Vikipedi:Günün kaliteli maddesi/Mart 2022

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan maddeler gösterilmektedir.

Günün maddesini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{Anasayfa dinamik içerik}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan maddelerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi:Günün maddesi sayfasında belirtebilirsiniz.




"You Belong with Me", Amerikalı şarkıcı ve sözyazarı Taylor Swift'in country pop tarzındaki şarkısıdır. Şarkının sözleri Swift ve Liz Rose'a, yapımcılığı ise Nathan Chapman ve Swift'e aittir. Şarkı 21 Nisan 2009 tarihinde, sanatçının ikinci stüdyo albümü Fearless'ın (2008) üçüncü single'ı olarak Big Machine Records etiketiyle yayınlandı. Swift, "You Belong with Me"yi bir arkadaşının kız arkadaşıyla telefon konuşmasındaki tartışmasından ilham alarak yazdığını söyledi. Şarkıda ağırlıklı olarak pop unsurları bulunur ve bir nevi platonik bir aşk konu edilir.

Eleştirmenler "You Belong with Me" için genelde olumlu yönde eleştirilerde bulundular. Şarkı 52. Grammy Ödülleri'nde Yılın Şarkısı, Yılın Kaydı ve En İyi Kadın Pop Vokal Performansı dallarında Grammy'ye aday oldu. Ticari yönden de iyi bir başarı elde etti. Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve ABD müzik listelerinde ilk onda yer aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


[[Dosya:|sağ|150px]] Samsun, Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1907 yılında Fransa'dan satın alınan dört Durandal sınıfı muhripten biridir. Gemi, Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı esnasında Osmanlı donanmasında görev yaptı.

Samsun, Trablusgarp Savaşı esnasında Osmanlı filosunun geri kalanı gibi İtalyan deniz gücüyle çatışmaya girmedi. 16 Aralık 1912'de İmroz Deniz Muharebesi'nde yer aldı. Ekim 1914'te Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'na girmesine sebep olan Karadeniz Baskını'na katıldı. Savaş boyunca Marmara Denizi'ne giren Müttefik denizaltılarına karşı devriye ve konvoy eskortu, ana filodaki zırhlılara eşlik, İstanbul Boğazı girişinde mayın tarama gibi birçok görevde bulundu. 1918'de enterne edilmiş Rus donanmasını teftiş etti. Cumhuriyet zamanında da donanmada görev yapan muhrip, 1932 yılında hizmet dışı bırakıldı ve 1949 yılında söküldü. (Devamı...)

(Düzenle)


Yunus Özyavuz (d. 17 Ağustos 1978, Samsun), bilinen sahne adıyla Sagopa Kajmer (veya bilinen eski adlarıyla DJ Mic Check ve Silahsız Kuvvet), Türk rap müzisyeni, müzik yapımcısı ve DJ'dir. 17 Ağustos 1978'de Samsun'da doğdu. İlköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimini Samsun'da tamamladı. Samsun'da yerel bir radyoda DJ'lik yaparak işe başladı. Daha sonra üniversite eğitimi için İstanbul'a geldi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Fars Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirerek mezun oldu. 1998'de Kuvvetmira adlı rap grubunu kurdu ve grupta Silahsız Kuvvet adıyla yer aldı. Türk rap sanatçılarının 1999 yılında çıkardığı rap albümü olan Yeraltı Operasyonu'nda yer aldı. Başta Silahsız Kuvvet mahlasını kullanan sanatçı, sonraları Sagopa Kajmer ismini kullanmaya başladı ve Sagopa Kajmer isimli bir albüm çıkardı. Bu albümden sonra On Kurşun'u, 2004'te de Bir Pesimistin Gözyaşları'nı piyasaya sürdü. (Devamı...)

(Düzenle)


Fiji, Kanada'nın Calgary şehrinde düzenlenen 1988 Kış Olimpiyatları'na, kayaklı koşuda bir sporcuyla katıldı. Böylece Fiji Kış Olimpiyatları tarihindeki ilk katılımını gerçekleştirmiş oldu. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Fijili sporcular, bu oyunlarda da madalya kazanamadı. Erkekler 15 km klasik kategorisinde yarışan Rusiate Rogoyawa, 1:01:26.3'lük derecesiyle yarışmayı 83. sırada tamamladı. Fiji'nin Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk katılımı; Melbourne, Avustralya'da düzenlenen 1956 Yaz Olimpiyatları'nda gerçekleşti. 1988 Kış Olimpiyatları ise Fiji'nin katıldığı ilk Kış Olimpiyat Oyunları oldu ve buradaki tek sporcusu da madalya kazanamadı. Ülkenin 1988 Kış Olimpiyatları'na gönderdiği sporcu, kayaklı koşuda yarışan Rusiate Rogoyawa'ydı. Rogoyawa ayrıca, 13 Şubat'ta gerçekleştirilen açılış töreninde Fiji kafilesinde ülke bayrağını taşıdı. (Devamı...)

