Örümcek-Adam: Eve Dönüş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Örümcek-Adam: Eve Dönüş
Spider-Man: Homecoming
Filmin afişi
YönetmenJon Watts
Yapımcı
Senarist
Hikâye (eser)Çizgi Roman:
Stan Lee
Steve Ditko
Uyarlama
Oyuncular
MüzikMichael Giacchino
Görüntü yönetmeniSalvatore Totino
StüdyoMarvel Studios
Columbia Pictures
DağıtıcıSony Pictures Releasing[1]
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Yapım yılı2017
Çıkış tarih(ler)i7 Temmuz 2017
Süre133 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$175 milyon[2]
Hasılat$880,2 milyon[2]
Devam filmiÖrümcek-Adam: Evden Uzakta
Resmî sitesi

Örümcek-Adam: Eve Dönüş (İngilizce özgün adıyla Spider-Man: Homecoming), Columbia Pictures ve Marvel Studios tarafından ortaklaşa üretilen ve Sony Pictures Releasing tarafından dağıtılan, Marvel Comics karakteri Örümcek Adam çizgi romanlarından uyarlanan 2017 yapımı ABD süper kahraman filmidir. Marvel Sinematik Evreni'nin on altıncı süper kahraman filmi olma özelliğini taşıyan film, yeni kadro ile çekilen ikinci Örümcek Adam filmidir. Jonathan Goldstein, John Francis Daley, Watts ve Christopher Ford, Chris McKenna ve Erik Sommers tarafından yazılan filmin yönetmenliğini Jon Watts üstlenmiştir. Filmin kadrosunda Peter Parker / Örümcek Adam'ı canlandıran Tom Holland ile birlikte Michael Keaton, Jon Favreau, Gwyneth Paltrow, Zendaya, Donald Glover, Jacob Batalon, Laura Harrier, Tony Revolori, Bokeem Woodbine, Tyne Daly, Marisa Tomei ve Robert Downey Jr.'ın da yer aldığı film; Örümcek Adam olarak Akbaba ile yüzleşirken aynı zamanda lise hayatını devam ettirmeye çalışan Peter Parker'ı konu almaktadır.

Şubat 2015'te Marvel Studios ve Sony, Örümcek Adam'ın film haklarını ortak kullanmak için anlaşmışlardı. Aynı yılın haziran ayında Holland başrol olarak seçildi ve Watts'ın da filmin yönetmeni olacağı duyuruldu. Kısa bir süre sonra Daley ve Goldstein da kadroda yer aldı. Nisan 2016'da kadroya Tony Stark / Demir Adam rolündeki Downey'in de dahil olmasıyla filmin adı açıklandı. Haziran 2016'da Fayette County, Georgia'daki Pinewood Atlanta Studios'da başlayan çekimler sonrasında Atlanta, Los Angeles ve New York'ta devam etti. Diğer senaristler, Ekim 2016'da Berlin'de sona eren çekimler sırasında açıklandı. Yapım ekibi, filmi önceki Örümcek Adam filmlerinden farklı kılmak için ayrıca çaba gösterdiler.

Örümcek Adam: Eve Dönüş'ün ilk gösterimi 28 Haziran 2017'de Hollywood'da gerçekleşti. Marvel Sinematik Evreni'nin üçüncü evresinin bir parçası olarak 7 Temmuz 2017'de Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterime girdi. Eve Dönüş, dünya çapında 880 milyon doların üzerinde hasılat yaparak en başarılı ikinci Örümcek Adam filmi ve 2017'nin en yüksek hasılat yapan altıncı filmi oldu. Parker'ın lise hayatına odaklanan film genel olarak pozitif yönde eleştiriler aldı. Örümcek-Adam: Evden Uzakta adlı bir devam filmi 2 Temmuz 2019'da gösterime girdi. Üçüncü film olan Örümcek-Adam: Eve Dönüş Yok'un ise 17 Aralık 2021'de gösterime girmesi planlanıyor.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

New York Savaşı'nın ardından,[N 1] şehirdeki uzaylı ve diğer yabancı materyallerin toplanması görevi Stark Endüstrileri ve ABD hükûmeti ortak iştiraki olan Hasar Kontrol Merkezi tarafından üstlenilmişti. Bu sırada işten kovulmanın verdiği öfkeyle Toomes, çalışanlarını Chitauri teknolojisini teslim etmemeye ve bu teknolojiyi gelişmiş silahlar üretmek ve üretilen silahları satmak için kullanmaya ikna eder. Bundan sekiz yıl sonra[N 2] Peter Parker, Berlin'deki bir iç karışıklığa yardımcı olması adına Stalk tarafından Yenilmezler'e çağrılır. Ancak Stalk'ın ona henüz bir Yenilmez olmaya hazır olmadığını söylemesi üzerine Parker Midtown High School'daki eğitimine devam eder. Parker, Örümcek Adam olarak suçla mücadele faaliyetlerine daha fazla odaklanmak adına okulunun akademik dekatlon ekibinden ayrılır. Bu sırada en iyi arkadaşı Ned, Parker'ın gizli kimliğini keşfetmiştir.

Parker, Toomes ve ortakları Jackson Brice ile Herman Schultz'un yerel suçlu Aaron Davis'e silah satışı yaptığını görür. Davis'i Toomes tarafından yakalanmadan önce kurtarır ve göle düşer. Suyun içinde paraşütüne dolandıktan sonra neredeyse boğulacakken verdiği Örümcek Adam kostümüne taktığı takipçi ile Parker'ı izleyen ve onu suçlularla daha fazla ilgilenmemesi konusunda uyaran Stark tarafından kurtarılır. Toomes ise yanlışlıkla Brice'ı silahlarından biriyle vurarak öldürmüş ve bunun sonucunda Schultz yeni Şokçu olmuştur.

Parker ve Ned, Brice'ın geride bıraktığı bir silahı inceler ve güç çekirdeğini çıkarır. Schultz'daki takipçi cihazı Maryland'e gittiğinde Parker, dekatlon takımına yeniden katılır ve ulusal turnuvalar için onlara Washington, DC'ye kadar eşlik eder. Ned ve Parker, Stark'ın Örümcek Adam kostümüne taktığı takipçiyi çıkarmış ve kostümün bütün özelliklerini aktif etmişlerdir. Toomes'in bir D.O.D.C.'den silah çalmasını engellemeye çalışan Parker kamyonun içinde mahsur kalmış ve bu sebeple dekatlon turnuvasını kaçırmıştır. Ned'e emanet ettiği güç çekirdeğinin dengesiz bir Chitauri bombası olduğunu keşfettiğinde Ned'in çantasındaki çekirdek çoktan patlamış ve arkadaşları Washington Anıtı asansöründe mahsur kalmıştır. Olay yerine koşan Parker, âşık olduğu sınıf arkadaşı Liz dahil bütün arkadaşlarını kurtarır. New York'a, Staten Island Feribotu ile dönen Parker; Toomes'in yeni müşterisi, cinayet dahil birçok suçtan sabıkası bulunan Mac Gargan'ı yakalar ancak Toomes silahıyla feribotu ortadan ikiye bölerek kaçmayı başarır. Parker'ın yardımına koşan Stark, Parker'a yolcuları kurtarmasında yardım eder ve sonrasında pervasızlığının cezası olarak kostümüne el koyar.

Lise hayatına geri dönen Parker, Liz'e mezuniyet balosunda eşlik etmeyi teklif eder. Liz bu teklifi kabul etmiştir. Balonun gerçekleştiği gece Parker, Liz'in babasının Toomes olduğunu keşfeder. Parker'ın gizli kimliğini anlayan Toomes ise onu tehdit eder. Daha sonra Toomes'ın Avengers Tower'dan ekibin yeni karargahına silah taşıyan D.O.D.C. uçağını kaçırmayı planladığını fark eden Parker danstan ayrılarak eski ev yapımı Örümcek Adam kostümünü giyer ve arka kapıdan çıkar. Schultz tarafından pusuya düşürülmesine rağmen, Ned'in yardımıyla onu yener. Toomes'ın merkezine varan Parker, destek kirişlerinin zarar görmesi sonrası binanın altında kalır ve Toomes tarafından ölüme terk edilir. Enkazın altından çıkmayı başaran Parker, uçağı durdurarak onu Coney Adası yakınlarındaki sahile çarpması için yönlendirir. Parker ve Toomes Toomes dövüşü, Toomes'ın Akbaba kostümünün patlaması ve devamında hayatının Parker tarafından kurtarmasıyla sonuçlanır. Parker, polislerin alması için kargo paketleriyle birlikte Toomes'ı da orada bırakmıştır. Babasının tutuklanmasının ardından Liz ve ailesi başka bir şehre taşınırlar. Parker ise Stark'ın tam zamanlı olarak Yenilmezler'e katılma davetini reddetmiştir. Devamında Stark, Pepper Potts'a evlenme teklif etmiş ve kostümünü Parker'a geri vermiştir. Parker kostümünü giyerken halası May'e yakalanır.

En son sahnede hapisteki Gargan, Toomes'a yaklaşır ve onun Örümcek Adam'ın gerçek kimliğini bildiğini duyduğunu söyler. Toomes ise bu söylentilerin doğru olmadığını belirtir.

