Tartışma:Selfie

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje İnternet (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İnternet maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İnternet kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Özçekim kelimesi neden parantez içinde eklenmiş? VikiSözlükte TDK BTS'de bulunmayan kelimeler alınmıyordu, burada TDK BTS'ye bakılmıyor mu? --2001:A98:C060:80:CD47:565A:B3E5:7167 11:25, 15 Nisan 2014 (UTC)

TDK Selfie'nin Türkçe karşılığı olarak, özçekim kelimesini açıkladı. İlk kısma ekledim Türkçesini.Sait71yaz 10:56, 22 Mayıs 2014 (UTC)
Burası Türkçe Vikipedi; Türkçesi eklenmez, tercih edilir. --E4024 (mesaj) 13:46, 10 Eylül 2014 (UTC)
  • Yorum Yorum KPSS'de bile İngilizce'deki selfie kelimesinin Türkçe karşılığı nedir diye soru çıktı dün. Biz madde adını Türkçe olan Özçekim yapmak için neyi bekliyoruz? Topluluğun acil fikirlerini belirtmesi lazım, bir an önce bunu sonuçlandıralım arkadaşlar :) Sait71 17:51, 29 Eylül 2014 (UTC)
Turgut isimli arkadaş taşımış, neyse yine tartışalım eğer aksi çıkarsa tekrar selfie kelimesine taşırız. Bana göre doğrusu Özçekim olmalı. Selfie neden yaygındı, çünkü kısa bir süre öncesine kadar bir Türkçe karşılığı yoktu. Şimdi devletin bile resmî olarak kabul ettiği Türkçe bir ismi var. Özçekim olarak kalmalı diyorum :) Sait71 17:57, 29 Eylül 2014 (UTC)

TDK, Selfie kelimesinin karşılığını Özçekim olarak belirledi. Bence madde Türkçesi olan Özçekim maddesine taşınmalı. --Turgut46 (mesaj) 17:36, 1 Ekim 2014 (UTC)

  • "Bu sayfa Vikipedi hakkında bir deneme yazısıdır, bir politika veya yönerge değildir." diye başlayan sayfa herhalde. --E4024 (mesaj) 14:22, 2 Ekim 2014 (UTC)
  • taşınsın - Başlık "oylama" benim oyum da bu. Rapsar raks'tan mı geliyor? Gey maddesinde "yaygınlık" umurunda değildi kendilerinin ki madde adlandırmalarının belkemiği o. Konuya göre dönülüp durulması nesnellik eksikliğinin göstergesi. --E4024 (mesaj) 07:27, 2 Ekim 2014 (UTC)
  • bütün tartışma yolları tükenmeden oylama yapmıyoruz. kullanıcılardan fikirlerini paylaşmalarını rica edelim. --kibele 14:15, 2 Ekim 2014 (UTC)
Ben tartışmaya varım ona bir diyeceğim yok ama oylamayı silmeniz yanlış olmuş. Böyle bir politika olsa size hak verebilirdim, politikayı gerekçe göstererek hareket etmiş diyebilirdim. Ama böyle bir politika olmadığına göre siz sadece tavsiye edebilirsiniz diyebilirim. --Turgut46 (mesaj) 16:38, 2 Ekim 2014 (UTC)
yanlış yanlışı doğuruyor. siz oylama diye açınca arkası da oylama olarak geliyor ve yanlış sürüyor. buyrun tartışılsın. --kibele 16:44, 2 Ekim 2014 (UTC)

Selfie mi, Özçekim mi?[kaynağı değiştir]

Tartışma[kaynağı değiştir]

Buyrun tartışalım:

Yorum Yorum Bence Türkçesi varken başka bir dilde kullanmamak gerekir. Maddeyi Özçekim'e taşıyalım derim. --Turgut46 (mesaj) 12:09, 10 Ekim 2014 (UTC)