(Düzenle)


Erken modern İskoçya’da cadı mahkemeleri, 16. yüzyılın başlarından 18.yüzyılın ortalarına kadar süren, büyücülük suçlarını konu alan yasal kovuşturmalardır. Bu mahkemeler, Erken Modern Avrupa'da yürütülen cadı mahkemelerinin bir parçasıydı. Orta çağın sonlarında büyücülük ile oluşturulan zararlar için mahkemeler yürütüldü, ancak 1563 Büyücülük Yasası'nın geçirilmesiyle hem büyücülük hem de cadılarla iletişime geçilmesi idamla cezalandırılabilecek suçlar hâline geldi. Yeni yasanın yürürlüğe girmesinin ardından yürütülen ilk büyük mahkemeler dizisi, 1589’da başlayan ve Kral VI. James'in hem “mağdur” hem de araştırmacı olarak önemli roller oynadığı Kuzey Berwick cadı mahkemeleriydi. VI. James büyücülükle ilgilenmeye başladı ve 1597’de Daemonologie adlı tezinde cadı avlarını savunan bir metin yayımladı. Ancak sonrasında kuşkuya kapıldı ve şüpheleri giderek arttı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Five Nights at Freddy's", Scott Cawthon tarafından geliştirilen hayatta kalma-korku oyunudur. Oyunun konusu "Freddy Fazbear's Pizza" adlı kurgusal bir pizza restoranında geçmektedir. Oyunda güvenlik görevlisi olarak çalışan oyuncunun amacı, hareket eden animatronik robotları güvenlik kameralarından izleyip kendini onlara karşı korumaktır. Clickteam Fusion 2.5 oyun motoru kullanılarak altı ayda geliştirilen Five Nights at Freddy's, Desura ve Steam'de Ağustos 2014'te piyasaya sürüldü. Oyun daha sonra iOS, Android, Windows Phone, Nintendo Switch, PlayStation 4 ve Xbox One'da piyasaya sürüldü. Piyasaya sürüldükten sonra oyun kısa sürede kült taraftarları elde etti ve özgünlüğü, basitliği ve atmosferi hakkında olumlu eleştiriler aldı. Five Nights at Freddy's, 18 Ağustos 2014'te Desura üzerinde en çok satan oyun oldu ve oyun YouTube'daki popüler "Let's Play" videolarına konu oldu. Oyunun başarısı, geliştirilmekte olan bir film uyarlaması ve birkaç devam oyunu, bir spin-off oyunu ve bir kitabı içeren medya serisinin başlatılmasına yol açtı. (Devamı...)

(Düzenle)


Nemmersdorf Katliamı veya Nemmersdorf Tecavüzü; 21 Ekim 1944'te, Kızıl Ordu işgali altında olan Doğu Prusya'daki bir Alman köyü Nemmersdorf'ta (günümüzde Mayakovskoye, Rusya) meydana gelen ve günümüzde mevcut olan verilere göre çoğu yaşlı, kadın veya çocuk olan en az 26 insanın öldürüldüğü ve iki kadının tecavüze uğradığı olaylardır. Olayların merkezinde, Wehrmacht ve Sovyet askerleri arasındaki çatışmaların ortasında kalan ve bir sığınaktayken Sovyet askerleri tarafından vurularak öldürülen 13 Nemmersdorflu vardı. Bunun yanında, köyün Kızıl Ordu tarafından ele geçirilmesi sırasında köy halkından olmayan bazı silahsız kişiler ve en az 6 Nemmersdorflu daha öldürüldü. Sivillerin ölümlerinin koşulları hâlâ tam olarak aydınlatılamamıştır ve olayların nasıl gerçekleştiği hakkında kesin bir görüş birliği yoktur, ancak 21. yüzyılda akademisyenlerin büyük çoğunluğu olayların bir Sovyet savaş suçu örneği olduğunu kabul etmektedir. (Devamı...)

(Düzenle)


Lady Gaga'nın et elbisesi, Lady Gaga'nın 2010 MTV Video Müzik Ödülleri'nde giydiği, çiğ dana bifteğinden yapılan ve basında "et elbise" olarak adlandırılan elbisedir. Arjantinli tasarımcı Franc Fernandez tarafından tasarlanan ve Nicola Formichetti tarafından şekillendirilen elbise Time tarafından 2010 yılının en önemli moda olayı olarak adlandırıldı. Et elbise de Gaga'nın diğer elbiseleri gibi arşivlenebilmesi için tahnitlendi ve kurutulmuş et şeklinde 2011 yılında Rock and Roll Hall of Fame'de sergilenmeye başlandı. Ödül töreninden sonra Gaga elbisenin insanların inandığı şeyler için savaşma ihtiyacının bir ifadesi olduğunu açıkladı ve ABD ordusunun "Don't ask, don't tell" ("sorma, söyleme") politikasından nefret ettiğini vurguladı. Elbise hayvan hakları savunucularının eleştirilerine maruz kaldı. Basın et elbise fikrinin özgünlüğünü çağdaş sanat ve popüler kültürden benzer örneklerle karşılaştırmalar yaparak tartışmaya açtı. (Devamı...)

(Düzenle)


Meksika, Norveç'in Lillehammer şehrinde düzenlenen 1994 Kış Olimpiyatları'na, alp disiplininde bir sporcuyla katıldı. İlk kez 1928 Kış Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, Kış Olimpiyatları tarihindeki beşinci katılımını gerçekleştirdi. Meksika'nın gönderdiği heyet, alp disiplini sporunda yarışan Hubertus von Hohenlohe'den oluşuyordu. Erkekler iniş kategorisinde yarışan Hubertus von Hohenlohe, 1:53.37'lik derecesiyle yarışmayı 48. sırada tamamladı. Meksika'nın Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk katılımı, Paris'te düzenlenen 1900 Yaz Olimpiyatları'nda gerçekleşti. 1928 Kış Olimpiyatları, Meksika'nın katıldığı ilk Kış Olimpiyat Oyunları oldu ve buradaki sporcuları da madalya kazanamadı. Ülkenin Norveç'in Lillehammer şehrinde düzenlenen 1994 Kış Olimpiyatları'na gönderdiği tek sporcu, alp disiplini sporunda yarışan Hubertus von Hohenlohe idi. Hohenlohe ayrıca Lysgårdsbakken'de gerçekleştirilen açılış töreninde Meksika kafilesinde ülke bayrağını taşıyan isimdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Ampirik sosyoloji veya görgül toplumbilim, birincil sosyolojik bilgilerin toplanması, işlenmesi ve anlatılması için metodolojik yöntem ve tekniklere dayanan toplumbilim çalışmasıdır. Toplum yaşamının ekonomi, hukuk, aile ve siyaset gibi yanlarının inceleme sırasındaki durumunu betimler. Gündelik hayatın yönleriyle; kaynak veya bilgi formu olarak kullanılan ya da kullanılabilen sağduyu ile ilişkilendirilir. İnsanların birbirlerini nasıl takdir ettiklerini ve birbirleriyle nasıl anlaştıklarını tümevarımsal biçimde inceler. 1895 ve 1929 yılları arasında Amerika'da gelişimi başlayan ampirik sosyoloji, İlerici Dönem'in sosyal reform hareketlerinde kökleri olan bir Amerikan geleneğidir. Ampirik sosyolojide, belirli bir sosyal fenomen üzerinde tümevarımsal araştırmalar yapılır. Alman sosyolog Ferdinand Tönnies'e göre ampirik sosyoloji, olgusal bilgi veya kanıtların toplanmasıdır. (Devamı...)

(Düzenle)


Nijerya, Güney Kore'nin Pyeongchang şehrinde düzenlenen 2018 Kış Olimpiyatları'na, kadınlar ikili kategorisinde 3 bobsled sporcusu ve kadınlar kategorisinde 1 skeleton sporcusuyla katıldı. 2018 Kış Olimpiyatları ülkenin Kış Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk katılımıydı. Yarışan Nijeryalı sporcular madalya kazanamadı. Nijerya, Yaz Olimpiyatlarına ilk kez 1952'de katıldı, Kış Olimpiyatlarına ise ilk kez 2018 yılında katılabildi. Nijerya'yı temsil eden heyetin başında Gbenga Elegbeleye ve Dr David Olusoga Ogbolu bulunuyordu. Nijerya heyeti ise 3 kadın bobsledçi; Seun Adigun, Akuoma Omeoga, Ngozi Onwumere ve 1 kadın skeleton yarışçısı, Simidele Adeagbo'dan oluşuyordu. Açılış töreninde, Nijerya kafilesinde ülke bayrağını taşıyan isim Onwumere idi. Kapanış töreninde ise bayrağı taşıyan isim Adeagbo idi. Heyet, Pyeongchang'a gitmeden önce hazırlıklar, kıyafetler ve tüm harcamalar için bağış topladı. Bağışların sonucunda takım 75.000 dolardan fazla para topladı. (Devamı...)

(Düzenle)


Büyük Balık (Özgün ismiyle: Big Fish), Tim Burton'ın yönettiği, John August'un yazdığı 2003, ABD yapımı fantastik drama filmidir. Daniel Wallace'ın Büyük Balık: Efsanevi Ölçülerde Bir Roman adlı romanından uyarlanan filmin başrollerinde Ewan McGregor, Albert Finney, Billy Crudup, Jessica Lange, Alison Lohman, Steve Buscemi, Helena Bonham Carter ve Danny DeVito yer alır. Will Bloom (Crudup), babası Edward (Finney) ile hiç konuşmadan geçirdiği üç yılın ardından Alabama'daki ailesinin yanına döner. Ölmek üzere olan Edward hayat hikâyesini kendi eşsiz, abartılı ve tamamen fantastik olaylara dayanan üslubuyla anlatmaya başlar, bu geriye dönüşlerde Edward'ın gençliği McGregor tarafından canlandırılır. Filmin, babasının ölümüyle birlikte projeyi alan, Tim Burton'dan önce, ilk olarak Steven Spielberg tarafından yönetilmesi planlanmıştı. Büyük oranda Alabama'da çekilen film Burton'ın Makas Eller ve Hayalet Süvari gibi filmleri kadar Gotik tonlar içermez. Eleştirmenler filmi Burton'ın başyapıtı olarak göstermişlerdir. (Devamı...)

