Vikipedi:Günün kaliteli maddesi/Eylül 2023

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan maddeler gösterilmektedir.

Günün maddesini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{Anasayfa dinamik içerik}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan maddelerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi:Günün maddesi sayfasında belirtebilirsiniz.




Aşk Kaç Beden Giyer?, Belçikalı-Türk şarkıcı Hadise'nin beşinci stüdyo albümüdür. 12 Nisan 2011'de Seyhan Müzik tarafından yayımlandı. Hazırlık süreci 2010 yılında başladı ve şarkıcı, yıl sonuna gelindiğinde şarkılarını piyasaya sürmeyi planladığından bahsetti. Ancak yeni şarkıları için iş birliğine gittiği şarkı yazarı sevgilisi Sinan Akçıl'dan Kasım 2010'da ayrılması ve Akçıl'ın kendisine verdiği bazı şarkıları geri çekmesi üzerine albümün hazırlık süreci uzadı. Hadise, yapımcılığını üstlendiği albümde Alper Narman, Deniz Erten, Erdem Kınay ve Gülşen gibi isimlerle çalıştı. Bir dans-pop albümü olan Aşk Kaç Beden Giyer?, içerdiği şarkı sözleriyle Sinan Akçıl'a göndermeler yaptığı iddiası üzerine çıktığı sıralar Türk basınında haberlere konu oldu. Müzik eleştirmenlerinden bazıları albümü sıradan bulsa da bazıları şarkıların Türk pop müziği standartlarının üstünde olduğuna dair yorum yaparak övgülerini sundu. (Devamı...)

(Düzenle)


İnebolu bombardımanları, 9 Haziran 1921-30 Temmuz 1921 tarihleri arasında (Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında) Yunanistan'ın Kilkis zırhlısı ve Panter muhribi tarafından İnebolu kıyılarına yapılan çeşitli saldırılara verilen isimdir. Saldırıların sebebi, Türk Kurtuluş Savaşı esnasında Yunan ablukası altında olan Anadolu kıyılarında, İnebolu'dan Anadolu'ya akan cephane taşıma işlerini sekteye uğratmak ve Türk ordusunun ikmal yeteneğini azaltmaktı. Yunan gemilerinin yaptığı bombardımana Ankara hükümetine bağlı Türk topçusu kısmen cevap verdi. İnebolu bombardımanları saldırıları sonucunda ciddi bir hasar oluşmadı. Bombardımanın ardından Birleşik Krallık komutanı General Harrington ile Ankara hükümetinin başındaki Mustafa Kemal Paşa arasındaki görüşmelerden sonuç çıkmadı. İnebolu Limanı, Türk Kurtuluş Savaşı esnasında coğrafi konumu ve İnebolu’daki İstiklâl Yolu sayesinde çok önemli bir yer haline gelmişti. (Devamı...)

(Düzenle)


"Do What U Want", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın R&B şarkıcısı R. Kelly ile düet yaptığı şarkıdır. Kendisinin 2013 yılında yayımlanan üçüncü stüdyo albümü ARTPOP'ın ikinci single'ı olarak 21 Ekim 2013'te dijital ortamda satışa sunuldu. Şarkıcı, söz yazımını Paul "DJ White Shadow" Blair, Martin Bresso ve William Grigahcine ile birlikte gerçekleştirdi. Blair, 2011'de şarkının ilk konseptini Gaga'ya sundu. 2013 yılında yapımcı olarak şarkıyı tamamladı, sonradan Kelly'nin vokalleri şarkıya dahil edildi. "Do What U Want"ın bir kısmının tanıtımı 17 Ekim'de yayınlanmaya başlayan Best Buy/Beats reklamlarında yapıldı. Hayranların ilgisi ve ılımlı eleştiriler, şarkının albümün ikinci single'ı olarak yayımlanmasını sağladı. Synthpop ve R&B türlerindeki "Do What U Want", elektronik vuruşlar üzerine konulan 1980'lerin synth'lerini içerir. Sözleri cinsel teslimiyet temalarını konu edinmektedir. (Devamı...)

(Düzenle)


Malmö Arena, İskandinavya ülkelerinden İsveç'in Malmö şehrinde yer alan çok amaçlı bir kapalı arena; aynı zamanda Hockeyallsvenskan liginden buz hokeyi kulübü Malmö Redhawks'a ev sahipliği yapan yer. Hokey maçlarının yanı sıra konserler ile hentbol, florbol ve atletizm müsabakalarına da ev sahipliği yapmıştır. Öte yandan 14, 16 ve 18 Mayıs 2013 tarihlerinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması da burada düzenlenmiştir. MM Matsson Konsult AB'den Mats Matson, Pöyry Mimarlık'tan Hannu Helkiö ve Wingårdh arkitektkontor'dan Gert Wingårdh tarafından tasarlanan arena, sahibi Parkfast AB tarafından işletilir. Temeli 10 Ocak 2007'de atılan ve 6 Kasım 2008'de açılışı gerçekleştirilen Malmö Arena'nın inşaat maliyeti 750 milyon İsveç kronuydu. Arena, Hyllie Tren İstasyonu'na 80 metre (260 ft) uzaklıkta olup; Malmö Garı, Kopenhag Havalimanı ve Kopenhag Garı'na tren ve otobüs bağlantısı vardır. (Devamı...)