Oyuncular ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

(Soldan sağa) Tom Holland, Laura Harrier, Tony Revolori, Jacob Batalon, Zendaya ve yönetmen Jon Watts San Diego Comic-Con'daki Örümcek Adam: Eve Dönüş tanıtımında (2016)
  • Tom Holland, radyoaktif bir örümcek tarafından ısırıldıktan sonra örümcek benzeri yetenekler kazanan 15 yaşındaki Peter Parker karakterini canlandırmaktadır.[7] Filmin yapımcıları Kevin Feige ve Amy Pascal, Holland'ın Kıyamet Günü (2012), Wolf Hall (2015) ve Denizin Ortasında (2015) projelerindeki performanslarından etkilenmişlerdi.[8] Holland, önceki Örümcek Adam oyuncuları Tobey Maguire ve Andrew Garfield'dan ilham aldı ve bu rolü üstendikten sonra "yeni ve heyecan verici" bir şeyler sunmayı umuyordu.[9] Holland filmdeki rolüne hazırlanmak için birkaç günlüğüne Bronx'taki Bronx High School of Science'a gitti.[10] Kostümünü giymesi ise 25 ila 45 dakika sürdü.[10] Holland ile yapım şirketi arasında imzalanan sözleşme, üçü Örümcek Adam filmi olmak üzere, toplamda altı Marvel Sinematik Evreni projesini kapsıyordu.[11]
  • Michael Keaton, işten zorla çıkarıldıktan sonra silah kaçakçısı olan Adrian Toomes / Akbaba karakterini canlandırmaktadır.
    Chitauri teknolojisiyle üretilmiş mekanik kanatlı bir takım elbise giymektedir.[12] Toomes'ın daha sonra, Parker'ın âşık olduğu Liz'in babası olduğu ortaya çıkmıştır.[13] Yönetmen Jon Watts, "süper kahraman olan normal bir çocuk" olan Örümcek Adam ile uyumlu olması için bu karakterin diğer Marvel filmlerindeki Thanos ve Ultron'un aksine John C. Reilly'in Galaksinin Koruyucuları (2014) filmindeki Nova Corpsman karakteri gibi "normal birisi" olmasını istiyordu.[12][14] Böylelikle tüm dikkatler Toomes üzerinde odaklanmamış ve Parker yeteneklerini kullanmayı öğrenirken bile düşmanları alt edebilen biri olmuştur.[15] Keaton, Toomes'in tam anlamıyla kötü karakter olmadığını "Neden mi? Çünkü ne yapmaya çalıştığını görebiliyorum." sözleriyle belirtti.[16] Yapımcı Eric Hauserman Carroll ise Toomes karakterini "Tony Stark'ın karanlık versiyonu"[12] şeklinde tanımlayarak onun "aile hayatı olan, çocuklarını dikkate alan bir iş adamı... Dünyayı ele geçirmek, hükûmeti devirmek, hatta Yenilmezler'i ya da başka bir şeyi yenmek gibi büyük hayalleri olmayan, sadece iyi bir yaşam için şansını deneyen biri" olduğunu söyledi.[17]
  • Jon Favreau, Stark Endüstrileri'nin eski güvenlik şefi ve Tony Stark'ın şoförü/koruması olan Harold "Happy" Hogan karakterini canlandırmaktadır.[18] Hogan, filmde Parker ile "ilgileniyor" ve Favreau, Parker'ın "kendisine yardım edecek birine ihtiyacı olduğunu" söylüyor.[19] Daha önce Iron Man filmlerinde Hogan'ı canlandıran Favreau, ilk iki filmini de kendisi yönetmiş ve aktör olarak geri dönmeyi eğlenceli olarak tanımlamış, bunun ona "Özellikle film yapımcıları onunla ve hikâyedeki karakterlerle ilgilenirken Marvel ile ilişkisini de sürdürmesine izin verdiğini" belirtmiştir.[20]
  • Gwyneth Paltrow, Tony Stark'ın nişanlısı ve Stark Endüstrileri'nin CEO'su olan Pepper Potts karakterini canlandırmaktadır.[21]
  • Zendaya, "MJ" olarak da bilinen, Parker'ın sınıf arkadaşı Michelle karakterini canlandırmaktadır.[22][23] Kendisini garip ama entelektüel olarak nitelendiren Zendaya, zekası nedeniyle "insanlarla konuşmaya ihtiyacı yokmuş gibi hissettiğini" söyledi.[24] Michelle'in tuhaf ve farklı olmasının "canlandırıcı" olduğunu ve "pek çok gencin - özellikle de genç kadınların - bu [karakterle] bağlantı kurabileceğini" hissettiğini ekledi.[25] Watts ise karakteri Ally Sheedy'nin Kahvaltı Kulübü (1985) filminden Allison Reynolds karakterine ve Linda Cardellini'nin Freaks and Geeks (1999-2000) dizisinden Lindsay Weir karakterine benzetti.[17] Karakter her ne kadar Mary Jane Watson'ın doğrudan bir uyarlaması olmasa da "onun dinamiğini anımsatması için" Michelle karakterine Mary'nin adlarının baş harfleri olan "MJ" takma adı verildi.[26] Fegie ayrıca Michelle karakterinin Parker ile o kadar fazla takıntılı olmadığını, sadece "gözlemci" olduğunu belirtti.[26]
  • Donald Glover, Toomes'tan silah satın almak isteyen bir suçlu olan Aaron Davis karakterini canlandırmaktadır.[27][28] Davis, çizgi romanlarda Örümcek Adam'ın bir sürümü olan Miles Morales'in de amcasıdır. Glover, Muhteşem Örümcek Adam çizgi dizisinde Morales'i seslendirmiş ve bir 2010 yapımı filmde Örümcek Adam karakterini canlandırmak için aday olmuştu. Adaylığın farkında olan Watts, Feige'den Glover işe alınır alınmaz onu seçmesini istedi. Rol, "hayranlar için bir sürpriz" olarak tasarlandı ve Davis, yeğenine Morales'in gelecekteki bir Marvel filminde yer alma potansiyeline sahip olmasını istediğinden bahsetti.[28]
  • Jacob Batalon, Peter'ın en iyi arkadaşı[22][29][30] ve bir "gamer" olan Ned karakterini canlandırmaktadır.[31] Batalon, canlandırdığı karakteri Parker'ın "en iyi adamı, sağ kolu ve iki numaralı adamı" olarak tanımladı.[32] Marvel, senaryoda veya filmde soyadı geçmeyen ancak Parker aracılığıyla kendi karakterini yaratan bu karakter için Ned Leeds'i temel aldı. Carroll, Ned ile beraber filmdeki bazı karakterlerin ortaya çıkarılmasında Örümcek Adam çizgi romanlarındaki, başta Ultimate Comics: Spider-Man'da Miles Morales'in en iyi arkadaşı Ganke Lee olmak üzere,[33] favori karakterlerinden esinlenildiğini söyledi.[30] Her en kadar Ned karakterinin soyadı devam filminde "Leeds" olarak geçse de[34] soyadının tam olarak ne olduğu kesin değildir.[30]
  • Laura Harrier, Parker'ın âşık olduğu, aynı zamanda Toomes'ın kızı olan Liz karakterini canlandırmaktadır.[35][36]
  • Tony Revolori, Parker'ın sınıf arkadaşı ve aynı zamanda düşmanı olan Eugene "Flash" Thompson karakterini canlandırmaktadır.[36][37] Çizgi romanlarda karakterin genellikle beyaz bir zorba olarak betimlendiği kaydedildi ve Guatemala kökenli Amerikalı aktör, üstlendiği rol sonrası ölüm tehditleri aldı.[36][38] Revolori, hayranları için önemli bir karakter olduğunu düşündüğü bu rol için "adaleti yerine getirmek" adına çok çalıştı.[36] Thompspn fiziksel olarak heybetli bir sporcu olmaktan ziyade daha çok bir sosyal medya zorbası, "zengin, kendini beğenmiş bir çocuk" olarak tasvir edilmişti.[38][39] Bu karakterin ortaya çıkışının esin kaynağı Holland'ın The Bronx High School of Science ziyareti olmuştur.[10] Revolori, Thompson'ın Parker'ın zekâ seviyesine ulaşması için çok çalışması gerektiğini, bu nedenle onun Parker'ı sevmediğini belirtti. "Neden kimse beni Peter'ı sevdikleri gibi sevmiyor?" düşüncesine sahip bu karakteri canlandırmak için Revolori 27 kg almıştır.[38]
  • Bokeem Woodbine, Toomes'in suç ortağı olan Herman Schultz / Shocker II karakterini canlandırmaktadır.[17][40]
  • Tyne Daly, ABD Hasar Kontrol Departmanı Başkanı Anne Marie Hoag karakterini canlandırmaktadır.[41]
  • Marisa Tomei, Parker'ın halası olan May Parker karakterini canlandırmaktadır.[42][43] Tomei'nin aldığı rol ile ilgili çıkan ilk haberler sosyal medyada tepkiyle karşılandı ve çizgi roman hayranları, özellikle karakter Tomei'den önce yaşlı oyuncular tarafından tasvir edildikten sonra, oyuncunun "karakteri canlandırmak için çok genç ve çekici" olduğunu belirtti.[44] Bu konuda Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı yazarı Stephen McFeely ise Marvel'ın Peter karakterini "olabildiğince doğal" biri hâline getirmeye çalıştığını söyleyerek "Teyzesinin 80 yaşında olmamasının nedeni kısmen budur; eğer ölmüş annesinin kız kardeşiyse neden ondan iki kuşak önde olmak zorunda olsun ki?" dedi.[45] Carroll ise ekibin oyuncu seçimi sürecinde daha çok "abla" ya da Peter'a yaş olarak daha yakın birini aradıklarını sözlerine ekledi.[46]
  • Robert Downey Jr., Parker'ın yol göstericisi, ABD Hasar Kontrol Merkezi'nin yaratıcısı, mucit, milyarder, playboy ve hayırsever olan Tony Stark / Demir Adam karakterini canlandırmaktadır.[17][47] Sony Pictures Motion Picture Group başkanı Tom Rothman, Downey'in filmde yer almasının ticari avantajının ötesinde Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı'nda kendisiyle Parker arasında kurulan ilişki nedeniyle Stark'ın dahil edilmesinin önemli olduğunu söyledi.[48] Watts, Stark'ın Kahramanların Savaşı'nda Parker'ı Yenilmezler'e kabul etmesinin ardından "bu durumun pek çok yansıması olduğunu" belirtti.[49] Senarist Jonathan Goldstein ise Stark karakterini Ethan Hawke'ın Çocukluk (2014) filmindeki baba karakterine benzetti.[15]

Bunlara ek olarak Kerry Condon ve Chris Evans, daha önceki Marvel filmlerinde olduğu gibi F.R.I.D.A.Y. ve Steve Rogers / Kaptan Amerika rollerini tekrar canlandırdılar.[50][51] Rogers filmde, Parker'ın okulunda yapılan kamu hizmeti duyurusu sırasında görünmektedir.[51] Garcelle Beauvais ise Adrian'ın eşi ve Liz'in annesi olan Doris Toomes karakterini canlandırırken[52][53] Jennifer Connelly de Parker'ın Örümcek Adam kostümünde yer alan Karen adındaki yapay zekânın seslendirmesini yapmıştır.[50] Hemky Madera da filmde yerel dükkân sahibi Bay Delmar olarak yer almış,[54] Toomes'ın suç ortağı Jackson Brice karakteri ise Logan Marshall-Green tarafından canlandırılmıştır.[17][55][56] Toomes'ın diğer suç ortakları Tinkerer (Phineas Mason) Michael Chernus tarafından,[12][57] Mac Gargan Michael Mando tarafından[41][58] ve Randy de Christopher Berry tarafından[54][59] canlandırılmıştır.

Parker'ın gittiği lisenin müdürü Morita rolünü, daha önceki Marvel filmlerine Jim Morita karakterini canlandıran Kenneth Choi üstlenirken[56][60] "Parker'ın Örümcek Adam olduğunu anlayamayacak kadar aptal karakterlerden biri olan"[61][62] beden eğitimi öğretmeni Koç Wilson'u ise Hannibal Buress canlandırmıştır.[63] Ayrıca The Incredible Hulk (2008) filminde adı olmayan rolünü[64] öğretmen ve akademik dekatlon koçu[65][66] Bay Harrington[56] olarak tekrar canlandıran Martin Starr ile beraber Bayan Warren rolüyle Selenis Leyva,[67][68] Bay Cobbwell rolüyle Tunde Adebimpe[54] ve Bay Hapgood rolüyle John Penick[69] de Eve Dönüş filminde yer almıştır.