Tartışılsın deniyor ancak ortada tartışma yapabilecek kadar ilgili üye bile yok. O nedenle sonuca bağlamak zor. Böyle gelmiş böyle gider. Özçekim olması bana göre de en doğrusu, fakat tahminim üç beş yıl daha tartışılmadığı için aynı isimle kalacaktır.Sait71 15:08, 11 Ekim 2014 (UTC)

adlandırma tartışmalarının büyük ölçüde verimsiz olduğunu düşünen ve zamanlarını buna ayırmayan vikipedistler var, olabilir. kimseyi buna zorlayamayız. özellikle bunun gibi, doğrunun hiç de öyle sizin söylediğiniz gibi kesin olmadığı durumlarda biraz zamana bırakmak mümkün. kelime eğer 'en doğrusu' ise zaten çok kısa zamanda tartışmasız biçimde yerini bulacaktır. memlekette herkes işini gücünü bıraktı özünü çekiyor çünkü. :) --kibele 15:29, 11 Ekim 2014 (UTC)

dedim de aklıma düştü. tdk'nin bu konuda önerisi ne acaba? 'hadi bi özümüzü çekelim' mi ya da 'bi özçek' mi? 'selfie çekmek' deniyor, 'özçekim çekmek' mi denecek misal? --kibele 15:32, 11 Ekim 2014 (UTC)
Özçekim yapalım denilebilir. --Turgut46 (mesaj) 15:35, 11 Ekim 2014 (UTC)
  • Sadece adlandırma tartışmalarında değil, maalesef bir çok konuda ilgisiz bir topluluğa sahibiz. Bana göre çok fazla zaman alabilecek kadar karmaşık bir konu değil, zaman alması topluluğun kayıtsız kalmasından kaynaklanıyor. En doğrusu derken zaten bana göre diyerek kendi fikrimi tartışma sayfasına koydum mesela, yeteri kadar kişininde böyle yapması durumunda neticeye ulaşabiliriz diye düşünüyorum. Bekleyelim bakalım diğer arkadaşlarımızın değerli görüşlerinide Bu arada özçekim kelimesinde çekim kelimesi olması sebebiyle özçekim çekelim tarzında bir kullanım saçma olur. Bana göre selfie çekmek tabiri de saçma geliyor ama neyse.Sait71 15:56, 11 Ekim 2014 (UTC)
Özçekim çekelimi bilmem ama Özçekim yapalım kullanılan bir tabir. --Turgut46 (mesaj) 16:45, 11 Ekim 2014 (UTC)
  • Tartışmayı köy çeşmesinden duyup geldim. Özçekim Türkçe olabilir. Ancak "selfie" çok daha fazla kullanılıyor. İlla Türkçesi olsun diyorsak "grip"e de "paçavra"[1] diyelim o zaman. Gönül isterdi ki özçekim, "Bilgisayar, yazılım, donanım" gibi ingilizcesi neredeyse hiç kullanılmayan bir kelime olsaydı. Ben "Selfie" olmasından yanayım.hacitalhamesaj at 18:00, 11 Ekim 2014 (UTC)
TDK'nın her önerisi değil yavaş yavaş da olsa kullanılmaya başlayan önerileri göz önüne alınır. Grip-paçavra vs. örnekler yanıltıcı. Vikipedi 1960 yılında olsaydı bilgisayar maddesinin adı kompüter olurdu. Zamanla bilgisayar kullanımı yaygınlaştı. Özçekim kullanımı da yaygınlaşıyor. İlgimi çeken bir tartışma olmasa da özçekim yanlısıyım. --cobija 18:32, 11 Ekim 2014 (UTC)
TDK önerisi olarak bakmıyorum olaya, kimin önerdiği önemli değil benim için açıkçası. Verilen örneklemeye de katılmıyorum. Grip yerine paçavra önerisi 2014 yılında bir kaç önce yapılan bir öneri. Grip yıllardan beri Türkçe'de kullanılan, çok sağlam bir şekilde yer edinmiş bir kelime. Ancak selfie (özçekim) bambaşka bir şey. Dünya üzerinde bile yeni yeni yaygınlaşıyor. Bugün grip yerine paçavra diyen ne gördüm ne işittim, ancak selfie yerine özçekim kelimesini kullanan/kullanmaya başlayan bir çok kişi/ünlü gördüm. Selfie belki hala daha baskındır kullanım olarak, ancak selfie kelimesine karşılık olarak önerilmiş olan ve ciddi bir kesim tarafından da kabul edilerek kullanılan bir Türkçe karşılığının var olması sebebiyle Türkçe ansiklopedide bu Türkçe kelimenin kullanılması bana göre daha doğru olacaktır. Yalnız TDK değil, KPPS bile sınavda soru olarak sordu bunu.[2]Sait71 18:40, 11 Ekim 2014 (UTC)
  • Casper reklamında "Hadi özçekim yapalım" şeklinde bir diyalog geçiyor. Şu anda Selfie kullanılıyor olabilir ama ileride belki de özçekim kullanılacaktır. Birileri bunu kullanmalı ki yaygınlaşsın. Belki Vikipedi'de özçekim maddesi birileri için özendirici olabilir. --Turgut46 (mesaj) 19:23, 11 Ekim 2014 (UTC)
  • Özçekim olması gerekiyor. Sınırlı bir zamanda bizler "selfie" tabirini duymuş olabiliriz. Ancak yeni öğrenecek olanları düşünmek ve gelecekte sözcüğün göndergesini sağlıklı belirlemek için anlaşılır olan özçekimi kullanmak gerekir.--Kafkasmurat- 20:34, 11 Ekim 2014 (UTC)

