Mısır devlet başkanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mısır Arap Cumhuriyeti Devlet Başkanı
رئيس جمهورية مصر العربية
Görevdeki
Abdülfettah es-Sisi

8 Haziran 2014 tarihinden beri
UnvanEkselans
Resmî ikametİttihadiye Sarayı, Kahire, Mısır
Görev süresi6 yıl, bir kez yenilenebilir
Oluşum18 Haziran 1953
Açılışı yapanMuhammed Necib
Websitesipresidency.eg/EN

Mısır devlet başkanı veya resmî adıyla Mısır Arap Cumhuriyeti Devlet Başkanı (Arapçaرئيس جمهورية مصر العربية, romanizeReys'ül Cumhuriyet'ül Misri el-Arabiye), Mısır'ın devlet başkanıdır.

1952 Mısır Devrimi'nin ardından Mısır anayasasının çeşitli yinelemeleri uyarınca, başkan aynı zamanda Mısır Silahlı Kuvvetleri'nin baş komutanı ve Mısır hükûmetinin yürütme organının başıdır.

Devlet başkanı, başbakan ve kabine ile birlikte devletin genel politikasını belirler ve uygulanmasını denetler. Devlet başkanı, Mısır'ı dış ilişkilerde temsil eder ve anlaşmaları onaylama yetkisine sahiptir, Temsilciler Meclisi tatildeyken kanun hükmünde kararnameler çıkarabilir ve bu kararnameler, Meclis'in oturumlarına yeniden başladıktan sonra Meclis'in onayına tabidir. Devlet başkanı ayrıca af yetkisine sahiptir ve acil durumlarda gerekli yetkileri kullanabilir.

Mısır anayasasının 141. maddesine göre başkan adayı olabilmek için Mısır vatandaşı olmak, Mısırlı ebeveynlerden doğmak, orduya katılmış veya askerlikten muaf olmak ve 40 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir.[1]

Günümüzdeki devlet başkanı, 8 Haziran 2014 tarihinden itibaren Abdülfettah el-Sisi'dir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Egypt's newly-approved constitution to be followed by tackling key political laws". Ahram Online. 19 Ocak 2014. 1 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]