Kuzuların Sessizliği (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kuzuların Sessizliği
The Silence of the Lambs
YönetmenJonathan Demme
YapımcıKenneth Uth
Edward Saxon
Ron Bozman
SenaristTed Tally
OyuncularJodie Foster
Anthony Hopkins
Scott Glenn
Ted Levine
MüzikHoward Shore
Görüntü yönetmeniTak Fujimoto
KurguCraig McCay
DağıtıcıOrion
CinsiSinema filmi
TürüSuç/Korku, Gerilim
RenkRenkli
Yapım yılı1991
Çıkış tarih(ler)i30 Ocak 1991 (NYC)
1 Şubat 1991 (LA)
14 Şubat 1991 (ABD)
Süre118 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe19 milyon $[1]
Hasılat272.742.922 $[2]
Önceki filmManhunter
Devam filmiHannibal

Kuzuların Sessizliği, yazar Thomas Harris'in aynı adlı romanından beyaz perdeye aktarılan, yönetmenliğini Jonathan Demme'nin yaptığı, 1991 yapımı psikolojik gerilim türünde bir film.

Thomas Harris'in romanının bu uyarlamasında, FBI'daki eğitimi devam eden Clarice Starling (Jodie Foster) yüksek güvenlikli bir tımarhaneye girerek bir psikiyatr iken yamyamlık yapan bir kitle katiline dönüşen Hannibal Lecter'in (Anthony Hopkins) hastalıklı zihninin derinliklerine inmeye çalışmaktadır. Starling'in bir seri katili yakalamak için ipuçlarına ihtiyacı vardır. Ancak ne yazık ki, Lecter ile yaşadığı Faustiyen ilişki sonunda onun kaçışına sebep olur ve artık iki ayrı seri katil karanlıklarda serbest dolaşır.

1992 yılında 7 dalda Oscar'a aday olan film, yönetmenine ve başrol oyuncularına altın heykelciği getirirken; en iyi film ve en iyi senaryo uyarlaması dalında da ödüle layık görülmüştü. Filmde başrol oynayan Jodie Foster 30 yaşına gelmeden iki Oscar kazanan nadir oyuncular arasına girdi. Anthony Hopkins, bu filmdeki toplam 16 dakikalık performansıyla en iyi erkek oyuncu Oscar'ını kazandı. Bu süre, bir başrol oyuncusunun bir filmde gözüktüğü en kısa süredir. En iyi film Oscarı'nı alan tek gerilim-korku filmidir.

Devam filmi niteliğinde olan Hannibal, 2001 yılında Ridley Scott tarafından filme çekilmiştir. Kuzuların Sessizliği, Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ IMDb Box office/ Business Information for The Silence of the Lambs 25 Şubat 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Retrieved 14 March 2007.
  2. ^ Box Office Mojo, LLC. 16 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Total lifetime grosses (Worldwide)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]