Chambois Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Chambois Muharebesi
Overlord Harekâtı ve II. Dünya Savaşı

ABD ve Polonya kuvvetlerinin Chambois'te birleşmesinden sonra ABD'li ve Polonyalı subaylar
Tarih18–20 Ağustos 1944
Bölge
Sonuç

Müttefik Devletler zaferi

Taraflar
Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
 Kanada
Polonya Polonya
 Almanya
Komutanlar ve liderler
Amerika Birleşik Devletleri George S. Patton
Kanada Harry Crerar
Polonya Stanisław Maczek
Nazi Almanyası Walter Model
Nazi Almanyası Paul Hausser  ×
Çatışan birlikler
90. Piyade Tümeni
1. Zırhlı Tümen
116. Panzer Tümeni
7. Ordu

Chambois Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Overlord Harekâtı sırasında Ağustos 1944'te yapılan bir muharebedri. Muharebeden önce, Falaise, Calvados çevresinde, Alman Ordu Grubu B'bib 7. Ordu ve 5. Panzer Ordusu (eski adıyla AlmancaPanzergruppe West) ile birlikte bulunduğu bir cep oluşmuştu. Batılı Müttefikler tarafından kuşatıldı. Chambois'in Amerikan, Kanada ve Polonya kuvvetleri tarafından ele geçirilmesi, 21 Ağustos 1944'te Falaise Cebi'nin nihai kapatılmasına ve Ordu Grubu B'nin çoğunun yok edilmesine yol açmıştır.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

17 Ağustos 1944'teki Tractable Operasyonu sonrasında Falaise-Argentan bölgesi çevresindeki Müttefik ve Alman mevzileri. Alman 7. Ordusu ve 5. Panzer Ordusu unsurları kuşatmayla karşı karşıya.

8 ve 9 Ağustos'ta Caen'in güneyindeki Totalize Operasyonunun başarısının ardından Birinci Kanada Ordusu komutanı General Harry Crerar güneye doğru ilerledi. Tractable Operasyonu, Alman hatlarını aşmak ve taktik açıdan önemli olan Falaise kasabalarını ve ardından daha küçük Trun ve Chambois kasabalarını ele geçirmek ve büyük Alman oluşumlarını kuşatmak için başlatılmıştır.

18 Ağustos 1944'te Kanada kuvvetleri Trun'u ele geçirirken General Stanisław Maczek'in Polonya 1. Zırhlı Tümen'i Falaise cebindeki 110.000 Alman'ı kuşatmak için Chambois'e doğru yola çıkmıştır. Chambois'in doğusundaki küçük koridorlar, az sayıda Alman'ın cepten kaçmasına ve Seine nehrine doğru ilerlemesine olanak tanımıştır.

Aynı zamanda, Chambois'in güneyinde, Amerikan 90. Piyade Tümeni, Chambois'teki cebi kapatmak için kuzeye doğru ilerlemiştir. 19 Ağustos sabahı Saint-Lambert-sur-Dives Kanada güçleri tarafından ele geçirilmiş ve öğle vakti Polonya kuvvetleri Chambois'e doğru ve Chambois'in kuzeydoğusunda bulunan Hill 262 olarak bilinen yerde Alman mevzilerine saldırmıştır. Polonya kuvvetleri daha sonra Chambois'in eteklerine saldırmıştır. Chambois ağır bir şekilde bombalanmış ve çeşitli hırpalanmış birimlerden gelen Alman askerlerinin bölgeye akın etmesiyle harabeye dönmüştür.

Chambois'in doğusunda Polonyalı ve Amerikan kuvvetleri sonunda Falaise cebini kapatmak için birleşmiştir. Müttefikler, Alman 5. ve 7. ordularının ve 116. Panzer Tümeni'nin geri çekilen unsurlarına saldırmaya devam etmiştir. 20 Ağustos'ta General Paul Hausser tarafından düzenlenen bir Alman karşı saldırısı Polonya hatlarını kırmayı başaramamış, ancak daha fazla Alman askerinin cepten kaçmasına izin vermiştir. Alman birlikleri ve araçları sıkışık dar yollarda mahsur kalmıştı ve Müttefiklerin topçu ve hava saldırıları için kolay av omuşlardır. 20 Ağustos'un sonlarında, Chambois nihayet Polonya kuvvetlerinin eline geçmiş ve Falaise cebi 21 Ağustos'ta yaklaşık 50.000 Alman'ın içeride sıkışıp kalmasıyla kapanmıştır.

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Muharebe, Sen Nehri'nin batısında Ordu Grubu B'nin çoğunun yok edilmesiyle sonuçlanmış ve bu, Batı Cephesi'ndeki Müttefik orduları için Paris'e ve Fransız-Almanya sınırına giden yolu açmıştır. Alman birimlerinin kalıntıları doğuya, Seine Nehri'ne doğru çekildi ancak ağır zırhlarının ve topçularının çoğunu geride bırakmıştır. General Hausser, savaş sırasında çenesinden yaralanmış ancak kuşatmadan kurtulmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]