Daredevil (karakter)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Korkusuz
Daredevil vol. 2'nin kapağı, 100. sayı (Ekim 2007).
Yayım bilgileri
YayımcıMarvel Comics
İlk görünümDaredevil #1 (Nisan 1964)
YaratanStan Lee
Bill Everett
Hikâyedeki bilgileri
Tam adıMatthew Michael "Matt" Murdock
Takım üyelikleriS.H.I.E.L.D.
The Chaste
Savunucular
Marvel Şovalyeleri
El
PartnerleriElektra, Demir Yumruk, Kara Dul, Örümcek Adam, Punisher, Deadpool
Önemli takma adlarıKorkusuz Adam, Hell's Kitchen Şeytanı
GüçleriÜst düzey dövüş kabiliyeti, üst düzey işitme, koklama, hissetme.

Daredevil, Marvel Comics tarafından yayımlanmış olan Amerikan çizgi romanlarının içinde bulunan bir süper kahramandır. Sanatçı Bill Everett'in birçok yardımı ve yazar-editör Stan Lee tarafından oluşturulan karakter ilk olarak Daredevil #1'de (Nisan 1964) ortaya çıktı.[1] Yazar/sanatçı Frank Miller'in 1980'lerin başında başlık üzerindeki etkili görev süresi, Marvel Evreninin popüler ve önemli bir parçası olarak karakteri pekiştirdi. Daredevil yaygın olarak "Hornhead",[2] "The Man Without Fear"[3] ve "The Devil of Hell's Kitchen"[4] gibi isimlerle de bilinir.

Daredevill takma isimli "Matt Murdock" kör bir avukattır. Güçlerini, çocukluk çağında geçirdiği kimyasal kazada kazandı. New York'ta Hell's Kitchen'ın cesur ve suçlu işçi sınıfı İrlandalı-Amerikan mahallesinde büyüyen Murdock; karşıdan karşıya geçmekte olan bir adamı, kimyasal yüklü aracın adama çarpmaması için ittikten sonra radyoaktif madde tarafından kör oldu. Bu olaydan sonra görmese de radyoaktif maddeye maruz kalması diğer duyularını güçlendirdi. Matt Murdock'un babası Jack Murdock kaba yetiştirilmesine rağmen kendisini kör oğlunu yetiştirmeye adayan bir bekar adam olmuştu. Oğlunu fazlasıyla seven Jack, Murdock'un kendi hayatını kuracağını öğretmeye çalışır. Jack, bir boks maçında kavga etmeyi reddettikten sonra gangsterler tarafından öldürülür ve Matt yetim kalır. Matt, kendini koruyabilmek için Fiziksel yeteneklerini ve insanüstü duyularını Stick adlı gizemli bir kör yabancının yardımını aldı ve sonunda oldukça yetenekli bir dövüş sanatçısı oldu.

Birkaç yılın ardından, hukuk fakültesinden yüksek notlarla mezun olduktan sonra Matt, Hell's Kitchen bölgesindeki suç unsurunu çözmek için mücadeleye başlar. Matt, babasını öldüren gangsterleri hedef alır ve onları adalete teslim eder. Sonunda, bir şeytan görünümünde modellenen kostümüyle maskeli tetikçi Daredevil olarak New York'ta suçlu yeraltı dünyasına karşı savaşmak için ikili ,avukat ve süper kahraman, hayatına geçiş yaptı. Bu ikili hayat onu Bullseye ve Kingpin de dahil olmak üzere birçok süper kötü ile çatışmaya soktu. Ayrıca Matt, Columbia Hukuk Fakültesinden hukuk ortağı olduğu en yakın arkadaşı ve oda arkadaşı Franklin "Foggy" Nelson ile mezun olduktan sonra Nelson & Murdock hukuk bürosunu kurarak yetenekli ve saygın bir avukat olur.

Daredevil eskiden beri çeşitli animasyon dizileri, video oyunları ve ürünler de dahil olmak üzere çeşitli medya biçimlerinde yer aldı. Karakter ilk olarak 1989 yılında televizyon filmi The Trial of The Incredible Hulk'ta Rex Smith tarafından ve ardından 2003 filmi Daredevil'de Ben Affleck tarafından canlı aksiyonda canlandırıldı. Charlie Cox, Marvel Sinematik Evreni (MCU) medya imtiyazındaki karakterleri canlandırıyor ve şu ana kadar Marvel Televizyon dizisi Daredevil'de (2015–2018), mini dizi The Defenders'da (2017), Marvel Studios filmi Spider-Man: No Way Home (2021) ve Disney+ televizyon dizisi She-Hulk: Attorney at Law (2022),[5] ve Echo (2024), daredevil: Born Again (2025)[6] dizilerinde yer aldı.

Gelişim[değiştir | kaynağı değiştir]

Steve Ditko'ya göre, Stan Lee, orijinal karakteri sunma veya yeni bir karakter yaratma seçeneği sunan yeni bir Daredevil serisi başlatma önersinde bulundu. Fakat örümcek adama biraz benzerlik taşımasından ötürü mevcut taahhütlerini reddetti. Ditko'nun Kullanılmamasıyla karşı karşıya kalan Lee, öngörülen yeni karakteri tasarlamak için Jack Kirby'nin yaratıcı yardımını aradı. Kirby'nin ilk tasarım sayfası, işlem sırasında çok kez değişiklik yapılmasına rağmen son kapak görüntüsünün çoğunluğunun temelini oluşturmuş oldu.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "The Jack FAQ – Page 4 – News From ME". www.newsfromme.com. Erişim tarihi: 2024-03-29.
  2. "'Man Without Fear': Daredevil in Transition". www.marvel.com. Erişim tarihi: 2024-03-29.
  3. "The Superhero Dictionary - Daredevil". web.archive.org. 2013-11-13. Erişim tarihi: 2024-03-29.
  4. "Lee & Kirby & Ditko & Everett & Brodsky: The Long Road to DAREDEVIL #1". December 5, 2020.
  5. Lacson, Therese (July 26, 2022). "'She-Hulk': Charlie Cox's Daredevil Confirmed for Series By Filmmakers". Collider. Retrieved August 1, 2022.
  6. Paige, Rachel (May 17, 2022). "'Echo': Alaqua Cox Returns to the MCU as Maya Lopez in First-Look Image". Marvel.com. Archived from the original on May 17, 2022. Retrieved May 17, 2022.
  1. ^ "The Jack FAQ – Page 4 – News From ME". www.newsfromme.com. 17 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2024. 
  2. ^ "'Man Without Fear': Daredevil in Transition". www.marvel.com. 6 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2024. 
  3. ^ "The Superhero Dictionary - Daredevil". web.archive.org. 13 Kasım 2013. 13 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2024. 
  4. ^ "Cavanaugh, Patrick". 13 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Lacson, Therese (27 Temmuz 2022). "'She-Hulk': Charlie Cox's Daredevil Confirmed for Series By Filmmakers". Collider (İngilizce). 2 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2024. 
  6. ^ "'Echo': Alaqua Cox Returns to the MCU as Maya Lopez in First-Look Image". www.marvel.com. 17 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2024. 
  7. ^ Brevoort, Tom (5 Aralık 2020). "Lee & Kirby & Ditko & Everett & Brodsky: The Long Road to DAREDEVIL #1". The Tom Brevoort Experience (İngilizce). 1 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2024.