(Düzenle)


Simpson ailesi, Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'da yer alan ve şova adını veren kurgusal karakterlerden oluşan ailedir. Simpsonlar, ebeveynler Homer ve Marge ile onların üç çocuğu Bart, Lisa ve Maggie'den oluşan bir çekirdek ailedir. Springfield kasabasında 742 Evergreen Terrace'de yaşamaktadırlar. "Simpson ailesi" fikri, James L. Brooks'un lobisinde beklemekte olan karikatürist Matt Groening tarafından ortaya çıktı. Groening, yarattığı karakterlere kendi ailesindeki üyelerin adını verdi fakat kendi adı yerine "Bart" ismini kullandı. Aile, 19 Nisan 1987 tarihinde The Tracey Ullman Show kısası "Good Night" ile çıkış yaptı ve 17 Aralık 1989 tarihinde yayımlanmaya başlayan kendi dizisine sahip oldu. Beş ana aile üyesinin yanı sıra, ailede küçük ve büyük birçok karakter mevcuttur. Homer'ın babası Abraham Simpson; Marge'ın kızkardeşleri Patty ve Selma Bouvier ve ailenin iki evcil hayvanı olan Santa's Little Helper ile Snowball II, en çok tekrarlanan karakterlerdir. Homer'ın annesi Mona Simpson, Homer'ın "Vegas karısı" Amber, Marge'ın annesi Jacqueline Bouvier ile ikincil akrabaların tümü, diğer aile üyelerini oluşturmaktadır. (Devamı...)

(Düzenle)


Atlasjet'in 4203 sefer sayılı uçuşu, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'na yapılması planlanmış, tüm yolcular ve mürettebatın ölümüne yol açan bir kazayla sonuçlanan Atlasjet seferidir. İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Isparta'ya 29 Kasım 2007 günü saat 23:20'de havalanması gerekirken, Priştine seferinden geç dönmesi nedeniyle 30 Kasım'da saat 00:51'de toplam 50 yolcu ve 7 mürettebat ile İstanbul'dan kalkış yapan KK4203 sefer sayılı uçak, saat 01:36'da Süleyman Demirel Havalimanı'na inişe geçtiği sırada Isparta'ya 18 km mesafede Keçiborlu'da düştü. Atlasjet Havayolları başkanı Tuncay Doğaner kazadan kimsenin sağ kurtulamadığını açıkladı. Atlasjet'in World Focus Havayolları'ndan kiralamış olduğu uçak bir McDonnell Douglas MD-83 idi. Uçak kaza esnasında World Focus Havayolları pilotları tarafından kumanda edilmekteydi. (Devamı...)

(Düzenle)


"You're Not Sorry", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift tarafından yazılan ve seslendirilen country pop tarzındaki şarkıdır. Prodüktörlüğü Nathan Chapman ve Swift tarafından yapılan şarkı, 28 Ekim 2008 tarihinde Big Machine Records etiketiyle sanatçının ikinci stüdyo albümü Fearless'ın promosyon teklilerinden (single'larından) biri olarak iTunes'da satışa sunuldu. Ayrıca yayınlandıktan sonra Kanıt Peşinde dizisinde remix versiyonu kullanıldı. Swift, "You're Not Sorry"yi, eski bir sevgilinin sonradan ortaya çıkan gerçek yüzünden esinlenerek yazdığını belirtti. Bir balad olan şarkıda, country ve rock müzik etkisi vardır. Müzik eleştirmenlerinin şarkı ile ilgili eleştirileri genel olarak olumlu yönde oldu. Bunun yanında Kuzey Amerika'da ticari anlamda iyi bir başarı elde etti. Hem Canadian Hot 100 hem de Billboard Hot 100 listesinde on bir numaraya kadar ulaşan şarkı, Birleşik Devletler'de Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA)'den altın sertifika almıştır. (Devamı...)

