İngiliz Somalilandı'nın İtalyanlarca işgali

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İngiliz Somaliland'ının İtalyan işgali
Doğu Afrika Cephesi, II. Dünya Savaşı

Britanya Somaliland'ının İtalyanlar tarafından işgali, Ağustos 1940
Tarih3–19 Ağustos 1940 (2 hafta ve 2 gün)
Bölge
Sonuç İtalyan zaferi
Taraflar
Birleşik Krallık Britanya İmparatorluğu İtalya Krallığı İtalya
Komutanlar ve liderler

Birleşik Krallık Maitland Wilson
Birleşik Krallık Reade Godwin-Austen

Birleşik Krallık Arthur Chater

İtalya Krallığı Duke of Aosta
İtalya Krallığı Carlo De Simone

İtalya Krallığı Guglielmo Nasi
Güçler

4.507 İngiliz ve İngiliz Milletler Topluluğu askeri

(yüzde 75'i Kralın Afrika Askerleri ve Somalili düzensiz askerler)
24.000 İtalyan ve sömürge askeri
Kayıplar

Toplam: 2.275
Britanya İmparatorluğu:
50 ölü
105 yaralı
120 kayıp
Somali

 2.000

Toplam : 3.029
İtalyan : 161 ve Sömürge: 1.868
465 öldürüldü
1.530 yaralı
34 kayıp
Somalili Banda

1.000


İngiliz Somalilandı'nın İtalyanlarca işgali (3-19 Ağustos 1940), Faşist İtalya'nın İtalyan, Eritreli ve Somalili güçlerinin Somaliland Koruma Bölgesi'ne girip İngiliz, İngiliz Milletler Topluluğu ve sömürgeci garnizonunu mağlup ettiği Doğu Afrika cephesinin bir parçasıydı. Somalili düzensiz gruplar tarafından desteklenen kuvvetlere karşı, İtalya'nın zaferi hareketlilik ve hıza dayanıyordu.

Tug Argan Muharebesi'nde (11-15 Ağustos) İtalyan saldırıları topçu avantajına sahipti ve sayıca az olan savunucular, kalan müstahkem tepeler ele geçirilmeye açık hale gelene kadar yavaş yavaş yıprandı ve kanatlardan geride bırakıldı. Mirgo Geçidi'ne yönelik bir karşı saldırının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, yerel komutan Tümgeneral Reade Godwin-Austen'in durumu geri almak ve aynı zamanda bir kaçış yolunu açık tutmak için çok az adamı vardı ve ona Berbera'ya doğru geri çekilme izni verildi.

İngilizler, 17 Ağustos'ta Barkasan'da artçı bir harekata girişti ve hava karardıktan sonra geri çekildi. Doğaçlama tahliye beklenenden daha iyi gitti ve Nasiyeh'deki ikinci blokaj pozisyonuna gerek kalmadı. Yağmurlu hava İtalyan ilerleyişini yavaşlatmaya devam etti ve Berbera yakınlarındaki uçak pistinin hala garnizonda olduğu tespit edildiğinde, olası bir İtalyan ani hücumu iptal edildi. İngilizlerin yenilgisi tartışmalıydı ve komutan General Archibald Wavell, astları ve Başbakan Winston Churchill arasındaki ilişkilerde bir bozulmanın başlangıcıydı. Bu yenilgi Temmuz 1941'de Wavell'in yerini Claude Auchinleck'in almasıyla sonuçlandı.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "British Somaliland | Independence, War, Map, & Facts | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2024.