Güneş Sistemi'ndeki en büyük kraterlerin listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Aşağıda Güneş Sistemi'ndeki muhtelif dünyalarda bulunan en büyük çarpma kraterleri sıralanmıştır.

Gök cismi Krater Çap Ana cismin

çapı

Oran Notlar
Merkür Caloris Havzası 1.550 km 4.880 km 32% Caloris Basin comparison.jpg
Rembrandt 715 km 15% Rembrandt crater mosaic.jpg
Venüs Mead 280 km 12,100 km 2% Mead crater.gif
Dünya Vredefort 250–300 km (160–190 mi) 12.740 km 2% Vredefort Dome STS51I-33-56AA.jpg
Sudbury Havzası 250 km 2% Sudbury Wanapitei WorldWind.jpg
Chicxulub Krateri 182 km 1,4% Yucatan chix crater.jpg Kretase-Tersiyer yok oluşunun sebebi
Ay

(Dünya'nın uydusu)

Oceanus Procellarum 3.000 km 3.470 km 86% PIA18822-LunarGrailMission-OceanusProcellarum-Rifts-Overall-20141001.jpg Çarpma havzası olduğu teyit edilmemiştir.
Güney Kutbu–Aitken Havzası 2.500 km 70% Aitken Kagu big.jpg
Mare Imbrium 1145 km 33% Imbrium location.jpg
Mars Kuzey Kutup Havzası 10.600×8.500 km 6.780 km 125–155% MarsTopoMap-PIA02031 modest.jpg Çarpma havzası olduğu teyit edilmemiştir.
Utopia Planitia 3.300 km 50% Mars northern hemisphere topo.jpg Mars ve Güneş Sistemi'nde teyit edilmiş en büyük çarpma havzası
Hellas Planitia 2.300 km 34% Hellas Planitia by the Viking orbiters.jpg Güneş Sistemi'nde görülebilen en büyük kraterdir.
Vesta Rheasilvia 505 km 529 km (569 km)[1] 90%[1] A False-Color Topography of Vesta's South Pole.jpg Ayrıca Güneş Sistemi'nin en yüksek dağlarının listesine bakınız
Veneneia 395 km 70%[1] Rheasilvia and Veneneia.jpg Kısmen Rheasilvia tarafından örtülmüştür.
Ceres Kerwan 284 km[2] 952 km 30% PIA19596-Ceres-DwarfPlanet-Dawn-2ndMappingOrbit-image28-20150625.jpg Resmin ortasının altındaki sönük, sığ krater.
Yalode 271 km[2] 28% Urvara and Yalode craters.jpg
Ganymede

(Jüpiter'in uydusu)

Epigeus 343 km 5.270 km 6.5% Crater Epigeus on Ganimede.jpg
Callisto

(Jüpiter'in uydusu)

Valhalla 360 km 4.820 km 7,5% Valhalla crater on Callisto.jpg
Heimdall 210 km 4% (iyi resimler alınamamıştır)
Mimas

(Satürn'ün uydusu)

Herschel 139 km 396 km 35% Mimas moon.jpg Ayrıca Güneş Sistemi'nin en yüksek dağlarının listesine bakınız
Tethys

(Satürn'ün uydusu)

Odysseus 445 km 1.060 km 42% Tethys N00151608 sharp.jpg
Dione

(Satürn'ün uydusu)

Evander 350 km[3] 1.023 km 34% Evander crater, Dione.jpg
Rhea

(Satürn'ün uydusu)

Mamaldi 480 km[4] 1.530 km 31% PIA07763 Rhea full globe5.jpg
Tirawa 360 km 24% PIA09819 Tirawa basin.jpg
Titan

(Satürn'ün uydusu)

Menrva 392 km 5.150 km 7,5% Titancrater.jpg
İapetus

(Satürn'ün uydusu)

Turgis 580 km 1.470 km 40% A Moon with Two Dark Sides.jpg
Engelier 504 km 34% Iapetus as seen by the Cassini probe - 20071008.jpg
Gerin 445 km 30% Iapetus Roncevaux.jpg Gerin'in üstünde Engelier bulunmaktadır.
Falsaron 424 km 29% Iapetusnorth.jpg
Titania

(Uranus'un uydusu)

Gertrude 326 km 1.580 km 21% PIA00039 Titania.jpg Titania'nın azının resimleri çekilmiş olduğundan onda da büyük kraterler olabilir.
Plüton isimsiz krater
450 km 2.370 km 19% Pluto-01 Stern 03 Pluto Color TXT.jpg Resmin üst sağında olup zor seçilir.
Charon

(Plüton'nun uydusu)

Mordor ca. 475 km 1.207 km 40% Charon by New Horizons on 13 July 2015.png Kuzey kutupta koyu bir bölgedir. Çarpma havzası olduğu teyit edilmemiştir.
isimsiz krater ca. 150 km 12% Charon-Neutral-Bright-Release.jpg Üst sağdaki krater Mordor Macula'yla üst üste kesişir

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Rheasilvia ve Veneneia, Vesta'nın 529 km olan ortalama çapının %95'i ve %75'idir. Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Vesta" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ a b [1]
  3. ^ USGS
  4. ^ USGS