Samuel C. C. Ting

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Samuel Chao Chung Ting
Ekim 2010'da Kennedy Uzay Merkezi'nde bir sunum sonrası Samuel Ting.
Doğum27 Ocak 1936 (88 yaşında)
Ann Arbor, Michigan, ABD
MilliyetÇin kökenli Amerikalı
Mezun olduğu okul(lar)Michigan Üniversitesi
Ödüller 1977 Nobel Fizik Ödülü,
Eringen Madalyası (1977),
Ernest Orlando Lawrence Ödülü (1976),
De Gasperi Ödülü (1988)
Kariyeri
DalıFizik
Çalıştığı kurumlarCERN
Columbia Üniversitesi
MIT
Michigan Üniversitesi
Doktora
danışmanı
L.W. Jones
M.L. Perl
Nobel konuşmasını Mandarin dilinde yapması, bir ilki gerçekleştirmiştir.

Samuel Chao Chung Ting; (d. 27 Ocak 1936, Michigan doğumlu) "yeni bir tür temel ağır parçacığın (ψ parçacığı) keşfindeki öncü çalışmaları için" Burton Richter ile birlikte 1977 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Çin kökenli Amerikalı fizikçidir.

1969 yılından beri, MIT'de profesör olarak ders vermektedir.

Amerika'daki Ulusal Bilim Akademisi'nin bir üyesidir ve Çin'deki Çin Bilim Akademisi ile Tayvan'daki Academia Sinicanın bir akademisyenidir.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk Yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ting'in ailesinin kökeni Çin'deki Rizhao, Shandong bölgesine dayanmaktadır. Ting'in ebeveynleri olan Kuan-hai Ting ve Tsun-ying Jeanne Wang Michigan'da yüksek lisans yaparken tanışmış ve Samuel Ting henüz bir çocukken Çin'e geri dönmüşlerdir.

Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Samuel Ting'in eğitimi Amerika'dan Çin'e taşındıkları için kesintili ve düzensiz olmuş ve Ting'e, daha sonra Ulusal Tayvan Üniversitesi'nde fen bilimleri ve psikoloji profesörü olan ebeveynleri tarafından evde eğitim verilmiştir.

Okul hayatı 12 yaşındayken, prestijli bir okul olarak bilinen Taipei'deki Chien-Kuo Bölge Lisesi 'ne gitmesiyle başlamıştır. Liseden sonra bir yıl Ulusal Cheng Kung Üniversitesi'nde okumuştur.

20'li yaşlarında yeniden ABD'ye döndüğünde, Samuel Ting Michigan Üniversitesi'nde mühendislik, matematik ve fizik okumuş; 1959 yılında hem matematik hem de fizik dalında lisans derecesi almıştır. 1962 yılında fizik doktorasını tamamlamıştır.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

1963 yılında, Nükleer Araştırma İçin Avrupa Örgütü'nde [Bugünkü adıyla "Nükleer Araştırmalar için Avrupa Konseyi" (CERN)] çalışmaya başlamıştır. Daha sonra Columbia Üniversitesi'nde ders vermiş ve Deutsches Elektronen-Synchrotron (DESY) için çalışmıştır. 1969 yılından beri, MIT'de profesör olarak ders vermektedir.

Başarıları ve Girişimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Nobel Ödülü[değiştir | kaynağı değiştir]

1977 yılında ψ parçacığını keşfi için Burton Richter ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır.

Nobel Ödül konuşmasını Mandarin dilinde yapması bir ilki gerçekleştirmiştir; çünkü daha önce bu ödülü alan birçok Çinli olmasına rağmen, hiçbiri konuşmasını Çin dillerinden birinde yapmamıştır. Ting konuşmasında deneysel çalışmanın kuramsal çalışma kadar önemli olduğunu vurgulamıştır.

Alfa Manyetik Spektrometre Deneyi[değiştir | kaynağı değiştir]

1995 yılında Süper İletken Süper Çarpıştırıcı Projesi'nin iptalinin, dünyada deneysel yüksek enerji fiziği olasılıklarını önemli ölçüde azaltmasının üzerinden çok geçmeden; Ting Alfa Manyetik Spektrometreyi, başka bir deyişle uzaya yerleştirilecek bir kozmik ışın dedektörü kullanmayı önermiştir. O günden bu yana Ting; ABD (NASA), İtalya, Almanya, İsviçre, Finlandiya, Rusya ve Çin'in katıldığı ve New York Times gazetesinin "bugüne dek yapılan en pahalı deneylerden biri" diye bahsettiği bu deneyi yönetmektedir.

Özel Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1960 yılında Kay Kuhne ile evlenmiştir, bu evliliğinden iki çocuğu vardır; Jeanne ve Amy. 1985 yılında Dr. Susan Carol Mark ile evlenmiştir ve bu evliliğinden bir oğlu vardır; Christopher.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]