II. Dünya savaşı kriptografisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sekiz rotorlu bir Enigma makinesi

Kriptografi, radyo iletişiminin önemi ve radyo müdahalesinin kolaylığı nedeniyle II. Dünya Savaşı sırasında yaygın olarak kullanıldı. İlgili ülkeler çok sayıda kod ve şifre sistemi kullandılar, bunların çoğu rotorlu makineler kullanıyordu. Sonuç olarak, kriptanalizin veya kod kırmanın teorik ve pratik yönleri çok ileri düzeydeydi.

Muhtemelen savaşın en önemli şifre kırma olayı, Alman Enigma Şifresinin Müttefikler tarafından başarıyla çözülmesiydi. Enigma'ya ilk giriş 1932 civarında Polonya Şifreleme Bürosu tarafından gerçekleştirildi, kullanılan teknikler ve içgörüler, 1939'da savaşın başlamasından hemen önce Fransız ve İngiliz Müttefiklerine aktarıldı. Savaş sırasında Bletchley Park'taki İngiliz çabalarıyla önemli ölçüde geliştirildiler. Enigma Şifresinin şifresinin çözülmesi, Müttefiklerin önemli ağlardaki Alman radyo trafiğinin önemli kısımlarını okumasına olanak sağladı ve savaş boyunca paha biçilmez bir askeri istihbarat kaynağı oldu. Bu kaynaktan ve Lorenz şifresinin Kriptanalizi gibi diğer üst düzey kaynaklardan elde edilen istihbarata sonunda Ultra adı verildi.[1][2][3]

ABD Ordusu Sinyal İstihbarat Servisi tarafından Mor olarak adlandırılan en güvenli Japon diplomatik şifresine benzer bir kırılma, ABD savaşa girmeden önce başlamıştı. Bu kaynaktan gelen ürüne Magic adı verildi. Öte yandan, İkinci Dünya Savaşı'ndaki Alman şifre kırma çalışmaları, İngiliz donanması ve diğer şifreleri kırmada bazı dikkate değer başarılar elde etti.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Budiansky, Stephen (2000). Battle of Wits: The Complete Story of Codebreaking in World War II (İngilizce). Simon and Schuster. ISBN 9780684859323. 
  2. ^ Hinsley, F. H.; Stripp, Alan (2001). Codebreakers: The Inside Story of Bletchley Park (İngilizce). Oxford University Press. ISBN 9780192801326. 
  3. ^ Haufler, Hervie (2014). Codebreakers' Victory: How the Allied Cryptographers Won World War II (İngilizce). Open Road Media. ISBN 9781497622562.