vikipedi Kütüphanesi, Vikipedi kullanıcılarının hangi kaynaklara hangi yollarla erişebileceğini gösteren bir ortam. Şöyle ki, herhangi bir konu hakkında kaynak ararken kitap, dergi, gazete, makale gibi yayınları kullanmaktayız. Bu kaynaklara nasıl ulaşılabileceğini, nereden ulaşılabileceğini işte bu sayfada basit bir biçimde görebilirsiniz.
Sistem nasıl?
Projede "koordinatör" (İngilizce projede coordinator demişler, biz başka ad da koyabiliriz) adı verilen bir grup var ve projenin yönetiminden sorumlu. Burada Vikipedi içindeki aktivitesinden çok site dışı aktivite daha önemli. Çünkü, esas konuya geliyorum, bu kişiler çeşitli kurum ve kuruluşlarla iletişime geçerek kaynak ayarlama işini üstleniyor. İngilizce Vikipedi'deki kullanıcılar bazı katalog siteleriyle iletişime geçerek "hesap bağışları" istemiş ve ücretli olarak erişilebilen çeşitli kataloglara erişim için 4.500'ün üzerinde hesap almış. Bizde de "koordinatör" olarak seçilen kullanıcı(lar), örneğin, şu anda para karşılığında erişilebilen Cumhuriyet gazetesi arşivi için bu siteyle iletişime geçerek hesap bağışı talebinde bulunabilir. Bağış işleminin gerçekleşmesinin ardından "Cumhuriyet için 10 hesap aldık" duyurusu yapılır ve hesaba erişmek isteyenler adını yazdırır. Benim gördüğüm kadarıyla aktif olarak katkı yapanlara veriliyor bu hesap, yani "ben alayım da bir gün lazım olur" mantığında olanlara verilmiyor :)
Bunun yanında bu koordinatörler bir "bilgin"i (scholar demişler, başka bir şey de diyebiliriz) veya bir kütüphaneyi de ziyaret edebilir, bunlarla iletişime geçebilir ve kaynaklarından Vikipedi kullanıcılarının da faydalanmasını sağlayabilir. Ben "şu şahıstan şu belgeye ihtiyaç duyuyorum" diyen birisinin talebini başka bir Vikipedi kullanıcı karşılayabilir böylece.

Proje kaba hatlarıyla bu şekilde. Türkçe Vikipedi olarak "gerçek bir topluluk" olmamız gerekiyor artık. Herkesin yer şeye kolayca ulaşabileceği, fikir belirtebileceği, tartışabileceği bir topluluk. Bu proje bu amaca ulaşmak için iyi bir yol bence :) Bu projede yardımcı olmak isteyenler bana mesaj atabilirse iyi olur. Sayfaları tamamlayalım önce, ondan sonra hayata geçirelim. --RapsarEfendim? 21:00, 6 Kasım 2014 (UTC)

