Kuzey Berwick cadı mahkemeleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kuzey Berwick Cadıları yerel kirkyard'da şeytanla buluşuyor, yerel bir broşür olan Newes from Scotland'dan

Kuzey Berwick cadı mahkemeleri, 1590'da Doğu Lothian, İskoçya'daki, Kuzey Berwick'teki St. Andrew's Auld Kirk'te büyücülükle suçlanan bir dizi insanın duruşmalarıydı. İki yıl boyunca sürdürüldü ve yetmişin üzerinde insan suçlandı. Bunlar arasında, ihanet suçlamasıyla yargılanan Bothwell'in 5. Earl'ü Francis Stewart da vardı .

"Cadıların" covenlerini günümüzün Kuzey Berwick Limanı bölgesinin bir parçası olan Auld Kirk Green'de tuttukları iddia edildi. İtiraflar Edinburgh, Old Tolbooth'ta işkence altında alındı. Bu mahkemelerin ana kaynağı ilk olarak 1591 tarihli Newes from Scotland broşüründe, daha sonra King James'in 1597'de Daemonologie adlı çağdaş büyücülük tezinde yayınlandı.

Danimarka bağlantısı[değiştir | kaynağı değiştir]

İskoçya'daki ilk büyük büyücülük zulmüydü ve Danimarka ve İskoçya'nın kraliyet hanedanlarını kapsayan sansasyonel bir davayla başladı. Kral I. James, Danimarka Kralı IV. Christian'ın kız kardeşi Prenses Anne ile evlenmek için Kopenhag'a gitti. İskoçya'ya döndüklerinde korkunç fırtınalarla karşılaştılar ve yollarına devam etmeden önce birkaç hafta Norveç'e sığınmak zorunda kaldılar. Danimarka filosunun amirali Peder Munk, haznedar Christoffer Valkendorff ile gemilerin durumu hakkında durumu görüştü ve fırtınadan Kopenhag'da hakaret ettiği yüksek bir memurun karısını suçladı. Danimarka'da 1590 Temmuzunda cadı mahkemeleri yapıldı.[1] İlk Danimarkalı kurbanlardan biri, baskı altında diğer beş kadının adını veren Anna Koldings'ti; bunlardan biri Kopenhag burgomasterinin karısı Malin'di. Hepsi Kraliçe Anne'nin yolculuğunu tehdit eden fırtınaları yükselttiği için büyü yapmaktan suçlu olduklarını ve gemisinin omurgasına tırmanmak için şeytanlar gönderdiklerini itiraf ettiler. Eylül ayında iki kadın Kronborg'da cadı olduğu gerekçesiyle yakıldı.[2] James Danimarka'da gerçekleşen olayları duydu ve kendi mahkemesini kurmaya karar verdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ankarloo, B., Clark, S. & Monter, E. W. Witchcraft and Magic in Europe. p. 79
  2. ^ Ethel Carleton Williams, Anne of Denmark (London, 1970).