Parker'ın sınıf arkadaşları Sally Isabella Amara tarafından,[70][71] Jason Ionello Jorge Lendeborg Jr. tarafından,[70][72] Seymour J. J. Totah tarafından,[70][73] Abraham Abraham Attah tarafından,[56][74] Cindy Tiffany Espensen tarafından,[52][75] Betty Brant Angourie Rice tarafından,[76][77] Charles Michael Barbieri tarafından[72][78][79] ve Tiny Ethan Dizon[72] tarafından canlandırıldı. Ayrıca Martha Kelly tur rehberi olarak,[54][80] Kirk Thatcher da Star Trek IV: The Voyage Home'daki[81] rolüne atıfta bulunduğu "punk" cameo görünümüyle filmde yer almıştır. Bununla birlikte Örümcek Adam karakterinin yaratıcılarından Stan Lee de, Parker'ın komşusuyla yüzleşmesine tanık olan Gary adında bir New York apartman sakini olarak filmde yer almıştır.[82][83] Jona Xiao'nun da açıklanmayan bir rol ile film kadrosunda yer aldığı duyurulsa da filmde yer almamıştır.[84]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelişim[değiştir | kaynağı değiştir]

Çizgi romanlarda henüz [filmde] işlenmemiş o kadar çok şey var ki... [Örümcek Adam'ın olduğu] çoğu hikâye lisede geçiyor. Bunu keşfetmek istiyoruz. Bu aynı zamanda onu Marvel Sinematik Evreni'ndeki diğer karakterlerimizden çok çok daha farklı kılıyor.

-Kevin Feige, Marvel Studios başkanı[85]

Kasım 2014'te Sony Pictures bilgisayarlarının hacklenmesinin ardından, Sony Pictures Entertainment eş başkanı Amy Pascal ve başkanı Doug Belgrad arasındaki Sony'nin Marvel'dan, tüm hakları Sony'ye lisanslı olan Örümcek Adam hakkında üç adet film çekmesini istediğini belirten e-postalar sızdı. Daha sonra ise stüdyoların bu konudaki görüşmeleri olumsuz sonuçlandı ve Sony, Örümcek Adam serilerini tek başına çekmeyi planladı.[86] Ancak, Şubat 2015 tarihinde Sony Pictures ve Marvel Studios, Kevin Feige ve Pascal'ın (Pascal Pictures şirketi aracılığıyla) yapımcılığını üstlendiği yeni bir Örümcek Adam filmi yayımlayacaklarını duyurdu.[87][88] Stüdyolar, Örümcek Adam karakterinin bir Marvel filminde yer alması için anlaşmaya vardıktan sonra[87] Örümcek Adam'ın Kahramanların Savaşı filminde yer alacağı duyuruldu.[89] Anlaşmaya göre Sony Pictures, Örümcek filmleri üzerinde nihai ve finansal kontrole sahip olmaya, filmin dağıtımına ve gösterimine devam ederken Marvel Studios da Marvel karakterlerini gelecekteki Örümcek Adam filmlerine entegre etmenin yollarını arayacaktı.[87] Her iki stüdyo da anlaşmayı herhangi bir noktada feshetme hakkına sahiptir ve anlaşma dahilinde herhangi bir para alışverişi yapılmamıştır. Ancak Sony'ye 175 milyon dolarlık tek seferlik ödeme ve gelecekteki her Örümcek Adam filmi için 35 milyon dolara kadar ödeme yapılması karşılığında Marvel'a Örümcek Adam'ın satış haklarının tam kontrolünü veren 2011 anlaşmasında değişikliğe gidilmiş ve yapılan değişilikler sonrası eğer ortak yapım film 750 milyon dolardan fazla hasılat elde ederse, Marvel, film için ödemesi gereken 35 milyon dolarlı azaltabilme hakkına sahip olacaktır.[90] Marvel Studios hâlâ filmin %5'lik gelirini almaktadır.[91] Lone Star Funds, LSC Film Corporation sözleşmesi aracılığıyla[92] Sony yapımı filmin 175 dolarlık bütçesinin %25'ini[93] sağlarken Columbia Pictures ise Marvel Studios ile birlikte resmî olarak filmin yapımcılığında katkıda bulundu.[94] Ayrıca Sony, Marvel'a açıklanmayan miktarda yapımcılık ücreti ödemiştir.[95]

"Marvel kesinleşmediği sürece hiçbir şeyi açıklamaz. Ekim ayında A planını, ardından da Sony ile anlaşma gerçekleşmesi ihtimali için B planını hazırladık. Üçüncü Evre'yi düşündüğümüz zaman zarfında Örümcek Adam filmini de düşünüyorduk." sözleriyle Feige, Marvel'in en az Ekim 2014'ten beri Örümcek Adam karakterini Marvel Sinematik Evreni'nin üçüncü evre filmlerine dahil etmek için çalıştığını belirtmişti.[96] İnanılmaz Örümcek Adam serisinin yapımcıları Avi Arad ve Matt Tolmach, yeni film için kendileri de dahil olmak üzere[97] yönetmen Marc Webb ile aktör Andrew Garfield'ın geri dönmeyeceğini duyurmuşlardı.[98] Sony'nin Örümcek Adam rolü için Garfield'dan daha genç bir aktör aradığı bildirildi[97] ve Logan Lerman ile Dylan O'Brien potansiyel adaylar olarak düşünülüyordu.[99] Mart 2015'te Drew Goddard'ın filmi yazması ve yönetmesi düşünülürken[100][101] O'Brien ise rol için kendisiyle irtibata geçilmediğini söyledi.[102] Daha önce Sinister Six'e dayanan bir Sony filmine yer alan Goddard, devamında yeni film üzerinde çalışmayı reddettiğini, çünkü bunun için "gerçekten bir fikri olmadığını" belirterek yeni bir film projesinde yer alma fikri ile mücadele ettiğini söyledi.[103] Bir sonraki ay gerçekleşen Yenilmezler: Ultron Çağı filminin tanıtımında Feige, gelecek Örümcek Adam filminin bir başlangıç hikâyesi olmayacağını, çünkü zaten "son on üç yılda insanların bütün ayrıntıları bildiğini varsaydıkları" için[96] Peter Parker karakterinin 15 ila 16 yaşlarında olacağını söyledi.[85] Parker'ın amcası Ben ise ismen olmasa da[104] filmde yer alacaktı.[105] Nisan ayının sonlarında ise Holland ve Butterfield ile birlikte[106] Nat Wolff, Timothée Chalamet ve Liam James da Örümcek Adam rolünü üstlenecek potansiyel adaylar arasındaydı.[107]

Mayıs 2015'te filmin yönetmenliği için John Francis Daley ve Jonathan Goldstein'ın yazı ekibinden Jonathan Levine, Ted Melfi, Jason Moore ve Jared Hess düşünülüyordu.[108] Tony Stark / Demir Adam karakterini canlandıran Robert Downey Jr. ile birlikte kimin başrolde yer alacağını belirlemek için ise Butterfield, Holland, Judah Lewis, Matthew Lintz, Charlie Plummer ve Charlie Rowe Marvel Sinematik Evreni'nin deneme çekimlerinden geçiriliyorlardı.[109][110] Bu altılı; Fegie, Pascal ve Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı filmi yönetmenleri Russo kardeşlerin gerçekleştirdiği, toplamda 1.500 kişinin katılım gösterdiği oyunculuk testinden seçilmişlerdi.[110] Haziran 2015'in başlarında filmin yönetmeliği için Daley Goldstein ve Jon Watts ile birlikte Levine ve Melfi de düşünülürken[111] aday oyuncular da Downey tarafından test ediliyordu. Adaylar arasında Örümcek Adam karakteri için seçilme olasılığı diğer adaylardan daha fazla olan Holland, filmde Steve Rogers / Kaptan Amerika karakterini canlandıracak olan Chris Evans tarafından test edilmişti.[109] 23 Haziran'da da Marvel ve Sony resmî olarak Holland'ın Örümcek Adam rolünü oynayacağını ve filmin Watts tarafından yönetileceğini duyurdu.[8] Holland'ın dans ve jimnastik geçmişine de değinen Russo kardeşler[89] önceki tasvirlerden farklılaşmak için Peter Parker'ın yaşına yakın bir aktör aradıklarını belirtmişlerdi. Bu sırada Kahramanların Savaşı filminin senaryosunu okuma fırsatı bulan Watts, Russo kardeşler ile konuşarak filmdeki Örümcek Adam sahnelerinin çekimini yakından izledi.[104] Böylece Watts, birkaç önemli detay hakkında fikre sahip olarak[112] bunları gelecek filmde uygulayabilecek hâle gelmişti.[104] Watts, bir Marvel Sinematik Evreni filminde yönetmen olarak Yenilmezler gibi karakterlerin olduğu dünyanın "daha derinlerini" keşfetmenin kendisi için heyecan verici olduğunu belirtti.[17]

Film ekibinde yönetmen olarak yer almadan önce Watts, "Durumun ne olacağını bilmiyorum ama bu, başını onunla birlikte belaya sokmak isteyeceği bir kişi olabilir." diyerek Parker'ın yol göstericisi olarak Nick Fury'nin görüntülerini oluşturdu.[113] Feige, John Hughes'un filmlerinin büyük bir etki yaratacağını ve "o yaşlarda, lisede her şeyin yaşam ya da ölüm gibi hissettirdiğini" belirterek Parker'ın kişisel gelişiminin filmde Örümcek Adam rolü kadar önemli miktarda yer tutacağını söyledi. Ayrıca filmde, daha önce görülmemiş kötü karakterlerin de yer almasını umduğunu belirterek[114] çekimlerin Haziran 2016'da başlayacağını söyledi.[115] Temmuz 2015'te, Marisa Tomei'ye Peter'ın halası May Parker rolünün teklif edildiği bildirildi.[42] Daley ve Goldstein'ın da yönetmen olma fırsatını kaçırdıktan sonra senaryoyu yazmak için müzakerelere başladıkları[116] ve kendilerine Marvel tarafından kendilerine üç günlük süre verildiği ortaya çıktı.[117] Kısa bir süre sonra, senaryonun yazılması için bir anlaşmaya vardıkları ikili tarafından doğruladı.[118] İkili, önceki filmlerden farklı bir Örümcek Adam karakterini işlemeyi amaçladı ve bu sebeple önceki filmlerde yer alan unsurların uzun bir listesi çıkarılarak bu listedeki unsurların yeni filmde kullanımından kaçınıldı. "Örümcek Adam'ın var oluşuna yol açan trajedi ve olaylar" yerine karakterin lisedeki eğitim hayatı üzerine odaklanmayı seçtiler. Bunun onu diğer Marvel Sinematik Evreni süper kahramanlarından da ayrı kılacağını düşündüler.[15] Daley, "İçerik bağlamında bile olsa onu filmin tepesinde gökdelenlerden sallanırken tasvir ederseniz, o sahnede ne yükseklik korkusunu ne de baş dönmesini hissedebileceğinizi düşünmüyorum." sözleriyle filmin Parker'ın Marvel Sinematik Evreni'ndeki "yerini bulması" ile ilgili olduğunu belirterek, senaristlerin filmde onun "yeni yetenekleriyle hesaplaşmasına ve henüz onlarla iyi olamayarak sıradan insanların sahip olduğu korkuları ve zayıflıkları taşımasına" odaklanmak istediğini söyledi.[13] Parker'ın Washington Anıtı'na tırmanırken hissettiği yükseklik korkusu da bunun bir parçasıydı. Senaristler ayrıca diğer filmlerde sıklıkla kullanıldıkları için Manhattan gökdelenlerinden de kaçınmak istediler ve banliyöler, golf sahası, Staten Island Feribotu, Coney Adası ve hatta Washington, DC gibi mekânları tercih ettiler.