Ben Ankara için vaktim oldukça bu tür işlerle ilgilenmek isterim. Eğer gönüllü arkadaşlarda çıkarsa buluşup, milli kütüphaneye felan da gidebiliriz. Ancak bizim ülkede bu tür şeylere çok olumlu yaklaşacaklarını düşünmüyorum. Aslında çok yararlı bir proje. Bu konuyu açıklasak bile bizi ciddiye alıp böyle bir imkan sağlarlar mı, orası meçhul. Üniversiteler felan yardımcı olurlar bence, ancak devlet kurumlarının bu işe pek sıcak bakacaklarını sanmıyorum. Yok sistemi mi hackleyeceksiniz, ne yapacaksınız diye birden FBI moduna geçerler :) Mesela hobi amaçlı fotoğraf çekiyorsun, hemen uyarıyorlar neymiş efendim burada fotoğraf çekmek yasakmış :) Ancak uğraşmamız lazım diye düşünüyorum. Biz uğraşmazsak kimse uğraşmaz. Ben varım diyorum :)Sait71 21:21, 6 Kasım 2014 (UTC)
Dijital kütüphaneler tamam ama geleneksel kütüphanelerde nasıl işleyecek bu sistem? Ya da o konuda da bir şey düşünülmüş mü? --cobija 22:44, 6 Kasım 2014 (UTC)
@Kullanıcı:Cobija, şu an için bakmadım nasıl işlediğine ama tarama yöntemiyle halledilebilir diye düşünüyorum. Ya da belli bir kurumla anlaşılıp, bazı Vikipedi üyelerinin o kütüphaneden ücretsiz olarak faydalanması sağlanabilir.--RapsarEfendim? 08:34, 7 Kasım 2014 (UTC)
Bencede konu gayet mantıklı ama Sait'in çekincelerine de katılıyorum. Ben yaşadığım yer itibari ile projeye desteğim az olabilir. Ama elimden gelen tüm desteği sizlere sağlamak isterim. Fenerli1978Buyrun beniiiim? 01:50, 7 Kasım 2014 (UTC)
Bu işin internet üzerinden olmayacağı çok açık. Çünkü e-posta yöntemiyle felan kurulan iletişimlerde ne yazıkki bir çok kurum geri dönüş yapmıyor. Eğer imkan olursa, internet üzerinden iletişimi @wikipedia.org mail adresi olan bir hesaptan yapmak lazım. Bunun dışında en etkili yöntem bana göre bir kaç kişi toplanıp belirlenen yerlere ziyaret usulüyle gidilmesi ve durumun açıklanmasıdır. Bunun dışında yukarıda söylediğim hususların olması muhtemeldir. Ben yapılacak ziyaretlerin çok daha etkili olacağını sanıyorum. Mesela Cumhuriyet gazete Ankara Bürosu Çankaya'da, İstanbul'da ise internet işleri ile uğraşan Şişli'de bir yeri var. Buralara arşiv için ziyaret yapılabilir. Tabi ilk önce temelleri atalım bunlar sonra konuşulacak ve karara bağlanacak işler. Sadece basılı hizmet veren kütüphanelere ise o şehirdeki kullanıcılar için ücretsiz üyelik ayarlanabilir. Mesela kurumla anlaşılır ve Vikipedi'den alınacak bir kod gibi şeyle gidildiğinde belli bir süre için kitap çıkarma olayı olabilir. Milli kütüphane'den bildiğim kadarıyla bir kaç liraya çıkarabiliyordunuz, onu ücretsiz yaptırabiliriz. Ve aynı kütüphanede kitabın % bilmem kaçına kadar fotokopi çektirilebiliyordu, o hizmetten de yararlanabiliriz. :) Sait71 14:07, 7 Kasım 2014 (UTC)
Düzeltme yapayım, millî kütüphaneden yalnızca başbakanlık onayı olunca Ankara içerisine belli bir süre kitap felan verilebiliyormuş. Bunun sebebide içerisindeki eserlerin arşiv olmasındanmış. :)Sait71 16:22, 7 Kasım 2014 (UTC)
  • Eskisi kadar etkin olmasam da, bende üzerime düşecek ne varsa yapmaya ve yardıma hazırım.--i.e.msj 16:20, 7 Kasım 2014 (UTC)
Gerekli sayfaları oluşturma konusunda yardım etmek istiyorsan mesaj atabilir misin?--RapsarEfendim? 17:54, 7 Kasım 2014 (UTC)

Ready for translation: VisualEditor News #9—2014

Hi! This is an invitation to join translators working on the November's issue of the VisualEditor monthly newsletter, which will be widely delivered later this week. The previous bulletin was published in 10 languages, but the translation was completed only for three of them. Will we do better this month? We'd like to reach many more communities in their own language this time, as we're announcing interesting developments like the new ability to add tables and their elements. Thanks a lot for your help! Elitre (WMF) 10:25, 11 Kasım 2014 (UTC)

PS: Here are some instructions. Please go to the translation page: your language should be available from the drop-down menu on the right. Once you've selected it, you'll see the document in English side by side with any translation work already done in your language. You can add new translations or modify existing ones. If you need further help or would like to receive a talk page message to be notified of future translations, please contact me directly.