Yorum Yorum Arapça Vikipdide de benzer bir tartışma olmuş. "Selfie (Özçekim)" şeklinde karar kılmışlar. Ayrıca Azerice vikipedide "Özçekim" kullanılmış. Başka Vikipedileri bizi bağlar mı bilmem ama karar vermede etkili olabilir hacitalhamesaj at 20:39, 11 Ekim 2014 (UTC)

  • Şimdilik özçekim kelimesini kullananlar çoğalmaya başlıyor. Sonuçta burası Türkçe Vikipedi. Eğer bir Türkçe kelimesi olmasıydı o zaman özgün adının kalmasından yana olabilirdim. --Uğurkentmesaj 20:42, 11 Ekim 2014 (UTC)

selfie'nin açık ara yaygınlığı herkesçe malum olmalı ki, olması gerektiği gibi bir yaygınlık kaynağı vermiyor/veremiyor kimse. 'olması gerekiyor'lara eşlik eden 'biz kullanalım, örnek olalım' yönündeki savunuların vikipedi'nin adlandırma ilkeleriyle bir ilgisi yok. vikipedi'nin hiç bir konuda öncü olmak gibi bir misyonu yok. her durumda, olanı yansıtır kaynaklara dayanarak. bu yüzden 'biz arkadaşlar aramızda özçekim kullanıyoruz'dan daha fazlası gerekiyor 'ciddi bir kesimin' kullandığını görmek için. --kibele 08:00, 12 Ekim 2014 (UTC)

  • Yorum Yorum Bir reklamda özçekim dendi diye madde adını değiştirmemiz gerekmez. Bir başka reklamda da Cem Yılmaz nefs-i suret diyor. Şimdi madde adını bu şekilde mi değiştireceğiz? Dikkate almamız gereken yaygınlıktır. Vikipedi'nin Türkçe sözcükleri yaygınlaştırmak gibi bir görevi yok. İsteyen günlük konuşmasında Türkçe kökenli sözcükler (dikkat ederseniz "kelime" demedim) kullanır ki ben de elimden geldiğince bunu yapmaya çalışıyorum. Ancak selfie daha yaygın kullanılıyor. Bir örnek vermem gerekirse cümle sözcüğü için tümce karşılığı var. MEB'in hazırladığı kitaplar dışında bu sözcüğün kullanımına rastlanmıyor. Özçekim de buna benziyor. Bu maddenin adında yaygın kullanımın dışına çıkmamızı gerektirecek bir durum yok.--B.S.R.F. 💬 09:08, 12 Ekim 2014 (UTC)

Yorum Yorum Benim anlatmak istediğim kelimenin, halk arasında yaygın olmasa da, kullanıldığıdır. Ben reklamda kullanılıyor diye sayfayı taşıyalım demedim. Selfie daha yaygın bunu kabul ediyorum. --Turgut46 (mesaj) 10:40, 12 Ekim 2014 (UTC)

Yorum Yorum Şu anda bu tartışmaya katılmak için kullandığımız vasıta bilgi-sayar ise bence Öz-çekim olmalı. Mutlutopuz 12:10, 12 Ekim 2014 (UTC)

