Punisher (karakter)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Punisher
Yayım bilgileri
YayımcıMarvel Comics
İlk görünümThe Amazing Spider-Man #129
(Şubat 1974)
YaratanGerry Conway
Ross Andru
John Romita, Sr.
Hikâyedeki bilgileri
Tam adıFrank Castle
Francis Castiglione (doğum adı)
PartnerleriMicrochip (yardımcı)
Spaker
Dave
Mr.Bumpo
Angela
Donatelli
Deadpool
Örümcek Adam
Daredevil
Kaptan Amerika

Punisher, Gerry Conway, John Romita ve Ross Andru tarafından yaratılan ünlü bir çizgi roman karakteridir. İlk olarak The Amazing Spider-Man'ın 129. sayısında (Şubat 1974) aslen bir suikastçı ve baş süper kahraman Örümcek Adam'in rakibi olarak ortaya çıkan bir anti-kahramandır.

Hikâyesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Punisher'ın gerçek adı Frank Castle'dır. Punisher suçla savaş için, işkence, adam kaçırma, tehdit, öldürme gibi yöntemleri geçerli sayan bir karakterdir. Ailesi New York Central Park' ta bir mafya cinayetine tanık olması ve mafyanın bunu fark etmesi üzerine öldürülmüştür. Bunun üzerine Frank Castle mafyayla, her tip suçlularla, teröristlerle savaşan bir adam, Punisher'a dönüşmüştür. Birçok insan tarafından ailesinin intikamını almaya çalıştığı sanılsa da aslında düşüncesi bütün kötüleri cezalandırmakdır.

Hayali biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Queens, New York' ta doğmuştur, genç Francis Castiglione bir Katolik papazı olmak için eğitim almıştır ancak kötülük yapanları affedemediği için vazgeçmiştir.

Askerlik[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD Deniz Piyadeleri'ne katılmıştır ve yüzbaşı rütbesine yükselmiştir. İlk çocuklarına hamile olan kız arkadaşı Maria'yla evlenmiştir.

ABD Deniz Piyadeleri' nde, acemi eğitimini aldıktan sonra, piyade okuluna gitmiştir. Hemen ardından keşif, keşif gücü ve keskin nişancı okullarına da katılmıştır. Daha sonraları Amerikan Ordusu Hava piyadelerinin okuluna ve Amerikan Deniz Kuvvetleri'nde Underwater Demolition Team (Navy SEALs kurulmadan önce onunla aynı işi yapan özel kuvvet birimi) eğitimi almıştır ve bir Navy SEAL olmaya hak kazanmıştır. Hala eğitimdeyken bir kızılderili olan Phan Bighawk'la tanışmıştır, Castle'ın rehberi olarak görevlendirilen Phan Bighawk, Castle' a vahşi doğada hayatta kalmayı öğrenmiştir.

Eğitiminden sonra, Vietnam Savaşı'nda savaştı. Ayrıca yakaladığı bir Vietnamlı kadın savaşçıya tecavüz etmeye kalkışan bir askerini suda boğarak öldürdü. Birçok çatışmaya girdi ve Vietnamlıların Valley Forge askeri üssüne yaptığı saldırıdan bir tek o canlı kurtuldu. Bütün Amerikan askerleri öldükten sonra tek başına onlarca Vietnamlıyı öldürdü. Çatışma sırasında bütün Amerikan askerleri ve saldıran bütün Vietnamlılar öldü. Vietnam' daki başarılarından dolayı, Medal of Honor (Amerikan Ordusunda bir askere verilen en yüksek madalya), 3 kez Navy Cross, 3 kez Silver Star, Bronze Stars, 4 kez de Purple Heart ve Presidential Medal Of Freedom madalyasıyla ödüllendirildi.

İlk Vietnam turunu tamamladıktan sonra, ikinci kez Vietnam' a gitti. Toplamda Vietnamda 4 yıl görev aldı. Vietnam'daki Amerikan birliklerinin tamamı geri çekilip savaş bittikten sonra da, Deniz Piyadeleri Keşif Komandoları için üst New York eyaletinde Black Ops görevlerini yürüttü.

Ailesinin ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

1976'da, Castle,eşi Maria ve çocukları Lisa ve Frank jr. Central Park'ta piknik yaparken, bir cinayetine tanık olurlar, muhbirlik yaptığı için ağaca asılan bir adama. Tanık bırakmamak için Castle ve ailesinide vururlar, ancak Castle hayatta kalır ve polis kayıtlarından bütün suçluları tanır. Polis gerekenin yapılacağını söyler ancak hiçbir şey yapılmaz. Polisin Costa suç örgütü ile bağları çok derindir ve yüksek rütbeli birçok polis Costa örgütünden rüşvet almaktadır. Ailesinin ölümü yüzünden yıkılan ve polisin bu konuda hiçbir şey yapmamasından rahatsız olan Castle, suçluların alabileceği tek cezanın, fiziksel yokoluşları olduğuna karar verir. Kısa süre sonra vücut zırhının üstüne ölümün işareti olan kuru-kafa işaretini boyar ve suçluları cezalandırdığı görevine başlar. O zamandan beri suça karşı tek kişilik bir savaşı devam ettirmektedir.

