Süt kebabı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Süt kebabı
Ülke(ler)Türkiye
YaratıcısıOsmanlı mutfağı
TürüKebap

Süt kebabı, kuzu veya koyun eti ile yapılan bir kebaptır.

Osmanlı mutfağındaki çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Melceü’t-Tabbâhîn[değiştir | kaynağı değiştir]

Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de süt kebabı tarifi verilmiştir.Tarifi:Kuzu yahut koyun eti nden mikdâr-ı kifâye doğrayıp tuz ve biber leyip bir iki saat miktarı terk oluna. Badehu bir tencere ye vazedip üzerine çıkınca halis süt koyup köpüğü gelince birkaç taşım kaynadıktan sonra mezkûr et parelerini tencereden ba‘de’lihrâc soğutup kaide üzere şişe geçirip hafif ateşte aheste çevirir iken yine bir miktar süt âmâde edip ve ateş kenarında sıcak dura. Kızarmaya başladıkta mezkûr sütten tavuk yeleği yle gâh bî-gâh ondan tılâ edeler. Damlası ziyade oldukta cüzi dakîk-i hâs ekeler. Bu usul üzere hareket olunup tamam kızardıkta ateşten indirip bir tabak içine vaz birle üzerine tarçın ekip tenâvül buyuralar. Pek hafif ve latif olur..[1]

Yemek Risalesi (Türk yemekleri: XVIII. yüzyıla ait yazma bir yemek risâlesi)[değiştir | kaynağı değiştir]

Süt kebabı tarifi verilmiştir.[2]

Ali Eşref Dede'nin Yemek Risalesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Süt kebabı tarifi verilmiştir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 3 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Mart 2022. 
  2. ^ Sefercioğlu, Nejat (1985). Türk yemekleri: XVIII. yüzyıla ait yazma bir yemek risâlesi. Kültür ve Turizm Bakanlığı. 18 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 
  3. ^ Dede, Ali Eşref (1992). Ali Eşref Dede'nin Yemek risalesi. Atatürk Kültür Merkezi. ISBN 978-975-16-0512-2. 18 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2022.