Daemonologie

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Daemonologie
YazarI. James
Ülkeİngiltere
DilOrta İngilizce, İrlandaca, İskoçça
TürlerOkültizm, Felsefe, Din, Tez çalışması
Yayım1597
YayımcıNewes from Scotland

Daemonologie (veya tam adıyla Daemonologie, In Forme of a Dialogue, Divided into three Books: By the High and Mighty Prince, James &c.) 1597'de[1] İskoçya Kralı VI. James (daha sonra İngiltere kralı) tarafından çağdaş büyücülük ve eski kara büyüde kullanılan çeşitli kehanet yöntemleri arasındaki tarihsel ilişkiler üzerine felsefi bir tez olarak yazıldı ve yayınlandı.

Demonoloji ve iblislerin sıkıntılı insanları rahatsız etmek için kullandıkları yöntemler üzerine olan bir çalışma da buna dahil edildi. Kitapta ayrıca kurt adamlar ve vampirler gibi konulara da değiniliyor. Büyücülüğün tarihi, uygulamaları ve sonuçları ile kilise hukukunun egemen olduğu bir Hristiyan toplumundaki cadı olmakla suçlanan kişiye zulmetmenin nedenleri hakkında yanlış bilgilendirilmiş bir halkın eğitilmesi siyasi ama teolojik bir beyandı.

Bu kitabın, William Shakespeare tarafından Macbeth üretiminde kullanılan ana kaynaklardan biri olduğuna inanılıyor.[2] Kral James aynı zamanda büyüye ilgi duyup pratiğe dökmüş bir insandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Evans, G. Blakemore (1997). The Riverside Shakespeare (2 bas.). Boston [u.a.]: Mifflin. s. 1356. ISBN 0-395-75490-9. 
  2. ^ Warren, Brett. The Annotated Daemonology of King James. A Critical Edition. In Modern English. 2016. s. 107. ISBN 1-5329-6891-4. If this sounds familiar, Shakespeare took inspiration from this very passage and applied the same methods of witchcraft to his play Macbeth just a few years after the publication of Dæmonologie. All of the inhabitants of England and Scotland would have been familiar with this case and as the play of Macbeth is also set in Scotland, many quotes from King James' dissertation are taken as inspiration.