PPS: My apologies if you have read this elsewhere, and if I picked up a wrong page for this request: please feel free to move it to the most appropriate venue!

Tarihi videolar

Herkese merhabalar arkadaşlar, bugün Moskova'daki Türkiye Büyükelçiliği Facebook ve Twitter'dan hesaplarından bir video paylaştı. Pathé News tarafından oluşturulan tarihi öneme sahip binlerce video youtube'daki şu kanalda bulabilirsiniz. Türkiye'yi ilgilendiren kısımlar içinde şöyle bir filtre oluşturabiliyorsunuz. Belki ilginizi çekebilir diye buradan paylaşmak istedim. Saygı ve selamlarımla, iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 22:19, 11 Kasım 2014 (UTC)

SMA

  • Değerli vikipedistler. Seçkin İçerikler konusunda (özellikle VP:SMA) ve diğer seçkin içerik adaylıkları konusunda biraz daha gayret gerekiyor. Adaylıkları okuyalım, tartışalım. Daha iyisi için çalışalım. Sevgiler.ahzaryamedileti 08:47, 12 Kasım 2014 (UTC)

Gönüllü?

Yok mu gönüllü bir arkadaş? 5 sorumlumuz var fakat 4'ü etkin değil. Biri ise etkin fakat yeteri kadar ilgilenemiyor. --SiLveRLeaD mesaj 07:29, 14 Kasım 2014 (UTC)

Hizmetliler ne güne duruyor canım. Yapıversin onlar. Şaka, şaka... Soğuklar biraz daha bastırsın, katılım artar diye düşünüyorum. O da olmazsa, yaza doğru muhakkak katılım artacaktır. Sabretmek lazım. Bazılarının sözüyle; bugün bitirilmesi gereken bir projede değiliz ki!..--i.e.msj 08:37, 14 Kasım 2014 (UTC)
Ben proje işlerinden işyerinde bile kaçarım. :) Fenerli1978Buyrun beniiiim? 14:07, 14 Kasım 2014 (UTC)

Sen, ben yazmışız gibi davranılmaz burada,
tek bir yanıt bile verilmez yorumların altına,
korkular büyüktür çünkü aman vermez kullanıcılara.
Fakat bu yazılanlar unutulmaz,
gün gelir bir bakarsın ummadığın anda yazdıkların karşında...
O yüzden, ifşâ etme bence kendini,
Sonra tek derdi, hizmetli olmaktı derler sana da :)


Dedim ya, okulların açılmasının ardından bu kış Vikipedi'ye büyük bir katkı yığını olacak diye... Aaaaa, lütfen bak aşağıda sabah gazetesi bile Vikipedi'yi kopya alıp, bağlantısız ve lisans belirtmeden yazıyor. Bu kadar büyük olmamıza rağmen, o kadar aceleci değiliz yani. (Peki bu gazetenin yorum sayfasına gerçekleri yazdım, yayınlayacaklar mı? Elbette hayır. Bu nedenle BİZ İNGİLİZCE VİKİPEDİ DEĞİLİZ VE HİZMETLİLER DE İNGİLİZ DEĞİL..., Bir ara adını hatırlamadığım bir kullanıcı vardı üniversitelere Vikipedi için koşan... Yemin ederim arkasında olmadığım için büyük hata yaptım ve uzun zamandır çok üzülüyorum.) Sonuçta; Türkçe Vikipedi'de kullanıcılar için canla, başla hatalarını kontrol edenler var ve arkalarını sürekli olarak kontrol ediyorlar, sağ olsunlar. (Örneğin; burada büyük hatalı bir geri alım işlemi yapmışım (Hani, bayt bakımından) ve aaaa kontrolüm ve geri almam hatasızmış aslında. Bunun için tüm Vikipedi cemiyetinden kendim ve klavyem adına özrü bir borç bilirim. Keşke geri almasa imişim. Benim hatam. Neden? Bir gün sonra müdahale edilmiş bile olsa, sürüm kontrolü uygulaması için farklı düşünen bir hizmetliyi meşgul etmiş oldum, ondan. Dediğim gibi, İngilizce Vikipedi miyiz biz? Hah, bu arada bu yazdıklarımı alkollüyken yazdım, sonra buna ne oluyor diye önüme yazdıklarımı koymayın... (Yasal hakkım içerim arkadaş.) Not: Lütfen (Allah aşkına), benim gazıma gelip bir şeyler yazacaksanız yazmayın. Sonra kışkırtmaktan engellenebilirim. --i.e.msj 17:11, 15 Kasım 2014 (UTC)