(Düzenle)


Who's That Girl, Amerikalı şarkıcı-söz yazarı Madonna'nın aynı adlı filmin müziklerine yer verdiği, 21 Temmuz 1987'de Sire Records etiketiyle yayımlanan film müziği albümüdür. Albümde Madonna'ya aynı müzik şirketiyle çalışan Scritti Politti, Duncan Faure, Club Nouveau, Coati Mundi ve Michael Davidson gibi isimler eşlik etti. Albüm bir Madonna albümü olarak hazırlansa da, albümde yer alan dokuz şarkının sadece dördü kendisi tarafından seslendirildi. Çılgın Madonna (Desperately Seeking Susan, 1985) filminin başarısından sonra Madonna, yanlışlıkla cinayetle suçlanan bir kadın olan Nikki Finn'in anlatıldığı Slammer adlı bir başka komedi filminde daha oynamak istedi. Warner Bros. Madonna'nın macera filmi Şangay Bonita'nın (1986) parasal ve sanatsal açıdan gösterdiği başarısızlıktan dolayı projeye ilk başta yeşil ışık yakmakta isteksiz davrandı. Madonna tarafından ikna edilen şirket, sanatçının film müziklerindeki başarısından para kazanmayı da düşünerek teklifi kabul etti. (Devamı...)

(Düzenle)


Aşklarım Büyük Benden, Türk şarkıcı Murat Boz'un üçüncü stüdyo albümüdür. 9 Mayıs 2011'de Dokuz Sekiz Müzik etiketiyle piyasaya sürülmüştür. Pop müzik ritimleri içerir, Boz'un 2009 başında yayımladığı Şans albümünden sonraki ilk stüdyo albümüdür. Prodüktörlüğünü Boz üstlenmiştir. Dokuz şarkıdan oluşan Aşklarım Büyük Benden, müzik eleştirmenlerinden olumlu geri dönüşler aldı; şarkıcının "iyi bir yönelim" içinde olduğu yazıldı. Albümle aynı adı taşıyan şarkı, Nisan 2011'de klibiyle birlikte yayımlandı; albümün satışa sunulmasından sonra ise "Hayat Öpücüğü", "Geri Dönüş Olsa", "Kalamam Arkadaş", "Bulmaca" ve "Soyadımsın" şarkılarına klip çekildi. Bunlardan "Geri Dönüş Olsa" ve "Kalamam Arkadaş", Türkiye resmî listesinde zirveye yerleşti. Aşklarım Büyük Benden albümü, 35.000 satış rakamına ulaştı ve Kadir Has Üniversitesi tarafından düzenlenen ödüllerde, En Has Albüm ödülünü aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Marduk Heykeli ya da bilinen diğer adıyla Bêl Heykeli, Babil antik kentinin koruyucu tanrısı Marduk'un geleneksel olarak şehrin ana tapınağı kabul edilen Esagila'da yer alan bir heykeldi. Babil'de yedi Marduk heykeli mevcutken Esagila'da belirgin bir yere yerleştirilmiş ve şehrin ritüellerinde kullanılmış olan bu heykel, genellikle tanrının ana heykeline atıfta bulunur. Asullḫi olarak da adlandırılan heykel, mēsu adı verilen bir ağaç türünden yapılmış ve altın ve gümüşle kaplanmıştı. Mezopotamya'daki diğer şehirlerdeki tanrı heykellerine yapıldığı gibi Babilliler, bu heykeli gerçek tanrılarıyla birleştiriyor ve Marduk'un heykel aracılığıyla kendi kentlerinde yaşadığına inanıyorlardı. Bu nedenle heykel, dinî öneme sahipti. Babil'deki yeni yılı festivalinde kullanılıyor ve Babil krallarının taç giyme törenlerine dahil edilerek taç, Marduk'un "elinden" alınıyordu. Sahip olduğu önem nedeniyle heykel, bazen Babil'in düşmanları tarafından psikolojik savaş aracı olarak kullanıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Los Pollos Hermanos (İspanyolca telaffuz: [los ˈpo.ʝos eɾ.ˈma.nos]; çev.'Kardeş Tavuklar') AMC'nin Breaking Bad ve Better Call Saul adlı televizyon dizilerinde yer alan kurgusal bir fast food restoran zinciridir. Kızarmış tavuk başta olmak üzere çeşitli fast food ürünleri satan Los Pollos Hermanos, restoranın kurucusu Gus Fring'in metamfetamin üretim ve dağıtım operasyonları için bir ön kuruluş olarak görev yapar. Aynı zamanda kurgusal evrende, Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri halkı tarafından KFC'ye eşdeğer bölgesel bir restoran zinciri olarak kabul edilir. Dizide yer alan restoranın Albuquerque şubesi için, Twisters adlı restoranın South Valley, New Mexico'daki bir şubesi set olarak kullanıldı ve Twisters, dizi sayesinde popülerlik kazandı. Gerçek hayatta bazı restoranlar, geçici olarak Los Pollos Hermanos'a dönüştürüldü. Los Pollos Hermanos, Şilili Gus Fring (Giancarlo Esposito) ve Max Arciniega (James Martinez) ortaklığında Meksika'da kurulur. (Devamı...)

(Düzenle)


"Farewell", Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın 2011 yılında yayınladığı altıncı stüdyo albümü Talk That Talk'tan bir şarkıdır. Ester Dean, Alexander Grant tarafından yazılmış, prodüktörlüğü Grant tarafından yapılmıştır. Enstrümantasyonu piyano ile oluşturulmuştur. "Farewell", müzik eleştirmenlerinden farklı tepkiler aldı. Bazı eleştirmenler, Rihanna'nın şarkıdaki vokal performansında duygunun yer almadığını yazarken, bazıları ise şarkının Rihanna'nın en iyi vokal performansı olabileceğini yazdı. Ayrıca şarkı, şarkıcının 2009 yılında çıkan Rated R albümünde yer alan "Fire Bomb" şarkısının yanı sıra, Beyoncé tarafından seslendirilen "Halo" ve Adele tarafından seslendirilen "Someone Like You" şarkıları ile de karşılaştırıldı. Talk That Talk albümünün yayınlanması ile ilk kez dinlenen "Farewell", Güney Kore Gaon Uluslararası Listesi'ne 69 numaradan, Birleşik Krallık Single Listesi'ne 155 numaradan giriş yaptı. (Devamı...)

(Düzenle)


[[Dosya:|sağ|150px]] Samsun, Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1907 yılında Fransa'dan satın alınan dört Durandal sınıfı muhripten biridir. Gemi, Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı esnasında Osmanlı donanmasında görev yaptı. Samsun, Trablusgarp Savaşı esnasında Osmanlı filosunun geri kalanı gibi İtalyan deniz gücüyle çatışmaya girmedi. 16 Aralık 1912'de İmroz Deniz Muharebesi'nde yer aldı. Ekim 1914'te Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'na girmesine sebep olan Karadeniz Baskını'na katıldı. Savaş boyunca Marmara Denizi'ne giren Müttefik denizaltılarına karşı devriye ve konvoy eskortu, ana filodaki zırhlılara eşlik, İstanbul Boğazı girişinde mayın tarama gibi birçok görevde bulundu. 1918'de enterne edilmiş Rus donanmasını teftiş etti. Cumhuriyet zamanında da donanmada görev yapan muhrip, 1932 yılında hizmet dışı bırakıldı ve 1949 yılında söküldü. (Devamı...)

(Düzenle)


Nepal, 17 Temmuz-1 Ağustos tarihleri ​​arasında Kanada'nın Montreal şehrinde düzenlenen 1976 Yaz Olimpiyatları'na, yalnızca atletizmde bir sporcuyla katıldı. Olimpiyat Oyunları tarihinde ilk kez 1964 Yaz Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, Yaz Olimpiyatları tarihindeki üçüncü katılımını gerçekleştirdi. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Nepalli sporcular, bu oyunlarda da madalya kazanamadı. Ülke adına tek sporcu olan Baikuntha Manandhar, mücadele ettiği erkekler maraton kategorisini 2:30:07'lik derecesiyle 50. sırada tamamladı. Nepal'in Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk katılımı, Japonya'nın başkenti Tokyo'da düzenlenen 1964 Yaz Olimpiyatları'nda gerçekleşti. Bu etkinlikten sonra düzenlenen 1968 Yaz Olimpiyatları'nı kaçıran ülke, ardından düzenlenen 1972 Yaz Olimpiyatları'nda 2 katılımcı ile mücadele etti ve bu katılımların hiçbirinde madalya kazanan sporcu olmadı. (Devamı...)

