Sırık kebabı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sırık kebabı
Alternatif isimEşkiya kebabı
Ülke(ler)Türkiye
YaratıcısıOsmanlı mutfağı
TürüKebap

Sırık kebabı,Eşkıya kebabı Çorum-Kargı ve Sinop-Boyabat yöresine özgü bir kebap türü.

Yapılışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bütün olarak kesilen kuzunun derisi yüzülür ve içi temizlenir. Uzunca bir sırığa tam ortadan geçirildikten sonra özel olarak hazırlanmış çöplerle kuzunun karnı dikilir. Ocakta yakılan ateşin başında çevrilerek pişirilir. Pişirilirken akan yağ bir kapta toplanır. Buna serit adı verilir. Serit de ayrıca ısıtıldıktan sonra ekmekle birlikte yenir. 2-3 saat sonra iyice pişen kuzu, sırıktan çıkarılarak parçalanır ve servis edilir.

Yörelere Göre Çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Boyabat Sırık Kebabı[değiştir | kaynağı değiştir]

Boyabat Sırık Kebabı yörede uzun yıllardır, çoğunlukla çobanlar tarafından yapılan bir kebaptır. Eşkıya Kebabı olarak da bilinir. Boyabat Sırık Kebabı en az altı aylık Karayaka ırkı kuzu ile yapılır. Boyabat Sırık Kebabı yapımında Karayaka ırkı kuzuların kullanılmasının en önemli nedeni et kalitesidir.

Karakaya ırkındaki ortalama lif sayısı diğer ırklardaki kuzuların ortalama lif sayısından fazladır. Bu farklılık, kesim sonrası ette oluşan biyokimyasal değişikliklerde hızlı-glikolitik özelliği sayesinde moleküler düzeyde protein ve yağların parçalanması sonucu ete lezzet veren amino asitler ve çeşitli yağ asitlerini ortaya çıkarır ve bu da etin lezzet yönünden kalitesini arttırır.Boyabat Sırık Kebabı 28.09.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Coğrafi İşaret Platformu". Coğrafi İşaret Platformu. 25 Ocak 1999 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2021.