Marvel tarafından kendi mizah anlayışlarını senaryoya yansıtmaları için teşvik edilen Daley ve Goldstein, daha önce yer aldıkları sitcom çalışmalarından da esinlenerek Parker'ın etrafında "güçlü karakterlerden oluşan" bir çevre yaratmaya çalıştılar.[15] Ekim 2015'te Watts, Parker'ın gelişimini görmek adına filmi coming of age tarzında yapmayı düşündüğünü söyleyerek Benim Aşkım Satılık Değil (1987), Bir Şey Söyle (1989) ve Şöhrete Bir Adım'ın (2000) bu türdeki favori filmleri olduğunu belirtti.[119] Coming of age tarzında bir film yapma hedefi olan Watts için öncekilerden daha genç olacak yeni Örümcek Adam karakteri, çekilecek filmin yönetmeni olmak istemesinin sebeplerinden biriydi.[120] Film hazırlığında orijinal çizgi romanları tekrar okuyan Watts, "çılgın ve muhteşem Marvel Evreni'ni oluşturan" çizgi romanlara normal bir insanın bakış açısını dahil ederek yeni bir perspektif keşfettiğini fark etti. Zaten var olan Marvel Sinematik Evreni'ne Örümcek Adam karakterinin dahil edilmesinin filmin sorumluluğunda olduğunu hissediyordu.[104] Ultimate Spider-Man ve Spider-Man Loves Mary Jane çizgi romanlarının ona ilham veren kaynaklar olduğunu belirtti.[120] Aralık ayında ise filmin üretim tasarlaması için Oliver Scholl ile sözleşme imzalandı.[121]

Yapım öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Watts, 2016 yılında San Diego Comic-Con'da

Watts, tüm filmlerinde olduğu gibi bu filmde de özellikle de aksiyon sahnelerinin görsel açıdan zengin olmasını istiyordu. Eve Dönüş filmi için ise Watts, daha önce büyük ölçekli bir filmde çalışma deneyimi olmadığından "aksiyon sahnelerinin görsel dilini bulmak ve denemek" adına bir ekiple çalıştı. Ağ atış sahneleri için ise Watts, daha önce kullanılmış olan büyük "hızlı" kamera hareketlerinden kaçınmak ve bunun yerine her şeyi mümkün olduğunca sabit tutarak seyircinin de kendisini oradaymış gibi hissetmesini istiyordu.[120]

Ocak 2016'da Sony, filmin yayım tarihini 7 Temmuz 2017'ye kaydırdı[122] ve filmin, post prodüksiyonda IMAX 3D için dijital olarak yeniden düzenleneceğini duyurdu.[123] Mart ayı başlarında Zendaya, film kadrosuna Michelle rolüyle dahil oldu ve May Parker karakterinin de Tomei tarafından canlandırılacağı onaylandı.[43][124] J. K. Simmons ise Sam Raimi'nin Örümcek Adam serilerindeki J. Jonah Jameson rolünü tekrar canlandırmayı kabul edebileceğini söyledi.[125] Ertesi ay Feige, önceki Marvel filmlerinden karakterlerin de yer alacağını doğruladı[126] ve Sony ile yapılan anlaşmanın hangi karakterlerin filmde yer alabileceğini belirlemediğini açıkladı.[127] "Anlaşma, bunun bir Sony Pictures filmi olması yönündeydi... bizler yapımcılarız. Aktörü işe alan, onu Kahramanların Savaşı'na dahil eden ve ardından şu anda olduğu gibi üzerinde çalışılan ve yakında çekilecek olan senaryo ile ilgilenenler biziz." sözleriyle Feige,[127] stüdyoların iş birliğinin "birlikte çalışarak ortaya oynayacak daha fazla oyuncak çıkarmak" amacıyla "iyi niyete" dayalı olduğunu belirtti.[4] Sony Pictures başkanı Tom Rothman, nihai yeşil ışık yakma yetkisine sahip mercinin Sony olduğunu, ancak yaratıcılık konusunda Marvel'a müsaade ettiklerini sözlerine ekledi.[128] Filmin başlığının Örümcek Adam: Eve Dönüş (Spider-Man: Homecoming) olacağı CinemaCon 2016'da Sony tarafından duyuruldu.[129][130] Homecoming sözcüğünün seçilmesinin başlıca sebebi; sözcüğün, karakterin Marvel ve Marvel Sinematik Evreni'ne geçişini simgelerken aynı zamanda da bir lise geleneği olan mezuniyet balosunun İngilizce karşılığı olmasıydı.[130] Peter Parker rolü için seçmelere katılan[131] Tony Revolori ile birlikte Laura Harrier film kadrosuna Parker'ın sınıf arkadaşları olarak katılırken[35][132] Downey Jr.'ın da filmde Stark karakterini canlandıracağı açıklandı.[47][133] Watts, Kahramanların Savaşı filminde Parker ile bağlantısı sebebiyle Stark karakterinin filmin hikâyesinde zaten var olduğunu belirtti.[120]

Yine nisan ayında Michael Keaton, bir kötü karakteri canlandırmak için görüşmelere katılsa da[134] projenin The Founder ile çakışması üzerine kısa bir süre sonra görüşmeler iptal edildi.[135][136] Kısa süre sonra, filmin programındaki bir değişikliğin ardından rol için yeniden görüşmelere başladı[136][137] ve anlaşma mayıs ayı sonlarında Keaton'ın film kadrosunda yer almasıyla sonuçlandı.[137] Michael Barbieri Parker'ın arkadaşı,[78][79] Kenneth Choi Parker'ın okuduğu lisenin müdürü[60] ve Logan Marshall-Green de Keaton'un karakteriyle birlikte çalışan başka bir kötü karakter rolünü aldı.[55][58] Filmin kadrosunda yer alan Donald Glover ve Martin Starr'ın ise rolleri henüz belli değildi.[27][65] Ek olarak Marvel; Peter Parker, May Parker ve Flash Thompson gibi ana karakterlerin dışında, önceki Örümcek Adam serilerinde yer alan karakterleri filme dahil etmekten veya bunlara atıfta bulunmaktan çoğunlukla kaçınma kararı aldı. Alınan bu karar Mary Jane Watson karakterinin de dahil edilmemesine sebep olsa da Zendaya'nın canlandırdığı Michelle karakteri ile Watson'a atıfta bulunuluyordu. Feige, alınan bu kararın amacının "[uyarlanan eserlerle] eğlenirken aynı zamanda farklı ve dinamik karakterlerin de ortaya çıkmasını sağlamak" olduğunu söyledi.[26]

Örümcek Adam'ın filmdeki kostümü; önceki kostümlerden farklı olarak Stark'ın J.A.R.V.I.S.'ine benzer bir Al sistemine, bir ısıtıcıya, bir paraşüte, hava yastığına, holografik arayüze ve Stark'ın Parker'ı takip edebilmesi için bir takipçiye sahipti. Caroll, Eve Dönüş kostümüne dahil etmek için yeni özellikler keşfetmek adına Marvel'ın çizgi romanları incelediğini belirtti.[138] Örümcek Adam'ın ağ atıcıları, ilk olarak Kahramanların Savaşı filminin sonunda tanıtılan çeşitli ayarlara sahipti. Carroll, bu ayarların ona "ağlarını farklı stillerde atabilme özelliği" kazandırdığını söyledi ve bunu bir DSLR fotoğraf makinesine benzetti.[105]

Çekim aşaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Temel çekimler Summer of George geçici adıyla[139] 20 Haziran 2020 tarihinde[140] Fayette County, Georgia'daki Pinewood Atlanta Studios'ta[141] başladı. Çekimlerin yönetmenliğini Salvatore Totino üstlendi.[142] Atlanta'daki çekimler Grady High School,[143] Downtown Atlanta,[144] Atlanta Marriott Marquis,[145] Piedmont Parkı, Georgia World Congress Center[146] ve West End gibi farklı mekânlarda gerçekleşti.[147] Holland, Atlanta'daki New York çekimlerinin karakterle yakından ilişkili bir yer olan New York'taki gerçek çekimlerden daha az maliyetli olduğunu belirterek çekimlerin bir veya iki hafta içinde New York'ta sonlandığını belirtti.[148] Çekimler için Atlanta'da 10-12 saniyede yarıya kadar açılıp kapanabilen ve 8 saniyede 40.000 galon su basma kabiliyetine sahip bir Staten Island Feribotu kopyası inşa edildi.[149] Ek çekimler Los Angeles'taki Van Nuys ve Reseda'da yer alan iki okulda gerçekleşti.[150]

Yapım sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Kasım 2016'da Keaton'ın Adrian Toomes / Akbaba,[14][151] Woodbine'ın da Herman Schultz / Şokçu[17][152] rolüyle filmde yer alacakları bilgisi Feige tarafından doğrulandı. Mart 2017'de Harrier, filmin yeniden çekimlerden geçtiğini[153] ve Evans'ın da filmde eğitici bir fitness videosunda Steve Rogers / Kaptan Amerika rolüyle görünmeye hazırlandığını söyledi.[51] Watts, bu sahne için The President's Fitness Challenge'dan ilham aldığını belirtirken Kaptan Amerika'nın bu rolü üstlenebilecek en iyi MCU karakteri olduğunu düşündüğünü söyledi. Daha sonra Kaptan Amerika'nın yer alacağı diğer kamu hizmeti duyuruları sahneleri hakkında beyin fırtınası yapmaya başladığını belirterek "aklınıza gelebilecek her şeyi, zavallı Kaptan Amerika yaptı" dedi. Watts, ekstra kamu hizmeti duyuru videolarının filmin ev medyasında yer alacağını duyurdu.[154] Watts, Toomes'u filmde kötü karaktere dönüştüren Stark'ın kurduğu Hasar Kontrol Merkezi'nin "genel felsefelerine ve anlatmak istedikleri hikâyeye uygun" olduğunu belirterek bu şirketin "filmdeki hikâyeyi devam ettirmek için kullanılan bir unsur" olduğunu söyledi.[49]