(Düzenle)


Hayrola?, Türk şarkıcı Hande Yener'in yedinci stüdyo albümüdür. İlk kez 31 Mart 2009'da Avrupa Müzik etiketiyle dijital ortamda yayımlandı, 6 Nisan 2009'da CD ve kaset formatlarında müzik marketlerde satışa sunuldu. Yener'in 2002 yılından beri anlaşması bulunan Erol Köse Production ile çalışmadığı ve Hipnoz'dan (2008) sonra satışa sunduğu ilk albümüdür. Elektronik müzik ritimleri içerir. Şarkıcı, albümdeki on şarkıdan yedisinin sözlerini tek başına, bir tanesini Ayşe Özyılmazel ile, bir tanesini Erol Temizel ile birlikte yazdı. Bir şarkının söz yazarlığını ise Aylin Aslım üstlendi. Albümdeki tüm besteleri ve düzenlemeleri Erol Temizel yaptı. Müzik eleştirmenlerinden genel anlamda olumlu eleştiriler toplayan Hayrola? için, kaliteli olduğu ancak içinde "Romeo" (Nasıl Delirdim?, 2007) şarkısını geçebilecek bir şarkıyı barındırmadığı yorumu yapıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Sticky & Sweet Tour, Amerikalı şarkıcı Madonna'nın üçüncü konser albümüdür. 26 Mart 2010 tarihinde, Warner Bros. Records tarafından DVD, Blu-ray ve CD formatlarında yayımlanan albüm, Madonna'nın Sticky & Sweet Tour kapsamında 2008 yılında Buenos Aires, Arjantin'de River Plate Stadyumu'nda verdiği konser sırasında filme alındı. Albüm resmî olarak piyasaya çıkmadan önce gösteri VH1'da yayımlandı ve Madonna'nın yapım şirketi Semtex Films tarafından yapıldı. Madonna, yönetmenliğini üstlendiği W.E. filmi ile ilgilendiği için DVD'nin yapımına odaklanamadığını belirtti. Piyasaya çıktıktan sonra Sticky & Sweet Tour, müzik eleştirmenlerinden farklı yönlerde geri dönüşler aldı. Kimi eleştirmenler albümü cansız bulurken, kimisi de performanslardan ötürü albümü övdü. Sticky & Sweet Tour, Madonna'nın Billboard 200 listesindeki on dokuzuncu ilk 10'a giren albümü olurken Yunanistan, Macaristan, Meksika ve Portekiz listelerinde birinci oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


"Crazier", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift'in şarkısıdır. Şarkının sözleri Swift ve Robert Ellis Orrall tarafından yazılmış ve yapımcılığını da Nathan Chapman ile Swift yapmıştır. Country pop tarzından bir balad olan şarkı, Hannah Montana: The Movie filminde kullanıldı ve filmin soundtrack albümünde yer aldı. Sanatçı filmin bir sahnesinde şarkıyı söylemiş ve daha sonra bu sahne şarkının video klibi olarak yayınlanmıştır. "Crazier" pek çok eleştirmenden olumlu yönde eleştiriler aldı ve filmin soundtrack'indeki en iyi parça olarak nitelendirildi. Şarkının dijital ortamda satışı 23 Mart 2009'da yani soundtrack albümünün yayınlandığı tarihten hemen sonra başladı. Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Kanada'da iyi bir ticari başarı elde etti. Listelerdeki en iyi başarısı, Billboard Hot 100 listesinde on yedi numaraya ulaşmak oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


Erken modern İskoçya’da cadı mahkemeleri, 16. yüzyılın başlarından 18. yüzyılın ortalarına kadar süren, büyücülük suçlarını konu alan yasal kovuşturmalardır. Bu mahkemeler, Erken Modern Avrupa'da yürütülen cadı mahkemelerinin bir parçasıydı. Orta çağın sonlarında büyücülük ile oluşturulan zararlar için mahkemeler yürütüldü, ancak 1563 Büyücülük Yasası'nın geçirilmesiyle hem büyücülük hem de cadılarla iletişime geçilmesi idamla cezalandırılabilecek suçlar hâline geldi. Yeni yasanın yürürlüğe girmesinin ardından yürütülen ilk büyük mahkemeler dizisi, 1589'da başlayan ve Kral VI. James'in hem “mağdur” hem de araştırmacı olarak önemli roller oynadığı Kuzey Berwick cadı mahkemeleriydi. VI. James büyücülükle ilgilenmeye başladı ve 1597'de Daemonologie adlı tezinde cadı avlarını savunan bir metin yayımladı. Ancak sonrasında kuşkuya kapıldı ve şüpheleri giderek arttı. Bunun sonucunda davaları azaltmak için önlemler aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Eldfell, İzlanda'ya bağlı Heimaey Adası'nda bulunan 204 metre yüksekliğinde bir yanardağdır 23 Ocak 1973 tarihinde Heimaey kasabasının hemen dışında bir alanda hiç beklenmedik bir biçimde harekete geçmiş ve büyük bir volkan felaketine neden olmuştur. Bu olaydan sonra İzlandalılar adaya Ateş Dağı anlamına gelen Eldfell demişlerdir. Yanardağın hareketlenmesi ada içinde büyük bir kriz oluşmasına neden olmuş ve neredeyse kalıcı olarak boşaltılmasına yol açmıştır. Volkandan çıkan küller adanın büyük bir bölümünü kaplamış, pek çok evi yok etmiş ve akan lavlar, balıkçılık ile geçinen adanın ana gelir kaynağı olan limanı tehdit eder hâle gelmiştir. Yanardağdan çıkarak ilerlemeyi sürdüren lavları soğutmak için bir işbirliği başlatılmış ve deniz suyu akmakta olan lavlar üzerine pompalanmıştır. Uygulamaya konan bu plan başarıya ulaşmış ve kasabanın limanının yitirilmesinin önüne geçilmiştir. (Devamı...)