  • Yaygınlık sebebiyle selfie adının uygun olduğu görüşüne katılıyorum. --esc2003 (mesaj) 19:38, 13 Ekim 2014 (UTC)

Soru Eee ne yapalım şimdi taşıyalım mı, oylama mı yapalım, ne yapalım? --Turgut46 (mesaj) 19:24, 15 Ekim 2014 (UTC)

Yorum Yorum Ben taşınması taraftarıyım ancak Kullanıcı:Hacitalha'nın dediği de mantıklı geldi Arapça Vikipedideki gibi. "Selfie(Özçekim)" olsa olmaz mı?? -- •Master•Hobbit•Mc• Mesaj 19:31, 14 Ocak 2015 (UTC)

  • Yaygınlıktan dolayı selfie olmalı. Daha önceleri uzunca yapılan single-tekli tartışmalarına bakılabilir. Halkın kabul ettiği dile girer, etmediği girmez. TDK alternatif karşılıklar buluyor ancak bazıları kabul görmüyor. Özçekim de, -gözlemlediğim kadarıyla- konuyla dalga geçmek isteyenlerin, konuya mizahi yaklaşanların kullandığı bir sözcük şimdilik. Bilgisayar örneğine bakabilirsiniz, böyle bir sözcük yoktu ama TDK ortaya koyunca aniden benimsenmiş. Özçekim için böyle bir durum yok, sayfa taşınmamalı. - Seyit mesaj 15:30, 24 Ocak 2015 (UTC)
bilgisayar terimleri büyük bir istisna kabul edilir bu noktada. henüz teknoloji yeni yeni girmekteyken Aydın Köksal oturup terimlerin tamamını türkçeleştirmiş (2500 kelime) ve bütünlüklü bir çalışma olduğu için de yerleşmesi mümkün olmuş. bunu tdk'nin bir gecede sözlüğe eklediği kelimelerden ayırmak gerekir diye ve hazırlayana saygı olarak paylaşmak istedim. --kibele 15:57, 24 Ocak 2015 (UTC)
Keşke bunlara bu kadar vakit ayırmasak. Fikir birliği de yok ne yazık ki. Taşınsa ne olur taşınmasa ne olur? Vito'nun da hep dediği gibi yarar/zarar dengesine bakalım. Taşındığı zaman Türkçe yazım kurallarına uydurmakta zorlandığımız yabancı bir kelimenin yerine Türkçesini kullanmış ve cümle içinde kullanımını kolaylaştırmış oluruz ("selfieyi", "selfieye", selfieden"? "özçekimi", "özçekime", "özçekimden"?). Taşınmadığı zaman herkesin daha kolay ulaşmasını sağlarız yaygınlık açısından? "Selfie" zaten "özçekim"e yönlendiğinden bu soruna çözüm bulmuş oluruz bence, girişte de belirtiriz. Adlandırmaya ne kadar da çok takılıyoruz gerçekten... --Stultiwikiabana yaz 16:42, 25 Ocak 2015 (UTC)
  • Yorum Yorum Ben ve çevremdeki hiç kimse "özçekim" sözcüğünü kullanmıyor. Yaygın ve kullanımda olanın "selfie" olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple madde adının "selfie" olması gerektiğine inanıyorum. --Sadrettin mesaj 16:11, 27 Ocak 2015 (UTC)
Cevap Cevap Onlar Hürriyet gazetesi okumuyor herhalde. --E4024 (mesaj) 11:10, 10 Ağustos 2016 (UTC)

Oylama[kaynağı değiştir]


  • Taşınsın Taşınsın Özçekim maddesine mi taşınsın?
  • Kalsın Kalsın Selfie olarak mı kalsın?

Oylayalım:

  • Taşınsın Taşınsın Özçekim sayfasına --Turgut46 12:06, 13 Ocak 2015 (UTC)
  • Taşınsın Taşınsın İnsanların söylediğini anlayabilmesi ve yüzlerce yıldır başlıca sorunumuz olan iletişim eksikliğinin benzerini yaşamamak adına. --Kafkasmurat- 17:45, 13 Ocak 2015 (UTC)
  • Taşınsın Taşınsın -- •Master•Hobbit•Mc• Mesaj 19:36, 13 Ocak 2015 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Yukarıda belirtmiştim --Hacitalha 20:28, 13 Ocak 2015 (UTC)
  • Taşınsın Taşınsın Türkçe olması daha uygun. --SiLveRLeaD mesaj 20:03, 15 Ocak 2015 (UTC)
  • Taşınsın Taşınsın (Bazıları genelde kullanmıyor olsa da) Özçekim herkes tarafından biliniyor. Ayrıca Selfie üzerinde Özçekim'e yönlendirme olacağı için bilmeyenlerin(aslında unutanların) maddeyi bulamama gibi bir durumu olmayacak. Türkçe ansiklopedide İngilizcesi yerine Türkçesinin kullanılmasını yerinde olur. --Mavrikantmsj 20:19, 15 Ocak 2015 (UTC)
  • Taşınsın Taşınsın Eğer bir Türkçe karşılığı olmasaydı özgün adıyla kalmasını isterdim. Fakat burası Türkçe Vikipedi. Kullandığımız alet sonuçta bilgisayar değil mi? --Uğurkentmesaj 16:06, 24 Ocak 2015 (UTC)

@Turgut46, illa oy mu vermek lazım? Yukarıdaki diğer görüşlerin önemi yok mu? Ayrıca kopyala yapıştır yaparak maddeleri taşıyamazsınız.--B.S.R.F. 💬 23:35, 22 Ocak 2015 (UTC)
Tartışma sonucu da taşınsın diyenler oldu. --Turgut46 23:38, 22 Ocak 2015 (UTC)
Peki sizin öneriniz nedir? --Turgut46 23:43, 22 Ocak 2015 (UTC)
Oylama olmayacağı kesin. Yukarıda Rapsar size şu sayfayı göstermişti. Kibele de oylamanın doğru olmayacağını söylemişti. Buna rağmen oylama açmanız ilginç. Madde adlarını belirlerken yaygın kullanımları esas alıyoruz. Yapacağınız kısa bir arama sonrası hangisinin yaygın olduğunu görebilirsiniz.--B.S.R.F. 💬 23:51, 22 Ocak 2015 (UTC)
  • Vikipedi'de bu durumlar için oylama yapılmaz, tartışılarak doğru yol bulunur.--RapsarEfendim? 09:57, 23 Ocak 2015 (UTC)


  1. Sadece oylamaya takılıp kalmayın. Çünkü önce tartışıldı sonra oylandı. İkisi bir. Zaten değişiklik özetinde de yazıyor "tartışma ve oylama sonucu" diye.
  2. Rapsar'ın gösterdiği sayfa bir deneme yazısıdır. Bir politika değildir.
  3. Kibele oylama yapmayın demedi. Bütün tartışma yöntemleri tükenmeden oylama yapmayın dedi. Ki öncesinde tartışıldı ve çoğunluk taşınsın demesine rağmen oylama yaptım, direkt taşımadım.

--Turgut46 19:24, 23 Ocak 2015 (UTC)


  • Taşınsın Taşınsın Bu konu da kapansın. --E4024 (mesaj) 14:05, 26 Ocak 2015 (UTC)
E4024 ben maddeyi taşımıştım ancak BSRF geri aldı. Sonra da bu tartışmalar oldu işte. Bu kadar kişi taşınsın demesine rağmen. --Turgut46 15:24, 26 Ocak 2015 (UTC)
Ortada bir fikir birliği yok. Ayrıca Vikipedi çoğunluk demokrasisi değildir. Taşınması gerekirse de sizin yaptığınız gibi kopyala-yapıştır şeklinde taşınmaz, hedef sayfa bir hizmetli tarafından silinir ve taşıma yapılır.--B.S.R.F. 💬 15:27, 26 Ocak 2015 (UTC)
Ben kopyala-yapıştır yaparak hata yapmış olabilirim. Ama maksat maddeyi taşımaktı. Verdiğiniz bağlantıda Tartışma eşliğinde bir oylama yapmak kesin bir anlaşmaya varmayı sağlayacaktır. Örneğin kimilerine göre ansiklopedik kimilerine göre ansiklopedik olmayan maddelerin silinmeden önce oylanması gibi diyor. Öncesinde tartışıldı zaten, sonra oylandı. Ki ben sadece oylamaya göre taşıma yapmadım. --Turgut46 15:59, 26 Ocak 2015 (UTC)