Gotik Hattı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gotik Hattı
İtalya Cephesi, II. Dünya Savaşı

Kuzey İtalya'daki Alman savunma pozisyonları, 1944
Tarih25 Ağustos 1944 - Mart 1945
Bölge
Sonuç Sonuçsuz
Taraflar

Birleşik Krallık Birleşik Krallık

Britanya Hindistanı Britanya Hindistanı
Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Güney Afrika Cumhuriyeti Güney Afrika Birliği
Yeni Zelanda Yeni Zelanda
Yunanistan Krallığı Yunanistan Krallığı

Nazi Almanyası Almanya

İtalyan Sosyal Cumhuriyeti İtalyan Sosyal Cumhuriyeti
Komutanlar ve liderler

Birleşik Krallık Harold Alexander
Birleşik Krallık Oliver Leese
Birleşik Krallık Richard McCreery

Amerika Birleşik Devletleri Mark Clark

Nazi Almanyası Albert Kesselring
Nazi Almanyası Heinrich von Vietinghoff
Nazi Almanyası Joachim Lemelsen

İtalyan Sosyal Cumhuriyeti Rodolfo Graziani
Çatışan birlikler

Amerika Birleşik Devletleri5. Ordu

Birleşik Krallık8. Ordu

Nazi Almanyası10. Ordu
Nazi Almanyası14. Ordu

İtalyan Sosyal CumhuriyetiOrdu Liguria
Kayıplar
40.000 Bilinmeyen

Gotik Hattı, İkinci Dünya Savaşı'nın İtalyan Seferi'nde yer alan bir Alman ve İtalyan savunma hattıydı . General Sir Harold Alexander komutasındaki İtalya'daki üttefik Ordularına karşı savaşarak geri çekilmesi sırasında Mareşal Albert Kesselring'in Apenin Dağları'nın kuzey kesiminin zirveleri boyunca uzanan son büyük savunma hattını oluşturmuştur.

Adolf Hitler'in Gotik Hat'ın hazırlık durumuyla ilgili endişeleri vardı. Müttefiklerin savunmasını aşmak için amfibi çıkarmaları kullanacağından korkuyordu. Hem dostun hem de düşmanın gözündeki önemini azaltmak için, Müttefiklerin geçmeyi başarmaları halinde zafer iddialarını büyütmek için daha etkileyici bir isim kullanamayacaklarını düşünerek ismin tarihi çağrışımlarıyla birlikte değiştirilmesini emretti. Bu emre yanıt olarak Kesselring, Haziran 1944'te hattın adını " Yeşil Hat " (Grüne Linie) olarak değiştirdi.

Almanlar, 15.000'den fazla köle işçiyi kullanarak, Gotik Hattı aşmaya yönelik her türlü girişimi engellemek için 2.000'den fazla iyi güçlendirilmiş makineli tüfek yuvası, kazamatlar, sığınaklar, gözlem noktaları ve topçu savaş mevzileri oluşturdu.[1] sırasında aşılmış, ancak Kesselring'in kuvvetleri sürekli olarak iyi bir düzen içinde geri çekilebilmiştir. Bu durum Mart 1945'e kadar devam etmiş, Gotik Hat aşılmış ancak kesin bir ilerleme kaydedilememiştir. Bu durum Nisan 1945'e kadar İtalya Seferi'nin son Müttefik taarruzu sırasında gerçekleşmeyecektir.[2]

Zeytin Operasyonu, İtalya'da bugüne kadar yapılan en büyük malzeme savaşı olarak tanımlanıyor. Savaşa 1.200.000'den fazla erkek katıldı. Muharebe, İngiliz Sekizinci Ordusu ve ABD Beşinci Ordusu tarafından Alman 10. Ordusu ve Alman 14. Ordusuna karşı gerçekleştirilen kıskaç manevrası şeklini aldı. Daha önceki hava saldırılarında vurulan Rimini şehrine müttefik kara kuvvetleri tarafından 1.470.000 mermi atıldı. İngiliz Sekizinci Ordusu komutanı Korgeneral Oliver Leese'ye göre: "Rimini savaşı, Sekizinci Ordunun en zorlu savaşlarından biriydi. Çatışma El Alamein, Mareth ve Gustav Hattı (Monte-Cassino) ile karşılaştırılabilir düzeydeydi."

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sterner, 2008. p. 106
  2. ^ Bryn, Chapter 14.