(Düzenle)


Fiji, Amerika Birleşik Devletleri'nin Salt Lake City şehrinde düzenlenen 2002 Kış Olimpiyatları'na, alp disiplininde mücadele eden bir sporcuyla katıldı. İlk kez 1988 Kış Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, 2002'de Kış Olimpiyatları tarihindeki üçüncü katılımını gerçekleştirdi. Daha önce hiçbir madalya kazanamayan Fijili sporcular, bu organizasyonda da bu başarıya ulaşamadı. Erkekler slalom ile büyük slalom kategorilerinde yarışan ülkenin tek temsilcisi Laurence Thoms, büyük slalom kategorisinde 1. turu 1.22.01, 2. turu 1.19.97 dereceleriyle tamamlayarak 55. sırada yer aldı. Slalom kategorisinde ise ilk turu geçemedi. Fiji'nin Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk katılımı, Avustralya'nın Melbourne kentinde düzenlenen 1956 Yaz Olimpiyatları'nda gerçekleşti. Yaz Oyunları'nın aksine, ülke 1988'e kadar hiç Kış Oyunları'na katılmamıştı. Salt Lake 2002, Fiji'nin katıldığı üçüncü Kış Olimpiyat Oyunları oldu. Fiji'nin 2002 Kış Olimpiyatları'na gönderdiği kafile, ülkenin tek temsilcisi Laurence Thoms'tan oluşuyordu; Thoms madalya kazanmayı başaramadı. (Devamı...)

(Düzenle)


Riva Kalesi, İstanbul'un Beykoz ilçesine bağlı Riva'da, Riva Deresi'nin Karadeniz'e döküldüğü tepede konumlanan kaledir. Bizans döneminde yapıldığı düşünülen kalenin yapıldığı tarih tam olarak bilinmemektedir. İlk olarak 18. yüzyılda "Revancık Kalesi" adıyla arşivlerde yer alan kalenin, Karadeniz'den Riva Deresi'ne girişi kontrol etmek ve sahil güvenliğini sağlamak amacıyla yapıldığı belirtilir. Osmanlı döneminde Karadeniz'den gelebilecek tehditlere karşı savunma amacıyla kullanılan kale, bu dönemde çeşitli bakım ve onarım çalışmalarıyla güçlendirilmiştir. İstanbul'un İşgali döneminde tahrip edilen yapı, 2016'da restore edilmiş olup günümüzde gezi amaçlı kullanılır. Kalenin iç ve dış kısmında birer avlu bulunur. Bölgede bulunan kayaçlardan elde edilen taşlarla yapılan kalenin bazı yerlerinde tuğla kullanımına da rastlanılır. Kale, mimari özellikleri nedeniyle 18. ve 19. yüzyıl dönemi İstanbul kalelerine benzetilir. (Devamı...)

(Düzenle)


Tuvalu, Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde düzenlenen 2016 Yaz Olimpiyatları'na, atletizmdeki tek sporcuyla katıldı. Olimpiyat Oyunları tarihinde ilk kez 2008 Yaz Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, Yaz Olimpiyatları tarihindeki üçüncü katılımını gerçekleştirirken oyunlar tarihindeki en az sayıda sporcuyla temsil edilmişti. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Tuvalulu sporcular, bu oyunlarda da madalya kazanamadı. Erkekler 100 m kategorisinde yarışan Etimoni Timuani, elemeleri geçemeyip katıldığı ilk turda elendi. Tuvalu'nun Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk katılımı; Pekin, Çin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'nda gerçekleşti. Bu etkinlikten sonraki bir etkinliğe de sporcu gönderen ülke adına 3 katılımcı mücadele etti ve bu katılımların hiç birinde madalya kazanan sporcu olmadı. Maracanã Stadyumu'nda düzenlenen açılış törenine 194. sıradan çıkış yapan Tuvalu kafilesinde ülke bayrağını taşıyan isim, ülkeyi temsil eden tek sporcu Etimoni Timuani'ydi. (Devamı...)