Suçla savaş[değiştir | kaynağı değiştir]

Punisher çizgi-romanlarında Mafya, Rus Mafyası, Yakuza, Kolombiya ve Meksikalı uyuşturucu kartelleri, Çin mafyası, İrlanda çeteleri, motorcu çeteler, sokak çeteleri, katiller, tecavüzcüler, psikopatlar, sadistler, hırsızlar, rüşvetçi devlet memurları ve rüşvetçi polislerle savaşmıştır. Ayrıca uyuşturucu, kara para aklama ve insan ticareti gibi işleri yapanlarada birçok saldırıda bulunmuştur. Organize suçla uzun süredir savaştığı için bu tip organizasyonların çoğu hareketlerini ve planlarınıda genelde tahmin edebilmektedir. Bu organizasyonların çoğu hem kendi adamlarını kullanarak hem de kiralık katiller kullanarak Punisher'ı öldürtmeye çalışmıştır.

Yaşayan en tehlikeli suçlulardan birisi olarak gösterilmektedir ve birçok kez yakalanmıştır ve Rykers Adası (Gerçek hayattaki Rikers Island'ın Marvel evrenindeki adı) hapishanesine gönderilmiştir. O hapishaneye gönderildiğinde de birçok katil ve çete büyük sayı üstünlükleriyle saldırmışlardır, ancak çoğu dövüşü Punisher hemen hemen hiç yara almadan kazanmayı başarmıştır. Punisher, herhangi bir şekilde hareketsiz kaldığı zaman (hapishaneye gönderildiği zamanlar, gözaltında olduğu zamanlar) daima egzersiz yapar. Bunun dışında serbest olduğu zamanlarda da düzenli biçimde egzersiz yapar ve mümkün olduğu kadar sıkı bir diyet uygular.

Punisher sabit olarak bir yerde ikamet etmez, New York şehri içinde birçok güvenli eve (ing. safehouse) sahiptir. Ayrıca suçla savaş için, İngiltere'ye, İrlanda'ya, Güney Amerika'ya, Afganistan'a, Rusya'ya ve daha birçok ülkeye gitmiştir. Çok tehlikeli bir suçlu olarak görülmektedir. CIA, FBI ve S. H.İ.E.L.D. (Marvel Evreninde yaratılan kurgusal bir istihbarat örgütü) gibi örgütler onu yakalamak için birçok denemede bulunmuşlardır ancak yine de birçok önemli rütbedeki personel onun yöntemlerini ve suçla savaş için yaptıklarını haklı bulmaktadır ve ona karşı herhangi bir operasyon düzenlemeyi reddetmektedir.

Yetenekleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1.85 m boyunda, 91 kilo, kahverengi gözlü ve siyah saçlı olan Punisher,[1] fiziksel olarak çok sıkı egzersiz yapan bir insanın gücüne sahiptir. Oldukça ağır biçimde beden eğitimi çalışır, her gün güvenli evlerinde sahip olduğu poligonlarda ateş eder.

Punisher yüksek yeteneklere sahip, deneyimli bir savaşçıdır. Mükemmel savaş kayıtlarına sahip bir deniz piyadesidir. Castle Vietnam'a ikinci gidişinde bir keskin nişancı olarak görev yapmıştır. Ayrıca ABD Deniz Piyadeleri'nin keskin nişancı, piyade ve keşif okullarını bitirmiştir. Ayrıca Navy SEALs, UDT (Underwater Demolition Team), LRRP(Uzun mesafe keşif devriye) ve hava komandosu olabilmek için Amerikan Özel Harekat Birlikleri eğitiminide almıştır. Ayrıca bir eğitim programı için Avustralya'ya gönderilmiştir ve Avustralya SAS'ında eğitim almıştır. Gerilla savaşında'da eğitimlidir ve tecrübelidir.[1]

Yakın dövüştede çok etkilidir. Nash Ryu Ju Jitsu'yu (Castle'a yakın dövüş eğitimini veren ustası tarafından yaratılan dört dövüş sanatının bir karışımı) ve Marine Corps LİNE dövüş sistemini tercih eder. Ayrıca Nash Ryu' dan çok yüksek seviyede Ninjutsu eğitimi almıştır. Kendisinden daha büyük ve daha güçlü adamları yenebilecek yetenektedir. Eğer gerekirse silahsız ve sadece yakın dövüş tekniklerini kullanarak, çok kişiden oluşan grupları saf dışı bırakabilecek yetenektedir ve gücündedir. Bıçakları çok iyi kullanabilir ve üzerinde en az 3 ya da 4 bıçak tarzı silah bulundurur. En sevdiği bıçak ABD Deniz Piyadeler'inde bıçakla savaşma eğitimi aldığı KA-BAR bıçağıdır.[1]