(Düzenle)


Rodos kan iftirası, 1840'ta Yahudilere atılmış bir kan iftirasıdır. O dönemde Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı olan Rodos'taki Yunan Ortodokslar, 1840 yılının Şubat ayında kaybolan bir Hristiyan erkek çocuğunu bir ayin esnasında kurban ettikleri gerekçesiyle Yahudileri suçladı. Başlangıçta kan iftirası, aralarında Birleşik Krallık, Fransa, Avusturya İmparatorluğu, İsveç ve Yunanistan olan bazı Avrupa ülkelerinin konsoloslukları tarafından desteklendi. Bunlardan bazıları ise sonradan Yahudi cemaatini desteklemeye başladı. Rodos'un Osmanlı valisi, uzun yıllar süren kan iftiralarını kabul etmeme geleneğini bozup dini cinayet suçlamalarını destekledi. Hükûmet birkaç Yahudiyi tutukladı ve bunlardan bazılarına işkence yapıp suçlamaları zorla kabul ettirdi. Yahudi mahallesi on iki gün boyunca ablukaya alındı. Rodos Yahudi cemaati, İstanbul Yahudi cemaatinden yardım edilmesini talep etti ve İstanbul Yahudi cemaati bu talebi Avrupa hükûmetlerine iletti. (Devamı...)

(Düzenle)


2012 Eurovision Şarkı Yarışması, 57. kez gerçekleştirilen Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Azerbaycan adına yarışan Ell & Nikki'nin 2011 yarışmasını kazanmasının ardından Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlendi. 22 ve 24 Mayıs günlerindeki yarı finaller ile 26 Mayıstaki final aşamaları yeni inşa edilen Kristal Salon'da gerçekleştirildi. Kırk iki ülkenin katıldığı yarışmaya, en son 2009 yarışmasına katılan Karadağ geri dönerken, Azerbaycan ile Karabağ Savaşı'ndan beri çözülemeyen sorunlar ve güvenlik kaygısı nedeniyle Ermenistan ve Eurovision yerine 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası (Ukrayna ile birlikte ev sahipliği yaptığı) ve 2012 Yaz Olimpiyatları'na odaklanılacağı gerekçeleriyle Polonya katılmaktan vazgeçti. Öte yandan pek çok insan hakları savunucusu, Azerbaycan'daki hükûmetle ilgili endişelerin ifade edilmesinin kısıtlanmasını protesto etti. (Devamı...)

(Düzenle)


Asar-ı Tevfik, 1860'larda inşa edilen ve sınıfının tek üyesi olan, Osmanlı donanmasının zırhlı bir savaş gemisiydi. Aslen Mısır Hidivliği tarafından İbrahimiye ismiyle sipariş edilen gemi, daha sonra Osmanlılar tarafından alındı. Kırım Savaşı'ndan sonra 1860'larda Osmanlı filosu için bir genişleme programının bir parçası olarak inşa edilen Asar-ı Tevfik, sekiz adet 220 mm toptan oluşan bir ana batarya ile donatılmış 4.600 metrik tonluk barbetli bir merkezî bataryalı zırhlıydı. Asar-ı Tevfik, yirmi yılı aşkın bir süre Osmanlı donanmasında görev yaptı. Gemi, 19. yüzyılın sonlarında donanmanın amiral gemisi olarak Bahriye Nazırı Arif Hikmet Paşa tarafından komuta ediliyordu. Bu dönemde iki büyük savaşta, 93 Harbi'nde (1877-1878) ve Birinci Balkan Savaşı'nda (1913) çatışmalarda bulundu. İlk çatışma sırasında bir Rus torpido botu tarafından torpidolansa da hafif hasar gördü. (Devamı...)

(Düzenle)


The Fame, Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın ilk stüdyo albümüdür. 19 Ağustos 2008 tarihinde Interscope Records etiketiyle satışa sunuldu. 2008 yılında KonLive Distribution ve Cherrytree Records'a katıldıktan sonra Gaga, başta RedOne, Martin Kierszenbaum ve Rob Fusari olmak üzere çeşitli yapımcılarla albüm üzerinde çalışmaya başladı. Müzikal olarak The Fame, synthpop ve dans-pop ritimleri içerir, ayrıca 1980'lerin pop müziğinin etkilerine rastlanır. Sözler, Gaga'nın şöhrete olan sevgisinin yanı sıra aşk, seks, para, uyuşturucu ve cinsel kimlik gibi konuları barındırır. Şarkıcı, albümün tanıtımı için çeşitli televizyon programlarına katıldı ve ilk turnesi olan The Fame Ball Tour'u düzenledi. The Fame, 2009 yılında yayımlanan The Fame Monster'ın deluxe sürümünde bonus disk olarak yer aldı. Albüm, müzik eleştirmenlerinden genel anlamda olumlu eleştiriler topladı, albümdeki sözlerin içeriği ile Gaga'nın müzikal ve vokal yeteneği övüldü. (Devamı...)