Kibele 3 dk sonra geri almış. Yanlışlıkla "değişikliği eski haline getir" e basmış olabilir. Arada ben de yanlışlıkla (nasıl oluyor demeyin. Harbiden oluyor) değişikliği geri alabiliyorum. hacitalhamesaj at 18:20, 15 Kasım 2014 (UTC)

deniz seki

sabah.com.tr deniz seki'nin yakalanma haberinin altına, seki'nin hayatını ve kariyerini anlattığı bir bölüm eklemiş. eklemiş derken viki'deki Deniz Seki maddesini aynen kopyalamış. yani viki'nin bayağı ciddiye alındığının farkına varılarak çalışmalar ona göre yapılırsa daha doğru olur. ANADOLU (mesaj) 15:45, 15 Kasım 2014 (UTC)

Bir yorum yazdım ama takarlar mı bilmiyorum (Burası İngilizce Vikipedi olmadığı için böyle bir söz sarf ettim. Hatalı ise silmeyin, üzerini çizin.). Bu konuları takip edecek ve sonuçta Creative Commons lisanslarının ülkemizde henüz geçerli olmadığından dolayı ilgili yerlere yazacak kullanıcıları bir araya toplayacak heyecana ihtiyacımız var. --i.e.msj 17:11, 15 Kasım 2014 (UTC)

Sabah gazetesi bunu sık yapmaya başladı! Geçen gün Kemal Sunal'ın doğum gününde Google onu doodle layınca (Türkçe karşılığı ne demek bilmiyorum) bu haberi yaptılar. Sabah gazetesinden biri aramıza sızmış gibi görünüyor. Birde Milliyet'teki Aykut Kocaman sayfası daha feci. Adamlar ham halinden kopyalamış. Simple cup icon.svg ler filan duruyor sayfada. Geçen gün gördüm onlar adına utandım! Fenerli1978Buyrun beniiiim? 07:19, 16 Kasım 2014 (UTC)

"Vajina" maddesine erişim engeli

Selamlar,

Açık konuşayım olayı sosyal medyada öğrendim. Kullanıcı girişimi yaptıktan sonra kolayca mevzubahis maddeye ulaşabiliyorum. Ancak aşağıda paylaştığım bağlantıya tıkladığımız zaman madde açılmıyor, acaba Youtube Twitter serisine bir yenisi mi eklendi? Yoksa teknik arıza mı?

Söz konusu bağlantı için: http://tr.wikipedia.org/wiki/Vajina

Kolay gelsin. --bermanya 21:08, 16 Kasım 2014 (UTC)