Yalnızca birkaç konvansiyonel silahla ve ailesini öldürenlere olan nefretiyle, bir düzine iyi eğitimli, tecrübeli ve iyi silahlanmış rakibini tek bir çatışmada öldürüp, neredeyse hiç yaralanmadan kaçabilecek kadar beceriklidir ve yüksek askeri eğitimi bunu sağlamaktadır. Ayrıca çok iyi nişancıdır ve tek bir eliyle çok ağır silahları taşıyabilir.

Silahları[değiştir | kaynağı değiştir]

Punisher öldürdüğü suçlulardan aldığı ve askeri kaynaklarının ona sağladığı silahları kullanır. Güvenli evlerinde birçok silah bulundurur.

Castle sık sık silahlarını optiklerle, reflex dürbünleriyle, gece görüş dürbünleriyle, fenerlerle, bomba atarlarla, susturucularla, yüksek kapasiteli şarjörlerle modifiye eder ve yapacağı göreve göre çukur uçlu (ing. hollow point - çekirdek yaklaşık olarak %68, bazı özel mermilerde ise %300 oranında genişler ve keskin uçları vurulan kişinin iç organlarını yırtar ), zırh delici (genelde merminin çekirdek kısmı tungsten ya da çelik gibi sert metallerden yapılır), düşük hızlı (gürültüyü azaltır) ve daha birçok çeşitte mermi kullanır.

Punisher daha eski olan çizgi-romanlarında genelde Vietnam'dan kalma 223. Remington atan bir M16, Browning Llama tabancası ve M60 makineli tüfeği kullanırdı ancak şu anda devam eden Max 'tan yayınlanan serisinde genellikle SOPMOD paketleriyle görevinin gerektirdiği şekilde modifiye ettiği M4 karabina, M60 makineli tüfeği, HK USP, Sig Sauer P226 tabancaları ve pompalı tüfekler kullanmaktadır.

Yine eski çizgi-romanlarında araç olarak modifiye edilmiş vanları kullanmaktaydı. Bu vanlar genellikle ağır zırhla güçlendirilmiş, yüksek motor modifikasyonlarına sahip, birçok silah barındıran ve yüksek telekomünikasyon olanakları sağlayan özelliklere sahipti. Ayrıca birçok çizgi-romanında motosiklet, helikopter, hız botları gibi araçları kullanmıştır. Marvel Max serisinde ise genelde Hummer H1, Humvee ve başka arazi araçlarını tercih eder.

Kostüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Punisher' ın ilk kostümü Kevlar' dan yapılmış tüm vücudunu kaplayan ve göğsünde kurukafa işareti barındıran bir kostümdü. Castle' a göre kurukafa suçluların dikkatini o yöne çekip onun başına nişan almaları yerine oldukça sağlam bir zırh giydiği gövdesine ateş etmelerine sebep olmaktaydı. Ayrıca kurukafa işareti birçok suçluluyu psikolojik olarak etkiliyordu. Kurukafa işaretinin her dişinede bir şarjör mermi yerleştimişti.

Marvel Max serisinde ise Castle önünde kurukafa işareti bulunan bir tişört giyer. Bunun dışında deri ceketler, trençkotlar, askeri botlar, vücut zırhları, kevlar yelekler, askeri kamuflajlar giyer.

Punisher War Journal V2' de ise genelde kendi kostümünü giyer ancak Marvel evrenindeki iç savaşın bitmesinden sonra ölen Captain America' ya bir saygı duruşu olarak onun kostümünün kendi kostümüyle bir karışımı gibi duran bir kostümü bir süre giymiştir.

Kişiliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Punisher birçok çizgi-roman kahramınından farklıdır. Hemen hemen (Marvel' ın İç Savaş isimli serisinde (Civil War) bir kısım süper-kahraman gerçek kimliklerini devlete açıklayarak ve Amerikan hükûmetinin emrine girerek yasallaşmışlardır) bütün çizgi-roman kahramanları yaptıkları işi yasadışı olarak yapsalar da Punisher soğukkanlı bir katildir. Ayrıca hiçbir özel gücü bulunmamaktadır ve tüm yeteneklerini düzenli, ağır eğitimine ve egzersizlere borçludur.

Yine birçok kahramandan farklı olarak, Castle' ın çift-kimliği, gerçek hayatta bir işi, bilinen bir hobisi yoktur. Sadece birkaç tane arkadaşı vardır. Neredeyse tüm zamanını operasyonlarını planlayarak, egzersiz yaparak, operasyon düzenleyerek, silahlarını temizleyerek ve modifiye ederek geçirir. Öldürdüğü suçlulardan aldığı paraları ise yiyecek, silah ve cephane almak ve gizli barınaklarının kiralarını ödemek için kullanır.

