Deimos (uydu)
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Mayıs 2022) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Deimos (sistematik tanım: Mars II), Mars'ın iki doğal uydusunun daha küçük ve en dışta olanıdır, diğeri Phobos'tur. Deimos'un ortalama yarıçapı 6,2 km'dir (3,9 mil) ve Mars'ın yörüngesinde attığı bir tur 30,3 saat sürer. Deimos, Mars'tan 23.460 km (14.580 mi), Mars'ın diğer ayı olan Phobos'tan çok daha uzakta. Adını, Antik Yunan tanrısı ve korku ve terörün kişileştirilmesi olan ve aynı zamanda Ares ve Afrodit'in oğlu ve Phobos'un ikiz kardeşi olan Deimos'tan almıştır.
Keşif[değiştir | kaynağı değiştir]
12 Ağustos 1877'de, yaklaşık 07:48 UTC'de Washington DC'deki Birleşik Devletler Deniz Gözlemevi'nde Asaph Hall III tarafından keşfedildi. (Çağdaş kaynaklarda 1925 öncesi kullanılarak "11 Ağustos 14.40" Ortalama Saati verilmiştir. Bir güne öğlen saatlerinde başlamak bir astronomik kural, bu nedenle gerçek yerel ortalama saati elde etmek için 12 saat eklenmelidir.) Hall ayrıca Phobos'u 18 Ağustos 1877'de, saat 09.14 GMT'de, kasıtlı olarak Mars uydularını aradıktan sonra keşfetti.
Fiziksel Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]
Deimos, Mars'ın diğer uydusu Phobos gibi, C veya D tipi bir asteroidinkine benzer tayf, albedos ve yoğunluklara sahiptir. (15 × 12,2 × 11 km, Phobos'un boyutunun %56'sını oluşturuyor.) Deimos, C-tipi asteroitler ve karbonlu kondrit göktaşları gibi, karbonlu malzeme bakımından zengin kayalardan oluşur. Kraterlidir, ancak yüzey, kraterlerin regolit ile kısmen doldurulmasından kaynaklanan Phobos'unkinden belirgin şekilde daha pürüzsüzdür. Regolit oldukça gözeneklidir ve yalnızca 1.471 g/cm3'lük bir radar tarafından tahmin edilen yoğunluğa sahiptir.
Deimos'tan kaçış hızı 5,6 m/s'dir. Bu hız, teorik olarak dikey bir sıçrama gerçekleştiren bir insan tarafından elde edilebilir. Deimos'un görünen büyüklüğü 12.45'tir.
![]() | Mars ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |
![]() | Doğal uydu ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |