Vikipedi:Haksızlığı kabullenmek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Siyasette, farklı adaylar tek bir pozisyon için yarışırken, kaybeden bir adayın yenilgi konuşması yapması iyi bir uygulama olarak kabul edilir. Wikipedia'da bir tartışmayı kaybettiğinizi kabul etmek, bir konuşma yapmanıza gerek olmamasına karşın, iyi bir uygulamadır. (Resimde, Mike Huckabee 2008 başkanlık seçimlerinde bir yenilgi konuşması yapıyor.)

Katkıyla alakalı tartışmalar sırasında, haksızlığı kabullenmek kavramı, kaybedilmiş bir tartışmayı bırakmak ve haksızlığı kabullenmeyi yalnızca ima yoluyla veya zaman aşımına uğratarak geçmesine izin vererek belirtmek yerine, basitçe nazik olmak ve açıkça "teslim olmak" anlamına gelir. Bir tavizin bir konuşma olması gerekmez ve aşağıdaki gibi en basit notasyonla belirtilebilir:

  • [[WP:KABUL|kabul et]]
  • [[WP:İYİ|iyi]]
  • [[WP:NEYSE|neyse]]

Geri adım atmak, tartışmayı gören diğer herkese çekişmeli tartışmanın sona erdiğini ve tarafların daha sonra yapıcı çalışmalara geçebileceğinin sinyalini verir.

Açıkça geri adım atmak aynı zamanda iyi niyeti gösterir. Genellikle tartışmalar sırasında geçerli karşı argümanlarla karşılaşırız. Düşmanca davranmak yerine, bu tür karşı argümanlardaki geçerli noktaları kabul edin. Bu sadece iyi niyeti ve nezaketi değil, aynı zamanda fikir birliğine varmaya yönelik olduğunuzu gösterir ve aslında bu tür her karşı iddiaya etkili bir şekilde yanıt verebilirseniz, argümanınızı daha güçlü hale getirir. Doğal olarak, karşı argümanın sizinkinden daha üstün olduğu durumlar olacaktır ve bu tür karşı argümanları duydukça kendi düşüncenizi değiştirebilirsiniz. Öylece çekip gitmek yerine, rakibinize/rakiplerinize mantık, akıl ve kavram netliği yoluyla tartışmayı kazandıklarını açıkça belirterek haksızlığınızı kabul edin.

Haksızlığı kabul etmek çeşitli şekillerde yardımcı olur:

  1. Yapılan katkılarla alakalı tartışmaların çözümünü gösterir.
  2. Tartışmada yeni konuların var olmasına yer açar.
  3. Düzenleme-tartışma sürecini tartışmadan çıkarıp katkı vermeye taşır.
  4. İyi niyetli ve dostane bir ortamı yaratır.
  5. Hararetli tartışmaları dağıtır.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]

  • Vikipedi:Özür dileme - Yalnızca hatalı olmanın yanı sıra, düşmanca davrandıysanız, yaptığınızla alakalı üzgün olduğunuzu da ekleyebilirsiniz.
  • Vikipedi:Karşılıklı geri çekilme (ikinci biçim) – Hatalı olduğun gösterildikten ve üzgün olduğunu söylemenin iyi olabileceğini anladıktan sonra, her şeyin (veya en azından en kötü kısmın) kelimenin tam anlamıyla yok olmasını istiyorsan, bu teknik olarak da mümkün olabilir.