(Düzenle)


Miletli Aspasia (y. MÖ 470 - y. MÖ 400, Grekçe: Ἀσπασία), Atinalı devlet adamı Perikles'le olan ilişkisiyle ünlenmiş olan Miletli bir kadındır. Yaşamı hakkında çok az bilgi bulunmaktadır. Erişkin döneminin büyük kısmını Atina’da geçiren Aspasia, Perikles'i ve Atina siyasetini etkilemiş olabilir. Platon, Aristofanes, Ksenofon ile birlikte dönemin diğer yazarlarının eserlerinde adından söz edilmiştir. Antik yazarlar Aspasia'nın aynı zamanda bir genelev işlettiğini ve fahişe olduğunu da yazar. Ancak günümüz bilim insanları tarafından, bu bilgilerin Perikles'i küçük düşürmeye çalışan komik yazarlarca ileri sürüldüğü aktarılmakta ve bu konu halen tartışmalı bir konu olarak görülmektedir. Hatta bazı araştırmacılar Aspasia'nın hetaera ya da fahişe olduğu yönündeki tarihsel geleneği de sorgulayarak, Perikles ile evlenmiş olabileceğini de ileri sürmektedir. Aspasia'nın Perikles’ten olan oğlu Genç Perikles daha sonra Atina'da general olmuş ve Arginusae Savaşı'ndan sonra idam edilmiştir. (Devamı...)

(Düzenle)


Lisa Simpson, Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'da yer alan kurgusal bir karakterdir. Simpson ailesinin orta çocuğu ve büyük kızıdır. Seslendirmesi Yeardley Smith tarafından yapılmaktadır ve ilk kez 19 Nisan 1987 tarihinde The Tracey Ullman Show kısası "Good Night"ta göründü. Lisa, James L. Brooks'un ofisinin lobisinde beklemekte olan karikatürist Matt Groening tarafından yaratıldı ve tasarlandı. Groening, kendi çalışması Life in Hell'e dayanan kısa bir animasyon dizisinin sunumu için çağırılmıştı fakat bunun yerine bir dizi yeni karakter oluşturmaya karar verdi. Karaktere kız kardeşi Lisa Groening'in adını verdi. The Tracey Ullman Show'da üç sezon yayınlandıktan sonra, Simpson ailesi 17 Aralık 1989 tarihinde Fox'ta yayınlanmaya başlanan kendi şovuna sahip oldu. Sekiz yaşında olan Lisa, Simpson ailesinin orta çocuğu ve Homer ile Marge'ın en büyük kızı, Bart'ın kız kardeşi ve Maggie'nin ablasıdır. Lisa, oldukça zeki biridir ve saksofon çalmaktadır. (Devamı...)

(Düzenle)


Gılgamış, Sümer şehir devleti Uruk'un tarihî kralı, antik Mezopotamya mitolojisinin önemli bir kahramanı ve 2. binyılın sonlarında Akadca yazılan epik şiir Gılgamış Destanı'nın protagonistidir. Muhtemelen MÖ 2800 ile 2500 arasındaki bir zaman aralığında ülkeyi yönetmiş ve ölümünden sonra tanrısallaştırılmıştırUr'un üçüncü hanedanlığı (y. MÖ 2112-2004) döneminde Sümer efsanelerinde önemli bir şahsiyet olmuştur. Gılgamış'ın efsanevi kahramanlıkları günümüze kadar gelen beş Sümer şiirinde anlatılmıştır. Bunların tespit edilebilen en eskisi Gılgamış, Enkidu ve Ölüler Diyarı'dır. Bu şiirde Gılgamış, tanrıça İnanna'nın yardımına gelir ve tanrıçanın huluppu ağacını istila eden yaratıkları defeder. İnanna, Gılgamış'a mikku ve pikku adı verilen iki bilinmeyen nesne verir fakat Gılgamış, bunları kaybeder. Enkidu'nun ölümünden sonra gölgesi, Gılgamış'a Ölüler Diyarı'nın kasvetli koşullarını anlatır. (Devamı...)

(Düzenle)


Ne-Yo, veya gerçek adıyla Shaffer Chimere Smith (d. 18 Ekim 1979), ABD'li bir R&B şarkıcısı, söz yazarı, yapımcı, oyuncu ve dansçıdır. Kariyerinin başlangıcından bugüne, Amerikan Billboard Hot 100 listesinde ilk ona giren beş şarkısı, Billboard 200 listesinde zirveye oturan iki albümü bulunmaktadır. Ayrıca, Ne-Yo'nun diğer sanatçılar için yazdığı parçalar arasında da liste başı olanlar mevcuttur. Ne-Yo, müzik sanayisine R&B şarkıcısı Mario için yazdığı "Let Me Love You" parçasıyla adım attı. Parçanın ABD'deki başarıları sonucunda, Ne-Yo ve Def Jam şirketinin başkanı arasında, sözleşme imzalamak üzere bir görüşme gerçekleşti. Ne-Yo, 2006 yılında, ABD'de bir numara olan hiti "So Sick"in de içinde yer aldığı In My Own Words adlı ilk albümünü Def Jam şirketi aracılığıyla piyasaya sundu. Ne-Yo, 18 Ekim 1979'da Arkansas eyaletinin Camden şehrinde dünyaya geldi ve Shaffer Chimere Smith adıyla vaftiz edildi. (Devamı...)