(Düzenle)


Yeni Ay, Türk şarkıcı Sıla'nın beşinci stüdyo albümüdür. Sony Music Entertainment ve Columbia Records tarafından 18 Şubat 2014'te yayımlandı. "Karanlık ve içe dönük temalar kullanarak hazırladığı" dördüncü stüdyo albümü Vaveyla'yı Ekim 2012'de yayımladıktan sonra Sıla, "kendini iyi hissettiği bir dönemde" Yeni Ay'ı ortaya çıkardı. Neredeyse tüm şarkıların sözlerini tek başına yazdı ve pek çoğunu daha önceki albümlerini de birlikte hazırladığı Efe Bahadır ile besteledi. Ayrıca albümün yapımcılığını da Bahadır ile birlikte üstlendi. İskender Paydaş, Can Baydar, Bedük ve Fatih Ahıskalı da albümün yapımında görev aldı. 2013'ün sonunda başlayıp 2014'ün başlarında tamamlanan kayıtlar, İstanbul'daki Babajim Studios ile Atina'daki Sierra Studios'ta yapıldı. Pop müzik tarzında olan Yeni Ay, iki disk hâlinde satışa sunuldu. İlk diskte teki remiks sürümü olmak üzere 11 şarkı yer alırken ikinci diskte, ilk diskte yer alan şarkıların demolarına yer verildi. (Devamı...)

(Düzenle)


"Red Lipstick", Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın 2011'de yayınlanan altıncı stüdyo albümü Talk That Talk'un deluxe sürümünden bir şarkıdır. Terius Nash, James Hetfield, Lars Ulrich, Will Kennard, Saul Milton ve Rihanna tarafından yazılmıştır. Eleştirmenler, şarkının kompozisyonu ve tarzını Metallica ve Katy B'nin tarzıyla benzer buldu. Bunun yanı sıra tarzındaki karanlık dubstep kompozisyonu, şarkının sanatçının 2009'da yayınlanan dördüncü stüdyo albümü Rated R'da yer alan şarkılara benzetilmesine neden oldu. Albümün yayınlanmasıyla birlikte ilk kez duyulan "Red Lipstick", Birleşik Krallık R&B Listesi'nin 34, Güney Kore Gaon Uluslararası Listesi'nin 85 numarasına kadar yükseldi. Albümün bilgileri paylaşılmadan önce Andrew Unterberger, popdust.com üzerinden "Rep Lipstick" hakkındaki bilgiyi paylaştı. Unterberger, şarkının açılışındaki synthesizer seslerini, Metallica'nın "Wherever I May Roam" (Metallica, 1991) şarkısının başında tekrar eden gitar motiflerine benzetti. (Devamı...)

(Düzenle)


Nemmersdorf Katliamı veya Nemmersdorf Tecavüzü; 21 Ekim 1944'te, Kızıl Ordu işgali altında olan Doğu Prusya'daki bir Alman köyü Nemmersdorf'ta (günümüzde Mayakovskoye, Rusya) meydana gelen ve günümüzde mevcut olan verilere göre çoğu yaşlı, kadın veya çocuk olan en az 26 insanın öldürüldüğü ve iki kadının tecavüze uğradığı olaylardır. Olayların merkezinde, Wehrmacht ve Sovyet askerleri arasındaki çatışmaların ortasında kalan ve bir sığınaktayken Sovyet askerleri tarafından vurularak öldürülen 13 Nemmersdorflu vardı. Bunun yanında, köyün Kızıl Ordu tarafından ele geçirilmesi sırasında köy halkından olmayan bazı silahsız kişiler ve en az 6 Nemmersdorflu daha öldürüldü. Sivillerin ölümlerinin koşulları hâlâ tam olarak aydınlatılamamıştır ve olayların nasıl gerçekleştiği hakkında kesin bir görüş birliği yoktur, ancak 21. yüzyılda akademisyenlerin büyük çoğunluğu olayların bir Sovyet savaş suçu örneği olduğunu kabul etmektedir. (Devamı...)