Görsel efektler[değiştir | kaynağı değiştir]

Trixter, Grand Central Terminali'nin CGI versiyonunu (altta) oluşturmak için LIDAR teknolojisinden yararlandı ve bu elementleri film setinde (üstte) kullandı.[155]

Filmdeki görsel efektler Sony Pictures Imageworks, Method Studios, Luma Pictures, Digital Domain, Cantina Creative, Iloura, Trixter,[156] ve Industrial Light & Magic[149] tarafından oluşturuldu. Baş yapımcı Victoria Alonso, önceki Örümcek Adam filmlerinde çalışan Imageworks'ün Eve Dönüş'te çalışmasını önceki filmlerden farklı bir görünüm elde etmek için istemedi. Ancak şirketin filme "olağanüstü" katkılar yapabileceğini gördüğünü söyledikten sonra bu fikrini değiştirdi.[157]

Trixter; Grand Central Terminali'ndeki açılış sahnesi, Kahramanların Savaşı olaylarını Parker'ın bakış açısından yeniden anlatan sahne, Toomes'ın Liz ve Parker'ı dansa götürdüğü sahne, Parker ve Schultz'ın okuldaki kavga sahnesi ve Yenilmezler tesisi çevresindeki ve içindeki sahneler de dahil olmak üzere toplamda 300'ün üzerinde sahne için katkıda bulundu. Ayrıca hem Örümcek Adam kostümleri hem de örümcek izleyici üzerinde de çalıştılar. Parker ve Schultz arasındaki kavga için Trixter, ev yapımı Imageworks kostümünü giyen Örümcek Adam'ı dijital ortamda oluşturdu. Ayrıca Schultz'un eldivenleri için de dijital ortamda özel efektler oluşturuldu. Trixter, daha önce Yenilmezler için de kullanılan konsepti ve geometriyi baz alarak bunları Eve Dönüş için yeniden şekillendirdi. Örümcek Adam'ın Yenilmezler kostümü için modeller ve dokular, Framestore tarafından, gelecekteki bir MCU filminde tekrar kullanılmak üzere yaratıldı. Trixter VFX süpervizörü Dominik Zimmerle, fikrin "yeni kostüm için temiz, yüksek teknolojiye sahip bir sunum" yapmak olduğunu ve kostümün "Stark yapımı görünmesi gerektiğini" söyledi.[155]

Staten Island Feribotu'nda geçen sahnenin görsel efektleri Digital Domain tarafından hazırlandı. Bu görsel efektler Örümcek Adam, Akbaba'nın kostümü, Demir Adam ve Örümcek Adam'ın drone'unu içeriyordu. Gerçek Staten Island Feribotu ile feribotun setteki versiyonunun LIDAR kopyası, dijital versiyonunu desteklemek adına Digital Domain tarafından çıkarıldı.[149] Sony Pictures Imageworks tarafından oluşturulan üçüncü perdenin çoğu, Parker'ın uçakta ve sahilde ev yapımı kostümüyle Toomes ile savaştığı sahneleri içermekteydi. Toomes'ın geliştirilmiş kıyafetinin bir kısmı yine Imageworks tarafından oluşturulmuş geri kalan parçaları da makete dayanarak ortaya çıkarılmıştı. Uçağın gizlenme yeteneği için Imageworks, BAE Systems'ın "kızılötesine karşı gizlenmek için oluşturulmuş" Adaptiv IR Camouflage tank gizleme teknolojisinden esinlenmişti. Kahramanların Savaşı'ndakine dayanan ağ tasarımı için Digital Domain, yarı saydam yapısı nedeniyle kutup ayısı kılları kullandı. Imageworks de ağ tasarımı için Kahramanların Savaşı dahil "ağların bir şeylere tutunmak yardımcı olan minik dikenleri (...) olan" bir önceki filmlerden yararlandı. Bu film için de diğer filmlerdeki tasarımlara yakın olması adına dikenlerden yararlanıldı.[149] Washington Anıtı sahnesindeki görsel efektler ise Method Studios tarafından hazırlandı.[157]

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Kasım 2016'nın başlarında, Doktor Strange'in tanıtımı esnasında Feige, yanlışlıkla Michael Giacchino'nun Eve Dönüş filminin de müziklerini bestelediğini söyledi. Bu daha sonra Giacchino'nun kendisi tarafından da doğrulandı.[158] 1960'lı yılların animasyon dizilerindeki tema müziklerini de içeren[159] soundtrack'in kayıtlarına 11 Nisan 2017'de başlandı.[160] Soundtrack, Sony Masterworks tarafından 7 Temmuz 2017 tarihinde yayımlandı.[161]

Yayımlanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Gösterimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Örümcek Adam: Eve Dönüş filminin TCL Çin Tiyatrosu'ndaki galası

Örümcek Adam: Eve Dönüş'ün dünya geneli galası 28 Haziran 2017 tarihinde[162] Hollywood'daki TCL Çin Tiyatrosu'nda gerçekleşti. 5 Temmuz tarihinde de film, Birleşik Krallık'ta yayımlandı.[163] Uluslararası markette film, 6 Temmuz tarihinde gösterime girdi[164] ve yayımlandığı hafta 277'si IMAX olmak üzere toplamda 56 sinemada, 23.400 salonda yer aldı.[165] Amerika Birleşik Devletleri'nde 7 Temmuz'da yayımlanan film,[122] 292'si IMAX ve IMAX 3D, 601'i de premium geniş formatlı film olmak üzere[8][123][166] toplamda 4.348 sinemada (3D dahil)[8] gösterime girdi. Orijinal yayım tarihi 28 Temmuz olan film,[122] Marvel Sinematik Evreni'nin üçüncü evresinin bir parçasıdır.[167]

Ev sineması[değiştir | kaynağı değiştir]

26 Eylül 2017'de Sony Pictures Home Entertainment tarafından film, dijital indirme formatında, 17 Ekim 2017'de ise Blu-ray, Blu-ray 3D, Ultra HD Blu-ray ve DVD olarak yayımlandı. Dijital ve blu-ray sürümündeki ekstralar bölümünde filmin kamera arkası, kırpılan sahneleri ve çekim hataları yer almaktadır.[168]

NPD VideoScan verilerine göre piyasaya sürüldüğü ilk haftada fiziksel sürümler, en çok satan ev medyası oldu. Blu-ray versiyonu satışların %79'unu oluştururken, toplam satışların %13'ünü Ultra HD Blu-ray versiyonu oluşturuyor.[169]

Devam filmleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Örümcek-Adam: Evden Uzakta[değiştir | kaynağı değiştir]

McKenna ve Sommers tarafından yazılan[170] ve Watts'ın yönetmenliğini üstlendiği[171] Örümcek-Adam: Evden Uzakta devam filmi 2 Temmuz 2019 tarihinde yayımlandı.[172][173] Holland, Favreau, Zendaya, Tomei ve Batalon bir önceki filmde canlandırdıkları rollerine devam ederken[174][175] Jake Gyllenhaal da Mysterio rolüyle filme dahil oldu.[176] Samuel L. Jackson ve Cobie Smulders da önceki Marvel Sinematik Evreni filmlerindeki Nick Fury ve Maria Hill rolleriyle filmde yer aldılar.[177]

Örümcek-Adam: Eve Dönüş Yok[değiştir | kaynağı değiştir]