(Düzenle)


2013 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası finali, Türkiye'de düzenlenen 2013 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nın şampiyonunu belirlemek için İstanbul'daki Türk Telekom Stadyumu'nda, 13 Temmuz 2013 tarihinde oynanan maçtır. Fransa ile Uruguay takımları arasında oynanan final maçının normal süresi ve uzatma dakikaları golsüz eşitlikle tamamlandı. Seri penaltı atışları sonucunda rakibini 4-1 yenen Fransa, kupanın sahibi oldu.

Fransa, organizasyon tarihindeki en büyük başarısını 2011 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nda yarı final oynayarak elde etmişti. 2013 turnuvasını ise şampiyon olarak tamamlayarak tarihinde ilk defa bu kupanın sahibi oldu. En büyük başarısını 1997 turnuvasında final oynayarak elde eden ve bu finalde Arjantin'e 2-1 kaybeden Uruguay ise, turnuva tarihinde ikinci kez finalde kaybetti. Finale kalan Fransa ve Uruguay takımları, daha önce 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nda sadece bir defa karşılaşmışlardı. (Devamı...)

(Düzenle)


Chrome Division, Dimmu Borgir'in vokalisti Shagrath ile The Kovenant'ın kurucusu Lex Icon tarafından 2004 yılında kurulan Norveçli heavy metal grubudur. Shagrath'ın yan projesi olarak kurulmamış olsa da günümüzde öyle değerlendirilmeye başlanmıştır. Ritim gitarında Shagrath, vokalde Susperia'dan Shady Blue, solo gitarda Ricky Black, bas gitarda Björn Luna ve bateride Tony White'tan oluşan grup, motosiklet alt kültüründen de derin izler taşımaktadır.

Grup günümüze dek üç albüm yayınladı. Doomsday Rock 'n Roll albümü 2006'da, Booze, Broads and Beelzebub albümü 2008'de ve 3rd Round Knockout albümü de 2011 yılında yayınlanan grup, Nuclear Blast ile üç albümlük anlaşma yapmıştı. Albüm tanıtma çalışmaları için "Serial Killer" adlı şarkıya çekilen video klip, İsveçli yönetmen Patric Ullaeus tarafından yönetildi. (Devamı...)

(Düzenle)


"Simpsons Roasting on an Open Fire", ayrıca "The Simpsons Christmas Special" olarak da bilinen, Amerikan animasyon TV dizisi Simpsonlar'ın ilk uzun bölümüdür. Esasen ilk sezonun sekizinci bölümü olarak yayınlanması planlanmıştı. Amerika Birleşik Devletleri'nde 17 Aralık 1989 tarihinde Fox Broadcasting Company'de yayımlandı. Bölümde, Homer, Noel ikramiyesi almayacağını fark eder ve bu nedenle, ailenin Noel hediyeleri alacak parası olmaz. Finansal sorunlarını gizlemeye karar verir ve Noel Baba mağazasının departmanında işe başlar fakat sonradan işin yeterince ödeme yapmadığını anlar. Homer ile Bart, biraz para kazanma umuduyla Noel arefesinde bir köpek yarışına giderler. Bölüm, Mimi Pond tarafından yazıldı ve David Silverman tarafından yönetildi. Bölümün adı, "Chenuts Roasting on an Open Fire" olarak da bilinen "The Christmas Song"'u ("Noel Şarkısı") ima etmektedir. (Devamı...)

(Düzenle)


Yenidoğan sarılığı, ya da bebek sarılığı, yeni doğmuş bebeklerde kanlarındaki bilirübin miktarının artması neticesinde görülen bir çeşit sarılıktır. Doğumdan sonraki ilk haftada her doğan bebeğin kanında az veya çok derecelerde mutlaka bilirübin miktarında artış gözlenmektedir. Yenidoğan sarılığı, hayata yeni başlamış bebeklerde en sık görülen sıkıntılardan birisidir. Normal doğan bebeklerin %60'ında görülürken erken doğan bebeklerin %80'inde görülebilmektedir. Bir bebeğin anne karnında sahip olduğu kanındaki alyuvarlar normal bir insandakinden farklıdır. Bu tür alyuvarlar fetal hemoglobini (HbF) denilen türdendir. Bebek doğar doğmaz işlevini yitiren bu farklı tipteki alyuvarlar hızla parçalanıp yıkılmaya başlarlar ve yerine yeni tipte hemoglobin (HbA) içeren alyuvarlar üretilmeye başlanır. Bölünerek yıkılan alyuvarlar aşırı miktarda bilirübin maddesi üremesine neden olur. (Devamı...)