(Düzenle)


Katrina Kasırgası, Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en yıkıcı ve en ölümcül kasırgalarından biridir. 2005 yılı Atlas Okyanusu kasırga mevsiminin genelde 5., tropik kasırgalar arasında 11. ve Saffir-Simpson Kasırga Ölçeği'ne göre 5. Kategorideki 2. kasırgasıdır. Katrina, 23 Ağustos 2005 günü oluşmaya başladı ve Meksika Körfezi kıyısının orta-kuzeyi boyunca uğradığı yerlerde büyük hasarlara sebep oldu. Kasırganın neden olduğu en büyük can kaybı ve maddi zarar, New Orleans'ta meydana geldi. Set sisteminin başarısız olduğu Louisiana'yı sel bastı. Kasırga, Mississippi kıyısının karşısında ve Alabama'da şiddetini artırdı, öyle ki kasırganın merkezinin hızı saatte 160 km/saat olarak ölçüldü. Katrina, 23 Ağustos 2005'te Bahamalar'ın üzerinde oluşmaya başlamıştır. Sistem Meksika Körfezi'nde şiddetini artırırken Florida'nın güneyini 1. kategoride geçmiş, burada sellere ve ölümlere sebep olmuştur. (Devamı...)

(Düzenle)


Tessa Thompson (d. 3 Ekim 1983, Los Angeles), Amerikalı oyuncu, şarkıcı ve şarkı yazarıdır. Çeşitli tiyatro oyunları, diziler, filmler ve video kliplerde yer alan oyuncu, şarkılar yazıp bestelemiştir. Profesyonel oyunculuk hayatına 2002 yılında The Tempest isimli tiyatro oyunuyla adım atan Thompson, bir sene sonra yer aldığı Romeo ve Juliet: Antebellum New Orleans, 1836 oyunundaki rolüyle aynı sene NAACP Tiyatro Ödülü tarafından "En İyi Kadın Oyuncu" ödülüne layık görüldü. Tiyatro kariyeri devam ederken 2005 yılında Cold Case dizisiyle ilk kez kamera karşısına geçti ve ertesi yıl ise When a Stranger Calls filmiyle sinemada da yer almaya başladı. Thompson, Tina Mabry'nin yönettiği 2009 yapımı Mississippi Damned ile Amerikan Siyah Film Festivali tarafından "En İyi Oyuncu" seçilerek sinema alanında ilk ödülünü aldı. Sivil haklar aktivisti Diane Nash'i canlandırdığı Martin Luther King Jr. hakkındaki biyografik film Selma ile ilk büyük çıkışını gerçekleştirdi ve Hamptons Uluslararası Film Festivali'nde "Çıkış Yapan Performans" ödülünü kazandı. (Devamı...)

(Düzenle)


Kırık Kalpler Durağında, Türk şarkıcı Candan Erçetin'in altıncı stüdyo albümüdür. 16 Aralık 2009'da Pasaj Müzik etiketiyle yayımlanmıştır. Şarkıcının bu şirketten çıkan ikinci, 2004 çıkışlı Melek albümünden bu yana ise sanatçının satışa sunulan ilk stüdyo albümüdür. Pop müzik, halk müziği ve hip hop ritimleri içerir. Candan Erçetin albümde en çok adı geçen söz yazarıdır, on şarkının sözlerini tek başına yazmıştır; bu on şarkıdan altısını da tek başına bestelemiştir. Albümdeki tüm şarkıların düzenlemesini Alper Erinç yapmıştır. Toplam 16 şarkıdan oluşan Kırık Kalpler Durağında, müzik eleştirmenlerinden genel anlamda olumlu eleştiriler aldı ve Erçetin'in önceki albümlerinden temel farkının Balkan müziği ögelerinin daha fazla kullanılması olduğu söylendi. Albümün ilk duyulan şarkısı olan "Ben Kimim", 2009 yapımı Gölgesizler filminin müziklerinden biri olarak kullanıldı ve Billboard Türkçe Top 20'de iki numaraya kadar yükseldi. (Devamı...)

(Düzenle)


"Beat Goes On", Amerikalı şarkıcı Madonna'nın on birinci stüdyo albümü Hard Candy'de (2008) yer alan bir şarkıdır. Amerikalı rapçi Kanye West'in konuk olarak yer aldığı şarkının geri vokalleri Pharrell Williams'a aittir. Şarkının yapımcıları Madonna ve The Neptunes iken, şarkı yazımında Madonna, West ve Williams birlikte çalıştı. Şarkının sadece Williams'ın vokallerine ve farklı sözlere yer veren bir versiyonu Ağustos 2007'de sızdırılırken West'in vokallerine de yer veren albümdeki versiyonu ise bir yıl sonra yayımlandı. Hip hop etkileri taşıyan bir disko şarkısı olan "Beat Goes On"da çalgı olarak zil, el çırpma ve düdük kullanıldı. Şarkıdaki disko havasını ve Williams'ın yapımcılığını öven müzik eleştirmenleri, şarkı için genellikle olumlu değerlendirmeler yaptı. Bazı eleştirmenler, sızdırılan versiyonun West'in yer aldığı son versiyondan daha iyi olduğunu belirtti. "Beat Goes On", Brezilya'da 100.000'den fazla dijital satış yaparak platin sertifika aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