Eylül 2019'da, Marvel Studios ve Sony Pictures arasındaki çıkmazdan sonra iki şirketin ortak bir üçüncü bir film çekecekleri duyuruldu.[178] McKenna ve Sommers tarafından yazılan[179] ve Watts'ın yönetmenliğini üstlendiği[180] filmde Holland, Zendaya, Tomei, Batalon ve Revolori bir önceki filmde canlandırdıkları rollerine devam ederken[180] Benedict Cumberbatch da Doktor Strange rolüyle filme dahil oldu.[181] Jamie Foxx ve Andrew Garfield da sırasıyla Electro ve Marc Webb'in İnanılmaz Örümcek Adam film serisindeki Peter Parker / Örümcek Adam rolleriyle[180][182] ve Alfred Molina ile Kirsten Dunst de Sam Raimi'nin Örümcek Adam filmlerindeki Doktor Octopus ve Mary Jane Watson rolleriyle filmde yer aldılar.[182][183] Örümcek-Adam: Eve Dönüş Yok filminin 17 Aralık 2021'de yayımlanması bekleniyor.[184]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 2012 yapımı Yenilmezler filminde savaştan bu isimle bahsedilmiştir.[3]
  2. ^ 2016 yapımı Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı filminde bahsedilmiştir.[4][5] Kasım 2018'de Marvel Studios: The First 10 Years kaynak kitabı, kronolojik hata olarak algılanan "sekiz yıl sonra" başlık kartını görmezden gelerek filmin Marvel Sinematik Evreni zaman çizelgesindeki yerini düzenlemiştir.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gleiberman, Owen (29 Haziran 2017). "Film Review: 'Spider-Man: Homecoming'". Variety. 29 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  2. ^ a b "Spider-Man: Homecoming". 29 Haziran 2017. 16 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  3. ^ Vilkomerson, Sara (30 Haziran 2017). "Where does the Marvel Cinematic Universe begin? Try the beginning of time". Entertainment Weekly. 8 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  4. ^ a b Foutch, Haleigh (3 Mayıs 2016). "Kevin Feige Talks 'Captain America: Civil War', 'Spider-Man', 'Black Panther' and More". Collider. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  5. ^ Keyes, Rob (18 Nisan 2017). "Spider-Man: Homecoming Producer Explains MCU Connections". Screen Rant. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  6. ^ Bacon, Thomas (17 Kasım 2018). "Marvel Has Released An Official MCU Timeline". Screen Rant. 18 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  7. ^ Skipper, Ben (21 Eylül 2015). "Spider-Man Director Jon Watts Talks Origins And Tom Holland". Yahoo!. 21 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  8. ^ a b c d "Sony Pictures and Marvel Studios Find Their 'Spider-Man' Star and Director". Marvel.com. 23 Haziran 2015. 24 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  9. ^ Wilding, Josh (22 Ekim 2015). "Tom Holland Talks Spider-Man Inspiration, On Set Accident, and More". HeyUGuys. 9 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  10. ^ a b c Lang, Brent (27 Mart 2017). "Tom Holland on 'Spider-Man: Homecoming,' Spinoffs, and Planning for Bathroom Breaks". Variety. 28 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  11. ^ Siegel, Tatiana (9 Kasım 2016). "Tom Holland Learned He Got His 'Spider-Man: Homecoming' Role From a Marvel Instagram Post". The Hollywood Reporter. 9 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  12. ^ a b c d Truitt, Brian (27 Mart 2017). "Sneak peek: Michael Keaton a flying fiend as everyman 'Spider-Man' villain". USA Today. 27 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  13. ^ a b Couch, Aaron (9 Temmuz 2017). "'Spider-Man: Homecoming' Writers on the Scene That Redefines the Movie". The Hollywood Reporter. 14 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  14. ^ a b Truitt, Brian (8 Aralık 2016). "Exclusive photo: Spider-Man Tom Holland unmasked in 'Homecoming'". USA Today. 8 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  15. ^ a b c d McKittrick, Christopher (7 Temmuz 2017). "No Cookie-Cutter One-Liners – Spider-Man: Homecoming". Creative Screenwriting. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  16. ^ Riley, Janelle (11 Ocak 2017). "Michael Keaton on His 'Spider-Man' Villain Vulture, 'The Founder'". Variety. 13 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  17. ^ a b c d e f g Sciretta, Peter (3 Nisan 2017). "'Spider-Man: Homecoming' Set Visit: Everything We Learned - Page 2". /Film. 3 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  18. ^ Kroll, Justin (1 Eylül 2016). "Jon Favreau to Reprise 'Iron Man' Role in 'Spider-Man: Homecoming' (EXCLUSIVE)". Variety. 1 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  19. ^ O'Connell, Sean (2 Aralık 2016). "How Happy Hogan Fits Into Spider-Man: Homecoming, According To Jon Favreau". Cinema Blend. 3 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  20. ^ Schager, Nick (24 Eylül 2016). "Jon Favreau on Path From 'Swingers' ('I Went From Outsider to Insider') to 'Jungle Book' ('A Film You Could Only Make Now')". Yahoo! News. 14 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  21. ^ Acuna, Kirsten (6 Temmuz 2017). "'Spider-Man: Homecoming' features the return of a character we never thought we'd see again — and it's all the better for it". Insider. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  22. ^ a b Romano, Nick (24 Temmuz 2016). "Spider-Man director confirms Zendaya character name". Entertainment Weekly. 25 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  23. ^ Kelley, Seth (5 Temmuz 2017). "Box Office: 'Spider-Man: Homecoming' Could Sling to $100 Million-Plus Opening". Variety. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  24. ^ Siegel, Tatiana (9 Kasım 2016). "Zendaya Responds to 'Spider-Man' Casting Controversy, Mary Jane Rumors: "People Are Going to React Over Anything"". The Hollywood Reporter. 9 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  25. ^ Armitage, Hugh (28 Haziran 2017). "Exclusive: Zendaya's Michelle 'doesn't need to be saved' in Spider-Man: Homecoming". DigitalSpy. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  26. ^ a b c Crow, David (8 Temmuz 2017). "Spider-Man: Homecoming Ending – Kevin Feige Talks Some Surprises". Den of Geek. 8 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  27. ^ a b Fleming Jr., Mike (14 Haziran 2016). "Donald Glover Joins 'Spider-Man: Homecoming'". Deadline Hollywood. 14 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  28. ^ a b Yamato, Jen (6 Temmuz 2017). "How Donald Glover wound up in 'Spider-Man: Homecoming,' and what it might mean for an inclusive future". Los Angeles Times. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  29. ^ Strom, Marc (23 Temmuz 2016). "SDCC 2016: 'Spider-Man: Homecoming' Introduces Its Villain". Marvel.com. 24 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  30. ^ a b c Collura, Scott (3 Nisan 2017). "17 Things We Learned On The Set Of Spider-Man: Homecoming Page 2 of 2". IGN. 4 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  31. ^ Lovett, Jamie (21 Ocak 2017). "Spider-Man Homecoming: Peter's Best Friend Is A Gamer". Comicbook.com. 24 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  32. ^ Granshaw, Lisa (28 Haziran 2017). "Spider-Man: Homecoming's Batalon Would Love to See Ned Leeds Break Bad". Comic Book Resources. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  33. ^ Mangione, Nick (6 Ekim 2017). "NYCC: Jacob Batalon on Ned and Ganke, Spidey's Abs and that LEGO Death Star". Geek.com. 25 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  34. ^ Schmidt, JK (26 Temmuz 2019). "Spider-Man: Far From Home Reveals Ned's Real Name". Comicbook.com. 27 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  35. ^ a b Kroll, Justin (15 Nisan 2016). "Tony Revolori and Laura Harrier Join 'Spider-Man: Homecoming'". Variety. 16 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  36. ^ a b c d Truitt, Brian (24 Temmuz 2016). "Comic-Con: 'Captain Marvel,' 'Black Panther' boost Marvel diversity". USA Today. 25 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  37. ^ Fleming, Mike (15 Nisan 2016). "'Grand Budapest Hotel's Tony Revolori Joins 'Spider-Man: Homecoming'". Deadline Hollywood. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  38. ^ a b c Granshaw, Lisa (29 Haziran 2017). "Spider-Man: Homecoming's Flash Thompson is a Social Media Bully". Comic Book Resources. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  39. ^ Holmes, Adam. "The Main Change Spider-Man: Homecoming Made To Flash Thompson". Cinema Blend. 15 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  40. ^ Kit, Borys (23 Haziran 2016). "'Spider-Man: Homecoming' Finds Another Villain With 'Fargo' Actor". The Hollywood Reporter. 24 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  41. ^ a b Levine, Daniel S. (6 Temmuz 2017). "'Spider-Man: Homecoming': Comprehensive Guide to Easter Eggs". Heavy.com. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  42. ^ a b Kroll, Justin (8 Temmuz 2015). "Marisa Tomei to Play Aunt May in New 'Spider-Man' Movie (Exclusive)". Variety. 8 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  43. ^ a b Kroll, Justin (7 Mart 2016). "Zendaya Joins 'Spider-Man' Reboot". Variety. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  44. ^ Child, Ben (9 Temmuz 2015). "Twitter backlash after 'too hot' Marisa Tomei cast as Spider-Man's Aunt May". The Guardian. 13 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  45. ^ Woerner, Meredith (7 Mayıs 2016). "How Spider-Man saved 'Civil War' from being too predictable". Los Angeles Times. 9 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  46. ^ Miller, Julie (7 Temmuz 2017). "Spider-Man: Homecoming's Marisa Tomei Was "Horrified" to Learn How Elderly Aunt May Was". Vanity Fair. 8 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  47. ^ a b Kit, Borys (21 Nisan 2016). "Robert Downey Jr. Joins 'Spider-Man: Homecoming'". The Hollywood Reporter. 21 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  48. ^ Jayson, Jay (11 Temmuz 2016). "Tom Rothman On Why Tom Holland's Spider-Man Is The Best Incarnation". Comicbook.com. 13 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  49. ^ a b Davis, Erik (28 Mart 2017). "Exclusive Interview: 'Spider-Man: Homecoming' Director Jon Watts On Easter Eggs, Iron Man, John Hughes And More". Fandango. 28 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  50. ^ a b Lussier, Germain (5 Temmuz 2017). "Yes, Jennifer Connelly Is the Voice of Spider-Man's Homecoming Suit". io9. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  51. ^ a b c Ehrbar, Ned (28 Mart 2017). "New 'Spider-Man: Homecoming' trailer teases Iron Man, Captain America". CBS News. 28 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  52. ^ a b Lincoln, Ross A. (30 Haziran 2016). "'Spider-Man: Homecoming' Adds Garcelle Beauvais & Tiffany Espensen; Q'orianka Kilcher Joins 'Hostiles'". Deadline Hollywood. 1 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  53. ^ Caslin, Yvette (27 Haziran 2017). "Actress Garcelle Beauvais makes her franchise debut in 'Spider-Man Homecoming'". Rolling Out. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  54. ^ a b c d Damore, Megan (23 Haziran 2017). "Spider-Man: Homecoming: Gwyneth Paltrow & Jennifer Connelly Confirmed". Comic Book Resources. 8 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  55. ^ a b Kit, Borys (16 Haziran 2016). "Logan Marshall-Green in Talks to Join Michael Keaton in 'Spider-Man: Homecoming' (Exclusive)". The Hollywood Reporter. 16 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  56. ^ a b c d Rosener, Ben (27 Haziran 2017). "Who's in Spider-Man: Homecoming?". FanSided. Time Inc. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  57. ^ Fleming Jr, Mike (10 Ağustos 2016). "Michael Chernus Joins 'Spider-Man: Homecoming' As The Tinkerer". Deadline Hollywood. 