Fortitude Operasyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Fortitude Operasyonu, 1944 Normandiya çıkarması sırasında genel bir aldatma stratejisinin (kod adı Bodyguard Operasyonu) bir parçası olarak Müttefik ülkeler tarafından 2. Dünya Savaşı askeri aldatmacasının kod adıydı. Fortitude, Kuzey ve Güney olmak üzere iki alt plana ayrıldı ve amacı, işgalin yeri konusunda Alman Yüksek Komutanlığını yanıltmaktı.

Fortitude, Ops (B) başkanı Noel Wild ve 1943'ün sonlarında Londra Kontrol Bölümünden John Bevan tarafından sunulan planlardan gelişti. Ocak 1944'teki ilk revizyonlar, Almanların dikkatini Calais bölgesine çekme umuduyla güney İngiltere'de kurgusal bir asker yığınağı önerdi. Montgomery'nin R Force aldatma ekibinin başkanı Albay David Strangeways, yaklaşımdan etkilenmedi. Orijinal planı büyük ölçüde eleştirdi ve sonunda Fortitude aldatmacasını daha gerçekçi bir tehdit yaratmaya odaklanarak yeniden yazdı.

Her iki Fortitude planı da, Norveç'i (Fortitude North) ve Pas de Calais'i (Fortitude South) tehdit eden hayalet saha ordularının (Edinburgh ve güney İngiltere merkezli) oluşturulmasını içeriyordu. Operasyon, Mihver'in dikkatini Normandiya'dan uzaklaştırmayı ve 6 Haziran 1944'teki işgalden sonra, Almanları çıkarmaların tamamen dikkat dağıtıcı bir saldırı olduğuna ikna ederek takviyeyi geciktirmeyi amaçlıyordu.