Castle ayrıca polisin ve halkın onun hakkında ne düşündüğünüde umursamaz ve rüşvetçi polisleride öldürür. Halk, polis kuvvetleri, istihbarat teşkilatları ve süper-kahramanların çoğu tarafından tehlikeli bir suçlu olarak görülür.

Suçlular ve adalet üzerine düşünceleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Punisher yıllarca sürdürdüğü suçla savaştan sonra Amerikalı yasalarındaki adaletin yeterli olmadığı birçok hakimin ve polisin rüşvetçi olduğunu düşünmeye başlamıştır. Hem Marvel Knights hem de MAX serilerinde Punisher'ın kötüleri öldürme sebebi, sıradan insanların kendisi gibi acı çekmesini istememesidir. Bazı yüksek rütbeli polisler ve federal ajanlar Castle yasaların dokunamayacağı kadar büyük olan suçluları öldürdüğü için onun tutuklanmasına karşı çıkmaktadırlar.

Devam eden serileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şu anda devam eden iki serisi bulunmaktadır. Birincisi MAX' tan yayınlanan ve yetişkinlere yönelik olarak hazırlanan ve süper kahramanları barındırmayan seridir. Diğeri ise hikâyenin daha çok süper kahramanların üzerine olduğu Marvel Comics'in yayınladığı Punisher War Journal vol. 2 isimli seridir.

Max serisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Garth Ennis tarafından yazılan seri farklı çizerler tarafından resmedilmektedir. Günümüzde New York şehrinde geçmektedir. Hiçbir süper kahramanı barındırmaz. Frank Castle, 50' li yaşların sonunda resmedilmektedir. Yaklaşık 30 yıldır suçluları öldürdüğü belirtilmiştir. Punisher' ın çoğu çizgi-romanı daha çok yetişkinlere yönelik olsa da bu seri en karanlık ve kanlı olanı olarak bilinmektedir. Ayrıca yazar Garth Ennis 60' ıncı sayıya ulaşan seriyi bırakmıştır.

Punisher War Journal V2[değiştir | kaynağı değiştir]

Dostları[değiştir | kaynağı değiştir]

Düşmanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmi[değiştir | kaynağı değiştir]

1989 yılında bir filmi çekilmiştir. Bu filmin başrollerini Dolph Lundgren, Louis Gosset, Jr., Jéroen Krabbe paylaşmıştır. Ancak video piyasasına yönelik bu ilk film, başarısız olmuştur.

2004 yılında 1989 yapımı filmi yeniden çekilmiştir. Bu filmin başrollerini Thomas Jane ve John Travolta paylaşmıştır. Ayrıca Tom Jane, Punisher 2'yi bıraktığını açıklamıştır. Punisher'ın gerçek adı Frank Castle'dir. Frank, altı dil bilen bir ajan ve teğmendir.

Bir gün işi gereği bir mafya babasının oğlunu öldürmüştür. Daha sonra hiçbir şeyden haberi olmayan Castle, tüm ailesiyle beraber bir tatildedir. Fakat mafya babası tüm adamlarını Frank'in ailesinin üstüne salınca işler değişir ve Frank'in tüm ailesi bu tatilde öldürülür. Aynı zamanda Frank öldü sanılır. Ama hayatta kalmayı başarır. Ve artık intikamdan daha ileri bir duyguyla New York'a geri dönen Frank artık hiç insaf tanımayan, sadistler, tecavüzcüler, katiller ve hırsızları hiç affetmeden öldüren acımasız biri olmuştur ve kendine Punisher yani Cezalandırıcı demiştir.

Punisher: Warzone[değiştir | kaynağı değiştir]

Tom Jane filmden ayrılmıştır ve onun yerine Frank Castle rolünü Ray Stevenson oynamıştır Ayrıca film ilk filmden farklıdır ve ilk filmdeki senaryoyu takip etmez. 3. kez Punisher karakteri baştan ele alınır. fakat kendisinden önceki 2 filmine nazaran oldukça yoğun şiddet ve kan içerir. +18 ibaresi ile 2008 yılında amerika ve avrupada çeşitli ülkelerde gösterime girmiştir. Türkiye'ye ise 2009 yılı içerisinde gösterime girmiştir

Başarılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Punisher karakteri, Empire dergisi tarafından bütün zamanların en iyi 50 çizgi roman karakterleri sıralamasında 19. siraya seçildi.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Punisher (Frank Castle) 2 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Marvel Universe Wiki - marvel.com
  2. ^ "The 50 Greatest Comic Book Characters" 8 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Empire Online