(Düzenle)


2013 Türkiye Süper Kupası, 2012-13 Süper Lig şampiyonu Galatasaray ile 2012-13 Türkiye Kupası şampiyonu Fenerbahçe arasında 11 Ağustos 2013 tarihinde Kayseri Kadir Has Şehir Stadyumu'nda oynanan kırkıncı Süper Kupa maçıdır. Galatasaray, rakibini normal süresi golsüz biten mücadelenin ekstra uzatma bölümünde bulduğu golle 1-0 mağlup ederek kupayı üst üste ikinci kez kazandı. Bu mücadele Fenerbahçe-Galatasaray derbisindeki üç yüz yetmiş beşinci karşılaşma oldu. 12 Ağustos 2012 tarihinde yine Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan 2012 Süper Kupası'nı Galatasaray 3-2 kazanarak müzesine götürmüştü. Galatasaray, bu karşılaşma ile birlikte yirminci kez Süper Kupa'da mücadele etti. Fenerbahçe takımı ise on yedinci kez Süper Kupa'da boy gösterdi. Maçın 90 dakikalık normal süresi 0-0'lık beraberlikle sona erdi. Uzatma bölümünün 99. dakikasında Didier Drogba'nın kafa ile attığı golle Galatasaray 1-0 öne geçti. (Devamı...)

(Düzenle)


Necm-i Şevket, 1860'larda Osmanlı donanması için inşa edilen iki Asar-ı Şevket sınıfı merkezî bataryalı gemi tipindeki zırhlı korvetlerin ikincisidir. Başlangıçta Mısır Hidivliği tarafından Muzaffer adıyla sipariş edildi ancak yapım aşamasındayken Osmanlı İmparatorluğu tarafından el konuldu. Gemi inşasına Fransız Forges et Chantiers de la Gironde tersanesinde 1867'de başlandı, 1868'de denize indirildi ve Mart 1870'te Osmanlı donanmasında hizmete girdi. Asar-ı Şevket sınıfı zırhlılar, merkezî bir kazamat içinde dört adet 178 mm ve döner tablalı barbette yer alan bir adet 229 mm Armstrong top ile silahlandırılmıştı. Gemi ilk kez 1877-1878'de 93 Harbi sırasında Kafkasya'daki Osmanlı güçlerini destekleme amacıyla çatışmaya girdi ve daha sonra Tuna Nehri ağzındaki Sulina Limanı'nı savunmada yardımcı oldu. Savaşın ardından Osmanlı filosunun geri kalanıyla beraber Haliç'e çekilerek terk edildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Elbette, Türk şarkıcı Candan Erçetin'in üçüncü stüdyo albümüdür. 1 Ocak 2000'de Topkapı Müzik tarafından yayımlandı. Pop ve halk müziği tarzında olan albüm, Erçetin'in 1997 çıkışlı Çapkın albümünden sonra satışa sunduğu ilk stüdyo albümüdür. Sekiz şarkının sözlerini tek başına, bir şarkıyı ise Erçetin ile birlikte yazan Mete Özgencil, albümde en çok adı geçen söz yazarıdır. Özgencil ile Erçetin'in çalıştığı son albüm olan Elbette'nin yapımcılığını Rıza Erekli üstlenmiştir, kayıtları İstanbul'daki Erekli & Tunç Stüdyosu'nda yapılmıştır. On üç ana şarkıdan oluşan Elbette diskinin sonunda, bir şarkının gizlenmiş bonus versiyonu yer aldı. Erçetin, ilk albümünde olduğu gibi bu albümünde de Balkan uluslarına ait bestelerden faydalandı. Çapkın albümünü çıkardıktan sonra kendisinin yaşadıkları, Elbette'nin oluşmasını sağladı. Altısı hayatı, yedisi ise aşkları konu edinen şarkılar, Erçetin'in beğenisi etrafında gelişti ve Erçetin'in beğenisine göre albüme dahil edildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Juche Kulesi, ya da resmi adıyla Juche Fikri Kulesi (Hangıl: 주체사상탑; Hança: 主體思想塔, Cuçe Sasangtap), Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yer alan, adını Kim İl-sung'un doktrinleştirdiği Juche felsefesinden alan beton dikilitaş tarzındaki anıtsal sütundur. Sosyalist gerçekçi sanat tarzının bir örneği olan anıtın önünde İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli'nden esinlenilen; proletaryayı, çiftçilerini ve entelijansiyayı temsil eden orak, çekiç ve yazı fırçası taşıyan üç kişinin bulunduğu 30 metre yüksekliğinde bronz bir heykel bulunmaktadır. Marksist-Leninist temellere dayalı Juche felsefesinin (bazı kaynaklarda Kimilsungizm olarak da geçer) Türkçe karşılığı "Bağımsız duruş" ve "Kendi kendine yetebilme hâli" dir. Kim İl-sung; Juche adını verdiği düşüncesiyle dogmatizmi yenmeyi amaçlamış, felsefi ve ideolojik alanda kendine yeterliliğin temelini meydana getirmek istemiş ve bunun sonucu olarak Juche kavramı toplum hayatının her alanına girmiştir. (Devamı...)

(Düzenle)




Bugün 26 Nisan 2024, Cuma ; saat 03.35 UTC