Demir Adam

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Demir Adam

Iron Man (Türkçe: Demir Adam), Amerika merkezli çizgi roman şirketi Marvel Comics tarafından yayımlanan çizgi romanlarda görülen kurgusal karakter.[1] Gerçek isminin Anthony Edward Stark olmasına karşın daha çok Tony Stark olarak tanınmaktadır.[2] İlk olarak Mart 1963'te, 1959-1968 yılları arasında yayımlanan "Tales of Suspense" isimli çizgi roman serisinin 39. sayısında (Tales of Suspense #39 - Iron Man is Born!) görünmüştür.[3] Karakterin ilk hikâyesi Stan Lee ve kardeşi Larry Lieber tarafından yazılmış olup Don Heck tarafından çizilmiştir. Jack Kirby ise karakterin orijinal savaş zırhını tasarlamıştır.[4] İlk görünüşünün ardından Eylül 1963'te; Thor, Hulk, Ant-Man ve Wasp ile birlikte Avengers (Yenilmezler) ekibini kurmuş ve Mayıs 1968'de kendisine ait çizgi roman serisine (Iron Man#1) başlamıştır.

Çizgi roman tarihi boyunca Iron Man, Avengers ekibinin kurucu üyelerinden biri olmuştur ve çeşitli çizgi roman serilerinde yer almıştır.[5] Marvel, çizgi romanlardan sonra animasyon dizilerinde ve filmlerde de Iron Man'e yer vermiştir.[6][7][8] Marvel Sinematik Evreni'nde Tony Stark / Iron Man karakteri Robert Downey Jr. tarafından canlandırılmıştır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Babası Howard Stark, Stark Endüstrileri'nin kurucusudur. Babası süper asker projesinde yer almış, Ajan Carter ve Steve Rogers (Kaptan Amerika) ile çalışmıştır. Kaptan Amerika'ya kalkanını babası vermiştir. Ünlü bir mucit ve milyarder olan Tony Stark, Stark Endüstrileri adlı babasından kalan şirketin başına geçer ve silah üretimine başlar. Silahlardan para kazanır ve insanların kanına girer. Bu durum Tony Stark'ı insanlara karşı sorumlu hissetmesine neden olur. Babasının ve kendisinin iş ortağı olan Obadiah Stane'nin gizli bir iş birliği ile Afganistan'daki bir terör örgütü Tony Stark'a bir suikast düzenler. Bu suikastte Stark'ın vücuduna şarapnel parçaları girer. Özellikle kalbi büyük hasar görür. Tony Stark'ın ölmemesi için Yinsen isimli bir cerrah Tony'nin göğüsüne bir çeşit mıknatıs yerleştirir ve Tony'nin ölümü engellenir. Kendisi de ark-reaktörünü ve o reaktörden güç alan ilk zırhını icat eder ve oradan kaçmayı başarır. Yaptığı ilk zırhı oldukça ilkeldir ve bu zırhı kendisi yönetmektedir. Tony'nin kurtulduğunu öğrenen iş ortağı Obadiah Stane, onu şirketten attırmaya çalışır. Tony, zırhın tasarımını mükemmelleştirerek J.A.R.V.I.S'i zırha dâhil eder. Tony Stark'ın bu zırh içinde hata yapma olasılığı çok düşüktür. İlk olarak kendisine suikast düzenleyen terör örgütünün bir kampını havaya uçurur. Daha sonra da Iron Man olmaya karar verir.

Güçleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Stark'ın yaptığı zırh çok fonksiyonludur. Zırhın bilgisayarı J.A.R.V.I.S sayesinde düşmanlarını kolayca yenebilir. Zırhında çok gelişmiş güçlü ve akıllı füzeler, değdiği yeri yok eden lazerler, manyetik kalkanlar, püskürtücü ışınlar (Repulsor) ve ayaklarında uçmaya yarayan roketleri vardır. Zırh her aşamada geliştirilmiştir. Zırh ark-reaktörü, itici motorlar ve çeşitli silahlardan oluşmuştur. Avengers Endgame adlı filmde Tony Stark, zırhına nano teknoloji ekledi ve yaptığı diğer tüm zırhlardan daha gelişmiş oldu.

Arkadaşları[değiştir | kaynağı değiştir]

Düşmanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yer aldığı filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Iron Man (Tony Stark) In Comics Powers, Villains, History | Marvel". Marvel Entertainment (İngilizce). 17 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  2. ^ "Iron Man (Character)". Comic Vine (İngilizce). 15 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  3. ^ "Tales of Suspense #39 - Iron Man is Born! (Issue)". Comic Vine (İngilizce). 6 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  4. ^ "Everyone Who Has Ever Been In The Iron Man Armor, Ranked". CBR (İngilizce). 21 Eylül 2018. 22 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  5. ^ "the Avengers | Comics, Movies, Creators, & Stories". Encyclopedia Britannica (İngilizce). 11 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  6. ^ Iron Man (Animation, Action, Adventure, Sci-Fi), Robert Hays, John Reilly, Jim Cummings, Dorian Harewood, Marvel Enterprises, Marvel Productions, New World Television, 24 Eylül 1994, 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 25 Ekim 2020 
  7. ^ Iron Man: Armored Adventures (Animation, Action, Adventure, Family, Fantasy, Sci-Fi), Adrian Petriw, Daniel Bacon, Anna Cummer, Lisa Ann Beley, Isle of Man Film, Centre National du Cinéma et de l'Image Animée, DQ Entertainment, 22 Kasım 2008, 12 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 25 Ekim 2020 
  8. ^ "Iron Man (Tony Stark) | Characters | Marvel". Marvel Entertainment (İngilizce). 12 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  9. ^ "New Marvel Short Film Explains The End Of The Incredible Hulk". CINEMABLEND. 2 Ağustos 2011. 1 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2020.