Gizli pencerede açtığımda da maddeye erişebiliyorum. Üstelik çocuk profili filtrelemesine sahip yurt internetinden bağlanarak. --cobija 22:23, 16 Kasım 2014 (UTC)
Hayır, Bermanya'nın verdiği link gizli pencereden de açılmıyor. URL tabanlı engelleme bu. TİB üzerinden linki kontrol ettim. Herhangi bir mahkeme kararı olmadan yapmışlar. Aynı şeyi geçen ay soL gazetesi yazarı Kemal Okuyan'ın yazısına da yapmışlardı. Sayfayı açmak istediğinizde o sayfa hiç yokmuş gibi boşluğa gönderiyor sizi. EkşiSözlük'te de gündem olmuşuz. İleri demokrasi! Durmak yok yola devam! --Mavrikantmsj 22:35, 16 Kasım 2014 (UTC)
Gerçi baktım da Yandex DNS kullanıyormuşum. --cobija 22:42, 16 Kasım 2014 (UTC)
  • Maalesef doğru bir haber. Aynı mantıkla bağırsak maddesini neden engellemiyorlar acaba? Kafaları bir oraya mı çalışmaktadır? Hizmetlilerin muhatap olarak itiraz etmesi gerekir.--Kafkasmurat- 18:52, 17 Kasım 2014 (UTC)
  • Bunun devamı gelir. Sırada olanlar insan penisi, sex.. İngilizce Vikipedi gibi dik bir duruş sergileyerek 24 saatliğine siteyi karartabiliriz, kabul görürse. --bermanya 20:12, 17 Kasım 2014 (UTC)
2 yıl önce Rusya'nın internete sansür uygulamaya çalışmasından sonra Rusça Vikipedi'de de yapıldı. Aynısını neden bizde yapmayalım. Şimdi manifesto yazma zamanı. --Mavrikantmsj 21:33, 17 Kasım 2014 (UTC)
Yalnız bunun bürokratik bir hata olabileceğini, yürütme ve yasama erkini içermeyen basit bir işlemden ibaret olabileceğini göz önünde bulunduralım. İşgüzar bir memurun şahsi kararları söz konusu olabilir. Ayrıca bu bir sansür değil, ahlakın yanlış yorumlanmasıdır. Bildiğimiz anlamda sansürde Ermeni Kırımı maddesini engellemeleri gerekirdi.Karartma eylemi yerine iletişim kurmayı deneyebiliriz. Yetkili olarak hizmetliler durumu sorgulayabilir.--Kafkasmurat- 21:44, 17 Kasım 2014 (UTC)
İşgüzarlıkla alakası yok. Bu bir SANSÜRDÜR. TTNET'in açıklamasına göre Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından insanların özgür bilgiye ulaşması engellenmiştir. Yanlışlıkla kapanmış olsaydı Google+'ta olduğu ertesi günü erişime açılırdı. Bu sayfalar kendi kendine açılmayacak. Tepki koymamız şart. Jimmy Wales Vikipedi ile doğrudan ilgili olmayan SOPA yasasına karşı koca İngilizce Vikipedi'yi 24 saat kapatmış iken direk Türkçe Vikipedi'ye karşı olan bu sansür için daha az bir tepki verilemez. --Mavrikantmsj 22:07, 17 Kasım 2014 (UTC)
Teknik olarak konuya hakim olmadığım için neden ve nasıl engellendiği konusunda bir şey diyemeyeceğim; ancak sansürün "her türlüsüne" karşıyım. Siteyi belli bir süreliğine karartmak (Rusçayı geçtim, en büyük proje olan İngilizce Vikipedi de karartmıştı) insanların bilgiye erişmesini de engeller. Tepki koymanın iyi bir yolu, ilgili maddeyi el birliğiyle muhasır medeniyetler seviyesine getirmek olabilir.--RapsarEfendim? 22:11, 17 Kasım 2014 (UTC)
Benim anladığım kadarıyla 3 maddemiz url tabanlı olarak TİB tarafından erişime engellenmiş. Yani DNS ayarı ile felan giremiyorsunuz. Şöyle bir şey varki, Vajina maddesine İngilizce isimle yapılan yönlendirme ile ulaşabiliyoruz. Yani bu engelleme emrini veren/yapan zat-ı muhterem arkadaş, sadece "aklınca" kafasındaki "terbiyesiz şeyleri" yazıp direk engellemiş. Engelli olan url= (http://tr.wikipedia.org/wiki/Vajina), yönlendirme üzerinden erişimi mümkün olan url= (https://tr.wikipedia.org/wiki/Vagina). 1 tane olsa belki yanlışlık olmuş olabilir denir, ancak sosyal medya ve haber sitelerinden okuduğum kadarıyla "kadın üreme organları" ve "insan penisi" maddeleri de engellenmiş (kontrol etmedim bile daha). Şu durumda Wikipedia adına açıklama yapacak olan hizmetliler, devriyeler felan değildir. Bu konunun direk vakfa aksettirilmesi lazım bana göre. Çünkü yetkili kişiler onlardır. Wikimedia'nın bir karar alması ve uygulaması lazım. En güzel tepki 24 saatliğine erişimin durdurulması olacaktır bana göre.Sait71 23:15, 17 Kasım 2014 (UTC)

