Kömbe böreği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kömbe böreği
Ülke(ler)Türkiye
YaratıcısıOsmanlı mutfağı
TürüBörek

Kömbe, Türkiye'ye özgü özellikle Orta Anadolu ve akdenizde Osmaniye,Kahramanmaraş,Sivas, Elazığ ve Malatya yöresine ait bir börek çeşididir. Yapılış şekilleri çok küçük farklılıklar gösterir. Geleneksel olarak iki sac arasında pişirilir. Ancak tabii ki günümüzde elektrikli fırınlarda, aynı tarifle pişirilebilmektedir.

İç harç, Patates, Kıyma ya da Tikeli fark etmez, bol kuru soğan, kırmızı pul biber ve karabiber ile tatlandırılırarak kavrularak konur ve başka bir ilave yapılmaz. Arzuya göre iç döşendikten sonra, tavada un ve tereyağla yapılmış kuymak ilave edilip üst hamur ondan sonra kapatılır.

İç malzemesine göre ad alır; Patatesli Kömbe,[1] Kıymalı Kömbe,[2]Peynirli Kömbe[3] gibi.

Yörelere Göre Çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Akçadağ kömbesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Malatya’nın Akçadağ ilçesinde Hıdırellez'de yapılan bir çeşit kömbe böreğidir.

Malatya’nın Akçadağ ilçesinde yöresel lezzetler arasında yer alan Akçadağ kömbesi için Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılan başvuru sonucu olumlu sonuçlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yer alan Akçadağ kömbesinin yakın zamanda tescilleneceği öğrenildi.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Patatesli kömbe tarifi". www.hurriyet.com.tr. 5 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Kömbe". Sabah. 3 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Gelinim Mutfakta Kömbe tarifi yapılışı ve malzemeleri". 17 Mart 2021. 11 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2021. 
  4. ^ İHA. "Malatya'nın Hıdırellez yemeği de coğrafi işaretle tescillendi". www.hurriyet.com.tr. 18 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2021.