10 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  58. ^ a b Kit, Borys (22 Haziran 2016). "'Better Call Saul' Actor Joins 'Spider-Man: Homecoming' (Exclusive)". The Hollywood Reporter. 22 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  59. ^ "Spider-Man: Homecoming (2017)". Filmsite.org. 23 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  60. ^ a b Busch, Anita (9 Haziran 2016). "Kenneth Choi Joins Sony/Marvel's 'Spider-Man: Homecoming'". Deadline Hollywood. 10 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  61. ^ Kroll, Justin (20 Haziran 2016). "Hannibal Buress Joins 'Spider-Man: Homecoming' (EXCLUSIVE)". Variety. 20 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  62. ^ Eisenberg, Eric (31 Ağustos 2016). "Who Hannibal Buress Is Playing In Spider-Man: Homecoming". Cinema Blend. 1 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  63. ^ Gettell, Oliver (28 Haziran 2017). "Hannibal Buress sends imposter in his place to Spider-Man: Homecoming premiere". Entertainment Weekly. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  64. ^ Outlaw, Kofi (16 Mayıs 2019). "Kevin Feige Confirms Two Marvel Cinematic Universe Characters Are Actually the Same Person". Comic Book. 23 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  65. ^ a b Fleming Jr, Mike (16 Haziran 2016). "'Silicon Valley's Martin Starr Joins 'Spider-Man: Homecoming'". Deadline Hollywood. 16 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  66. ^ Verhoeven, Beatrice (12 Nisan 2017). "'Spider-Man: Homecoming' Actor Martin Starr Teases His Role in Superhero Reboot (Exclusive)". TheWrap. 16 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  67. ^ Scott, Sydney (22 Haziran 2016). "'Beasts of No Nation' Star Abraham Attah Joins 'Spider-Man: Homecoming'". Essence. 23 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  68. ^ Agar, Chris (15 Haziran 2017). "Spider-Man: Homecoming May Lay Groundwork For The Jackal". Screen Rant. 15 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  69. ^ Matthews, Michelle (22 Ağustos 2017). "Alabama native, 76, makes movie debut in 'Spider-Man: Homecoming'". The Birmingham News. 25 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  70. ^ a b c Kit, Borys (20 Haziran 2016). "'Spider-Man: Homecoming' Adds Trio of Newcomers (Exclusive)". The Hollywood Reporter. 20 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  71. ^ Stagnitta, Ali (23 Mart 2017). "Five Key Questions With 'Wilson' &'Spider-Man: Homecoming' StarIsabella Amara". Hollywood Life. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  72. ^ a b c Smith, Andrew A. (2 Temmuz 2017). "Captain Comics: Comics may predict 'Spider-Man: Homecoming' developments". Times Record. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  73. ^ Hereford, André (6 Temmuz 2017). "Review: Spider-Man Homecoming". Metro Weekly. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  74. ^ Fleming Jr., Mike (22 Haziran 2016). "'Beasts Of No Nation' Revelation Abraham Attah Joins 'Spider-Man: Homecoming'". Deadline Hollywood. 22 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  75. ^ Boone, John (5 Temmuz 2017). "'Spider-Man: Homecoming' Reveals There Is a Second Spider-Man Somewhere in New York City". 9news. KUSA. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  76. ^ Ford, Rebecca (6 Temmuz 2016). "'Spider-Man: Homecoming' Adds 'Nice Guys' Breakout Angourie Rice (Exclusive)". The Hollywood Reporter. 6 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  77. ^ Reilly, Phoebe (22 Haziran 2017). "Angourie Rice Has Roles In Two Of Summer's Most Anticipated Films". Nylon. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  78. ^ a b McNary, Dave (6 Haziran 2016). "'Spider-Man: Homecoming' Casts 'Little Men' Star Michael Barbieri". Variety. 6 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  79. ^ a b Watts, Jon [@jnwtts] (15 Haziran 2016). "What The--?! Michael Barbieri was never playing "a version of or a character based on/similar to" Ganke... Ok, back to work for reals now!!!" (Tweet). 16 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi – Twitter vasıtasıyla. 
  80. ^ Hipes, Patrick (29 Temmuz 2016). "Geoff Stults Jumps Into 'Granite Mountain'; Martha Kelly Joins 'Spider-Man: Homecoming'". Deadline Hollywood. 31 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  81. ^ Holmes, Adam (10 Temmuz 2017). "Spider-Man: Homecoming Has A Crazy Obscure Star Trek IV Easter Egg". CinemaBlend. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  82. ^ Tsirbas, Christos (5 Eylül 2016). "Stan Lee Reveals Next Three Marvel Cameos". Comic Book Resources. 6 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  83. ^ Dyce, Andrew (8 Temmuz 2017). "Spider-Man: Homecoming Easter Eggs & Marvel Secrets". Screen Rant. 8 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  84. ^ McNary, Dave (22 Ağustos 2016). "Jona Xiao Joins 'Spider-Man: Homecoming'". Variety. 23 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  85. ^ a b Chitwood, Adam (11 Nisan 2015). "Spider-Man: Kevin Feige Confirms Peter Parker; Talks High School Spidey". Collider. 11 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  86. ^ Fritz, Ben (9 Aralık 2014). "Sony, Marvel Discussed Spider-Man Movie Crossover". The Wall Street Journal. 10 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  87. ^ a b c "Sony Pictures Entertainment Brings Marvel Studios Into The Amazing World Of Spider-Man". Marvel.com. 9 Şubat 2015. 10 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  88. ^ Bonomolo, Cameron (12 Ekim 2017). "Tom Holland Says His 'Spider-Man' Gig Is A Childhood Dream Come True". ComicBook.com. 11 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  89. ^ a b Breznican, Anthony (3 Aralık 2015). "Spider-Man's Captain America: Civil War role revealed". Entertainment Weekly. 4 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  90. ^ Fritz, Ben (30 Haziran 2017). "'Spider-Man:' A $175 Million Commercial for Disney Toys". The Wall Street Journal. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  91. ^ Fleming Jr, Mike (20 Ağustos 2019). "Disney-Sony Standoff Ends Marvel Studios & Kevin Feige's Involvement In 'Spider-Man'". Deadline Hollywood. 20 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  92. ^ Masters, Kim (2 Kasım 2016). "Sony Feels More 'Ghostbusters' Pain Due to Finance Partners' Exit". The Hollywood Reporter. 3 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  93. ^ D'Alessandro, Anthony (9 Temmuz 2017). "'Spider-Man: Homecoming' Still Swinging In As Sony's Second Best Domestic Opening Ever With $116M-$118M". Deadline Hollywood. 12 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  94. ^ Sava, Oliver (7 Temmuz 2017). "What Tom Holland has that other Spider-Mans haven't". Vox. 11 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  95. ^ Faughnder, Ryan (26 Haziran 2017). "Inside the deal that brought Sony's 'Spider-Man' back to Marvel's cinematic universe". Los Angeles Times. 28 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  96. ^ a b Bibbiani, William (11 Nisan 2015). "Exclusive: Marvel's Spider-Man Reboot is NOT an Origin Story". CraveOnline. 12 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  97. ^ a b Kit, Borys (9 Şubat 2015). "'Spider-Man' Swings to Marvel Studios in Major Sony Partnership". The Hollywood Reporter. 10 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  98. ^ Chitwood, Adam (10 Şubat 2015). "Details of the Sony/Marvel Spider-Man Deal Revealed; Looking to Cast Younger Actor". Collider. 10 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  99. ^ Graser, Marc (10 Şubat 2015). "The Next 'Spider-Man' Will Go Back to High School". Variety. 6 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  100. ^ Fleming Jr, Mike (2 Mart 2015). "Drew Goddard Meeting To Script, Helm New 'Spider-Man'". Deadline Hollywood. 3 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  101. ^ Kit, Borys (2 Mart 2015). "'Spider-Man' Reboot Circling Director Drew Goddard". The Hollywood Reporter. 3 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  102. ^ Wieselman, Jarett; Vary, Adam B. (3 Mart 2015). "Dylan O'Brien Says He Is Not Playing Spider-Man". BuzzFeed. 5 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  103. ^ O'Connell, Sean (13 Eylül 2015). "Why Drew Goddard Isn't Directing Marvel And Sony's New Spider-Man Movie". Cinema Blend. 14 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  104. ^ a b c d Singer, Matt (5 Temmuz 2017). "Jon Watts On 'Spider-Man: Homecoming' And Whether His Spider-Man Has An Uncle Ben". Screen Crush. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  105. ^ a b Sciretta, Peter (3 Nisan 2017). "'Spider-Man: Homecoming' Set Visit: Everything We Learned". /Film. 3 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  106. ^ Chitwood, Adam (1 Mayıs 2015). "Spider-Man Finalists Reportedly Down to Tom Holland and Asa Butterfield". Collider. 5 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  107. ^ Sneider, Jeff (22 Nisan 2015). "'Spider-Man' Shortlist Includes 'Paper Towns' Star Nat Wolff, 'Hugo's' Asa Butterfield (Exclusive)". TheWrap. 23 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  108. ^ Fleming Jr., Mike (5 Mayıs 2015). "Spider-Man Movie: Sony and Marvel Spin Web Of Directors For New Franchise". Deadline Hollywood. 5 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  109. ^ a b Kit, Borys; Siegel, Tatiana (23 Haziran 2015). "Robert Downey Jr. and Secret Screen-Tests: How the New 'Spider-Man' Team Was Chosen". The Hollywood Reporter. 25 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  110. ^ a b Kit, Borys (30 Mayıs 2015). "Spider-Man Hopefuls Screen-Test in Atlanta as Marvel Decision Nears (Exclusive)". The Hollywood Reporter. 31 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  111. ^ Fleming Jr., Mike (2 Haziran 2015). "'Spider-Man' Director Short List Topped By Ted Melfi & Jonathan Levine". Deadline Hollywood. 2 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  112. ^ Schager, Nick (17 Haziran 2016). "Jon Watts on His Bizarre Journey From The Onion to 'Spider-Man: Homecoming'". The Daily Beast. 17 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  113. ^ Lussier, Germain (29 Haziran 2017). "How Spider-Man: Homecoming Balanced Peter Parker's Legacy and Tony Stark's Influence". io9. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  114. ^ Faraci, Devin (28 Haziran 2015). "Kevin Feige: Next Spider-Man Will Have New Villains, John Hughes Vibe". Birth. Movies. Death. 29 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  115. ^ Chitwood, Adam (30 Haziran 2015). "Kevin Feige Reveals When Spider-Man, Thor 3, and More Start Filming". Collider. 1 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  116. ^ Fleming Jr., Mike (16 Temmuz 2015). "'Spider-Man' Reboot Finds Its Writers: 'Vacation' Duo In Talks". Deadline Hollywood. 17 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  117. ^ Couch, Aaron (7 Temmuz 2017). "'Spider-Man: Homecoming' Writers Had Just 3 Days to Win Over Marvel". The Hollywood Reporter. 14 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  118. ^ "Back To Walley World: The Griswolds Go On 'Vacation' Again". NPR. 25 Temmuz 2015. 26 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  119. ^ Singer, Leigh (19 Ekim 2015). "How Classic Coming-Of-Age Films Will Influence The New Spider-Man Movie". IGN. 19 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  120. ^ a b c d Leane, Rob (4 Temmuz 2017). "Spider-Man: Homecoming - director Jon Watts interview". Den of Geek. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  121. ^ Caranicas, Peter (11 Aralık 2015). "Artisans Booked on 'Fifty Shades Darker,' 'Mr. Robot,' 'Divorce' and 'Furious 8'". Variety. 