2 Eylül 1958'de, Soğuk Savaş döneminde, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne ait bir Lockheed C-130 Hercules, Ermenistan SSC-Türkiye sınırı boyunca gerçekleştirilen bir keşif uçuşu sırasında Erivan'ın 50 kilometre kuzeybatısında, Sovyetler Birliği hava sahasında Sovyet Hava Kuvvetleri'ne ait MiG-17 avcı uçakları tarafından düşürüldü. Sovyetler Birliği tarafından uçakta bulunan 17 kişiden 6'sının öldüğü açıklandı ve ölenlerin naaşları Amerika Birleşik Devletleri'ne iade edildi, ancak diğer 11 kişinin varlığı reddedildi. Bu, bir Lockheed C-130 Hercules'in karıştığı ilk ölümlü olaydır. Düşürülen uçak Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne ait dört turboprop motorlu bir Lockheed C-130A-II-LM idi. (Devamı...)

(Düzenle)


Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan ve farklı dönemlerde 18 ülkenin daha katıldığı uluslararası askerî ittifaktır. Örgüt üyeleri herhangi bir dış güçten gelebilecek saldırıya karşı ortak savunma yapmaktadır. NATO'nun merkezi, örgütün Kuzey Amerika ve Avrupa'daki 30 üyesinden biri olan Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunmaktadır. 21 ülke NATO'nun "Barış İçin Ortaklık" adlı girişiminde yer alırken 15 ülke kurumlaşmış diyalog programlarına dâhildir. Tüm NATO üyelerinin toplam askerî harcaması, dünyadaki savunma harcamalarının %70'inden fazladır. Üyelerin savunma harcamalarının GSYİH'lerinin %2'si kadar olması gerekmektedir. NATO, Kore Savaşı üye ülkeleri harekete geçirene ve yüksek rütbeli iki Amerikalı komutanın yönlendirmesiyle birleşik bir askerî yapı kurulana kadar siyasi bir ortaklıktan ötesi değildi. Soğuk Savaş süreci, 1955'te kurulan Varşova Paktı'na üye ülkelerle çekişmelere yol açtı. (Devamı...)

(Düzenle)


Agar.io, çevrimiçi çok oyunculu bir strateji ve aksiyon oyunudur. Brezilyalı oyun geliştiricisi Matheus Valadares tarafından geliştirilen oyun, 28 Nisan 2015'te ağ tarayıcıları, 8 Temmuz 2015'te ise Miniclip tarafından iOS ve Android platformları için yayımlandı. Oyunda oyuncular, bir petri kabını temsil eden bir haritada bir veya daha fazla dairesel hücreyi kontrol ederler. Oyundaki amaç, oyuncunun kontrol ettiği hücreden daha küçük olan agar ile hücreleri yiyerek ve kendi hücrelerini yiyebilecek daha büyük hücrelerden kaçınarak, mümkün olduğunca fazla kütle kazanmaktır. Her oyuncu bir hücre ile başlar, ancak oyuncular yeterli bir kütleye ulaştığında oyuncuların bir hücreyi bölerek birden fazla hücreyi kontrol etmelerine izin verilebilir. Oyunun ismi, bakterileri kültürleme için kullanılan agar maddesinden gelmektedir. Eleştirmenler, oyunun özellikle sadeliği, rekabeti, mekaniği ve tekrarlayan oynanışı hakkında fikirlerini dile getirdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Hipnoz, Türk şarkıcı Hande Yener'in altıncı stüdyo albümüdür. 27 Mayıs 2008'de Erol Köse Production etiketiyle yayımlandı. Elektronik müzik tarzındadır, şarkıcının 2007 çıkışlı Nasıl Delirdim? sonrasında çıkardığı ilk albümüdür. Sekiz şarkının sözlerini tek başına yazan Yener, albümde en çok adı geçen söz yazarıdır. Albümde yer alan iki şarkının sözlerini ise Mor ve ötesi grubunun solisti Harun Tekin yazmıştır. Albümdeki besteler, düzenlemeler ve kayıt işleri Erol Temizel tarafından yapılırken, albümün yapımcılığını Yener ile Temizel üstlenmiştir. Toplam 10 şarkıdan oluşan ve Yener'in "hayatta her an her şey olabilir" düşüncesini konsept olarak benimseyen Hipnoz, Yener tarafından Nasıl Delirdim?'e göre daha bilinçli bir deney olarak nitelendirildi. Albümdeki şarkılarda şarkıcının sesine özel ses efektleri uygulandı. Müzik eleştirmenleri, albüme olumlu ve olumsuz çeşitli eleştiriler sundular. (Devamı...)

(Düzenle)




Bugün 28 Nisan 2024, Pazar ; saat 06.37 UTC