Arkadaşlar şöyle bir geçmişe gidiyorum aynı uygulama Orta Çağ'da Hollanda'da kitapların yakılması şeklinde yaşanmış. Karartma vs. gibi tepkiler en son yapılması gereken uç örnekler. Elde bir mahkeme kararı yok, TİB'in keyfi yaptığı bir şey. Kurumla iletişime geçip durumun sorulması lazım. Şu durumda tepki göstermenin en iyi yolu Rapsar'ın dediği gibi okkalı bir vajina maddesi hazırlamak. --cobija 08:46, 18 Kasım 2014 (UTC)

Mahkeme kararı zaten olmaz, çünkü TİB'in, hükümet tarafından yetkileri artırıldı. Yani bu sayfaları mahkemeye verseler kapatma kararı çıkaramazlar. O sebeple hükümet bu tür durumlarda kimseye sorulmasın, kimse karışmasın diye TİB'in yetkilerini artırdı. Vajina maddesini geliştirmekte güzel bir mesaj olabilir, ancak öncelikli olarak Vikipedi'nin bu karara tepkisini daha açık ifade etmesi lazım. Böyle bir tepki ulusal hatta uluslararası medyada illaki yer alacaktır. Böylece geri adım atabilirler. Ancak diğer türlüsünün çok etkili bir çözüm getireceğini sanmam. Sadece güzel bir mesaj olur lakin bizi sonuca götürmez diye düşünüyorum. Biz yine de geliştirelim tabi. Mesela Almanca'da SM durumda madde. Bu arada vajina ile birlikte 3 tane daha maddemiz engellenmiş. Bunlar için bence ortak tepki 24 saatlik erişim durdurma olmalıdır.Sait71 08:54, 18 Kasım 2014 (UTC)

öncelikle, sansürün vikipedi topluluğunda neredeyse hiç destek bulmaması çok sevindirici.. bu ve 'rahatsız edici' olma potansiyeli olan diğer maddeleri seçkin/kaliteli madde düzeyine çıkartmak bence de yapılması gerekendir, ansiklopedik cevap esasen budur.. ancak topluluk, karartma benzeri konularda istekli olursa ona da hayır demem kişisel olarak. öncelikle teknik konuyu anlamakta yarar var ancak bu bir kişinin keyfî kararıysa bile, tepki gösterilebilir, tavır konabilir. bu noktada hizmetli olmanın bir farkı olduğunu düşünmüyorum ama üzerime düşeni yapmaya hazırım elbette. --kibele 09:03, 18 Kasım 2014 (UTC)

  • Yemin ederim, bir yaşıma daha girdim. Hani bir laf vardır ya, Çingeneye yetki vermişler önce babasını asmış. Bundan bir farkı yok, yapılan engellemenin. Durumun derhal vakfa bildirilmesi önemli gözüküyor. Madde ne durumda olursa, olsun; bu uygulama cahiliye dönemi uygulamasıdır. Kişisel bir karar olarak verilmiş olsa bile, büyük bir insanlık ayıbıdır. Engelleme yapanları buradan kınıyorum. --i.e.msj 09:34, 18 Kasım 2014 (UTC)
Bu tür bir uygulamanın hiçbir dayanağı yokken, keyfi bir şekilde yapılması kesinlikle vakfın konudan haberdar olmasını gerektirir bana göre de. Söz konusu haber vermenin sonu 24 saatlik bir karartma olursa, ona da hiçbirimizin hayır diyeceğini zannetmiyorum. Bugün bu maddelerle başlar, yarın siyasi maddelere sıçrar... Şimdi dur denmezse, o zaman sessizce izlemekle yetinmek zorunda kalırız. --Théoden ileti 15:47, 18 Kasım 2014 (UTC)