Burma Savaşı 1944-1945

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Burma Savaşı 1944-1945
Pasifik Cephesi, II. Dünya Savaşı

İki İngiliz askeri, Orta Burma'daki Federal Shan Eyaletleri'ndeki Bahe harabelerinde devriye geziyor, 1945
TarihAralık 1944 - 7 Ağustos 1945
Bölge
Durum Burma İngiliz yönetimine geçti
Taraflar

Britanya İmparatorluğu Britanya İmparatorluğu
Amerika Birleşik DevletleriABD
Çin Cumhuriyeti

Avustralya Avustralya

Japonya Japonya
Tayland Tayland
Özgür Hindistan

Burma Eyaleti
Komutanlar ve liderler

Britanya İmparatorluğu Louis Mountbatten
Britanya İmparatorluğu William Slim
Wei Lihuang

Aung San

Japonya Heitarō Kimura
Japonya Masaki Honda
Japonya Shōzō Sakurai
Subhas Chandra Bose

Ba Maw
Kayıplar

22.262 (İngiliz Milletler Topluluğu)

102 tank imha edildi
31.119

Burma savaşı, İkinci Dünya Savaşı'nın Güneydoğu Asya Cephesi'ndeki öncelikle İngiliz Milletler Topluluğu, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri kuvvetleri tarafından [1] Burma Ulusal Ordusu, Hindistan Ulusal Ordusu ve bir dereceye kadar Tayland tarafından tarafından desteklenen Japonya İmparatorluk kuvvetlerine karşı gerçekleştirildi. İngiliz Milletler Topluluğu kara kuvvetleri esas olarak Birleşik Krallık, Britanya Hindistanı ve Afrika'dan geliyordu.

Kısmen muson yağmurları yılın yalnızca yaklaşık yarısında etkili muharebeleri mümkün kıldığından, Burma savaşın neredeyse en uzun muhareberesiydi. 1942 yılında Japonlar Burma'yı işgal etmiş, İngiliz, Hint ve Çin kuvvetlerini ülkeden sürmüş ve İngiliz yönetimini Hindistan'a kaçmaya zorlamıştı. 1943'te savunmada bazı başarılar elde ettikten sonra, 1944'te Hindistan'ı işgal ederek Müttefiklerin saldırılarını engellemeye çalıştılar. Fakat bu, büyük kayıplarla başarısız oldu.

Aralık 1944'te başlayan bir sonraki sefer sezonunda Müttefikler Burma'ya birkaç saldırı başlattı. Burma'nın en kuzeyinden ilerleyen Amerikan ve Çin kuvvetleri, Yunnan'a ilerleyen Çin Cumhuriyeti ordularıyla bağlantı kurdu ve bu Müttefiklerin savaşın son aylarında Burma Yolu'nu tamamlamasına olanak sağladı. Müttefiklerin kıyı bölgesi Arakan'da amfibi çıkarmaları hayati önem taşıyan açık deniz adalarını güvence altına aldı ve ağır kayıplara neden oldu, ancak Japonlar harekâtın sonuna kadar bazı mevzileri korudu. Orta Burma'da Müttefikler Irrawaddy Nehri'ni geçtiler ve Japon ordularını mağlup ettiler. Müttefik oluşumlar daha sonra başkent ve ana liman olan Rangoon'a doğru ilerledi. Japon arka muhafızları muson vurana kadar onları oyaladı, ancak Müttefiklerin havadan ve amfibi saldırısı Japonların terk ettiği şehri güvence altına aldı.

Savaşın bitiminden hemen önce yapılan son operasyonda, Güney Burma'da izole edilmiş olan Japon kuvvetleri, ağır kayıplar vererek Sittang Nehri'ni geçerek kaçmaya çalıştı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Video: Campaign in Burma, 1944/04/24 (1944). Universal Newsreel. 1944. Erişim tarihi: 22 Şubat 2012.