3 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  122. ^ a b c Ford, Rebecca (20 Ocak 2016). "'Jumanji' Release Date Pushed, 'Spider-Man' Shifts Up". The Hollywood Reporter. 20 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  123. ^ a b Osborn, Alex (26 Ocak 2016). "Spider-Man Reboot Will Be Released In IMAX". IGN. 27 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  124. ^ Fleming Jr., Mike (7 Mart 2016). "Zendaya Lands A Lead In Spider-Man Reboot At Sony And Marvel Studios". Deadline Hollywood. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  125. ^ VanMetre, Elizabeth (28 Şubat 2016). "Exclusive: J.K. Simmons Reacts to 'Spider-Man' Petition Calling for His Return: 'I'll Never Close the Door on Anything'". Entertainment Tonight. 2 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  126. ^ Breznican, Anthony (8 Nisan 2016). "Marvel Studios characters will join Spider-Man standalone movie". Entertainment Weekly. 8 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  127. ^ a b Chitwood, Adam (12 Nisan 2016). "'Spider-Man' Reboot: Kevin Feige Says Marvel Are the "Creative Producers" on the Film". Collider. 12 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  128. ^ Galloway, Stephen (23 Haziran 2016). "Tom Rothman on 'Spider-Man' Plans and Loving 'Ghostbusters' Trolls: "Can We Please Get Some More Haters to Say Stupid Things?"". The Hollywood Reporter. 23 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  129. ^ Lang, Brett (12 Nisan 2016). "'Spider-Man' Movie Gets Official Title". Variety. 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  130. ^ a b Siegel, Lucas (13 Nisan 2016). "Marvel and Sony's Spider-Man Reboot is Officially Spider-Man: Homecoming". Comicbook.com. 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  131. ^ Tyler, Adrienne (23 Haziran 2020). "Spider-Man's Flash Thompson Auditioned For Two Other MCU Roles". Screen Rant. 24 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  132. ^ Sneider, Jeff (15 Nisan 2016). "'Spider-Man: Homecoming' Casts Laura Harrier From 'One Life to Live' (Exclusive)". TheWrap. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  133. ^ Cavanaugh, Patrick (21 Nisan 2016). "Robert Downey Jr. Joins the Cast of Marvel's 'Spider-Man: Homecoming'". Marvel.com. 27 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 
  134. ^ Kroll, Justin (13 Nisan 2016). "Michael Keaton Eyed to Play Villain in 'Spider-Man: Homecoming' (Exclusive)". Variety. 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  135. ^ Hipes, Patrick; Fleming Jr., Mike (21 Nisan 2016). "'Spider-Man' Reboot Loses One Superhero But Gains Another". Deadline Hollywood. 21 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  136. ^ a b Puchko, Kristy (3 Nisan 2017). "Michael Keaton Looked To Fangirls When Researching His Spider-Man: Homecoming Villain". Nerdist. Nerdist Industries. 4 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  137. ^ a b Hipes, Patrick (20 Mayıs 2016). "Michael Keaton Joins 'Spider-Man: Homecoming' After All – Is He The Vulture?; 'Thor: Ragnarok' Beefs Up Cast". Deadline Hollywood. 20 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  138. ^ Collura, Scott (3 Nisan 2017). "Spider-Man's Costume: Even More Tech Secrets Revealed". IGN. 3 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  139. ^ Jayson, Jay (13 Mayıs 2016). "Spider-Man: Homecoming Now Casting High School Extras". Comicbook.com. 14 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  140. ^ Coggan, Devan (20 Haziran 2016). "Chris Pratt, Tom Holland cross paths as Spider-Man: Homecoming starts filming". Entertainment Weekly. 21 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  141. ^ Leslie, Jennifer (5 Mayıs 2016). ""Captain America: Civil War" was shot in, around Atlanta". llalive.com. WXIA-TV. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  142. ^ Seymour, Mike (1 Kasım 2016). "Salvatore Totino shoots Inferno on ALEXA XT+Codex". Fxguide. 25 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  143. ^ Walljasper, Matt (22 Haziran 2016). "What's filming in Atlanta now? Spider-Man: Homecoming, Fast 8, and Georgia's new movie milestone". Atlanta. 24 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  144. ^ Brett, Jennifer (1 Eylül 2016). ""Spider-Man" films right next to where "Captain America" did". Atlanta Journal-Constitution. 2 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  145. ^ Watters, Bill (8 Aralık 2016). "[Update] Spider-Man: Homecoming's Domestic as well as International Trailers Are Here!!". Bleeding Cool. 11 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  146. ^ Brett, Jennifer (5 Temmuz 2017). "Behind the scenes on the set of "Spider-Man: Homecoming"". Atlanta Journal-Constitution. 6 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  147. ^ Sciretta, Peter (3 Nisan 2017). "'Spider-Man: Homecoming' Set Visit: Everything We Learned - Page 3". /Film. 3 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  148. ^ Douglas, Edward (28 Kasım 2015). "Exclusive: Tom Holland Reveals an Interesting Spider-Man Tidbit". SuperHeroHype.com. 28 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  149. ^ a b c d Seymour, Mike (16 Temmuz 2017). "Spider-Man: by Sea and by Air". Fxguide. 22 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  150. ^ Liao, Shannon (13 Temmuz 2017). "Spider-Man's high school's resemblance to a certain NYC STEM school is uncanny". The Verge. 15 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  151. ^ Daniell, Mark (2 Kasım 2016). "Marvel's Kevin Feige on 'Doctor Strange', replacing Downey and the blueprint for the MCU". Toronto Sun. 9 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  152. ^ Gallagher, Brian (8 Aralık 2016). "Shocker Revealed in Spider-Man: Homecoming International Trailer". MovieWeb. 9 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  153. ^ Sobon, Nicole (13 Mart 2017). "Spider-Man: Homecoming Reshoots Officially Underway". Comic Book Resources. 14 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  154. ^ Freeman, Molly (26 Haziran 2017). "Spider-Man: 'So Many More' Captain America PSAs Didn't Make the Cut". Screen Rant. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  155. ^ a b Frei, Vincent (25 Temmuz 2017). "Spider-Man – Homecoming: Dominik Zimmerle – VFX Supervisor – Trixter". Art of VFX. 29 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  156. ^ Frei, Vincent (24 Mayıs 2017). "Spider-Man: Homecoming". Art of VFX. 14 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  157. ^ a b Giardina, Carolyn (3 Ağustos 2017). "SIGGRAPH: 'Guardians 2,' 'Spider-Man' Secrets Revealed by Marvel VFX Teams". The Hollywood Reporter. 4 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  158. ^ Elderkin, Beth (6 Kasım 2016). "Michael Giacchino Confirms He's Scoring Spider-Man: Homecoming". io9. 6 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  159. ^ Gettell, Oliver (19 Mayıs 2017). "Michael Giacchino teases Spider-Man: Homecoming score with familiar tune". Entertainment Weekly. 20 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  160. ^ @m_giacchino (11 Nisan 2017). "Spider-Man recording begins TODAY. Alex Acuna and @walterdrums on the strangest kit you've ever seen..." (Tweet). 25 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi – Twitter vasıtasıyla. 
  161. ^ "'Spider-Man: Homecoming' Soundtrack Details". Film Music Reporter. 27 Mayıs 2017. 27 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  162. ^ Busch, Jenna (28 Haziran 2017). "Watch the Spider-Man: Homecoming Premiere Livestream!". ComingSoon.net. 29 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  163. ^ Babbage, Rachel (22 Mayıs 2017). "Spider-Man: Homecoming is swinging into UK cinemas earlier than expected". Digital Spy. 23 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  164. ^ Tartaglione, Nancy (28 Mart 2017). "'Spider-Man: Homecoming' Trailer: More Action, More Iron Man & Much More Vulture". Deadline Hollywood. 28 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  165. ^ Tartaglione, Nancy (11 Temmuz 2017). "Spider-Man: Homecoming' Suits Up With $140M+ Overseas; 'Despicable 3' Nabs China Records – International Box Office". Deadline Hollywood. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  166. ^ D'Alessandro, Anthony; Tartaglione, Nancy (5 Temmuz 2017). "'Spider-Man: Homecoming' Looks To Catch Between $190M-$210M In Its Worldwide Weekend Web – B.O. Update". Deadline Hollywood. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  167. ^ Trumbore, Dave (1 Mayıs 2018). "MCU Timeline Explained: From Infinity Stones to Infinity War and Beyond". Collider. 6 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  168. ^ Bell, Crystal (5 Eylül 2017). "Go Behind The Scenes Of Tom Holland's Spidey Stunts In This Spider-Man: Homecoming Exclusive". MTV.com. MTV. 5 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  169. ^ Arnold, Thomas K. (27 Ekim 2017). "Newest 'Spider-Man' Movie Shoots to Top of DVD, Blu-ray Disc Charts". Variety. 31 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  170. ^ Vlessing, Etan; Kit, Borys (21 Mayıs 2018). "Jake Gyllenhaal in Talks to Star in 'Spider-Man: Homecoming' Sequel". The Hollywood Reporter. 22 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  171. ^ Hood, Cooper (9 Aralık 2017). "Kevin Feige Confirms Jon Watts Will Direct Spider-Man: Homecoming 2". Screen Rant. 9 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  172. ^ Patches, Matt (23 Haziran 2018). "Tom Holland just revealed the full title of Spider-man 2". Polygon. 24 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  173. ^ Schaefer, Sandy (17 Nisan 2019). "Spider-Man: Far From Home Release Date Moves Up 3 Days". Screen Rant. 17 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  174. ^ Kroll, Justin (21 Mayıs 2018). "Jake Gyllenhaal Eyed for Villain Role in 'Spider-Man: Homecoming' Sequel". Variety. 21 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  175. ^ Alexander, Julia (5 Ekim 2017). "Peter Parker's best friend, Ned, may show up in an Avengers movie". Polygon. 5 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  176. ^ Couch, Aaron (23 Haziran 2018). "Tom Holland Reveals Next 'Spider-Man' Movie Is Called 'Far From Home'". The Hollywood Reporter. 24 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  177. ^ Coggan, Devan (7 Ağustos 2018). "Samuel L. Jackson, Cobie Smulders join Spider-Man: Far From Home". The Hollywood Reporter. 5 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  178. ^ Lang, Brent (27 Eylül 2019). "Sony, Marvel Make Up: Companies Will Produce Third 'Spider-Man' Film". Variety. 27 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  179. ^ Fleming Jr, Mike (23 Ağustos 2019). "Next Post-'Spider-Man' Skirmish For Sony & Disney: A Tug Of War Over 'Spider-Man' Helmer Jon Watts?". Deadline Hollywood. 24 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  180. ^ a b c Kit, Borys (1 Ekim 2020). "'Spider-Man 3' Jolt: Jamie Foxx Returning as Electro (Exclusive)". The Hollywood Reporter. 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  181. ^ Borys, Kit (8 Ekim 2020). "Benedict Cumberbatch Joins 'Spider-Man 3' as Doctor Strange (Exclusive)". The Hollywood Reporter. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  182. ^ a b Sneider, Jeff (8 Aralık 2020). "New 'Spider-Man' Movie Bringing Back Doctor Octopus and Past Peter Parkers". Collider. 8 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  183. ^ Kit, Borys; Couch, Aaron (8 Aralık 2020). "'Spider-Man 3': Alfred Molina Returning as Doctor Octopus". The Hollywood Reporter. 8 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  184. ^ Paige, Rachel (24 Şubat 2021). "'Spider-Man: No Way Home' Premieres in December 2021". Marvel.com. 24 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]