Konstantinos Laskaris

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Konstantin Laskaris sayfasından yönlendirildi)
Konstantinos Laskaris
Κων σταντίνος Λάσκαρης
Bizans İmparatoru ve İznik İmparatoru
Hüküm süresi12 Nisan 1204 - 19 Mart 1205
Taç giymesi12 Nisan 1204
Önce gelenV. Aleksios Bizans İmparatoru olarak
Sonra gelenI. Theodoros
Doğumy. 1170
İstanbul (Konstantinopolis)
Ölüm19 Mart 1205
İznik (Nicea)
HanedanLaskaris Hanedanı
BabasıManuel Laskaris
AnnesiJoanna Karatzaina

Konstantinos Laskaris (YunancaΚων σταντίνος Λάσκαρης, Kōnstantínos Laskaris) 12 Nisan 1204'te Konstantinopolis'in Dördüncü Haçlı Seferi sırasında Latin ve Venedik Haçlı orduları tarafından kuşatma altında bulunduğu zaman V. Aleksios'ın Trakya'da Bizans direnişini organize etmek için şehirden kaçması üzerine, şehri savunan ordu mensupları tarafından imparator seçilmiş ve ertesi gün 13 Nisan 1204'te şehrin Haçlılar'ın eline geçmesi nedeni ile gerçekte tek bir gün Bizans İmparatorluğu İmparatoru olmuştur. Bazı tarihçiler 1205'te ölünceye kadar imparator olduğunu kabul etmektedirler. Fakat taç giyme töreni yapılmamıştır ve tarihçilerin çoğu tarafından imparator olduğu kabul edilmemektedir. Bu nedenle kendi ismi bir sayı ile bilinmemekte ve XI. Konstantinos olarak anılmamaktadır.

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Konstantinos Laskaris adı bilinen ama o zamana kadar başkentte büyük nüfuzu olmayan ve politika işlerine karışmayan âsil Laskaris ailesinin bir ferdidir. Babası Manuel Laskaris (d. y 1140); annesi Joanna Karatzaina (d. y. 1148) olup üç ağabeyi (Manuel Laskaris (ö. y. 1256), Mikhail Laskaris (ö. 1261/1271) ve Georgios Laskaris ile Theodoros Laskaris (d. y. 1174/1175 – ö. 1221/Ağustos, 1222), Aleksios Laskaris ve İsaakios Laskaris isimli üç küçük kardeşi vardı. Bir küçük kardeşi Theodoros Laskaris, Latinlerin Konstantinopolis'i işgal ettikten sonra Bitinya'ya geçerek kendini İznik (Nicaea) hakimi ilan etmiş; burayı Bizanslılar için önemli bir direniş noktası yapmış ve daha sonra kendini İznik'te Bizans İmparatoru olarak ilan ettirmiştir. En küçük kardeşi olan Aleksios Laskaris ise, Latin İmparatorluğu'nun bir generali olarak Frank askerlerle birlikte sonradan İznik İmparatorluğu imparatoru olan III. İoannis Dukas'a yardım eden Bulgarlara karşı savaşmış ve esir olup ve gözleri kör edilmiştir.

Çok kısa hükümdarlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dördüncü Haçlı Seferi sırasında Konstantinopolis'e Venedik donanması tarafından getiren Latin ve Venedikli Haçlı orduları kendilerine IV. Aleksios tarafından verilen vaadlerin tutulmaması ve bu imparatorun V. Aleksios Murzphulus tarafından tahttan indirilip öldürülmesi nedeniyle Konstantinopolis'e 9 Nisan,1204de ikinci hücuma başlamışlar ve iki gün sonraki hücumda Haliç surlarında iki kuleyi zapt edip ve bir sur kapısını açıp şehre girip sokak savaşlarına başlamışlardır. Şehir savunmasına komuta eden V. Aleksios Dukas durumun vahametini ve şehrin savunmasının imkânsız olduğunu anlayıp Trakya'ya Bizans rezistansını organize etmek için 12 Nisan akşamı başkentten kaçmıştır. Fakat şehrin savunucu orduları ve özellikle bu ordudaki Bizans asiller başlarına bir komutan olmasını istedikleri için, zaten savunma sırasında liderlik göstermiş olan Konstantinos Laskaris'i Bizans İmparatoru olarak ilan etmişlerdir. Aynı gün Konstantinopolis Patriği X. Giovanni bunu tasdik ettiğini Aya Sofya'da ilan etmiştir. Fakat Haçlılar girdikleri sokaklarda yangın çıkartmışlar ve bu yangın şehrin kuzey batısına yayılmış ve çok büyük sayıda binayı kül etmiştir. Bu yangından sonra Bizans direnişi sona ermiş ve Latinler şehrin tümünü ele geçirip üç gün talan etmişlerdir.

Konstantinos Laskaris küçük kardeşi Theodoros Laskaris ile Latinlerin Konstantinopolis'i işgal ettikten sonra Bitinya'ya geçerek İznik (Nicaea) gelmiştir. Burada Latinlere direnişe hazırlanırken Konstantinos Laskaris 19 Mart 1205de ani bir hastalıktan ölmüştür. Kardeşi, III. Aleksios'un damadı olan, I. Theodoros kendini bu şehir hakimi ilan etmiş; burasını Bizanslılar için önemli bir direniş noktası yapmış ve daha sonra kendini İznik'te Bizans İmparatoru olarak ilan ettirmiştir.

Dış kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmî unvanlar
Önce gelen:
V. Aleksios

Bizans İmparatoru ve İznik İmparatoru

12 Nisan 1204 - 19 Mart 1205
Sonra gelen:
I. Theodoros